Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Da li si pročitala, u celini, objavu?

Pomenuo sam Bošnjake isključivo u kontekstu paralele. Nikakva diskusija se posle nije razvila iz toga.

Kao što Crnogorci otkrivaju naknadno Stefana Vojislava, Konstantina Bodina i druge stare vladare, tražeći u njima izvor nacionalnog duh, to su i Bošnjaci činili sa Kulinom banom, Tvrtkom i drugima. Nije mi namera bila da proširim diskusiju, niti je skrenem u smeru razgovora o Bošnjacima, već samo da istaknem paralelu...i to jednu koju ti nisi, koliko razumem, uopšte osporila.

Pa što da ga ne otkriju, od njih je i krenulo seljakanje papske kraljevske krune po Balkanu :)

Kakvog sad Časlava,

Ja volim da zauzimam dobru veru prema ljudima, ali deluje mi da si ti na temu došla isključivo radi provociranja. Ili barem, većina objava deluje u tom smeru. Stoga, da ti repliciram na ovu izjavu:

Trebaš krenuti od sebe, od vas :)

Zašto ti ne kreneš od vas, ako treba zaista krenuti (?) od samih sebe prvo?

Evo ti za primer bošnjačkog udžbenika iz Historije za 6. razred osnovne škole:

Srbiju.jpg

Srbiju2.jpg

Naravno da su Bošnjaci, postoje jer su živjeli u Bosni.
Da su bili srpski i crnogosrki muslimani , više ne bi bili ni muslimani :)

Ajde famozni Dahija Kucuk Alija potice prema legendi od srednovekovne centralnosrpske vlastelske familije, kakve veze ima on za Bosnom.

Ili su beogradski Muslimani koji su naselili Beograd za vreme Evlije Celebije bili svi iz Bosne, gde su dokazi za tvrdnje.

Ja volim da zauzimam dobru veru prema ljudima, ali deluje mi da si ti na temu došla isključivo radi provociranja. Ili barem, većina objava deluje u tom smeru. Stoga, da ti repliciram na ovu izjavu:

Zašto ti ne kreneš od vas, ako treba zaista krenuti (?) od samih sebe prvo?

Evo ti za primer bošnjačkog udžbenika iz Historije za 6. razred osnovne škole:

Pogledajte prilog 609242
Pogledajte prilog 609243

Vidite vi to malo oko tih prevoda. Upotrijebite i logiku. Vizantija je carstvo.
Kasnije , Raška je župa. Od pape je dobila krunu.

Vidite vi to malo oko tih prevoda. Upotrijebite i logiku. Vizantija je carstvo.
Kasnije , Raška je župa. Od pape je dobila krunu.

Valjda misliš na vas, odnosno šta vi treba da uradite? To je vaš školski udžbenik; nemamo mi ništa s tim.

Kao što si i sama rekla; prvo treba krenuti od sebe. Budi svima pozitivni primer i počni i sama prvo od sebe. :ok: Odsustvo negiranja optužbe u vezi provokacija zabrinjava, ali hajde, da ti pružimo šansu da se pokažeš.

Ajde famozni Dahija Kucuk Alija potice prema legendi od srednovekovne centralnosrpske vlastelske familije, kakve veze ima on za Bosnom.

Ili su beogradski Muslimani koji su naselili Beograd za vreme Evlije Celebije bili svi iz Bosne, gde su dokazi za tvrdnje.

Beograd je otet Mađarima , da nije danas si bi se zvao Nandorfehervar. Baš interesantan taj završetak "var" , ima i kod Vukovar :)
A otkuda u Kosovskoj Mitrovici Bošnjačka mahala ?

đarima , da nije danas si bi se zvao Nandorfehervar. Baš interesantan taj završetak "var" , ima i kod Vukovar :)
A otkuda u Kosovskoj Mitrovici Bošnjačka mahala ?

