Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Zanimljiva emisija o istoriji Crkve u Crnoj Gori i o ovom novom zakonu o slobodi veroispovesti.
Gosti Novak Adžić i Dragutin Durutović kojeg sam prvi put slušao i oduševio me je.

Novak Odzic : saradnik (profesor po ugovoru) u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na predmetima „Uvod u istoriju i istorija istoriografije“ i „Istorija Jugoslavije“ ( I i II).

Osnovne studije koje je zavrsio -prava.

To su vam "istoricari" u Montenegru.

Iz ''Kratke istorije Crne Gore'' Svetog Petra Cetinjskog.

Deo oproštajnog govora Đurđa Crnojevića Crnogorcima (po Svetom Petru). Đurađ ostavlja vlast u Crnoj Gori crnogorskim mitropolitima dok Bog za srpski narod ne odredi bolju sudbinu.
''Ja sam i sad gotov umrijeti, ako to može za korist otačestva biti; no znajući da ni smrt moja, ni život moj star i nejak ne može vam nikakve koristi donijeti: za to vam i kažem moje pečalno namjerenje. Ja bih vas svjetovao, da izaberete jednoga čovjeka između vas i da ga primite i poznate sa svojega
vladitelja; al znajući, da se vi u izboru nećete saglasiti među sobom, iz tog vam uzroka ostavljam mjesto sebe Mitropolita Germana, a po njem buduće mitropolite, dokle, eda Bog promisli za srbski narod na drugi bolji način.''

Zakletva iz 1796. Svetog Petra i crnogorskih poglavara da će priteći Brđanima u pomoć u borbi protiv Turaka:
"Mi glavari i starješine i vas zbor od Crne Gore, budući na današnji dan sabrani na jedno mjesto, a to čujući i videći da se turci spravljaju i gotove sa svom silom i jakosti suproć nas i naše braće Brđanah, radeći i žudeći po vazdašnjemu njihovu lukavome običaju i mrzosti suproć hristijanstva javnijem ili tajnijem načinom, kako bi nas razurili i u vječno podanstvo i nevolju podložili. Zato, razbirajući i misleći na sve one nesreće, koje su se slaveno-srpskome rodu našemu od izdaje i nesloge dogodile, svi jednokupno rekosmo i odlučismo i temeljito sa zakletvom utvrdismo, cjelujući častni i životvorjašti krst Hrista Gospoda i Spasitelja našega i sveto Jevanđelije, da hoćemo svi suproć opštega hristijanskoga neprijatelja za pravoslavnu vjeru i za sveti zakon i za našu predragu slobodu i voljnost našu i za ljubezno otačastvo, za svoje crkve i manastire i za žene i đecu našu vojevati i truditi se sa svom snagom i krjepošću da ne bi dopustili na sebe i na posljednje naše teški i žestoki jaram agarjanski, od kojega smo se do sadašnjega vremena, s previsokom pomoći svesilnoga Boga, po izgledu i primjeru blaženopočivšijeh roditeljah i praroditeljah našijeh, oružjem svojijem branili od vremena i razorenija našega srpskoga carstva i potom od doba posljednjega principa i gospodara našega Ivana Crnojevića. I kako se pravedno i čestito zaklinjamo, tako nam u svačemu Bog pomogao. Amin! Amin! Amin!"

Sveti Petar piše da su Mleci upozoravali Turke da će Crnogorci jednog dana osloboditi Bosnu i Hercegovinu, pa čak i obnoviti srpsko carstvo.
Mlečići, iako su znali tkoje i štaje Sćepan Mali, no opet im ne bude milo što se proglasio za cara ruskoga, i zato pišu Sultanu, ukoravajući ga, kako on to može ravnodušno gledati da se šaka naroda Crnogoraca i Brđana njegovoj mlogomućnoj vlasti protivi, dodavši mu uz to da su Crnogorci i Brđani već i cara sebi postavili, koji će danas-sjutra odbiti mu i Hercegovinu i Bosnu, a po vremenu može biti lahko i srbsko carstvo obnoviti i Sultana najljepšije zemalja lišiti.

MOLITVA ZASPALOM GOSPODU

I dan i noć bežeći sa svojim osirotelim narodom,
od mesta do mesta,
kao lađa na pučini velikog okeana
bekstvu se dajemo,
čekajući kada će zaći sunce
i prekloniti se dan
i proći tamna noć
i zimska beda koja leži na nama.

Jer nema onoga koji nas savetuje,
ni onoga koji nas od nevolje oslobađa,
i nevolja naša udvostručava se.
I rekoh sa suzama:

Dakle ćeš, Gospode, zaboravljati nas do kraja,
dokle ćeš se naoružavati na dostojanje tvoje?

Ustani, Gospode!
Zašto spavaš,
zašto lice tvoje, Bože naš, odvraćaš od nas?
I opet vaskrsni, Gospode,
pomozi nam imena tvojega radi!

I tako neprestano ridanje na ridanje prilažemo
i niotkuda pomoći.

- Srpski patrijarh Arsenije III Čarnojević, rođen u Bajicama kod Cetinja.

Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda

Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica, poručuju potpisnici

hapsenje-poslanika-df-u-parlamentu-yt.jpg

Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.

Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države. Svoju državnu nezavisnost, ukinutu nakon srpske okupacije 1918. godine, Crna Gora je obnovila na referendumu 21. maja 2006. Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora menja zakon donesen pre pola veka. Istovremeno, ovim se poništava Dekret regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i u potpunosti zaokružuje državno-pravni okvir Crne Gore. Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na Zakon o vjerskim zajednicama, koji je i povod za novi pokušaj državnog udara.

Oktobra 2016. Crna Gora je uspela da se odbrani od rusko-srpskog udara. Uspe li novi pokušaj destabilizacije Crne Gore, njegove direktne posledice biće oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja.

Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke. I ovoga puta srpske elite konsenzualno od vlasti u Srbiji zahtevaju radikalnu reakciju.

Upozoravamo da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog veka. I njihov cilj je isti: zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji je način očuvanja ideje velike Srbije. “Spomenici” takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Crna Gora je od strane zvaničnog Beograda i njegovih saveznika odabrana kao žrtva regenerisane politike Slobodana Miloševića prema susednim državama pored ostalog i zbog svog beskompromisnog opredeljenja za građansko društvo, za evro-atlantske integracije, zaštitu manjina i najbolje odnose sa susedima.

