Hrvati i Srbi | GENETSKI ISTI NAROD? ILI NE? (Video)

Kakve veze obrazovno uzdizanje panonskih Srba ima sa nemačkim doseljenicima? I jedni i drugi se mogu zahvaliti Habsburškoj monarhiji i AU za svoj napredak i uopšte mogućnost da se dosele tamo. U HB i AU je uglavnom vladao mir, za razliku od južnih krajeva gde su sukobi bili gotovo neprekidni zbog anti-osmanskih pobuna, pa u takvim uslovima nije ni bio moguć razvoj nauke i kulture. Vojna Krajina je bio specifičan, izolovan prostor HB, takođe ne baš povoljan za razvoj kulture itd.
Vojna Krajina je dala Savu Mrkalja, Josifa Rajačića, Nikolu Teslu, Stevana Šupljikca, Danila Jakšića, Svetozara Pribićevića, Josifa Runjanina, Danila Medakovića, Svetozara Borojevića itd. Svi pomenuti su rođeni u Vojnoj Krajini, kao i Simeon Miletić otac od Svetozara Miletića.

Nije to Cankov srpski,to je sprski jezik (i akcenat) koji se govori u Vojvodini (a narocito Banatu) vec 2 veka....mozda i duze...

Ja bih isto voleo da RS bude samostalna....pa ako moze i RSK,ako vi mislite da bi vam tamo bilo bolje...
Sav srpski jezik (izuzev torlačkih dijalekata) je baziran na govoru istočne Hercegovine. Ogroman broj vojvođanskih starosedeoca ima porkelo sa dinarskih prostora. Najpoznatija vojvođanska porodica Dunđerski je iz Hercegovine porkelom itd.

Vojna Krajina je dala Savu Mrkalja, Josifa Rajačića, Nikolu Teslu, Stevana Šupljikca, Danila Jakšića, Svetozara Pribićevića, Josifa Runjanina, Danila Medakovića, Svetozara Borojevića itd. Svi pomenuti su rođeni u Vojnoj Krajini, kao i otac od Svetozara Miletića.
Da, ne bi me čudilo da i sam Knight ima porkelo iz Krajine ili Hercegovine kao i masa drugih vojvođana.

Sav srpski jezik (izuzev torlačkih dijalekata) je baziran na govoru istočne Hercegovine. Ogroman broj vojvođanskih starosedeoca ima porkelo sa dinarskih prostora. Najpoznatija vojvođanska porodica Dunđerski je iz Hercegovine porkelom itd.
Tačno. :ok:
Dunđerski su starinom od Gacka u Hercegovini. U Vojvodinu su došli u 17-om v. pod drugim prezimenom, a prezime Dunđerski nastalo kasnije u Vojvodini.
Preci banatskih grofova Jagodića (bila je serija o njima "Sva ta ravnica") su došli iz Dalmacije u 18-om v. https://sr.wikipedia.org/wiki/Петар_Јагодић_Куриџа
Čuveni Stratimirovići od kojih je bio Stefan Stratimirović su u Bačku došli iz Hercegovine https://sr.wikipedia.org/wiki/Стефан_Стратимировић

Da, ne bi me čudilo da i sam Knight ima porkelo iz Krajine ili Hercegovine kao i masa drugih vojvođana.
Jako puno Srba iz Srema ima poreklo iz Krajine (i ti si jedan odnjih :)), njihovi preci su se doseljavalji u Srem ugrubo od 1750 do 1900. Krajišnici opet daljim poreklom imaju najviše veze sa Hercegovinom.
Evo neki starosedelačkih prezimena iz Batajnice https://sr.wikipedia.org/wiki/Батајница#Историја, a krajiška su: Barišić, Bokun, Bojić, Vojnović, Grkinić, Dobrić, Dubajić, Ergić. Knežević, Ležajić, Ličanin, Mirilović, Obradović, Opačić, Smuđa, Pražić, Zarić, Perić, Uzelac, Rašula, Ćulum, Straživuk i Šarac. Lično poznajem Straživuke, oni znaju da su došli iz Dalmacije u austrijsko doba.
Selo Surduk kod Stare Pazove su osnovali Srbi koji su došli iz Like i severne Dalmacije 1770-ih. Surdučka prezimena su skoro 100% lička i severnodalmatinska.

Krajišnici su se doseljavali i u Bačku i Banat u habzburško doba, ali manje nego u Srem.

Poslednja izmena:
Radi se o tome da su Srbi i Nemci u Vojvodini (narocito Banatu) ziveli vekovima zajedno,shvatas?.....jos od 17-18 veka dolaze kolonisti Nemci,a Srbi su tada vec ziveli u Vojvodini i oni od tada zajedno zive po mnogim selima,gradovima itd.....bilo je tu i Rumuna i Madjara....

