Ako ćemo realno povijesno/istorijski što je bio cilj Srbije nakon WW1, ponavljam: WW1:
Cilj Srbije nakon WW 1 je bio teritorij Bosne, teritorij Hrvatske su oni gledali tada kao; "ma neka ih, lako ćemo sa njima", ali glavni cilj Srbije 1918 je bila Bosna, ovo možete pročitati u svim relevantnim srpskim udzbenicima velikih srpskih istoričara, i to ne ljevičara istoričara, znači naprosto je činjenica.
Ajmo krenit redom što se dogodilo zapravo:
1. Srbija je u Prvom svijetskom ratu izašla kao pobjednik, ALI, izašla je BIOLOŠKI OSAKAĆENA (to se osjeti do dana današnjeg), izgubila je skoro (ako se ne varam) oko milijun ljudi u tome ratu, to su strašne brojke... za puno veće narode.
2. Kraljevini Srbiji tada (koju ja evo kao Hrvat iznimno respektiram sa povijesnog stajališta, ja sam vam generalno rojalist, neću to skrivat) je bilo u interesu da skrši AustroUgarsku tj. Habsburge, to je bio glavni cilj, i uspješno je to sprovedeno, makar je i nakon 1918 sve do...mjeseca listopada (oktobra) postojala još uvijek monarhija ali je bila gotova. Jer je H.Monarhija predstavljala prirodnu opasnost po Srbe i Srbiju kao državu.
3. Znači Srbi izlaze iz WW1 kao jedni od pobjednika, za tu pobjedu (ovo je prije formiranja Kraljevine SHS/Jugoslavije, molim vas zapamtite to), Kraljevina Srbija dobiva (ali ne kao oblasti ili autonomne regije nego kao djelove SVOJE DRŽAVE):
Kosovo, Vojvodinu, Makedoniju, Crnu Goru.
4. Srbija je jedina, ali jedina država u Europi tada bila u tome trenu, koja je od 1800 do 1918: ČETVERODUPLALA svoj teritorij ovim dobitkom, ponavljam: ČETVERODUPLALA, i bijaše to veliki uspjeh.
5. Ali Srbija je htjelo nešto drugo, nešto jako važno Kraljevini Srbiji, ali Francuski i Britanski saveznici to nikako nisu dopuštali (radi vlastitih interesa); A htjeli su da Srbija NAPOKON ima nadzor i protekciju nad Srbima Bosne, tj napokon zapadno od Drine.
6. Mnogi od Srpskih istoričara i srpskih patriota (primjer Milan Protić) smatraju da je ovo bila KLJUČNA POGREŠKA Srbije tada, pogreška koja je vodila Srbiju poslije toga u pogrešne poteze, doslovno sve.
Umjesto da je Srbija uzela ona područja koja spomenuh, četveroduplala svoj teritorij, ona je ipak htjela ući u KRALJEVINU SHS/Jugoslaviju, ZBOG BOSNE, ovo nema nikakve dileme; ZBOG BOSNE.
Nevjerovatna pogreška i po mome iskrenome mišljenju: strateška, politička i vojna pogreška sa svakog mogućeg pogleda (istina Bog u tome trenu, teško je to bilo vidjet).
Nakon ulaska u Kraljevinu, Srbija više nema ona područja kao svoja, ona ima doslovno kraljevinu Federaciju, rascjepkanu. Srbija se vodila sa razmišljanjem; mi smo jači od svih vojno, lako ćemo sa njima.
Hrvatsko područje i Hrvatsko pitanje UOPĆE NIJE BILO OD VAŽNOSTI Kraljevini Srbiji tada, niti su oni vidjeli neke velike opasnosti da bi ikada mogla doći od Hrvata (kamoli od Slovenaca).
To su zanemarili sve u svrhu kontrole nad Bosnom, i sa mišljenjem; mi imamo više oruzja i snage od svih u Kraljevini SHS/Jugoslaviji, lako bi izasli na kraj i sa Hrvatima i sa svima,
Vidimo dugoročno što je taj potez značio po Srbiju, ajmo vidjeti (nemojte sad misliti da odobravam, ali to je rezultiralo time):
Hrvati su od početka bili agresivni prema toj Kraljevini, sve je kulminiralo ubijanjem Stjepana Radića (inače meni najbolji hrvatski političar i uzor ikada).
Nakon toga (ne Radićevom krivicom naravno) rađa se sve više ono što će dovesti do NDH.
Što je i dovelo.
Nakon toga sve je dovelo i do 1991.
Znači jedan Butterfly effect od 1918 i poteza Kraljevine Srbije da umjesto da uzme sva područja koja su JOJ NUĐENA SA: EVO OVO JE VAŠE, oni dođu (vi) i naprave umjesto toga KRALJEVINU SHS (doslovno federaciju-kraljevinu) sve u svrhu da kontroliraju kako tako Bosnu.
Užasan potez dugoročno, UŽASAN.
Mislim ono, briga mene osobno, meni Bosna ni u džep ni iz džepa, ali kažem da je to užasan potez bio sa strateške i političke strane.
Da je Kraljevina Srbija kojim slučajem prihvatila ono 1918 što joj se nudilo od velikih sila kao dio njihovog teritorija; crna gora, kosovo, makedonija, vojvodina...
Možda nijednog od onih ratova ne bi bilo, danas bi Srbija bila jedna od ako ne i najbogatija država cijele regije.
Danas je Srbija relativno ipak dobila ono što je oduvijek htjela; teritorij zapadno od Drine, u Bosni, rep.srpska.
Ali svejedno...ključ svih problema Hrvata i Srba leži u 1918, nikakvoj 1941.
Ne znam kako vi mislite, ali ja sam mišljenja da je Srbija napravila VELIKU GREŠKU 1918, po samu sebe. Tešku eto.