Iako je srpski nacionalizam izgubio gotovo sve poluge moći, verujemo da je važno upozoriti na pogubne posledice ovakve politike zvaničnog Beograda. Regionalna solidarnost imperativ je za sve balkanske narode, koji moraju pokazati odgovornost i spremnost za predstojeće izazove.

Zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi, smatramo nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića. Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banja Luci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu.

Iz navedenih razloga pozivamo sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd.

Latinka Perović, istoričar
Stjepan Mesić, predsednik Predsedništva SFRJ i predsednik Hrvatske
Milan Kučan, predsednik Slovenije
Budimir Lončar, ministar spoljnih poslova SFRJ
Bogić Bogićević, član Predsedništva SFRJ
Raif Dizdarević, predsednik Predsedništva SFRJ
Haris Silajdžić, predsedavajući Predsjedništva BiH
Azem Vllasi, advokat
Veljko Bulajić, reditelj
Bogdan Tanjević, košarkaški trener
Šerbo Rastoder, istoričar
Ivo Goldstein, istoričar
Husnija Kamberović, istoričar
Milivoj Bešlin, istoričar
Momir Samardžić, istoričar
Nikola Samardžić, istoričar
Živko Andrijašević, istoričar
Dragan Markovina, istoričar
Edin Omerčić, istoričar
Adnan Prekić, istoričar
Ivo Vajgl, diplomata, član EP
Žarko Papić, direktor IBHI
Dimitrije Popović, slikar
Senad Pećanin, advokat
Tamara Nikčević, novinar
Sonja Biserko, Helsinški odbor u Srbiji
Milorad Popović, pisac
Boris A. Novak, pisac
Mirjana Miočinović, dramaturg
Vladimir Arsenijević, pisac
Filip David, pisac
Svetislav Basara, pisac
Nenad Prokić, dramaturg
Veton Surroi, pisac i publicista
Andrej Nikolaidis, pisac
Shkelzen Maliqi, filozof
Vladimir Milčin, reditelj
Dino Mustafić, reditelj
Radmila Vojvodić, reditelj
Emir Hadžihafizbegović, glumac
Nataša Mićić, poslanica u Skupštini Srbije (LDP)
Čedomir Jovanović, narodni poslanik, predsednik LDP
Nenad Čanak, narodni poslanik, predsednik LSV
Bojan Kostreš, političar (LSV)
Aleksandar Olenik, advokat
Tanja Petovar, advokat
Aleksandar Sekulović, Savez antifašista Srbije
Sinan Alić, novinar
Nerzuk Ćurak, politikolog
Prof. Edina Bećirević
Prof. Gjyleta Mushkolaj
Slobodan Backović, akademik CANU
Slavo Kukić, sociolog
Esad Duraković, filolog
Branka Dragović Savić, novinar
Dinko Gruhonjić, novinar
Slobodan Sadžakov, filozof
Tomislav Marković, pisac i novinar
Belul Beqaj, novinar
Lula Mikijelj, aktivistkinja
Srdjan Šušnica, sociolog
Izabela Kisić, Helsinski odbor u Srbiji
Reuf Bajrović, političar
Agron Bajrami
Slaviša Lekić, novinar
Boris Varga, politikolog i novinar
Zlatko Dizdarević, novinar
Boško Jakšić, novinar
Dragan Banjac, novinar
Mijat Lakičević, novinar
Gordana Suša, novinar
Boro Kontić, novinar
Dragan Bursać, novinar
Emir Suljagić, novinar i pisac
Nataša Govedarica, dramaturg
Snežana Čongradin, novinar
Pavle Radić, kolumnista
Bojan Tončić, novinar
Dušan Mijić, preduzetnik
Prof. Ivo Komšić,
Suzana Kadirić, novinar
Ćerim Bajrami, političar
Esad Rastoder
Rusmir Mahmutćehajić, Međunarodni forum Bosna
Miloš Ćirić, politikolog
Prof. Ferid Muhić

Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.

Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države.
najverovatnije da je srbija kriva jer je donela zakon kojim bi da preuzme vlasnistvo nad objektima SPC-a po montenegru ,
pa im se tamo sad desio narod !

Вијест је више за пдф политика, не мари. А када погледам списак потписника, хљебти*ебем, које "одабрано" друштво србомрзаца и аутошовиниста.
Стари и препознатљив рукопис хијена када процеси не иду како би жељели, када су часни људи у Црној Гори на намјеру отимачине имовине и прогона СПЦ рекли "стани мало", када реализација пасјалуке клике клептомана која је узурпирала власт у ЦГ не иде како су замислили, удри по том озлоглашеном српском национализиму и тим дежурним "злоћама", у Београду наравно.
Лајте керови и режите, џаба вам, Срби гдје год били, ће бити уз СПЦ и часне људе у Црној Гори у одбрани светиња.

Мени стварно није јасно како су ови људи са списка закључили да Србија ремети мир у региону...? Што се тиче ових дешавања у Црној Гори мислим да је из Београд прилично коректан с обзиром о чему се доле ради...

Samo mišljenje sa stane (nikad nisam proučavao ni hrvatsku povijest krajnje ozbiljno, budući da sam od kad znam za sebe imao visoku nacionalnu svijest, pa mi je domaća- kao i sve južnoslavenske- izgledala kao nešto malo, jadno, provincijalno.....Ipak sam se prisilio da više proučim nešto zanimljivije stvari, da ne budem truba, iako sam o povijesti Helena, Mongola, Indijaca, Kineza, Francuza, Engleza, Rusa, Iraca i Iranaca...čitao više i radije (više radnje).

Po mom sudu, pravi Crnogorci su ovi nacionalni, nazvao bih ih Dukljanima ili dukljanskim Crnogorcima (drugi su srpski Crnogorci). Dukljanski će vjerojatno pobijediti, no srpskih će ostati- no nastaje problem zbog primordijalizma Dukljana. Da su oni nijansiranije pristupili i išli na izdvajanje dukljanskoga elementa, možda bi bilo lakše za sve: ovako će morati stjerati i podčiniti srpske Crnogorce, a tu nema sreće.

