Gruban ти је задрти југословен. Тако да његове "истине" могу се свести на издркотине југо пропаганде.
Друго, мислим да правиш ту више грешака. Поједноставнио си стање и у Србији и у Црној Гори, а тек између ДВИЈЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ. Никако се не могу ту сложити са тијем да је уопште упитно питање Српства Црне Горе у тијем временима, а тек питање Српства Краља Николе.
Сва та негативна дешавања су проистекла из надметања једни, други и трећи ко ће бити први. Дакле то је питање ВЛАСТИ. Имаш писмо тада Књаза Николе Михаилу Обреновићу "Поведи нас у бој за ослобођење Српства па макар ти ја био само стражар испред шатора".
Нема сумње да је то искрено.
Поједноставио сам али сам нагласио у посту да тај читав период карактеришу велике спољно политичке турбуленције у којем су и Србија и Црна Гора морале више пута мењати став и одустајати од својих циљева да би учиниле неопходне уступке великим силама.Управо сам рекао да је то комплексан период да би могао да има своју тему а не да се објсни у једном посту.Наиме погрешио сам
називајући кнеза Данила владиком Данилом јер сам заборавио да је он заправо био први световни владар Црне Горе и утемељивач неке модерне Црне Горе. Што се тиче закона и првих озбиљнијих реформи и јачања централистиче власти на уштрб самовоље јаких моћних братстава која су себи подредила слабија братства којима јачање централистичке влaсти није уопште одговарало , то је био Петар други Петровић Његош.Иако владика ударио је темеље новој модерној свтовној Црној Гори. Први световни владар је заправо био књаз Далило који је наставио у унутрашњој политици да ради исто оно што је Његош започео , некад су овакве пресуде за недисциплину или непослушност са данашњих становишта сурове али очигледно неизбежне јер како су веровали било какво одступање
од тога би Црногорци доживљавали као личну слабост владара.Књаз Данило почиње једну политику у правцу независне и међународно признате Црне Горе то је био приоритет а спрско царство тада није било у плану можда за нека будућа времена. Не би му се уопште могло замерити јер Црна Гора није имала снаге да опире Турцима да задржава своје територије и да се бави унутрашњим проблемима Србије. То је био крајње логичан избор у то време.Иако су у његово време избили немили догађаји као погхара Куча , сеча Бјелопавића и других примера лоших опхођења према Брђанима
имали смо сјајну победу на Грахову у његово време која је значајно подигла углед Црној Гори. Дакле настојао је да уништи племенску самовољу , ојача централистичку власт и творац је новог закона у Црној Гори прво разграничење Црне Горе од Турске.Добио је световно признање од Руса иако Руси ту обавезу нису могли да прошире на остале земље морао је подршку тражити у Аустроугарској па затим и у Француској. Ове ствари као и похаре неких племена Брђана су ставњени као гланви разлози атентата.Његова владавина иако кратака имала је великог утицаја на будућност и великих промена.
Негов наследник Никаола Петровић први је доследно у почетку пратио његову политику стицања независности и признања Црне Горе као и први приоритет ослобађање и припајање Херцеговине.
Онда је после потпомагања Црногораца једног Херцеговачког устанка ушла у рат са Турском 1862 у којем је црногорска војска потучена на челу са војводом Мирком а Турци под Омер Пашом Латасом.
Турци су заузели Цетиње и похарали њиме. После интервенције великих сила Француске и Русије Турци су морали да одустану од освајања Цетиња и да склопе мир са црногорцима крање неповољан по њих где је књаз Никола морао да се одрекне неких територија у корист Турске да уступи несметано пролажење турских трупа од Скадра према Херцеговини кроз своју територију.
Ово је довело до велике промене у политици књаза Николе који је до тада спроводио политику књаза Данила који тежио ка црногорској независности и признању , на нову политику (стару) политику
Петра Петровића Његоша првог и другог "обнавњање српског царства" али са Николом на челу.Запитајмо се сад шта би било да је Карађорђе имао Француску и Русију да каже СТОП повратку јаничарске војске у Србију????