I tokom tih vekova,ta 4 naroda su se nekako "navikli" jedni na druge postali su slicnog (ne bas istog) mentaliteta i nacina funkcionisanja,rada i slicno.....tu dolazi i do kulturnog uzdizanja tih vojvodjanskih Srba,koji pod uticajem te nemacke kulture postaju sve obrazovaniji kulturniji itd,itd......gradovi,oblacenje i ponasanje ljudi pocinje vise da lici na evropski model,a ne tursko azijski....

Pa na kraj krajeva,gde se Vuk Stefanovic Karadzic obrazovao?.....u Bosni i Hrvatskoj ili u Becu?

Tako da meni tu niko nije drazi ili ne drazi,ali istorijska je cinjenica da su Srbima iz Vojvodine po mentalitetu bili blizi Nemci nego Srbi iz Bosne,Krajne ili odakle vec.....

I sto se tice folsdojcera,nisi dobro obavesten,velika vecina njih nije imala nikakve veze sa zlocinima nad Srbima tokom WWII....moji preci poticu iz jednog banatskog srpsko-nemackog sela i mogu ti iz prve ruke reci (jer sam o tome slusao od mojih dedova) da su se oni sasvim korektno odnosili i ponasali prema Srbima,a Srbima je prosto bilo zao kada su ih proterali nakon rata i na njihovo mesto doveli Bosance,Hercegovce,Makedonce,itd,itd....

Srbi i Nemci su živeli JEDNI PORED DRUGIH, a ne zajedno.
Pročitaj knjigu "Povratak u Marezi" Johanesa Vajdenhajma (vrbaski Švaba).
Samo jedan primer: od 1848 do 1945 kada su proterani, nije bilo nijednog braka između Srba iz Sentomaša(Srbobrana) i Nemaca iz Vrbasa.
Živeli su jedni pored drugih i poštovali se, ali ništa više od toga.

Evo da vam ja kao Arheolog koji je čistio kosture stare 2000 godina i više otkrijem nešto: sve će vas Vrag odnit prije ili poslije, bili vi Srbi ili Hrvati ili Bušmani, svi prah i kosti... pa ne znam... nekako mi se čini onako logično i zdravorazumski proživit ovo nešto života u miru i zadovoljstvu prije nego nas Vrag dođe i sve skupa nas odnese.

Eto brate.

Pa tacno je da pre 1918 nije postojala nikakva mrznja izmedju Hrvata i Srba.....tj mnogi Hrvati i Srbi (iz Srbije) nisu ni znali da ovi drugi uopste i postoje,niti su imali bilo kakve veze sa njima....

Recimo kakve je veze imao neki Srbin iz Leskovca sa nekim Hrvatom iz Varazdina?.....nikada se u zivotu ne bi ni sreli i sto bi se onda mrzeli? :)

Mada,i tokom postojanja SFRJ te veze medju narodima su bile dodatno pojacane....npr bilo je dosta mesanih (srpsko hrvatskih) brakova i koliko znam to je sve funkcionisalo normalno......decenijama su u JNA bili prinudjeni i Hrvati i Srbi i ostali narodi da rade,zive i funkcionisu zajedno,pa je to sve (uglavnom) solidno funkcionisalo.......tako da ta SFRJ je imala i neke dobre strane...

Ali eto,nacionalizam Srba i Hrvata i verovatno upliv stranih (velikih) sila su ucinili svoje....
Ma ne padam ja na te fore da su nas neke eto kao sile zavadile i ono "ko nas bre zavadi", ako nas je brate neko i zavadio bilo je dosta maloumnih idiota "fala bogu" i sa srpske i hrvatske strane da mu uspije i više nego odlično.

Ja sam stajališta, i neće me stvarno nitko u ovome razuvjerit, da su sada... evo baš sada, i zadnjih 40ak godina, hrvatska i srpska nacija doslovno... ali doslovno jedno intelektualno dno glede većine naroda.

Vama mora biti jasno, tj nama pojedincima (a ja ne želim zvučat egoistično) da vi djelite državu sa doslovno 70% idiota, baš ono imbecila na kubik, i taj postotak vrijedi i za Srbiju i Hrvatsku, vidite ih svaki dan... čak i živimo s njima, imbecili ... intelektualni, umni... kako god želite, baš ono... imbecili.