Pristup je mogao biti dvojak: regionalna nacija kao Austrijanci, ili nova nacija kao prvi Amerikanci. U oba slučaja imaju veze sa Srbima, uz možda nešto hrvatskog začina novoj čorbi. No, sad su se svi, i dukljanski i srpski upleli u koloplet:

* pop-genetike
* pisane kulture i lova na imena
* novoga standardnoga jezika
* i pisane, ali i druge baštine, te atribucije

Ja, da sam dukljanski nacionalist, tražio bih snažnu vezu s dukljansko-humskim kneštvom kog je dosta dobro opisao Budak, a za kasnije-ne znam, nemam informacija..Mislim da tu nema previše uporišta u kulturi i zapisima, višebih insistirao na herojskom odporu potlačenog dukljanskoga naroda komu su mračne sile organiziranoga pravoslavlja nametale srpsku svijest i bizarnu mitologiju Kosova.

Samo mišljenje sa stane (nikad nisam proučavao ni hrvatsku povijest krajnje ozbiljno, budući da sam od kad znam za sebe imao visoku nacionalnu svijest, pa mi je domaća- kao i sve južnoslavenske- izgledala kao nešto malo, jadno, provincijalno.....Ipak sam se prisilio da više proučim nešto zanimljivije stvari, da ne budem truba, iako sam o povijesti Helena, Mongola, Indijaca, Kineza, Francuza, Engleza, Rusa, Iraca i Iranaca...čitao više i radije (više radnje).

Po mom sudu, pravi Crnogorci su ovi nacionalni, nazvao bih ih Dukljanima ili dukljanskim Crnogorcima (drugi su srpski Crnogorci). Dukljanski će vjerojatno pobijediti, no srpskih će ostati- no nastaje problem zbog primordijalizma Dukljana. Da su oni nijansiranije pristupili i išli na izdvajanje dukljanskoga elementa, možda bi bilo lakše za sve: ovako će morati stjerati i podčiniti srpske Crnogorce, a tu nema sreće.

Pristup je mogao biti dvojak: regionalna nacija kao Austrijanci, ili nova nacija kao prvi Amerikanci. U oba slučaja imaju veze sa Srbima, uz možda nešto hrvatskog začina novoj čorbi. No, sad su se svi, i dukljanski i srpski upleli u koloplet:

* pop-genetike
* pisane kulture i lova na imena
* novoga standardnoga jezika
* i pisane, ali i druge baštine, te atribucije

Ja, da sam dukljanski nacionalist, tražio bih snažnu vezu s dukljansko-humskim kneštvom kog je dosta dobro opisao Budak, a za kasnije-ne znam, nemam informacija..Mislim da tu nema previše uporišta u kulturi i zapisima, višebih insistirao na herojskom odporu potlačenog dukljanskoga naroda komu su mračne sile organiziranoga pravoslavlja nametale srpsku svijest i bizarnu mitologiju Kosova.
Ја мислим да су сви они прави Црногорци, а то што се неко изјашњава као етнички Србин или као неко други то не би требало да буде проблем. Сви они су лојални грађани Цене Горе. Црна Гора је независна држава и то нико не спори и уопште ми не иде у главу зашто тамошња власт инсистира на том језику и на цркви... само ће да навуку неку беду на тај народ доле.

Несрби Црногорци су продукт стварања Југославије. Посебност Црногорца није ништа друкчија него посебност Личанина, Херцеговца или Србијанца.

У рату сам срео многе Црногорце и стварно не знам да су по ичему били различити од нас осталије Динараца. Ток историје и политике је довео до тога шта имамо данас и тако је како је.

Несрби Црногорци су продукт стварања Југославије. Посебност Црногорца није ништа друкчија него посебност Личанина, Херцеговца или Србијанца.

У рату сам срео многе Црногорце и стварно не знам да су по ичему били различити од нас осталије Динараца. Ток историје и политике је довео до тога шта имамо данас и тако је како је.

Jača je posebnost Crnogoraca zbog te njihove posebne državnosti, posebnih dinastija...
Ličanin, Hercegovac, Srbijanac... to su geografski nazivi. Crnogorac nije samo geografska već i politička.

Apel javnih ličnosti regiona - osuda uloge Beograda u krizi u Crnoj Gori

Protest ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu 27. decembra 2019. (Foto: RFE/RL/Nevena Bogdanović)

Više desetina javnih ličnosti iz regiona - političari, politikolozi, novinari i istoričari sa područja bivše Jugoslavije, upozorili su da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore "jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog vijeka", optužujući zvanični Beograd za tenzije u Crnoj Gori i regionu.

Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke. I ovoga puta srpske elite konsensualno od vlasti u Srbiji zahtevaju radikalnu reakciju“, navodi se u dokumentu, koji su između ostalih potpisali bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije Stjepan Mesić i Milan Kučan, bivši visoki funkcioneri SFRJ Budimir Lončar, Bogić Bogićević i Raif Dizdarević, srpski pisci Vladimir Arsenijević, Filip David i Svetislav Basara, bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović, crnogorski slikar Dimitrije Popović, srpska istoričarka Latinka Perović i hrvatski istoričar Ivo Goldstajn.

"Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spriječi njena konsolidacija kao samostalne i suverene države", navodi se u takozvanom Apelu za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori.

Takođe se podsjeća da je Crna Gora na referendumu 21. maja obnovila svoju nezavisnost "ukinutu nakon srpske okupacije 1918. godine", te da usvajanjem novog Zakona o slobodi veroispovesti, "pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora menja zakon donešen prije pola vijeka".

"Zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi, smatramo nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića. Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banja Luci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu", navedeno je u dokumentu.

Bećković: Ozakonjeno nezakonje

Povodom situacije koja u Crnoj Gori traje već nekoliko dana, srpski akademik i pisac Matija Bećković kritikovao je potez crnogorski vlasti, ali i izostanak reakcije od strane vlasti u Beogradu.

Tim zakonom je ozakonjeno nezakonje, da bi se po zakonu otela imovina crkvi, koja je odvojena od države. Srpski narod u Crnoj Gori ima samo svoju crkvu, pa ako im uzmu i crkvu, poriču i njegovo postojanje. Srbija već odavno ne štiti svoj narod u Crnoj Gori, a ni svoju crkvu, tako da je i ovog puta njena reakcija bila mlaka, zato što svi više brinu o sebi, nego o svojoj crkvi. Videćemo da li će jedna proći ovakva provokacija koja se događa o Božiću i katoličkom i pravoslavnom, a taj praznik nije slučajno izabran za takvu jednu nehrišćansku demonstraciju,“ kaže Bećković u izjavi za Glas Amerike.

Istoričar Dejan Ristić, koji je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na temu „Odnos novih vlasti i SPC u poratnom periodu“ kaže da jeste bilo slučajeva oduzimanja pokretnosti i nepokretnosti SPC od strane drugih vlasti kroz agrarne reforme i druge oblike, ali nisu posegali za ukidanjem SPC.

