Blogovi

Jutros me probudila tvoja poruka,upravo si stigao sa puta...Jos pospana odgovaram ti i zelim dobrodoslicu...I drago mi je sto mi se,iako umoran i iscrpljen, javljas,sto mislis na mene,kao i nocas kada si hteo da podelis sa mnom ono sto ti se dogadja...Lezim u svom krevetu,drzim telefon,kucam ti poruku i ceznem za tvojim dodirom...Telo mi je jos vrelo,glatko i nezno posle sna...Zamisljam kako umesto svojoj kuci dolazis meni, ulazis u moju sobu,ja jos spavam i ne cujem da si dosao...uvlacis se u moj krevet i pripijas svoje golo telo uz moje,lagano me skidas ljubeci me svuda...Uzvracam poljupce i telo mi se budi pod dobro poznatim dodirima koji znaju svakim milimetar moje koze...Grlim te,obavijam noge oko tvog tela,hocu da se upijem u tebe...
MATIJA BEĆKOVIĆ Matija Bećković – suza ili mina Put što sebe pravi ili voz bez šina Nosi li on bombu mesto glave Davi li on reči ili njega dave Nosi li on rupu mesto srca Ili kao davljenik u svom srcu grca Jeli on santa leda otkinuta Ili zver sto na njoj zavija i luta Jeli on grom u lance vezan kao stene Ili hladna vatra u grudima stene Nosi li zamrzle munje u rukama Hoće li on biti slabić na mukama Sme li on da stane na trg i jauče Dok svetovi u njega sav svoj bes izruče Kao gvozdena zavesa on će da se sruši U vlastitu vatru u vlastitoj duši Baš je njega briga bar je njemu lako Sve je oživelo čega se dotako. autor Matija Bećković
"Prebacujem sebi zato što sam verovala ljudima. Prebacujem sebi zato što sam verovala da su levičari hrabri, pošteni i solidarni. Zato što sam mislila da su ljudi zahvalna bića. Zato što sam verovala suzama, zato što sam mislila da je društveno važnije od ličnog i zto što sam to primenila u svom životu. Zato što sam decu vaspitavala da budu solidarna sa svačijom patnjom i da ne zameraju drugima kad im tu solidarnost ne uzvrate. Tipična slovenska naivnost iz nekih ruskih romana 19.veka. Prebacujem sebi što nisam sedela u kući i isala umesto da po Jugoslaviji polumrtva od umora širim bratstvo i jedinstvo, a po svetu kosmpolitizam. Da li sam iz ovoga izvukla odgovarajuće pouke? Izgleda da nisam. Pretpostavljam da bih sve ponovila." Reče...
Наставак 3 непријатеља мојих нада мном, јер Ти си заштитник животу мојему, тешећи срце моје добротом животворећега Твога Духа, и испуњујући душу моју неисказаном Твојом радошћу. Но, о Господе, даваоче добра милосрђа, сву наду моју полажем на Тебе, и припадам ка твојему човекољубивому божанству; чуј веро мога несмисленога ума, и даруј силу немоћи мојој, Твоју неисказану силу и милост бесконачну, да се затворе уста свима који говоре против мене неправду". Но подај слузи Твоме, и дај ми живот по Твојој речи, и опаши ме силом помоћи Твоје на рат; и устани ми у помоћ; и дај моћ детету Твоме, да виде они који ме мрзе, и да се постиде; јер Ти си Бог и милост моја. Најмилосрднији и премилостиви Бог, заиста богат у милости, који нас је...
Наставак 2 непријатеља мојих нада мном, јер Ти си заштитник животу мојему, тешећи срце моје добротом животворећега Твога Духа, и испуњујући душу моју неисказаном Твојом радошћу. Но, о Господе, даваоче добра милосрђа, сву наду моју полажем на Тебе, и припадам ка твојему човекољубивому божанству; чуј веро мога несмисленога ума, и даруј силу немоћи мојој, Твоју неисказану силу и милост бесконачну, да се затворе уста свима који говоре против мене неправду". Но подај слузи Твоме, и дај ми живот по Твојој речи, и опаши ме силом помоћи Твоје на рат; и устани ми у помоћ; и дај моћ детету Твоме, да виде они који ме мрзе, и да се постиде; јер Ти си Бог и милост моја. Најмилосрднији и премилостиви Бог, заиста богат у милости, који нас је...