E pa od tih i takvih imbecila imamo vlade ove u HR i u Srbiji kao ogledalo tih imbecila, ti imbecili maloumni nas uče što je to Hrvatski a što Srpski patriotizam, iz dana u dan... iz dana u dan.

I moraš ih trpiti... bar si ih prisiljen eto gledati... na poslu, u kvartu...posvuda..., doslovno; imbecili.

Ja sam inače po prirodi optimist, ali nemam ti ja nikakve više vjere u hrvatski i srpski narod, mislim da su to dva naroda koja doslovno zaslužuju SVE NAJGORE a kako stvari stoje idu ravno prema tome.

Ruku na srce, bolje i ne mogu, znaš to i ti i ja.

Meni ne pada na pamet da ja svoj hrvatski narod (većinu branim), bilo da je na ovome srpskom forumu, bilo da je na kavi ovdje u Zadru, bilo da je eto na TV.

Koga ću branit? Imbecile? Daj čovječe...

Di je to vidilo ljudi, di je to vidilo pameti, razmišljanja, di je to vidilo pravog patriotizma onih sad već nasih davnih predaka i srpskih i hrvatskih od prije stotinjak godina...

Pa to su bušmani moj stari, bušmani im ravni nisu. Složio se neko s menom ili ne, ali brate i noga u guzicu je korak naprid.

Radi se o tome da su Srbi i Nemci u Vojvodini (narocito Banatu) ziveli vekovima zajedno,shvatas?.....jos od 17-18 veka dolaze kolonisti Nemci,a Srbi su tada vec ziveli u Vojvodini i oni od tada zajedno zive po mnogim selima,gradovima itd.....bilo je tu i Rumuna i Madjara....

I tokom tih vekova,ta 4 naroda su se nekako "navikli" jedni na druge postali su slicnog (ne bas istog) mentaliteta i nacina funkcionisanja,rada i slicno.....tu dolazi i do kulturnog uzdizanja tih vojvodjanskih Srba,koji pod uticajem te nemacke kulture postaju sve obrazovaniji kulturniji itd,itd......gradovi,oblacenje i ponasanje ljudi pocinje vise da lici na evropski model,a ne tursko azijski....

Pa na kraj krajeva,gde se Vuk Stefanovic Karadzic obrazovao?.....u Bosni i Hrvatskoj ili u Becu?

Tako da meni tu niko nije drazi ili ne drazi,ali istorijska je cinjenica da su Srbima iz Vojvodine po mentalitetu bili blizi Nemci nego Srbi iz Bosne,Krajne ili odakle vec.....

I sto se tice folsdojcera,nisi dobro obavesten,velika vecina njih nije imala nikakve veze sa zlocinima nad Srbima tokom WWII....moji preci poticu iz jednog banatskog srpsko-nemackog sela i mogu ti iz prve ruke reci (jer sam o tome slusao od mojih dedova) da su se oni sasvim korektno odnosili i ponasali prema Srbima,a Srbima je prosto bilo zao kada su ih proterali nakon rata i na njihovo mesto doveli Bosance,Hercegovce,Makedonce,itd,itd....
tačno tako i jedan deo moje porodice dolazi iz sela koje je bilo pola-pola Nemci/Srbi. do mešanja je slabo dolazilo, više su se uzimali Srbi/Madjari.
moja baba je banatska Nemica i deda je oženio tj. uzeo iz logora još nije bila ni punoletna, delom da je spasi a delom mu se možda svidela :lol:

Evo da vam ja kao Arheolog koji je čistio kosture stare 2000 godina i više otkrijem nešto: sve će vas Vrag odnit prije ili poslije, bili vi Srbi ili Hrvati ili Bušmani, svi prah i kosti... pa ne znam... nekako mi se čini onako logično i zdravorazumski proživit ovo nešto života u miru i zadovoljstvu prije nego nas Vrag dođe i sve skupa nas odnese.

Eto brate.
Košarkaški ekspert, arheolog i genetičar. :mrgreen:

Ugarskim kraljevstvom ne možemo nazivati nešto gdje Ugari/Mađari nisu smjeli biti kralj. Očigledno ti nije jasno da je hrvatsko plemstvo u 30-godišnjem građanskom ratu nasilno nametnulo Mađarima dinastiju Anžuinaca koju su Hrvati doveli na tron personalne unije kao neutralne između nas i Mađara i otada više Mađari nisu smjeli biti na tronu personalne unije nego samo neutralne dinastije po hrvatskom odabiru ili hrvatske dinastije (Zapolje naprimjer...)

.

A sta je bio Matija Korvin nego madjar? (mozda najmocniji ugarski srednjevekovni vladar?)