Iz ugla nauke, iz ugla istoričara ovaj zakon je brutalan atak na istoriju i crkveno pravo. Zasniva se na nepravu, što je strašno. U pitanju je ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija i Ustava Crne Gore. Ono što je pokušano ovim zakonom do sada nije poznato u istoriji Evrope. Ovaj zakon je uperen protiv SPC iz prostog razloga što su sve druge tradicionalne verske zajednice dobile mogućnost da sa državom potpišu ugovor o regulisanju međusobnih odnosa, što nije slučaj sa SPC. Dodatno, jedan član zakona kaže da sedište crkve mora da bude na teritoriji Crne Gore, a u našem slučaju je to nemoguće. Istorijsko sedište SPC je u Peći, a sada je u Beogradu. Takođe se traže i matični brojevi osnivača crkve po novom zakonu, a onda bi Sveti Sava trebalo da donese svoj matični broj,“ objašnjava istoričar Ristić.

On dodaje da je SPC bila spremna da potpiše ugovor sa Crnom Gorom, ali da je potpisivanje odugovlačeno i da su se vlasti služile „marifetlucima“ da ugovor ne bi bio potpisan.

"SPC da traži rešenje pred međunarodnim sudovima"

Bivši đakon i monah SPC otac Serafim, čije je svetovno ime Bojan Jovanović, ima malo drugačiji pogled na ovu temu i kaže da se u Crnoj Gori nije se desio zakon - nego narod.

Crna Gora je međunarodno priznata država nastala voljom svog naroda i normalno je da taj narod ima svoja nacionalna obeležja među kojima je i crkva. Istorijski gledano, crnogorski narod je imao samostalnu crkvu kada SPC nije ni postojala. To pisano i argumentovano potvrdjuju i srpski teolozi dr Nikodim Milaš. Crnogorska crkva je bila samostalna i nezavisna do 1918. i to je istorijska činjenica o kojoj i ne treba polemisati. Ne vidim ništa sporno u obnavljanju te verske organizacije i vraćanju svih svetinja koje su bile njihove“, kaže Jovanović i dodaje da i SPC u Srbiji traži povrat svoje imovine.

Prema rečima istoričara Ristića, srpska crkva bi mogla da zatraži rešavanje problema pred međunarodnim sudovima.

Ono što se može uraditi jeste da se podnese inicijativa pred Ustavnim sudom Crne Gore za ocenu ustavnosti zakona. Ali tu ne očekujem da će sud doneti drugačiju odluku nego što je to odluka političke elite, jasno je da se radi o političkoj odluci. S druge strane, moguće je tražiti i zaštitu pred međunarodnim organizacijama, što svakako treba uraditi“, kaže Ristić.

Apel javnih ličnosti regiona - osuda uloge Beograda u krizi u Crnoj Gori

između ostalih potpisali bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije Stjepan Mesić i Milan Kučan, bivši visoki funkcioneri SFRJ Budimir Lončar, Bogić Bogićević i Raif Dizdarević, srpski pisci Vladimir Arsenijević, Filip David i Svetislav Basara, bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović, crnogorski slikar Dimitrije Popović, srpska istoričarka Latinka Perović i hrvatski istoričar Ivo Goldstajn.
spisak potpisnika govori sve :super:

Апел за одбрану Српске православне цркве у Црној Гори

Апел је електронским путем потписало неколико хиљада људи, а овде доносимо списак само оних потписника који су се лично јавили организаторима

manastir-ostrog-0124.jpg

Напади на епархије Српске православне цркве у Црној Гори (Црногорско-приморска митрополија, Будимљанско-никшићка епископија, Милешевска епископија и Захумско-херцеговачка и приморска епископија) доживјели су кулминацију доношењем тзв. „Закона о слободи вјероисповјести“ у црногорском парламенту, чиме се директно крши слобода вјероисповјести и право на имовину епархија Српске православне цркве на територији Црне Горе. Из овог „Закона“ слиједи ex lege губитак правног субјективитета цркава и вјерских заједница које не буду пристале на нову регистрацију и евентуално стицање „новог“ правног субјективитета, чиме се гази чињеница неспорног, одавно утврђеног и ни од кога никад оспораваног правног субјективитета свих епархија Српске православне цркве које дјелују на простору Црне Горе. Од трију традиционалних вјерских заједница на територији Црне Горе његовом дејству, тачније удару, подлијеже само Српска православна црква, будући да су положај и права осталих уређени посебним законским актима, што им даје не само правну сигурност него и повлашћен правни положај. То значи да овај „закон“, иако тобоже писан за све вјерске заједнице, de facto има карактер lex specialisa усмјереног искључиво против Српске православне цркве, с изразито дискриминаторном намјером, ради, у крајњем, укидања њене правне егзистенције. „Законом“ се предвиђа одузимање огромног дијела непокретности и свих највећих светиња Српске православне цркве на територији Црне Горе. Тиме би се наставила традиција отимања имовине СПЦ у Црној Гори, започета послије Другог свјетског рата, и прије него је држава Црна Гора, поступком реституције, вратила све оно што је СПЦ тада протиправно било одузето.

Подвлачимо да ни у једној од република бивше Југославије насталих разбијањем некадашње државе, па ни тамо гдје су вођени огорчени међунационални сукоби, није донесен ниједан правни акт, а камоли закон, који би се по степену варварства могао мјерити с тзв. „Законом о слободи вјероисповјести“.