Баш у овом периоду настаје тај ратни савез између Србије и Црне Горе где је Никола тежио општој сарадњи у свим сегментима и заједничком деловању а србијанска страна је инсистирала само на ратном савезу офанзивно-дефанзивном. Књаз Михајло је у овом периоду опет начиинио највеће успехе , напуштање Турака из Београда најважније тврђаве ислама у Европи , добио је Кладово као и још нека друге градове и тврђаве где је значајно подигао свој углед у свету , овде су му Бугари нудили уједињење и формирање прве Југославије са њим на челу , Грци су дошли у Београд као и сви словенски слободари дисиденти и револуционари.Природно он је био зачетник Балканског савеза али га је атентат у томе спречио.
у овом периоду настаје тај савез са Црном Гором као и то писмо књаза Николе не кажем да је било неискрено.Из мени непознатих разлога изражавао је неповерење у Црну Гору и у Бугарску. Можда према Црној Гори под притиском Аустроугарске.
Наследио га је много неспособнији синовац на власти у јако важним политичким тренуцима од којих је најважнији био Берлински конгрес и признање Србије међутим заслугом великих сила можда његовим окретањем према Аустроугарској.
Лично мислим да би Срби прошли далеко боље под његовом власти него власти унука му и њему слични.Срби као народ. Ни под којим условима се не би сложио да би Краљ Никола жртвовао било шта Српско за туђе интересе као што му је радио унук.
И сам твој примјер сепаратни мир са А-У или Солун, ајде да је то довело до онога што су Срби (НАРОД) прижељкивали, па да толико жртвовање буде вриједно тога. Да смо се ријешили мука, окренули се себи, живили, јачали и развијали се.
Не. Дошло је до катаклизме. Овако се човјек море само уватити за главу и ревати као магарац колко је добри гена и добре крви утрошено на НИШТА И МАЊЕ ОД НИШТА. Остали су остатци једног народа који је имао прилику да живи као човјек и да га не заиебавају и запишавају разне гњиде на свакоме кораку.
Слажем се у вези свега што смо постали и шта је остало од нас , не знам да ли би под књазом Николом могли проћи боље јер би као нову престоницу мора изабрати Београд а не Цетиње што би сигурно изазвало револт Црногораца Друго Петровићи су после 200 година владавине над Црногорцима успели убити племенску самовољу и створити овај нови славни морал Црногораца по којем их сви памтимо као и цео свет и то није било лако на тако малом простору , тебало је 200 година а шта би било са Србијом. Књаз би морао предузети јако непопуларне мере исте које је морао предузимати Милош Обреновић питање колико би то и како утицало на његову популарност у Србији. Зна се да се је у више наврата изјављивао да је он природни вођа свих јужних Словена и није уопште био антијугословенски настројен.Да ли би се Никола осврнуо на Петра другог и рекао чекајте најпре да се српство уједини или би поклекао притиску великих сила као његов унук питање је на које ја не могу дати одговор.А да би се то десило обе стране би морале одустати од својих личних апетита а књаз усмерити своје борбе изван Херцеговине и проћи преко Санџака у Србију и тамо сконцентрисати своје борбе.
Јер мислим да је Југославија била неизбежна али лично мислим да је процес мога да се одложи и пролонгира а и то мало нама би значило пуно. Причаћемо о томе јер сам и ја био за то.
Камо среће да сам ја то умислио. Најмање ми је битно шта је неко рекао МЕНИ лично. Ја се знадем борити и овако и онако. Нарочито очи у очи. Не бојим се никога па да је десет метара висок... ја сам преживио ствари у животу посље којих човјек море бити само захвалан Богу што је још увијек ту.
Превише отрова и нечовјештва на све стране међу нами. И ту никога посебно не би издвојио. На жалост, међу нама има толко мало разлике ..... да је због тога отров још већи и љући. Погледај само ову вијест како је културни Београђанин подучио мрског Црногорца да се не баца смеће по улици.
Колко смрада и мржње у коментарима по новинама и форумима, све најгоре против Црногораца горе него против било који српски душмана. ???
А сад стварно стање ствари - ауто са никшићким таблицама - Шта ако је возач аута СРБИН а овај "културни Београђанин" што му је очитао лекцију - екстремни ЦРНОГОРАЦ? Ко је онда ту ђубар - Срби???? Ако разумијеш шта мислим рећи.
Слажем се са тобом потпуно , много једноставнији отворен рат у коме знаш ко ти је непријатељ од ових прљавих медијских који се воде 20 година који имају за последицу овакве инциденте а било их је са обе стране. У време моје војске или нешто касније у Црној Гори црногорски полицајац је песницом ударио СЦГ-југословенског пуковника старог скоро 70 година на Подгоричком аеродрому.