Најбољи црногорски владар је био Нецрногорац, Далматинац - Шћепан Мали.
А то да су Црногорци способни или не "да владају", па ко и сви други. То сам рекао милион пута - камо среће за Србе да је Србе у 20. вијек увео Краљ Никола него ли и Обреновићи и Карађорђевићи, пуно сретнији по Србе би био 20. вијек.
- - - - - - - - - -
Морам рећи да се овога пута не слажем са тобом јер сам и ја био увек склон читајући једностране хвлаоспевове на рачун српства да сматрам књаза неким велико Србином.Заправо то је први световни владар Црне Горе који је владао 60 година и његово српство као и жеља за уједињењем са Србијом се мењало и варирало у складу са политичким прилика. Владика Данило , Његош и остали били су заправо за безуслово сједињавање српства који би се као црквена лица задовољила
челним местима у Пећи и Пећке патријаршије док су аспирације Књаза Николе биле сасвим нешто друго сличноо сценарију у 20 веку. Док је био под великом претњом Турака и док је мислио да уједињени можемо да се ослобободити говорио је о српству , када су се промениле околности и када је проширио границе своје државе и када је постао свестан да је близу признања заговарао је друге идеје идентичне овима које читам на форуму Црногорци су највећи најхрабрији од свих Срба и самим тим предодређени да владају свим Србима.А породица Петровић Његош као најстарија има право првенства у власти. То је ујудно била његова формула уједињења. Има индиција да је Карађорђевиће сматрао Црногорцима али Обреновиће никако. Једини са ким је био у мало ближим односима је Кнез Михајло Обреновић коме је нудио престо али то је било након ослобађања Београда и неочекиваних политичким успесима. Након тога његови ставови су се променили , са краљем Миланом Обреновићем се није подносио
јер књаз Никола имао аспирације према старој Србији , тачније обојица.У ратним савезима са Србијом је ратовао за свој грош одуступајући од договорених планова и проширивао своје територије.Не треба додати да је очекивао да он треба да буде краљ Југославије.Друго он није био тип који би прелазио Проклетије са својим народом и пробијао Солунски фронт , од њега би могли очекивати сепаратни мир са Аустроугарском па после шта нам Бог да. Кареађорђевићи су постигли велике успехе и највећа територијала проширења Србије али СХС и Југославија је била лош политички избор и цена коју плаћамо и данас.Уопште нисам сигуран да онај император са Цетиња не би први полетео да да влада Југославијом да се то десило не би било Подгоричке скупштине , Црногорци би нестали преко ноћи а постали би најбољи и најхрабрији Југословени.
Мислим да је @Gruban лепо рекао да је "српство књаза Николе било исто што и Брозово југословенство" и био је у праву.
Ту просту истину не зна ни један промил такозвани Срба.
Прије пар година сам читао неке бљувотине што је писао неки "Србијанац" - против Крајишника, Босанаца, Црногораца итд. тј. Динараца. Проблем је што је та гњида по презимену и сам Динарац, и то Босанац или Крајишник.
Ја нисам видео да те је неко увредио на форуму али сам видео неке твоје изјаве на рачун тога.Изјаве појединаца не значе ништа да смо тако мислили не би ратовали и доживиле заједно овај суноврат. У мојој околини не знам да је ико имао примедбе на Крајишнике јер генерално их већина сматра најпоштенијим и најуљуднијим Србима. Примедбе су биле највише на рачун Босанаца типа узели им посао итд и тд. Сметала им је сложност што гурају једни друге а нису нашли за сходно да самима себи замере због истог већ им је сметало што су неки људи сложни , држе се направили су своје лобије и пробили се на висока места и положаје.Ја лично јесам приметио да Босанци праве своје кафане где се скупљају претежно они , функционишу слично као Црногорци , док Крајишници осим својих крајишких скупова и вечери нису били затворена група и ступали су у блиске контакте домаћим људима и нисам видео да су икоме били трн у оку.
- - - - - - - - - -
Ајде молим вас избришите ових неколико истих постова , сваки пут кад покушам бек на браунзеру након поста он ми дуплира пост.