Обраћамо се јавности да се престане са државном кампањом ширења заблуда и лажи у вези са Српском православном црквом у Црној Гори као и њеном бесомучном прогону. Наглашавамо да се:

• од стране власти у Црној Гори, појединих институција, медија и „дворских историчара“ шире заблуде и историјске неистине, гажењем и негирањем вјековног црквеног поретка лажном тезом о тобожњем постојању аутокефалне Црногорске цркве у доба Петровића. Митрополија црногорска јесте називана ”аутокефалном” од педесетих година 19. вијека, нарочито у Русији, али са разлога што су митрополити црногорски били свјетовни господари, који су стварали независну Црну Гору, а Митрополија била и остала једина епархија Пећке Патријаршије, које је ослобађала Црну Гору од турске окупације и као таква одбила да призна укидање Патријаршије и њено потчињавање Васељенској Патријаршији. Царска Русија је несебично подржавала независност Црне Горе и њених господара, а Петроградски Синод прихватио рукопологање црногорских митрополита, носилаца аутокефалности Пећке Патријаршије у односу на Цариград. Да је то тако, свједочи и чињеница да је 1918. Свети Синод Краљевине Црне Горе (као носилац државне вјере) био први од свих митрополија некадашње Пећке Патријаршије који је потврдио васпостављање јединства свих покрајинских Цркви некадашње Пећке Патријаршије.
  • круг потпуног расправослављења Црне Горе, треба да се затвори посебном „црногорском“ неканонском, противзаконитом назови-Црквом
  • негира вишевјековно присуство Српске православне цркве на просторима данашње Црне Горе (осам вјекова постојања и дјеловања)
  • оспорава данашњој Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве да је настављач континуитета Цетињске митрополије која је историјски утемељила државу Црну Гору, будући да су цетињски митрополити из династије Петровић-Његош били истовремено и духовни и свјетовни владари Црне Горе од 17. до средине 19. вијека
  • епархијама Српске православне цркве у Црној Гори, које су вјековима градиле и оснивале храмове и светиње, оспорава многовјековна државина на свим храмовима, која је производила обичајноправне посљедице које ниједна држава, страна или домаћа, окупаторска или легитимна, на простору данашње Црне Горе никада у посљедњих осам вјекова није доводила у питање, будући да је чињеница државине црквених светиња најчешће претходила присуству тих држава на црногорском простору, због чега су оне примале к знању и признавале очигледну чињеницу да су сви храмови у Црној Гори могли припадати само реално постојећој, канонској, Православној цркви, која баштини традицију епископија: зетске, будимљанске, дабарске и хумске, које је прије 800 година основао сам Свети Сава.
  • путем оваквих разбојничких намјера државе Црне Горе свјесно пренебрегава савјестан однос свештенства, монаштва и вјерног народа Српске православне цркве у Црној Гори и то да су они, нарочито посљедњих деценија, обновили велики број цркава и манастира на простору данашње Црне Горе, градећи и многе нове.
Будући да су се канонски-институционално признати ауторитети у православном свијету, а прије свих Васељенска патријаршија и Московска патријаршија, децидирано и вишекратно изјашњавали против антицрквених настојања црногорских власти да створе „цркву“ по мјери свог шовинизма, безбожништва и племенско-партијске свијести, најозбиљније изражавамо бојазан да намјера овог незаконитог посезања власти у Подгорици у црквене послове, незамисливог за једну секуларну државу, јесте дугорочно затирање православља у Црној Гори у било ком облику.

Због тога, ми дољепотписани, научна и стручна јавност, свештенство, вјерници и грађани, сви спрам земаљске неправде неравнодушни, подижемо свој глас против крајње насилничког, противправног покушаја брисања историјских и имовинских права, симболичке и мајчинске присутности епархија канонске Српске православне цркве на простору Црне Горе, најодлучније захтјевајући да се та антицрквена, антицивилизацијска и антидржавна пракса обустави тренутно и у свакој својој пројави.

Popis do sada potpisanih ličnosti se može videti ovde, a ovde se može apel i potpisati.

Među (do sada) potpisanim istoričarima koji su se lično javili organizatorima, nalaze se i sledeći profesori Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Žarko Petković, Miloš Ković, Aleksandar Životić, Đorđe Bubalo i Smilja Dušanić Marjanović, kao i istovremeno SANU akademici, Ljubodrag Dimić i Mira Radojević. Tu su i doskorašnji nastavnici tog fakulteta, Nebojša Šuletić i Maja Nikolić, kao i iz nešto ranijeg vremena Katarina Mitrović.

Između ostalih, forumaši će prepoznati i sledeća imena: Dejan Ristić, Aleksandar Raković, Veljko Đurić Mišina iz beogradskog Muzeja genocida, profesor iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Stamatović, profesorka antičke filozofije u Beogradu Irina Deretić, kao i akademik Slavenko Terzić.

Kompletni spisak: https://www.peticija24.com/signatures/247690/

Poslednja izmena:
Jača je posebnost Crnogoraca zbog te njihove posebne državnosti, posebnih dinastija...
Ličanin, Hercegovac, Srbijanac... to su geografski nazivi. Crnogorac nije samo geografska već i politička.
Не знам да ли би се у потпуности сложио са тијем. Свакако да је јаче наглашавање посебности него посебност сама по себи, јер и Личанин, Херцеговац и Србијанац имају исто јаке идентитете. Географски називи су рецимо ситни локални идентитети.

Не знам, што се тиче црногорског идентитета који је узео за то да се заснива на негирању српског дијела тога идентитета може се штошта рећи.

Али треба рећи како је до тога дошло, не ђе се завршило него ђе је почело.

А почело је стварањем Југославије, ђе је све српско жртвовано за рачун стварања политичке утопије која се није заснивала на ничему осим до пустим жељама. Црногорци као јако поносан дио Срба су то тешко прихватили. Други дио је у томе што су Црногорци након што су скрајнути (иако РАВНОПРАВАН ПАРТНЕР!), изгубили државност итд. још виђели у Србији узурпатора СРПСТВА - па онда, поистовјетили Српство са Србијом и кренули по злу правцу - Ако је то Српство и Срби (Београд, Србија, Карађорђевићи), е онда ми нијесмо више Срби!

АПЕЛ АКАДЕМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ГРАЂАНСКИХ АКТИВИСТА ПОВОДОМ УСВАЈАЊА ЗАКОНА О СЛОБОДИ ВЈЕРОИСПОВИЈЕСТИ ИЛИ УВЈЕРЕЊА И ПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