Ocigledno da tebi nije jasno da Hrvatska posle 1102 godine uopste nije imala znacaj koji joj ti pripisujes..

To što su Folsdojčeri iseljeni iz Vojvodine, a doseljeni Crnogorci, Hercegovci, Bosanci, Krajišnici i Makedonci zahvali drugu Titu. Niti su Folksdojčeri planirali da odu iz Vojvodine, niti ovi drugi da dođu. Titoistička sila i propaganda je dovela prekodrinske Srbe u Vojvodinu, vozovi bez voznog reda itd.

90% vojvođanskih Srba u habzburško doba su bili nepismeni seljaci, paori. Postojala je malobrojna građanska klasa koja je ponikla od zanatlija i trgovaca.
Autohtone kuće vojvođanske kuće su skromne nabijače od blata. Od čvršćeg materijala su počeli graditi u 20-om v. Autohtone kuće u Dalmaciji izgledaju kao palate prema vojvođanskim nabijačama.

Stare kuće Popovića iz srpskog sela Biskupija kod Knina
Pogledajte prilog 933533
Pogledajte prilog 933535

Stara kuća od blata u Sremu (iz Ogara kod Pećinaca)
Pogledajte prilog 933537

@DalmatinacHR @Lanselot

Pa 90% bilo koje nacije i bilo koje drzave pre nekog pocetka 20 veka su,manje-vise bili (nepismeni) seljaci,tj seosko stanovnistvo......Srbi tu nisu bili izuzetak......imali su gradjansku i kulturnu elitu koja je tada zivela u vecim (uglavnom vojvodjanskim) gradovima....

I ne shvatam koja ti je ono poena sa onim kucama?....da je u krajni bila neka viskorazvijenija civilizacija u odnosu na Vojvodinu?...i nije tacno da su autohtone kuce po Vojvodini pravljene uglavnom od blata...vec od sredine 19 veka (a i ranije) mnoge kuce u Vojvodini su izgledale ovako

IMG_3157-1-768x512.jpg

srpske-kuce-u-vojvodini-731638697-8082-8F64-A50B-74CDB7DE65FA.jpg

Nego,sto su se onda svi iz te krajne doseljavali u Vojvodinu a ne obrnuto?.....da li si ti cuo za neki slucaj da je nekom vojvodjanskom Srbinu dosadilo da zivi u Vojvodini,pa eto resio da se odseli u Krajnu i da tamo sagradi onakvu "palatu" i zivi ko "gospodin covek" na onom kamenu i krsu? :hahaha:

Poslednja izmena:
Niti su akcenti isti niti su to sve Bosanci...Brate znaš geografiju jbt.
Pa i Hercegovcu kad kažeš da je Bosanac on se naljuti i obrnuto, a kamoli ovima što razdvajaju dva carstva jbt.

Napisao sam da su MENI (a i vecini Srba iz Vojvodine) svi prekodrinski akcenti isti,jer svi imaju sebi nekog zavijanja i zapomaganja i svi se drasticno razlikuju od vojvodjanskog akcenta...

E sad,u nekom lingvistickom smislu,ti akcenti sigurno nisu isti ali meni,onako kad ih cujem u svakodnevnom govoru samo pocnem da "prevrcem ocima" i da se pitam nesto u stilu "pa dobro,BRE,jos koliko decenija i vekova ovi ljudi treba ovde da zive pa da pocnu normalno da govore kao svi mi?"

@KNIGHT

Kažeš da svi Srbi zapadno od Drine govore jednako, pojma nemaš.

Hercegovački i istočnbosanski Srbi govore istočnohercegovačkim dijalektom (novoštokavska ijekavica). Srbi sa Ozrena i područja Kaknja govore istočnobosanski (staroštokavski šćakavsko-jekavski). Srbi iz zapadne Bosne i HR govore većinom neretljansko-krajiški (novoštokavska jekavica), sa enklava novoštokavske ikavice (Kupres, Livno, Duvno i neka područja u Dalmaciji), a u 2-3 sela kod Vukovara govore šumadijsko-vojvođandki (novoštokavska ekavica).

Uz to ima i mešanih govora kao što je slučaj kod Srba iz južne polovine Glamočkog polja čiji govor je ikavsko-jekavski, onda govor Srba sa područja Zenice je miks istočnobosanskog, istočnohercegovačkog i mlađeg ikavskog itd.

Imam pojma da cujem bilo kakvo zavijanje u akcentu.....i cim cujem neko zavijanje,meni je sve to isto...

