Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Nikakve naknadne intervencije naslijeđa nema, to je naše istorijsko naslijeđe.
Tvrtko je bio bosanski ban pa kralj , naš identitet je vezan za Bosnu.
Bosna nikada nije prestala postojati , bila je banovina, kraljevina, pa u OC ejalet i vilajet, i uvijek je bila Bosna.

Nema nešto po pojesmama da guslate o Nemanjićima , a imate ciklus o Marku Kraljeviću.
Ipak, Srbija je u 19. vijeku napravljena na bazi srednjovjekovne Raške. Ta Raška je nekada ušla u sastav Kraljevine Bosne i kasnije bila sastavni dio ejaleta i vilajeta Bosna. Ostali dijelovi današnje Srbije su bili u sastavu različitih sandžaka, Beograd u Smedevskom sandžaku koji je bio jezgro za formiranje osmanske vazalne knjaževine Srbije u 19.vijeku.
U 20. vijeku nakon Balkanskih ratova današnji Sandžak je podijeljen kao ratni plijen između Srbije i Crne Gore.

Kako ti koja iz Sandžaka moreš biti Bošnjakinja? Vi Sandžosi ste Šiptari Malisori.

S druge strane ja sam starinom iz Bosne, iz Sanice kod Ključa. Moji su otalen doselili u Dalmaciju u 17-om v. Tako da ja imam više prava da se pozivam na Bosnu nego ti, razumiš?

Kako ti koja iz Sandžaka moreš biti Bošnjakinja? Vi Sandžosi ste Šiptari Malisori.

S druge strane ja sam starinom iz Bosne, iz Sanice kod Ključa. Moji su otalen doselili u Dalmaciju u 17-om v. Tako da ja imam više prava da se pozivam na Bosnu nego ti, razumiš?

Ja sam Hercegovka, A vi ste se bili u Bosni, pa se prešaltali kod Mlečana :)

Pazi nešto , ako misliš na ono kod Novog Pazara, onda da kažem da je osnivač Novog Pazara isti kao i osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković.
Uopšte, Osmanlije i muslimani su vratili grad na Balkan.

Dakle, ako ja tebe dobro razumem, ti tvrdiš da su Tvrtko i njegovi naslednici kontrolisali teritoriju do Kosovske Mitrovice? :lol:

Jos veca komedija Hercegovinom su Nemajici vladali duze od Kotromanovica.

To ti je klasični sindrom ekstremnih nacionalista, pa tako i @lil_moon . Dovoljno je da ti je tamo neko pet minuta kontrolisao nekom teritorijom i to spada u opseg istorijskih zemalja jer je to jedino što je bitno.

Kao što smo nedavno imali diskusiju o Dušanovim osvajanjima. Sve je to srpsko, bre.

:lol:

Ja sam Hercegovka, A vi ste se bili u Bosni, pa se prešaltali kod Mlečana :)

Nešto mi govori da si iz Gackog!
Ako si Hercecovka, jope memereš biti Bošnjakinja. Bošnjak je stari naziv za stanovnika Bosne ki što je danas Bosanac, a Bošnjaci i Bosanci su etnički Srbi brez obzira na religiju. U poveljama bosanskih banova i kraljeva puno puta se pominje srpsko ime, oni su sebe i svoje podanike stanovnike Bosne smatrali Srbima.

Pazi nešto , ako misliš na ono kod Novog Pazara, onda da kažem da je osnivač Novog Pazara isti kao i osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković.
Uopšte, Osmanlije i muslimani su vratili grad na Balkan.
Тако је, османски војсковођа Иса-бег Исхаковић.

Dakle, ako ja tebe dobro razumem, ti tvrdiš da su Tvrtko i njegovi naslednici kontrolisali teritoriju do Kosovske Mitrovice? :lol:

Ne, ne razumiješ me dobro. Tvrtko je uzeo samo ono što mu zakonski pripada, Rašku, ex posjed Nemanjića. To je ono što im je priznato. A to što su se Nemanjići jedno vrijeme širili na račun pada Vizantije, nije bilo legalizovano.
Što se tiče Bošnjačke mahale u Kosovskoj Mitrovici , ona je rezultat progona Bošnjaka koji su tu jedno vrijeme boravili, pa je kvart dobio ime po njima.
Cilj mi je bio da objasnim tvom kolegi iz Beča da se narod po Balkanu selio, čak i izvan Balkana pa on danas živi u Austriji :)

Ne, ne razumiješ me dobro. Tvrtko je uzeo samo ono što mu zakonski pripada, Rašku, ex posjed Nemanjića. To je ono što im je priznato. A to što su se Nemanjići jedno vrijeme širili na račun pada Vizantije, nije bilo legalizovano.
Što se tiče Bošnjačke mahale u Kosovskoj Mitrovici , ona je rezultat progona Bošnjaka koji su tu jedno vrijeme boravili, pa je kvart dobio ime po njima.
Cilj mi je bio da objasnim tvom kolegi iz Beča da se narod po Balkanu selio, čak i izvan Balkana pa on danas živi u Austriji :)

Kakva je to Raška bez Rase?

Pa da, osmanski je bio i Mehmed-paša Sokolović. Osmanski a naš :)
Иса-бег Исхаковић (заправо Исхак-оглу) је потомак Пашајит-бега из Кападокије, те је сродник породице Кумбараџи из Скопља. О Мехмед-паши би се такође дало штошта рећи.

Back