Наставак 2

Наставак 2

просвећења својему отачаству, живљаше на истоку гледајући ка Вишњему, ка истоку истока, који је узишо на небесно небо на истоку, чекајући сунце великога свога љубитеља Христа, који ће га просветити незалазном светлошћу, зраком трисијанога божанства, коме се од младости сав прврже, давидски вапијући: " Приону за Тебе душа моја, и узе ме десница Твоја " ( Пс. 62, 9 ), и " Ти си онај који спремаш моје наследство, и Господ " ( Пс. 15, 5 ), и " Узазвах ка они који живе на земљи " ( Пс. 141, 5, 6 ) и " део оних који живе на земљи " ( Пс. 141, 5,6 ), и " део мој си Ти, Господе, и рекох: да сачувам закон Твој; и помолих се лицу Твојему свим срцем мојим; смилуј се на мене по Твојој речи; и помислих Твоје путеве, и обратих ноге моје на сведочанства Твоја, спреми се и не сметох се да сачувам Твоје заповести " ( Пс. 118, 57-60 ). Када је овај Божји причестник ( Немања ) живео на истоку, источни цар цариградски даде му део од источне земље свога царства, говорећи: " Ово нека је твоје и твојих чеда и њиховог порода. " Све се ово догоди чудним и великим Божјим промислом, пошто Бог не насади јаја на западу ни на северу ни на југу, но на истоку, где усели свога првостворенога ( првосазданога ) човека. Ради тога и овоме божјом човеку ( тј. Немањи ) би дан део од истока, и источни цар, давши му део на источне стране учини му предслику, да ће бити рајски уселитељ и житељ вишњега Јерусалима; и Бог положи његов део на истоку опет ради другога, да и деца његова на истоку приме пресавршену благодат, што и сама истина дошавши на земљу собом изрази, да буду савршени служитељи нове благодати Његове, као што нас учи Павле велики апостол и учитељ васељене, говорећи: " Одбацивши стари квасац, примићете ново тесто од три мере; старо( је ) законоположење, а ново Христово еванђеље ; стари ( су ) Жидови, а нови ( су ) народи, расточена деца Божја, које доласком и часним својим распећем Христос сабра у једну свету саборну и апостолску своју цркву, о којој велики пророк Самуило говори: " Да, нероткиња језичничка роди седморо, а жидовска многодетна изнеможе ". ( I Сам. ( I Цар. ) 2, 5). Јер језичничке цркве синови родише се вером и водом и духом ( Јов. 3, 5 ), којој и овај преподобни отац наш иозволи служити преподобијем и правдом све дане живота свога, и на истоку би му дан део његов кроз Господа. Јер, када Бог створи велико светло сунце ( Мојс. 1, 16 ) , и остави га на истоку да просвети дан, и дошавши на запад, и зашавши под земљу, и обишавши северну страну, и опет дошавши на исток, разагнаће светлошћу својом тамни мрак земаљских стена и поднебеснога ваздуха, и осветлиће горе и брежуљке и долине, а потом целу васељену. Ради тога Господ постави овога преподобнога оца нашега ( Симеона ) прво на истоку, и показа га светлијег од сунца, да светли не само горе и брда и долине и целу земљу, но шта више и све своје отачаство, створено по слици Божјој и болесно незнањем истинитога живота, просветиће га божаственом му благодаћу, и разагнаће мрачну таму браће своје и разориће безаконе њихове савете, и расточиће горде мисли срдаца њихових.

Завист и злоба браће према Немањи.

Пошто његова старија браћа савећаше зли савет, злом ревношћу тражили су да озлобе преподобнога ( Симеона ), јер по речима оца Давида грешни гледа на праведника и тражи да га умртви, али га Господ више неће оставити у рукама његовим ( Пс. 36, 32-33 ). А овај свети баци на Господа своју жалост ( Пс. 54, 22 ) , и вапијаше к Њему: " Боже, пази у помоћ моју, Господе, пожури се мени у помоћ и да се постиде и посраме заједно они који који траже душу моју " ( Пс. 69, 1-2 ), и " порази све безаконике који узалуд воде непријатељство против мене, и зубе сатри грешницима " ( Пс. 3, 7, 8 ), и " спаси ме, слугу Твога, Боже мој, који се у Тебе уздаше на мене, и сабор моћних тражаше душу моју. А Ти си, Господе, милосрдан и премилостив, погледај на ме и смилуј се на мене, и дај моћ чеду Твојему, и спаси сина слушкиње твоје, и видеће они који ме мрзе, и постидеће се, јер ми Ти, Господе, поможе и утешио си ме " ( Пс. 85 ( 86 ), 14-17 ).

Немања зида манастир св. Богородице и манасир св. Николе.

И живећи на истоку у своме делу, поче зидати манастир у име пресвете Богородице. И извољењем Божјим и поспјешењем светога Духа и помоћу свете Богородице, и бодрим подвигом преподобнога и пресветлим својим разумом почевши у Господу Богу, би свршен манастир пресвете Богородице. И снабде га довољно сваким божаственим потребама и свештеним сасудима на похвалу пресвете Богородице, и предаде га на покој и на спасење чрнцима ( монасима ). И док се још на истоку бавио бодри подвижник и топли љубитељ љубави Христове, непрестано се трудио како ће угодити Господу Богу и светима Његовим, и опет у том своме делу поче зидати други манастир у име светога међу светима, великога архијереја Николе. И силом Божјом и светога Духа, и брзом помоћу брзога помоћника ( Николе ), и топлом љубављу преподобнога ( Симеона ) би саздана црква, и пред црквом кула која се подизала у небесну висину.
А старија браћа његова чувши ( ово ) , убојаше се безумни од страха, где не беше страха, јер Господ у роду праведника( Пс. 13, 5 ) помаже своме праведнику, на спасење света и томе самоме на освећење. Браћа његова сабравши се

Back