Tako da me uopste ne zanima ni Hercegovački i istočnbosanski,Srbi sa Ozrena,kaknja,Tunguzije i marsa,ja cim cujem ta zavijanja (bilo kog tipa) meni je sve to isto i drasticno drugacije nego govor i akcenat u Vojvodini....i kako sam vec napisao,kada te akcente cujem samo pocnem da "prevrcem ocima" i da se pitam nesto u stilu "pa dobro,BRE,jos koliko decenija i vekova ovi ljudi treba ovde da zive pa da pocnu normalno da govore kao svi mi?"

Što se tiče bitaka s Turcima Hrvatska je apsolutno odigrala glavnu ulogu jer je i bila glavna na meti pošto su Turci u đihadu htjeli na Rim preko Hrvatske, slomili smo ih potpuno i nismo bezveze OD STRANE NAJVIŠEG europskog PAPINSKOG AUTORITETA prozvani BEDEMOM KRŠĆANSTVA...

Evo kronologija hrvatsko-turskog rata,
molim te nemoj da ti pozli čitajući:
(slijedeća tri posta pošto kronologija ne stane u jedan...)

Prva velika ofanziva ide još 1415. - poraz Otomana
Dakle Otomani su na Hrvatsku svom snagom iznenada krenuli i pokušali je pokorit cijelo stoljeće prije nego Ugare. Dakle prvo idu na Hrvate jer Ugare brane velike rijeke. Odmah idu sve do Zagreba, ništa nisu osvojili, dok su manji odredi prodirali sve do Slovenije, pa možemo logički zaključit da je ovo bila preogromna vojska, brojke nisu poznate pa ne želim licitirat, ali vjerojatno se radilo o carskoj vojsci u najvećem mogućem izdanju...

Pad Bosne 1463. Turci koriste da na brzinu pokušaju presijeć Hrvatsku kod Senja - poraz Otomana

Isto pokušavaju 1467. ali su razbijeni kod Otočca na rijeci Gackoj - poraz Otomana

Isto pokušavaju 1468. kada paša Ezebeg upada sa 20 000 vojnika, ali ne uspijeva porazit Ličane - poraz Otomana

Opet žele 1469. presijeć Hrvatsku kod Senja ogromnom vojskom koja je toliko velika da pomoćnim trupama prodiru do Slovenije - poraz Otomana

Ponovo 1470. upadaju u Liku sa 20 000 vojnika i ponovo ništa nisu osvojili. - poraz Otomana

( Iz zadnjih pet primjera vidimo da su pet puta u osam godina sa ogromnim vojskama od najmanje 20 000 vojnika pokušali presijeć Hrvatsku kod Senja, što im je bio prvi strateški cilj za slamanje tada velike Hrvatske...)

Opsada Jajca 1480. - poraz Otomana

Bitka na Uni 1483. - 7000 Otomana razbila je Hrvatska vojska koji su htjeli razbit sekundarni sistem obrane na Uni - poraz Otomana
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Una

Bitka za Vrpile 1491. - 11 000 Otomana razbijeno je nakon što su promijenili taktiku pa krenuli pljačkat u dubinu pošto Liku i Senj prema moru nisu uspjeli ovladat - poraz Otomana
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vrpile

Bitka na Krbavskom polju 1493. - prodor sa 8000 Otomanskih vojnika i poraz Hrvata koji su bez ikakve taktike pješaštvom išli na konjicu na otvorenom polju da spriječe odvođenje Hrvata u roblje - pobjeda Otomana
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krbava_Field#:~:text= Battle of Krbava Field 1 Background.,See also. 5 References. More

Pazi,skoro sve te bitke i opsade koje si nabrojao,sto se tice Turaka su imale neki pljackaski karakter....tj to cesto nisu bile regularne turske armije,vec manje ili vece pljackaske horde (makar imale i skoro 10.000 ljudi) kojima glavni cilj nije bio osvajanje,nego pljackanje,unistavanje,uzimanje robova i slicno...

A i u mnogim od tih pobrojanih bitaka turski protivnici nisu bili samo Hrvati,vec i Madjari,pa i Srbi......tj to su bile hriscanske koalicije koje su se suprotstavljale Turcima...

E sad,ja ne osporavam odbranu Hrvata od Turaka,borili su se,mucili i ginuli koliko su mogli ali moja poenta je da su Hrvati u nekom vojnom slucaju (osim u par slucajeva) bili totalno inferiorni u odnosu na jednu od najvecih tadasnjih vojnih sila Evrope,tj Osmasnu Tursku........tj Hrvati Turcima skoro nikada nisu predstavljali pravu pretnju niti prepreku...