Житије краља Душана, 3 наставка Стефан краљ, син Трећега Уроша После овога, Владика наш најмилосрднији Христос, волећи род хришћански, и не желећи ожалостити отаџбину овога благочастивога краља, и сву земљу српску, коју је венчао благовољењем милости своје, и својом неизреченом милошћу и благовољењем, прими престо краљевства вазљубљени његов син, благочастиви и христољубиви и Богом подигнути, моћни и самодржавни свију српских и приморских земаља Стефан краљ. Овај, удостојен велике и неисказане милости Господње, стече велико и преславно име, изнад древних царева и родитеља и прародитеља својих. Будући красан изгледом лика и дивном лепотом тела свога изнад многих људских синова, и страшан својим непријатељима и диван свима околним...
Kroz okno moga bola gledam te trazim u grcu lica znak kajanja. Ja ne znam vise ni da l' volim te umorna sam od laznog davanja. Kroz bistru kap suze stradanja posmatram oko tvoje sklopljeno. Dosta je bilo placa i padanja, da li voljeno ostaje voljeno? Kroz gustu koprenu moga straha posmatram senke na tvome celu. Cutim,ne disem,ne,nemam daha, znam,nikada me nisi video veselu. Kroz vene protice poslednje zbogom osecam se nevoljena,sudbine robom. Slovenska
verovala nisam da sreći ima kraja, sve dok nisam sa decom ostala sama, dok sam se okrenula desno i levo moj život je postao pepeo, bes i bol utrnuše srce nedavši više nikome ljubavi ni mrvice, očaj i strah dušu mi lome, i verovala da srce neću dati više nikome, ali sudbina je čudna i svoje čari šalje, kaže mi digni glavu i kreni dalje, srce od boli samo ljubav leči, okreni se ljubavi i bogu ne kleči, nova ljubav mi snagu daje a prošlost zauvek u pepelu ostaje, za ljubav ovu srce celo dajem, i nijednog trena se ne kajem...
Godinu dana kako je Naja izgubila životnu bitku
2008. godina. Najružnija godina u mojih ne baš zanemarljivih 43. Celo proleće vodio sam izbornu kampanju. Odlazio rano ujutru na posao, direktno sa posla na teren...Svakog dana minimum 300km. Vraćao se iznuren u praznu kuću. Dobro, ne baš praznu, bila je tu mačka Pliša ali mi to nije bilo dovoljno. Pre odlaska na posao, pre odlaska na teren i pre povratka u praznu kuću odlazio sam u Betaniju, novosadsko porodilište i bolnicu za trudnice. Tamo je moja supruga vodila nepravednu borbu sa užasno teškom trudnoćom. Tako tri meseca. Ja tri meseca bespomoćan da bilo šta pomognem, ona tri meseca u apsolutnom mirovanju, strahu, grčevima, bolovima... Rešili smo još znatno ranije da ćemo da kupimo psa. Da naše dete, kada ga konačno posle šest...
Na ovoj temi sam vas drage dame pitao nešto i vi ste odgovorile.:rtfm: http://forum.krstarica.com/blog.php?b=13921 Na osnovu svih odgovora ne ostaje mi da podvučem crtu i zaključim da smo svi mi ( i muškarci i žene ) potpuno jedinstveni i da ono što važi za jednu osobu ne mora da važi i za drugu iako je naizgled situacija u kojoj se nalaze veoma slična. Koliko će neko dati sebe drugoj osobi može da zavisi od toliko mnogo faktora da to nije normalno. Počevši od surovog materijalzma u kome su dominantni biznismeni do potpuno idealizovane ljubavi u kojoj vladaju pesnici. Kao što ni ogromna količina novca nije garancija da ćete steći iskrenu ljubav, tako nije garancija ni iskreno i nesebično davanje sebe. Pa gde je onda rešenje? Reći ću...
