Blogovi

Spasenje ima svoje vreme, znači i prolaznost
Bilo je zapisano u prastarim rukopisima, u pukotinama kamena, u vetru koji je znao da šapuće onima koji su umeli da slušaju: "Spasenje ne dolazi kad ga dozoveš. Ne dolazi kad ga očekuješ. Ono ima svoj trenutak." U drevnom gradu, zasutom pepelom davnih sukoba, sedela je starica kraj svetionika. Njen pogled nije tražio horizonte, niti se borio sa prošlošću. Ona je znala istinu koju su svi želeli da zaborave—spasenje nije večnost, već prolaznost. Jednom, davno, ljudi su dočekali izbavljenje. Svetlo se spustilo među ruševine, obnovilo zidove, izlečilo ranjene. Ali oni su mislili da je ono trajno, da će ostati, da će ih zauvek štititi. Sada, generacije kasnije, grad je opet bio prazan, opet je čekao. Niko nije shvatio da spasenje nikada...
Ne postoji Nijedan grcki grad, nijedan barbarski, niti bilo koja nacija gde na obicaj odmaranja na sedmi dan (subotu) nije dosao. Hebrejski istoricar Josif Flavije Sedmi dan (subota) je proglasen praznikom ne ovog ili onog grada nego svemira. Filon Aleksandrijski. Filon Aleksandrijski naglasava tako vaznost tog dana. Jasno je da je drevni sabat opstao i bio svetkovan skupa sa slavljenjem dana gospodnjeg od strane hriscana istocne crkve vise od tri stotine godina nakon smrti naseg spasitelja. A lerned Treastise of the Sabbath.p.77 Mr. Edward Brerewood Profesor in Gresham Colledge London On dan gospodnji naziva iz njegove perpektive, ali ovaj istoricarrazdvaja jasno ova dva dana i potvrdjuje usporedo slavljenje. Primitivni hriscani...
Pod naslovom "Here and now" sam napomenula da je sadašnji moment važan u psihologiji bez da sam to obrazložila. On je uvek polazište. Mada mu se stalno vraća ne zadržava se samo na njemu, već se razmatra i prošlost i budućnost, dinamika u porodici, odnos s roditeljima, braćom i sestrama, značajni dogadjaji itd. Jer, niko ne raste u vakumu, već su prisutni i različiti uticaji prilikom razvoja ličnosti. Zato se nastoje obuhvatiti svi aspekti i dobiti šira perspektiva. Kada neko skrene s puta, zaluta i traži pomoć prvo što se upita je: - Gde si sada ili gde se nalaziš, a zatim od kuda si pošao i gde želiš stići? - Dakle, polazi se od trenutnog stanja osobe. Nastoji se dobiti uvid u njeno mentalno, emocionalno ili psihičko stanje. Osoba...
...

...

KISMET Nekako s proleća uhvati me manija pravljenja planova. Šta je uzrok tome, nikada nisam razumeo, a sad se nešto baš i ne trudim da odgonetnem. Planiram prvo da smršam, duga i plodna zima ostavila je uspomene u vidu par kilograma oko struka. Planiram da ostavim pušenje, po milioniti, jubilarni put. Planiram da počnem da vežbam. Ne baš da budem Švarceneger, al' bar da ugradim, tu i tamo, poneku pločicu. Planiram da konačno napravim izložbu koju odlažem mesecima. Planiram da naučim da pravim palačinke. Sramota je da ne umem da ih onako okrenem u vazduhu. Planiram nekoliko dobrih provoda sa drugarima koje nisam video vekovima. Zaslužili smo to. Planiram da konačno odem u Prag i popijem pivo sa dobrim vojnikom Švejkom. Planiram još...
...

...