Takodje,da li si primetio sa koliko vojnika raspolazu hrvatske vojske u svim onim primerima koje si navodio?....da li mozes da navedes nekog hrvatskog vodju,plemica,vojskovodju i sa koliko brojnom vojskom je se on sukobljavao sa Turcima?

Eto npr u srpskoj istoriji imamo slucaj velike kosovske bitke gde je knez Lazar frontalno suprotstavio Turcima vojsku od bar nekih 15000-20000 ratnika,da li mozes da navedes tako neki slucaj u hrvatskoj istoriji?

Poslednja izmena:
Vojna Krajina je dala Savu Mrkalja, Josifa Rajačića, Nikolu Teslu, Stevana Šupljikca, Danila Jakšića, Svetozara Pribićevića, Josifa Runjanina, Danila Medakovića, Svetozara Borojevića itd. Svi pomenuti su rođeni u Vojnoj Krajini, kao i Simeon Miletić otac od Svetozara Miletića.

I svi ti likovi su svoj najveci uspeh postigli kad su se ODSELILI iz vojne krajne....

Bas me zanima sta bi bilo od njih,tj da li bi postali to sto su postali,da su ostali da zive u onim krajiskim "palatama" i da cuvaju koze i ovce...

Zar ti nije malo cudno (da ne kazem glupo) da je toliko ocigeldno da u tim krajnama,bosnama neko moze samo da se rodi,a ako postigne posle neki uspeh u zivotu,to moze da bude samo u Srbiji,Vojvodini ili ko zna gde drugde u svetu?

Srbi i Nemci su živeli JEDNI PORED DRUGIH, a ne zajedno.
Pročitaj knjigu "Povratak u Marezi" Johanesa Vajdenhajma (vrbaski Švaba).
Samo jedan primer: od 1848 do 1945 kada su proterani, nije bilo nijednog braka između Srba iz Sentomaša(Srbobrana) i Nemaca iz Vrbasa.
Živeli su jedni pored drugih i poštovali se, ali ništa više od toga.

Ne razumem sta mislis pod time "ziveti zajedno"?.....nisu Srbi i Nemci ziveli zajedno u jednoj kuci ili domacisntvu,tj da budu neka vrsta porodicne zadruge.......ali npr da su ziveli jedni pored drugih kao komsije (npr da prvo bude neka srpska kuca,pa odmah pored nje nemacka kuca) toga je bilo dosta u vojvodjanskim selima,a narocito po Banatu....

Bilo je i sela koja su bila iskljucivo nemacka,tamo su ziveli samo nemci,ali bilo je i dosta sela u kojima su ziveli zajedno i Nemci i Srbi.....i pored toga sto su se postovali,podsecali su jedni na druge...tj nije bilo neke drasticne razlike medju njima u bilo kom smislu....imali su slican mentalitet,slicno se oblacili,slicno su im kuce izgledale itd,itd.....na isti nacin su obradjivali zemlju,bavili se zanatima ili sta vec.......a bilo je i mesanih brakova....i izmedju Srba i nemaca a i izmedju Srba i Madjara....

Ma ne padam ja na te fore da su nas neke eto kao sile zavadile i ono "ko nas bre zavadi", ako nas je brate neko i zavadio bilo je dosta maloumnih idiota "fala bogu" i sa srpske i hrvatske strane da mu uspije i više nego odlično.

Ja sam stajališta, i neće me stvarno nitko u ovome razuvjerit, da su sada... evo baš sada, i zadnjih 40ak godina, hrvatska i srpska nacija doslovno... ali doslovno jedno intelektualno dno glede većine naroda.

Vama mora biti jasno, tj nama pojedincima (a ja ne želim zvučat egoistično) da vi djelite državu sa doslovno 70% idiota, baš ono imbecila na kubik, i taj postotak vrijedi i za Srbiju i Hrvatsku, vidite ih svaki dan... čak i živimo s njima, imbecili ... intelektualni, umni... kako god želite, baš ono... imbecili.

E pa od tih i takvih imbecila imamo vlade ove u HR i u Srbiji kao ogledalo tih imbecila, ti imbecili maloumni nas uče što je to Hrvatski a što Srpski patriotizam, iz dana u dan... iz dana u dan.

I moraš ih trpiti... bar si ih prisiljen eto gledati... na poslu, u kvartu...posvuda..., doslovno; imbecili.

Ja sam inače po prirodi optimist, ali nemam ti ja nikakve više vjere u hrvatski i srpski narod, mislim da su to dva naroda koja doslovno zaslužuju SVE NAJGORE a kako stvari stoje idu ravno prema tome.

Ruku na srce, bolje i ne mogu, znaš to i ti i ja.