Prema Evliji Celebiji, koji je 1660 bio u Beogradu velika vecina stanovnistva Beograda prica srpski, a od 98.000 stanovnika su 21.000 nemuslimani.

Ocigledno da i vecina Muslimana prica srpski, pitam te ili su oni svi iz Bosne ili kako to objasniti.

A Madjari za pitanjem nemaju veze nikakve.

Valjda misliš na vas, odnosno šta vi treba da uradite? To je vaš školski udžbenik; nemamo mi ništa s tim.

Kao što si i sama rekla; prvo treba krenuti od sebe. Budi svima pozitivni primer i počni i sama prvo od sebe. :ok:

Evo ja ću da kažem da smo u 1. polovini 19. vijeka bili Bošnjaci 3 konfesije, da se u drugoj polovini 19. vijeku i početkom 20. vijeka delovanjem kršćanskog prozelitizma od pravoslavaca i katolika prave Srbi i Hrvati.

Evo ja ću da kažem da smo u 1. polovini 19. vijeka bili Bošnjaci 3 konfesije, da se u drugoj polovini 19. vijeku i početkom 20. vijeka delovanjem kršćanskog prozelitizma od pravoslavaca i katolika prave Srbi i Hrvati.

A zašto si to sad napisala na ovoj temi?

Da ponovim svoje pitanje; jesi li možda pobrkala teme? Pogledaj kako se ova zove i pročitaj prvu stranicu (još jednom, ako si to previše površno učinila prošli put, kao što i deluje jer si me pogrešno razumela u vezi konstrukcije nasleđa).

A zašto si to sad napisala na ovoj temi?

Da ponovim svoje pitanje; jesi li možda pobrkala teme? Pogledaj kako se ova zove i pročitaj prvu stranicu (još jednom, ako si to previše površno učinila prošli put, kao što i deluje jer si me pogrešno razumela u vezi konstrukcije nasleđa).

Moram priznati da se puno ne udubljujem u tvoje ponjave :)
Crnogorska nacija postoji, na početku 20. vijeka kao useljenici u Ameriku u papire upisuju Montenegrin.

Moram priznati da se puno ne udubljujem u tvoje ponjave :)
Crnogorska nacija postoji, na početku 20. vijeka kao useljenici u Ameriku u papire upisuju Montenegrin.

Pa eto, otud i problem.

Ispravi tu grešku i onda lepo nastavi...da si to učinila uredno, ne bi bila ovoliko zbunjena i (drugima) izgledala nepovezano.

Tema je o Crnogorcima , a ti si već na 1. strani teme dohvatio Bosne i Bošnjaka ?
Ja ne vidim tu neku vezu, osim da ste u 20. vijeku zajedno oteli Sandžak od Bosne, a u 19. vijeku počistili Srbiju i Crnu Goru od muslimana.
Санџак је могао бити отет само од Османског царства. Босна није била никакав самостални ентитет, да би се од ње могло било шта отети.

Санџак је могао бити отет само од Османског царства. Босна није била никакав самостални ентитет, да би се од ње могло било шта отети.

Ne, to je bio dio Bosne prije OC. Pa za vrijeme OC. Dok ovuda nisu počeli makazama da prekraraju, AC u kooperacija sa OC.

Pa ne mogu da fantaziram da je Bosna bila država u carstvu , kao neki za Vizantiju :), bila je najviša organizaciona jedinica u OC.
Tako zatečena i tako očuvana.
A na prostoru današnje Srbije su bili sandžaci, tako su zatečeni, kao posjedi srednovjekovnih velikaša.

Pa ne mogu da fantaziram da je Bosna bila država u carstvu , kao neki za Vizantiju :), bila je najviša organizaciona jedinica u OC.
Tako zatečena i tako očuvana.
A na prostoru današnje Srbije su bili sandžaci, tako su zatečeni, kao posjedi srednovjekovnih velikaša.
Прочитај неки пут радове Оријенталног института у Сарајеву, пошто је очито да историју Османског царства не познајеш.

Back