У вези са кризом изазваном усвајањем Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница (у даљем тексту: Закон), од стране Скупштине Црне Горе, 27. децембра 2019. године, а свесни грађанске и академске дужности да у јавности афирмишемо разговор који је заснован на истини, разуму и чињеницама, као и принципе слободе, демократије, забране дискриминације и заштите људских права, овим путем указујемо на следеће:
● Усвојеним Законом се de facto и de iure креира правни оквир за национализацију имовине (традиционалних) верских заједница, која је настала заједничким улагањем грађана Црне Горе, пре 1. децембра 1918. године. Начин на који су ове одредбе формулисане указује на намеру да се оне дискриминаторно примене пре свега на имовину једне верске заједнице (Српске православне цркве), будући да је статус имовине осталих традиционалних верских заједница регулисан међудржавним уговором или темељним уговором између државе и верске заједнице.
● Усвојеним Законом се директно задире у право својине, које је загарантовано Уставом Црне Горе, као и бројним међународним уговорима и конвенцијама, које је Црна Гора потписала или којима је приступила, укључујући и Европску конвенцију о људским правима (члан 1, Протокола 1) и Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији. Одредбе Закона које се тичу својине над имовином су у супротности и са тумачењима и ставовима Европског суда за људска права, у вези са случајевима који су се тицали имовине која је настала пре формирања савремених држава. Осим тога, Закон игнорише (или у најмању руку не констатује) и друга права, као што је право одржаја, које су верске заједнице стекле вишедеценијским или вишевековним коришћењем имовине.
● Први нацрт Закона је био предмет разматрања Венецијанске комисије, која је исказала резерве у односу на бројне одредбе и указала на неопходност да се обезбеди свеобухватна и инклузивна јавна расправа, те правне гаранције да регулисање статуса имовине религијских заједница неће утицати на коришћење верских објеката од стране заједница које су те објекте и до сада користиле. Осим тога, Венецијанска комисија је указала на неопходност да се питање својинскоправних односа у конкретним случајевима утврђује судским путем. Усвојени текст Закона у највећем делу игнорише поменуте и остале препоруке Венецијанске комисије.
● Претходно наведено указује да држава овим путем директно утиче на питање статуса религијских заједница, припремајући терен за потискивање једне (Српске православне цркве) и промовисање друге верске заједнице (Црногорске православне цркве) путем задирања у имовинска права прве, што је у јавности више пута у претходним месецима најављивано од стране највиших представника државе Црне Горе. Овакво деловање је у супротности са начелом одвојености државе и религије, као једним од основних начела на којима су саздане савремене демократске државе.
● Осим суштинских замерки, уочавају се и бројне друге мањкавости, неуобичaјене за савремена демократска друштва, укључујући одсуство инклузивне јавне расправе у којој би се узели у обзир ставови појединачно највеће верске заједнице у земљи (на шта је указала и Венецијанска комисија), регулисање најважнијих питања у прелазним и завршним одредбама Закона, усвајање Закона у експресној процедури, која је подразумевала да се расправа и у начелу и у појединостима обаве у року од 24 часа, а да се гласање обавља у касним ноћним, тј. раним јутарњим часовима, уз присуство маскираних припадника снага безбедности у згради скупштине у току расправе и гласања.

Неусклађености Закона са основним принципима на којима функционишу савремене демократске државе (пре свега питање одвојености државе и религије), његова неусклађеност са бројним међународним актима која се тичу демократије и људских права, нарушавање неприкосновености права својине, те његов дискириминаторни карактер, по нашем дубоком уверењу, нарушавају појединачна и колективна права, како Српске православне цркве, тако и грађана Црне Горе. Као такав, овај чин манипулације религијским осећањима има огроман дестабилизациони потенцијал, нарочито у етнички мешовитим срединама, какве су готово све државе на Балкану. Стога сматрамо да овај преседан, потенцијално примењив и у другим државама, прети да постане стални извор тензија и конфликата.

Осим тога, примена овог Закона, која је у супротности са великим бројем основних начела на којима функционише Европска унија, могла би значајно да угрози напредовање Црне Горе (а индиректно и других балканских држава) у процесу придруживања Европској унији, имајући у виду да би било незамисливо затварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права, у условима примене закона којима се директно и на дискриминаторан начин крше људска права и уводи неизвесност у правни поредак. Коначно, иако се у јавности може чути да је један од мотива за овакав поступак – економски (присвајање непокретности велике вредности), указујемо на ризик да његова примена може заправо дугорочно носити велике негативне економске последице по Црну Гору, услед креирања стања правне несигурности, као и по основу одштетних захтева који би се могли остварити преко домаћих и међународних правосудних органа.

У жељи да међународној и домаћој јавности укажемо на ове ризике, те да допринесемо деескалацији ситуације и решавању проблема мирним и демократским средствима, овим путем осуђујемо усвајање поменутог Закона, као и употребу силе од стране државних органа Црне Горе, у циљу спречавања грађана да на јавним скуповима искажу своје ставове, и упућујемо следећи:

А П Е Л

● Да се у што скоријем року приступи изменама поменутог Закона, које би проистекле из инклузивног дијалога државе, представника свих традиционалних верских заједница у Црној Гори, а уз подршку Венецијанске комисије и Европске уније.
● Да се одмах приступи закључењу темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве, којим би се трајно решило питање функционисања ове верске заједнице, а по угледу на уговоре које је Црна Гора закључила са Ватиканом (којим се регулише питање функционисања Католичке цркве у Црној Гори), као и са Исламском верском заједницом.
● Да се свима у Црној Гори, који то желе, омогући право на окупљање, миран протест и јавно исказивање ставова, у духу мира и толеранције, без примене репресивних мера и претње економским, политичким, правним и безбедносним последицама лицима која у таквим активностима учествују. Истовремено се позивају сви учесници у тим скуповима и активностима на понашање у духу афирмације мира, толеранције и помирења.
● Да се државни органи Републике Србије директније ангажују у обавештавању међународне јавности, кроз релевантне институције и форуме о угрожености људских и имовинских права и потенцијалним ризицима који из тога могу проистећи и да у билатералном дијалогу са представницима Црне Горе, помогну у решавању овог проблема.
● Да се представници Европске уније, на техничком и политичком нивоу, директно ангажују на пружању помоћи у решавању ових питања.
● Да се истакнути појединци и представници различитих интересних група у Републици Србији и другим државама на Балкану, суздрже од неистините интерпретације и манипулације историјским, правним и политичким чињеницама, која за резултат има даљу ескалацију и антагонизацију, већ ионако у великој мери подељених друштава у овим државама.
3. јануар 2020. године