Meni ne pada na pamet da ja svoj hrvatski narod (većinu branim), bilo da je na ovome srpskom forumu, bilo da je na kavi ovdje u Zadru, bilo da je eto na TV.

Koga ću branit? Imbecile? Daj čovječe...

Di je to vidilo ljudi, di je to vidilo pameti, razmišljanja, di je to vidilo pravog patriotizma onih sad već nasih davnih predaka i srpskih i hrvatskih od prije stotinjak godina...

Pa to su bušmani moj stari, bušmani im ravni nisu. Složio se neko s menom ili ne, ali brate i noga u guzicu je korak naprid.

Nisam odavno procitao neki ovako dobar post....koji tako tacno opisuje neku drustveno-politicku situaciju u Srbiji (Hrvatskoj)

Od 17-og nisu zato što je Banat do 1718. bio pod Turcima, a dok je trajala turska vladavina u Banatu nije bilo nijednog Nemca. Većina Nemaca se doselila u Banat sredinom i u drugoj polovini 18-og v. a otišli su nakon WW2, što znači da su u Banatu bili 150-200 godina.

I sto se tice folsdojcera,nisi dobro obavesten,velika vecina njih nije imala nikakve veze sa zlocinima nad Srbima tokom WWII....moji preci poticu iz jednog banatskog srpsko-nemackog sela i mogu ti iz prve ruke reci (jer sam o tome slusao od mojih dedova) da su se oni sasvim korektno odnosili i ponasali prema Srbima,
https://mitrovica.info/o-ovome-se-malo-zna-zlocini-domacih-svaba-nad-srbima-u-sremu/

a Srbima je prosto bilo zao kada su ih proterali nakon rata i na njihovo mesto doveli Bosance,Hercegovce,Makedonci,itd,itd...
Radi se o Srbima iz Bosne i Hercegovine. To što si napisao izgleda kao Bosanci i Hercegovci nisu Srbi nego neki posebni etnosi.

Imam pojma da cujem bilo kakvo zavijanje u akcentu.....i cim cujem neko zavijanje,meni je sve to isto...

Tako da me uopste ne zanima ni Hercegovački i istočnbosanski,Srbi sa Ozrena,kaknja,Tunguzije i marsa,ja cim cujem ta zavijanja (bilo kog tipa) meni je sve to isto i drasticno drugacije nego govor i akcenat u Vojvodini....i kako sam vec napisao,kada te akcente cujem samo pocnem da "prevrcem ocima" i da se pitam nesto u stilu "pa dobro,BRE,jos koliko decenija i vekova ovi ljudi treba ovde da zive pa da pocnu normalno da govore kao svi mi?"
Akcenat i način govora Srba iz npr. iz Dalmacije i Srba iz Bosne su totalno različiti. I Srbi iz Hercegovine govore prilično različito od Srba iz Bosne. To što ti misliš da svi Srbi zapadno od Drine govore jednako pokazuje kolika da si neznalica. Ni u Vojvodini ne govore svi jednako. Govor južnog i jugoistočnog Banata je bliži govoru Pomoravlja i istočne Srbije nego govoru ostatka Vojvodine, msm na smederevsko-vršački dijalekt https://sr.wikipedia.org/wiki/Смедеревско-вршачки_дијалект
A ono što si rekao da Srbi iz prekodrinskih krajeva "zavijaju" pokazuje tvoju bolesnu mržnju prema tim Srbima, jerbo ljudi ne zavijaju već neke životinje (psi, vukovi, kojoti).
@Perperius ti je već rekao da se većina srpskih govora (uključujući i većinu srpskih govora u Srbiji) bazira na govoru istočne Hercdgovine, nisi mu replicirao jer je izgleda maca pojela jezik tj. ne možeš da negiraš navedene činjenice.

Poslednja izmena:
Od 17-og nisu zato što je Banat do 1718. bio pod Turcima, a dok je trajala turska vladavina u Banatu nije bilo nijednog Nemca. Većina Nemaca se doselila u Banat sredinom i u drugoj polovini 18-og v. a otišli su nakon WW2, što znači da su u Banatu bili 150-200 godina.

https://mitrovica.info/o-ovome-se-malo-zna-zlocini-domacih-svaba-nad-srbima-u-sremu/

Radi se o Srbima iz Bosne i Hercegovine. To što si napisao izgleda kao Bosanci i Hercegovci nisu Srbi nego neki posebni etnosi.

Nije ni bitna tacna godina od kada su Nemci u Vojvodini,bitno je da su ziveli ovde jako dugo,vekovima...