Obožavam Istru. Oduvek, sa jednom pauzom kada nisam ni znao da je i tada obožavam. Kao klinac, dovoljno stasao da ne moram sa roditeljima u Novkabelovo odmaralište u Makarsku nego sa klipetama na kampovanje, počeo sam da odlazim u Istru, u Rovinj, Vrsar, Novigrad...Imali smo šator za dve sitnije osobe u kojem smo zadovoljno spavali sva četvorica. Nije nam bilo tesno. Imali smo budžet za sve dane letovanja koliko sada za jedan dan, bilo nam je dovoljno. Pre podne smo spavali u šatoru usijanom na suncu, u podne smo išli da jedemo u ekspres restoran. Prvih dana šniclu, grašak i pire. Potom, šniclu i pire, nakon još nekog vremena grašak i pire da bi posle još nekog vremena shvatili da je samo pire super. Popodne se kupali, uveče išli u lov...
Jedna životna priča
Ovu poruku sam dobila preko Email adrese od nekog koga ne poznajem dobro ali poznajem životne situacije i drame iz života i želim da ovu humanu poruku koja priča o razumevanju, ljubavi, solidarnosti, ljudskosti, saosećajnosti podelim sa vama moji blogeri…. Neka i u Vaš dan bude utkan Sinišin duh. Svako delo biva zapisano u zvezdama koje nas svake noći gladaju sa onoliko ljubavi koliko smo u stanju mi drugima da damo Pely

ti

Opet cu nocas krenuti kuci Opet cu poci,ali necu stici Jer dom moj ne postoji Jer svoja lutanja vise ne brojim Od onog dana kada si prestao kraj mene da stojis Ja poznajem tvoje cutanje Ja razumem tvoje poglede Citam reci,dok posmatram tvoje pokrete I slusam kako dises razumem sta zelis reci,sta zelis ciniti Pitam se ponekad,kako me nisi uspeo zavoleti? Mozda je stvar u sudbini Opet cu nocas krenuti kuci Opet cu poci,ali necu stici Jer moj dom ne postoji Jer svoja lutanja ne brojim Mozda cu te jednom negde i sresti Ne brini,necu ti prici Svojim recima i prisustvom necu ti nista kvariti Samo cu svojim putem otici I traziti nekoga,negde za kog sam verovala da si bio ti
Наставак 2 Када родитељ није хтео да испуни што му је рекао, и видећи се овај богољубиви младић у великој тузи и жалости, да нема ниједнога одељенога дела од свога очинства, где би засебно пребивао, а уз то слушајући прекорне речи са многим досађивањем од свога таста краља угарскога, који виде да му родитељ његов не даде што му обећа, павши на колена, поче се молити родитељу своме, говорећи са сузама: » Оче, дај ми достојни део твога имања колико хоћеш, и види моје велико трпљење, колико времена чекам да примим милостиви твој дар; јер ево сам у великој скрби и жалости, и презиру и дражењу од оних који су око нас. « А родитељ се његов, по наговору лукавога непријатеља, није обазирао на његове речи, и не измени се срце...
Краљ Урош први и Јелена. 2 Наставка Стефан Урош I узима за жену Јелену око 1250 Рођење сина им Драгутина Када је проводио дане своје на престолу Богом дарованога му краљевства, паде му на памет она реч, коју је Господ рекао о првосазданом човеку, када рече: » Није добро да човек буде сам, створићемо му помоћ, « како књиге од Постања сведоче о овом. Тако и овај благочастиви узе себи жену од царскога племена, од фрушкога рода, звану благочастиву и христољубиву краљицу Јелену. И када је овај такав брак био састављен, живљаше овај христољубиви краљ Урош велики у свом очинству са Богом дарованом му супругом, јер достојно ми је ово изрећи, богољубивом и прекрасном Јеленом, увек непрестано поучавајући се премудрости, којом је...
Наставак 6 своме давидски вапијаше: " На Теби бих утврђен од утробе матере моје Ти си мој покровитељ " ( Пс. 21, 10 ( 11 ) ). " Сви народи опколише ме, и именом Господњим противљах се њима ; обишавши опколише ме као пчеле сат, и разгореше се као огањ у трњу, и им еном Господњим противљах се њима " ( Пс. 117 ( 118 ), 10-20 ), и " нећу се убојати од десетина тисућа који ме около нападају " ( Пс. 3, 6 ), пошто је " помоћ моја од Господа који је створио небо и земљу " ( Пс. 120 ( 121 ), 2 ). И " сада ме покри руком Твојом и нека дође на мене милост Твоја, Господе, и погледај да би ме заступио и избавио од оружја душу моју " ( Пс.118, 41; 21, 20 ). И " суди, Господе, онима који ми чине неправду, и бори се против оних који се боре са мном...