Потписници:
1. проф. др Владимир Костић, академик, председник Српске академије наукa и уметности
2. проф. др Бранко Милановић, Центар за постдипломске студије, Градски универзитет у Њујорку
3. проф. др Љубодраг Димић, академик, Универзитет у Београду - Филозофски факултет и Српска академија наука и уметности
4. проф. др Милојко Арсић, редовни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
5. проф. др Борис Беговић, редовни професор, Универзитет у Београду - Правни факултет
6. проф. др Милица Бисић, редовни професор, Факултет за економију финансије и администрацију
7. проф. др Горан Милошевић, редовни професор, Универзитет у Новом Саду - Правни факултет
8. проф. др Ема Миљковић, редовни професор, Универзитет у Београду - Филолошки факултет
9. проф. др Владан Перишић, редовни професор, Универзитет у Београду - Православни богословски факултет
10. проф. др Даница Поповић, редовни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
11. др Јелена Жарковић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
12. др Саша Ранђеловић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
13. др Светислав В. Костић, доцент, Универзитет у Београду - Правни факултет
14. др Соња Авлијаш, истраживач сарадник, Институт економских наука
15. Велизар Антић, политиколог
16. др Владимир Ајзенхамер, доцент, Универзитет у Београду - Факултет безбедности
17. др Филип Бојић, доцент, Универзитет у Београду - Правни факултет
18. др Лука Батуран, асистент са докторатом, Универзитет у Новом Саду - Правни факултет
19. Вук Бачановић, историчар, уредник портала ’Преокрет’
20. Стефан Благић, политиколог
21. Вељко Бојовић, докторанд, Слободни универзитет у Берлину
22. др Дејан Бурсаћ, истраживач сарадник, Институт за политичке студије
23. др Марко Владисављевић, истраживач сарадник, Институт економских наука
24. Сања Војводић, истраживач-приправник, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука
25. др Марко Вилотић, доцент, Универзитет у Београду - Православни богословски факултет
26. Милош Вукелић, истраживач-приправник, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука
27. др Данило Вуковић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Правни факултет
28. Бранко Вучинић, Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе
29. др Михајло Вучић, научни сарадник, Институт за међународну политику и привреду
30. Срђан Гарчевић, новинар и публициста
31. Огњен Гогић, политиколог
32. др Ања Грујовић, Центар за монетарне и финансијске студије, Шпанија
33. Милош Дамјановић, историчар
34. др Милош Дамњановић, политиколог, Оксфорд
35. Марко Дашић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука
36. Милан Динић, новинар 37. Сергеј Дојчиновић, студент, Универзитет у Амстердаму
38. др Катарина Доловић Бојић, доцент, Универзитет у Београду - Правни факултет
39. Дејан Драгутиновић, истраживач сарадник, Лајбницов институт за економска истраживања (RWI), Есен
40. др Александар Ђорђевић, ванредни професор, Универзитет у Нишу - Правни факултет
41. др Матеја Ђуровић, ванредни професор, Кингс колеџ Лондон
42. Небојша Ђурић, Универзитет у Бањалуци - Природно математички факултет
43. др Велимир Живковић, ванредни професор, Универзитет у Ворику
44. др Никола Живковић, Институт за технологију и високо образовање у Монтереју
45. др Урош Здравковић, доцент, Универзитет у Нишу - Правни факултет
46. др Дејан Зец, KEDGE Пословна школа, Бордо
47. др Иван Зорић, инжењер електротехнике
48. др Здравко Зубац, инжењер електротехнике
49. др Милан Игрутиновић, Институт за европске студије
50. Никола Илић, асистент, Универзитет у Београду - Правни факултет
51. др Милош Ивановић, Историјски институт, Београд
52. др Андреј Јефтић, доцент, Универзитет у Београду - Православни богословски факултет
53. др Андреа Лоренцо Капусела, политички економиста
54. др Нина Кршљанин, доцент, Универзитет у Београду - Правни факултет
55. др Александра Колаковић, научни сарадник, Институт за политичке студије
56. др Џорџ Колџић, доцент, Тафт Универзитет - Медицински факултет
57. др Андреја Комненовић, адвокат, САД
58. др Борко Комненовић, адвокат, САД
59. др Љубинка Ковачевић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Правни Факултет
60. Никола Костић, докторанд, Пословна школа у Копенхагену (CBS)
61. др Миљан Кнежевић, доцент, Универзитет у Београду - Математички факултет 62. Милан Крстић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука 63. Дарко Кузмановић, политиколог
64. Младен Лишанин, истраживач сарадник, Институт за политичке студије
65. Саво Манојловић, Удружење за заштиту уставности и законитости
66. Бобан Марковић, Институт за међународне финансије, Вашингтон
67. Душан Љ. Миленковић, Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе
68. др Јелена Милош, хемијски инжењер 69. Милан Милутин, асистент, Универзитет у Новом Саду – Правни факултет
70. др Ирина Милутиновић, Институт за европске студије
71. др Ђорђе Митровић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
72. др Катарина Митровић, Центар за историјску географију и историјску демографију, Универзитет у Београду - Филозофски факултет
73. Стојан Мићовић, адвокат
74. др Александар С. Мојашевић, ванредни професор, Универзитет у Нишу - Правни факултет
75. др Младен Мрдаљ, Међународни центар за студије управе (ICGS), Београд и Интернационални Бурч универзитет, Сарајево
76. Стеван Недељковић, асистент, Универзитет у Београду - Факултету политичких наука
77. Душан Никодијевић, Народна библиотека Србије
78. др Горан Николић, Институт за европске студије
79. др Елиезер Папо, Бен Гурион Универзитет у Негеву, Израел
80. др Милош Пауновић, историчар
81. др Милош Поповић, Институт за безбедност и глобалне послове (ISGA), Хаг
82. др Љиљана Раденовић, ванредни професор, Универзитет у Београду – Филозофски факултет
83. Стефан Радојковић, историчар, Музеј жртава геноцида
84. Немања Радоњић, истраживач сарадник, Институт за новију историју Србије
85. Лазар Ракић, економиста
86. др Стеван Рапаић, научни сарадник, Институт за међународну политику и привреду
87. др Мајкл Роси, директор Департмана за међународне односе, Универзитет Лонг Ајленда, Њујорк
88. др Бојан Ристић, доцент, Универзитет у Београду - Економски факултет
89. Дејан Ристић, историчар
90. др Стефан Самарџић, асистент, Универзитет у Новом Саду – Правни факултет
91. др Младен Стаменковић, доцент, Универзитет у Београду - Економски факултет
92. Мишко Станишић, Терраформинг (Terraforming)
93. др Лазар Супић, истраживач, Универзитет у Калифорнији, Беркли
94. Стефан Сурлић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука
95. др Светозар Танасковић, доцент, Универзитет у Београду - Економски факултет
96. др Горан Тепшић, доцент, Универзитет у Београду – Факултет политичких наука
97. др Јелена Тодоровић Лазић, научни сарадник, Институт за политичке студије
98. др Дејан Трифуновић, ванредни професор, Универзитет у Београду - Економски факултет
99. др Драган Траиловић, истраживач сарадник, Институт за политичке студије
100. др Срђан Цветковић, Институт за савремену историју

Fašistički istup istoričara Čedomira Antića

Fašistički istup istoričara Čedomira Antića

Za Antenu M piše: Miroslav Ćosović

U Srbiji vlada dosad neviđena anticrnogorska histerija. Bezbrojni srpski šovinisti, fašisti i ljotićevci-nacisti svakodnevno u srpskim medijima blate Crnu Goru i Crnogorce povodom novousvojenog crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Srbiji je javna debata izuzetna rijetkost: Na svim televizijama, radio stanicama i u drugim medijima u Crnoj Gori uvijek je bilo moguće i uvijek je bilo organizovano sučeljavanje debatera koji imaju suprotne stavove. Nekada na NTV Montena, na RTCG, na radiju Antena M... svuđe, u svim medijima, sučeljavanje mišljenja je moguće.