Zlocini folksdojcera nad Srbima je bilo,to niko ne osporava......ali kazem da su to cinili pojedinci,danas bi se reklo extremisti a ne svi folskdojceri...

Pa na kraj krajeva,mnogo vise zlocina nad Srbima (tj mnogi vise ljudi su pobili) tokom i posle WWII partizani,cetnici,ljotcevci koji su uglavnom bili sastavljeni od Srba...i sta onda sa tim?.....da li izvuci zakljucak da su Srbi hteli da istrebe druge Srbe?

Inace,kako sam vec napisao tokom postojanja SFRJ su postojali samo Bosanci.....nije bilo ni Srba,Hrvata i Muslimana iz Bosne....vec su svi zajedno bili poznati pod imenom Bosanci...

Poslednja izmena:
Akcenat i način govora Srba iz npr. iz Dalmacije i Srba iz Bosne su totalno različiti. I Srbi iz Hercegovine govore prilično različito od Srba iz Bosne. To što ti misliš da svi Srbi zapadno od Drine govore jednako pokazuje kolika da si neznalica. Ni u Vojvodini ne govore svi jednako. Govor južnog i jugoistočnog Banata je bliži govoru Pomoravlja i istočne Srbije nego govoru ostatka Vojvodine, msm na smederevsko-vršački dijalekt https://sr.wikipedia.org/wiki/Смедеревско-вршачки_дијалект
A ono što si rekao da Srbi iz prekodrinskih krajeva "zavijaju" pokazuje tvoju bolesnu mržnju prema tim Srbima, jerbo ljudi ne zavijaju već neke životinje (psi, vukovi, kojoti).
@Perperius ti je već rekao da se većina srpskih govora (uključujući i većinu srpskih govora u Srbiji) bazira na govoru istočne Hercdgovine, nisi mu replicirao jer je izgleda maca pojela jezik tj. ne možeš da negiraš navedene činjenice.

Ok,razumem sta hoces da "kazes",ali da li ti razumes mene kada pokusavam da ti objasnim kako ljudi iz Vojvodine ili npr iz Beograda (koji su tu rodjeni) dozivaljavaju sve te govore bilo kojih prekodrinskih Srba?

Kada sam napisao "zavijaju" mislim da u govoru previse isticu neke samoglasnike....

A i vecinu ljudi po Vojvodini (i Beogradu) ne zanima na cemu se bazira srpski govor,oni samo primete kada se neki srpski govor drasticno razlikuje od njihovog,i kad to cuju pocnu da "prevrcu ocima"........eto,takvo ti je stanje u praksi i na "terenu",a ti nastavi da verujes u nekakve standarde srpskog govora iz Hercegovine i Tunguzije i kako mi Vojvodjani jedva cekamo da cujemo te naglaske i akcente...

Uostalom,da li ti nekada gledas TV ovde u Srbiji?..............da li si nekada video i cuo da neki novinar ili spiker govori tako kao prekodrinski Srbi?.....

I svi ti likovi su svoj najveci uspeh postigli kad su se ODSELILI iz vojne krajne....

Bas me zanima sta bi bilo od njih,tj da li bi postali to sto su postali,da su ostali da zive u onim krajiskim "palatama" i da cuvaju koze i ovce...

Zar ti nije malo cudno (da ne kazem glupo) da je toliko ocigeldno da u tim krajnama,bosnama neko moze samo da se rodi,a ako postigne posle neki uspeh u zivotu,to moze da bude samo u Srbiji,Vojvodini ili ko zna gde drugde u svetu?
Stevan Šupljikac je došao iz Vojne Krajine da bude vojvoda Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata (preteča Vojvodine) zato što je bio sposoban oficir u Vojnoj Krajini. Zašto se nije našao neki Srbin iz Banata ili Bačke da dođe na čelo vojvodstva, nego su morali zvati Krajišnika Šupljikca?
Isto važi za Josifa Rajačića. On je iz Krajine došao u Karlovce da bude duhovni pa i politički lider vojvođanskih Srba i kasnije uz Šupljikca najznačajnija figura u vojvodstvu. Zato je morao doći Rajačić iz Krajine, što nije neki Srbin iz današnje Vojvodine bio Rajačić?

Svetozar Miletić jedan od najvećih boraca za srpstvo u Vojvodini (i legenda vojvođanskih Srba) u istoriji je poreklom Krajišnik, otac mu je došao sa Banije!

Dositej Obradović rođeni Banaćanin nije postigao uspeh u Banatu nego na drugim teritorijama uključujući i ustaničku Srbiju, Mihailo Pupin nije postigao uspeh u rodnom Banatu već u Americi itd. itd.

Poslednja izmena:

Back