Наставак 5 своме уздиже рог отаца наших, и опет прими истоке своје, на којима Бог испрва прослави њега, и све западе и север и југ, и сву земљу отачаства свога по речи Господњој: " Камен, који зидари учинише невредним, овај постаде као глава угла, од Господа овај би диван у очима свију живих на земљи " ( Мат.21, 42; Пс. 117, 22-23 ). И према светој речи коју је рекао Давид: " Положићу на море руку његову, а на рекама десницу његову, и тај ће ми узазвати: Отац мој си ти, и ја ћу положити првенца и висока над свима царевима " земаљским " ( Пс. 88 ( 89 ), 26-28 ). Јер и по истини и по светом писању овај свети отац наш постаде првенац у последњем нашем роду: јер Адам у првим родовима постаде првенац; и после њега праведни Ноје, други...
Наставак 4 били оковани и свезани и изведе свесилним божаством својим, као што поје у песмама велики богоотац Давид: " Многе су скрби праведника, и из свију избавиће их Господ " ( Пс. 33, 19 ( 20 ) ). Када је Јосиф седео у тамници, молише старешину медарска: " Сети ме се, када ти добро буде у цара Фараона, јер не учиних никаква зла, неправдом бих бачен у тамницу " ( Мојс. 40, 14. 15 ). А овај преподобни отац наш свезаних руку и ногу сеђаше у каменој пећини, не мољаше помоћи од човека, но говораше Ономе који седи на херувиму и који бездне прозире и на смирене погледа: " Када повиках ка Господу у невољама, и услиша ме " ( Пс. 119 ( 120 ), 1 ); и " ужа грешника свезаше ме, али не заборавих закона Твојега ( Пс. 118 ( 119 ), 61 ); и "...
Наставак 3 дођоше тамо, да озлобе светога обузети злом ревношћу и пламеним гневом, савећавши савет да разоре дело преподобнога , говорећи: " Зашто чиниш такове ( ствари ), што не треба чинити? То ниси савећао с нама, и чиниш више од нас. " А свети са кротошћу и благим осмехом на лицу одговори им: " Браћо моја љубима, знам, синови смо једнога оца и једне матере. Нека вам не буде у гнев ово моје дело, које сам у Господу почевши и довршио на моме делу. А чије срце од вас воли да дела, делајте на вашим деловима. А што ја чиним, било зло или добро, нека буде у мој део. "Јер Господ је који зида Јерусалим, да у једно скупи расејаног Израиља " ( Пс. 146 ( 147 ), 2 ). И досадише му злобом својом, но Господ беше са праведником и не даде им да...
Наставак 2 просвећења својему отачаству, живљаше на истоку гледајући ка Вишњему, ка истоку истока, који је узишо на небесно небо на истоку, чекајући сунце великога свога љубитеља Христа, који ће га просветити незалазном светлошћу, зраком трисијанога божанства, коме се од младости сав прврже, давидски вапијући: " Приону за Тебе душа моја, и узе ме десница Твоја " ( Пс. 62, 9 ), и " Ти си онај који спремаш моје наследство, и Господ " ( Пс. 15, 5 ), и " Узазвах ка они који живе на земљи " ( Пс. 141, 5, 6 ) и " део оних који живе на земљи " ( Пс. 141, 5,6 ), и " део мој си Ти, Господе, и рекох: да сачувам закон Твој; и помолих се лицу Твојему свим срцем мојим; смилуј се на мене по Твојој речи; и помислих Твоје путеве, и обратих ноге моје...
Житије Стевана Немање. У 6 наставака. Месеца фебруара 13, ( дан ) , живот и подвизи преподобнога и севтога међу светима оца нашега Симеона, бившега Немање првога, обновитеља српскога отачаства, новога мироточца и великога чудотворца. Благослови оче! Увод. Рођење и младост Немање. Помишљам на ово велико и преславно дело, и дивим се, и у недоумици сам, откуда ћу прво почети говорити. Зар није од почетка свима нама општи извор божаствене благодите од пресвете и животвореће Тројице?, Њој се молим од Ње разума просим, јер од Ње " сваки савршен дар силази одозго " ( Јаков. 1, 17 ). Тај исти дар светога Духа нека и нама отвори разумна уста, и, испунивши нас благодаћу, нека нама који јављамо добру вест даде глас својом великом силом ( Пс...