Sučeljavanja istomišljenika

U Srbiji, emisije u kojima sučeljavaju mišljenja su rijetkost, naročito kad su u pitanju crnogorske teme. Tako je u vrlo gledanoj emisiji Ćirilica na TV Happy, 30. decembra 2019. godine, bilo pet gostiju, tema emisije je bio crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti - svi gosti bili su protivnici novousvojenog zakona i svi su bez ikakvog otpora bjesomučno lagali i histerisali protiv Crne Gore i Crnogoraca. Isto se dešava na RTS-u, dovode goste iz samo jednog razloga - da bi lagali o Crnoj Gori i Crnogorcima, a mišljenja suprotna srpskim-šovinističkim ne mogu se čuti.

Moramo prihvatiti kao uobičajeno i normalno, jer Srbija je zemlja u kojoj u parlamentu śede ljubitelji po zlu čuvenog srpskog naciste Dimitrija Ljotića. Predvodi ih Boško Obradović koji je za Ljotića rekao: "Ima stvari koje mi se lično sviđaju u onome što je Dimitrije Ljotić pisao u svojim političkim govorima." (link)

Što se nekome može sviđati kod Dimitrija Ljotića, beznačajnog po intelektu, kod čovjeka čiji su vojnici u oktobru 1941. privodili kragujevačke Srbe Njemcima na strijeljanje?!

U parlamentu Srbije imamo i staru fašističku stranku Vojislava Šešelja, tu je i ogromna SNS njegovog bivšeg saradnika Aleksandra Vučića, tu su i nacional-socijalisti Slobodana Miloševića koji su bili predvodnici ratova devedesetih.

Skoro niko u Srbiji nije upoznat sa osnovnim činjenicama o crkvi u Crnoj Gori

U jednoj takvoj zemlji 99% naroda na zna da u pravoslavlju postoji kanon ustanovljen na Vaseljenskom crkvenom saboru prije više od 1500 godina - koji kazuje da svaka država treba imati svoju nezavisnu crkvu. U Srbiji se vjerovatno niko ne pita zašto Rusi, Bugari, Srbi, Rumuni, Grci, Kiprani... imaju svoje autokefalne crkve, a Crnogorci nemaju? Kada bi neko u Srbiji predstavio ovu jednostavnu činjenicu, to bi bila senzacija! Srpska nacija bi bila u šoku. Samostalna crkva u samostalnoj državi, zar je to pravilo, zapitala bi se u čudu srpska nacija! Zar nije prirodniji četnički kanon "Homogena Srbija" Stevana Moljevića, mnogi bi proklamovali.

U Srbiji skoro niko ne zna da crkva pod zvaničnim imenom Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije postojala prije kraja 1918. godine, ne postoji nijedan zvanični dokument prije 1919. godine u kom je crkva na Cetinju imenovana kao srpska, niti postoji pečat na kome stoji da je crkva na Cetinju - srpska.

Takođe, skoro niko u Srbiji ne zna da vladike u Crnoj Gori nikada prije kraja I svjetskog rata nijesu birali van Crne Gore, kao što ih biraju danas! Danas o izboru crnogorskih vladika odlučuju i odlučivali su - Pahomije Gačić, Kačavenda, Filaret Mićević, Atanasije Jevtić...

Čeda Antić imao spektakularan, ekstremički nastup

U pomenutoj, raspojasanoj histeričnoj emisiji, istoričar Čedomir Antić egzaltirano je pozvao da građani Srbije na ulici, đe god sretnu, maltretiraju ambasadora Crne Gore! Antić je beogradska TV zvijezda, političar i beznačajan istoričar koji istorijskoj nauci nije dao bilo kakav doprinos, ali je zato učestvovao u bezbrojnim TV i radio emisijama, politički je kolumnista u jednom crnogorskom listu... Pogledajte iśečak iz emisije, traje 25 sec:

Ako ovo nije fašizam, onda fašizam ne postoji. Ovako su Musolinijevi i Hitlerovi sljedbenici maltretirali političke neistomišljenike - i prije, i nakon dolaska na vlast. Što će se desiti ako neki građanin Srbije, prema uputstvu Čede Antića zaustavi ambasadora Crne Gore, počne da ga provocira i maltretira? I, ako ovaj nešto odgovori?

Što predlaže Čeda Antić? Da potom istuku ambasadora Crne Gore? To je neminovan slijed događaja, zapravo, to je ono što Čeda Antić sugeriše!

Da li je demokratija kad rulja zaustavlja neistomišljenika na ulici,dok ide u kupovinu, šeta sa prijateljima ili porodicom?

Inače, još 2010. godine u jednoj emsiji na RTS-u Čedomir Antić se deklarisao kao Velikosrbin. U emisiji Upitnik, 29. novembra 2010. rekao je da Srbija treba da štiti svoj narod van Srbije i da - "u budućnosti ostvari nekakvo nacionalno ujedinjenje".

"Nekakvo"?!

Velika Srbija samo sa Crnom Gorom, ili i sa Republikom Srpskom i Makedonijom? Ili i sa djelovima Hrvatske? Kakvu Veliku Srbiju ovaj fašista priželjkuje?

Pogledajte i kako Čedomir Antić javno priželjkuje Veliku Srbiju, traje 28 sec

Sad, kad smo vidjeli da se Antić izjašnjava Velikosrbin ,onda njegov fašistički ispad 30.decembra 2019, nimalo ne čudi.

http://www.antenam.net/stav/144984-fasisticki-istup-istoricara-cedomira-antica

Back