Žabica je stari forumaški trik koji koriste neke spodobe i gamad da ih tako nazovem. Da vratim tochak i ovaj trn u oku za njih unatrak, jer to je nešto svaki korisnik interneta bi trebao da zna. Šta su Altovi. To su lažni pre svega ulozi pojedinaca. Neki zaposleni (izgleda) to koriste da uvećaju lažno broj postova, da bi “napravili” forum posećajnijim, zanimljivijim po nekin njihovim kriterijama. Neki koriste iz personalnih razloga, usamljeni, traže recimo devojku ili ona mu se svidela jer je pokupio njene podatke i sliku. To se još nasizva “cyber-stalking”. Australija će izgleda izneti zakon o tome, kažnjivo i do 15 godina zatvora. Te kriminalne grupe koriste žabicu da primame žrtvu. Da je ispitaju i usmera u prijateljsvto najzad...
Драгутин 5 Извињавам се не могу довести у ред редослед наставака. Ово је четврти а број 4 је пети. Ако ко може да исправи јер ја не знам. " Нека вам је знано, вазљубљени, да се приближи време мога престављења, и не знам у који дан и час се растављамо. Но сетивши се маловременога мога живота са вама и љубави коју сам имао према вама у Господу, брзо дошавши, гробу предајте тело моје". Када је такве гласе послао, они који су их примили, брзо пожуривши се дођоше ка овом, благочастивом, обузети великом тугом и жалошћу, и горко са сузама вапијући говорише: " О сунчана зрако истока истоцима, зар тако одлазиш, ти који си просвећивао разуме срдаца наших? Коме ћемо се ми приљубити? Ко је онај који је био слава наша и радост"? Јер просвети...
Lost i filozofija
Филм Матриx је искористио неке закључке Берклијеве и Лекове филозофије, преточио их у СФ причу и тиме подстакнуо људе да размишљају о нечему о чему ниСу навикли да мисле или о идеалности опажајног света. Међутим, постоји још јод једно остварање за које сте вероватно чули али га можда нисте доживели на тај начин, а то је серија Лост. Острво на које су доспели преживели из авиона јесте симбол овога света. Симбол опажајно света у коме живимо, маја, самсара, илузија. Отићи са острва значи отићи изван илузије, досегнути сопство, свој прави дом, трансцендентни свет ствари по себи. Ова слика све говори: Обратите пажњу на одраз дрвећа у води.дрвећа Нарочито је интересантно да су за имена ликова у серији узели имена филозофа: Џон...
Драгутин И ово чујте, вазљубљени. Као што је по достојању обичај да се омије тело умрлога водом, тако је било и са овим блаженим. И када су га хтели омити, нађоше га опасана оштрим појасом од сламе по нагу телу његову и обучена у оштру ланену хаљину, а појас од сламе залепио се дубоко у тело његово, и када су хтели да га скину са тела, нису могли. И када су га много квасили водом, једва га одлучише од тела овога блаженога, што све нико није знао за живота његова. Друго чудо чујте, вазљубљени, јер вам истину говорим: Овај благочастиви живећи са женом својом у своме животу, мислим више од двадесет и три године не дотаче се ње, но чувајући се обоје у целомудрију и чистоти, остадоше живећи као брат и сестра. О овоме каже блажени апостол...
Драгутин 3 Све ово чинише стојећи на тајном месту и мучећи тело своје, слушајући реч Владике у светом еванђељу, који каже: " Када се молиш, уђи у клет своју и затвори врата своја, и помоли се Оцу твоме који је у тајни". Јер тако знајући свагда чинише. А када бише време ноћнога пјенија да иде са збором у цркву, и према законском црквеном уставу на његову двору, он сам налазише се пре свију у цркви, и пошто је ту завршио обична пјенија , и ако је ноћу рано било, опет је одлазио на оно исто усамљено место, завршавајући све по достојању, како беше навикао. Ту стојећи у великом подвигу, крепким гласом и топлим сузама вапио је ка Владици, ка када ко страдајући од љуте ране крепко зове вапијући, ако би ко могао да му помогне. Тако чинише овај...
Back