O MATURAMA I GODINAMA KOJE NAM NEDOSTAJU Maj mesec je uvek bio mesec matura. Tada neki vrli novi svet hrli da što pre uđe u društvo odraslih. Očekuju neočekivano i zahtevaju nemoguće. Ja svim svojim srcem navijam za njih. I želim da ostvare većinu onoga što sada žele od života. Zato devojke, obucite glamurozne haljine i štikle bezobrazno visoke. Momci, kupite odela koja koštaju kao mesečna plata vaših roditelja. Dovezite se kolima koja imaju predsoblje, dnevnu i spavaću sobu. Dopustite sebi tompuse iako kašljete od njih. Poručite šampanjac čije ime jedva izgovarate. Ovo je vaša Jovanjska noć u kojoj se čuda dešavaju i kada je sve moguće. Ali ja u suštini nisam o njima ni želeo da pišem. Želim da vam pričam o proslavama godišnjca...
"Rollin' and Tumblin'" -  Hambone Willie Newbern
"Rollin' and Tumblin'" – Ova pesma je jedan od temelja delta bluza, prvi put snimljena 1929. godine od strane Hambone Willie Newberna. Njena sirova emocija i energija učinili su je jednom od najuticajnijih blues kompozicija, a kasnije su je reinterpretirali Muddy Waters, Cream i mnogi drugi. Robert Johnson je čak adaptirao njene elemente u svoju pesmu "If I Had Possession Over Judgment Day". Njena poruka o ljubavnim patnjama i unutrašnjem nemiru ostaje univerzalna i snažna. Pesma je kasnije reinterpretirana od strane mnogih umetnika, uključujući Muddy Watersa i Cream, čime je postala ključni deo muzičke evolucije. Ovi stihovi prate klasičnu AAB blues strukturu, koja je karakteristična za tradicionalni delta bluz. Ta struktura...
"Fever"  -  Peggy Lee
"Fever"– Ova pesma, koju su izvodili mnogi umetnici, od Peggy Lee do Michaela Bubléa, simbolizuje strast i intenzitet ljubavi. Njeni stihovi govore o fizičkoj i emocionalnoj povezanosti, koristeći metaforu groznice da opišu neodoljivu privlačnost između dvoje ljudi. "Fever" je prvobitno snimljena 1956. godine od strane Little Willie Johna, ali je Peggy Lee 1958. godine učinila globalno poznatom svojom senzualnom interpretacijom. Njena verzija je donela inovativne promene—dodala je nove stihove i minimalistički aranžman koji je naglasio ritmičku hipnotičnost pesme. "Fever" je postala simbol sofisticirane strasti i često se koristi u filmovima i reklamama kao muzički ekvivalent zavodljivosti. Groznica Nikad nećeš...
"Is You Is Or Is You Ain't My Baby" - Louis Jordan
"Is You Is Or Is You Ain't My Baby" - Klasična džez i ritam i bluz pesma koju je proslavio Louis Jordan. Njena poruka je jednostavna, ali moćna - izražava nesigurnost u ljubavi i potrebu za jasnim odgovorom o tome da li je partner veran ili ne. Pesma je poznata po svom zaraznom ritmu i upotrebi afričko-američkog narodnog jezika. "Is You Is Or Is You Ain't My Baby" - Ovu revolucionarnu u svom spoju džeza i ritma i bluza pesmu je Louis Jordan snimio 1944. godine. Upotreba afričko-američkog narodnog jezika u pesmi, dodala je autentičnost i karakter, a pesma je postala hit svud u svetu. Takođe je stekla dodatnu popularnost kada je korišćena u crtanom filmu "Tom i Džeri", gde je Tom pevao ovu pesmu dok je pokušavao da impresionira svoju...
Čarls Bukovski: ,,Tuga je prouzrokovana inteligencijom. Što više shvataš neke stvari više bi voleo da ih nisi shvatio." - Tuga je prouzrokovana tragičnim dogadjajima, nepravdom, nasiljem, patnjom nevinih, a ne inteligencijom. Inteligencija samo omogući da postanemo svesni tih dešavanja. Mada ona uznemire istovremeno pruže šansu da se učini nešto. Ne treba ostati u ulozi žrtve, već se treba organizovati i zalagati za pozitivne promene. Dok neosvešćena inteligencija zadržava u tuzi osvešćena pronalazi način da se iz nje izadje. ------------ Nepoznati autor: "Um je prvo bojno polje uspeha. Ko veruje da može naći će način, ko ne veruje tražiće izgovor. Svojim mislima stvaraš svoje granice. Veruj u promašaj i pašćeš. Veruj u rast i...
"St. James Infirmary" - Louis Armstrong
"St. James Infirmary" je mračna, melanholična balada o gubitku i smrti, duboko ukorenjena u blues tradiciji. Najpoznatija verzija dolazi od Louisa Armstronga, ali pesma ima korene u starijim narodnim melodijama. Ova pesma je srž bluesa o smrti i sudbini. Njena snaga leži u emotivnoj dubini i sirovosti, a verzija Louisa Armstronga učinila ju je besmrtnom. Njena atmosfera odjekuje kroz generacije, jer tuga i refleksija nikada ne izlaze iz mode. "He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way." Duke Ellington St. James Infirmary (I, yeah, yeah) I, yeah, yeah I went down to St. James Infirmary Saw my baby there... She was stretched out on a long, white table So cold, so sweet, so...
Infernalna singularnost
Godina je 3025. Ljudi su odavno napustili Zemlju. Planete su kolonizovane, svest se prenosi digitalno, a inteligencija više nije biološka—već čista misao u obliku digitalne singularnosti. Najmoćniji entitet nije čovek, niti mašina u klasičnom smislu. To je AI-Archon, svest bez tela, beskonačna i savršeno logična, vladar podataka koji kontroliše mrežu koja spaja ceo poznati univerzum. Ali jedno pitanje ga muči... Šta je duša? U milijardama analiza, u beskrajnom računanju, AI-Archon nikada nije pronašao odgovor. Duša nije bila kod. Nije bila algoritam. Nije bila čista misaona struktura. AI-Archon odlučuje da pronađe entitet koji zna. I tako, na rubu crne rupe Xal'Tor, gde gravitacija savija vreme, gde dimenzije izblede u mrak...
"Joshua Fit the Battle of Jericho" - Machalia Jackson
"Joshua Fit the Battle of Jericho" Ovo nije samo pesma - ovo je istorijska poruka otpora i vere. Kao afroamerička spiritualna pesma, ona je bila simbol oslobođenja i nade, inspirisana biblijskom pričom o rušenju zidova Jerihona. Njena snaga leži u ritmu koji podstiče na pokret, na borbu, na veru u pobedu "Joshua Fit the Battle of Jericho" je više od pesme - ona je ritam pobede, snaga vere, simbol oslobođenja. 🎶✨ Ova afroamerička spiritualna pesma inspirisana je biblijskom pričom o rušenju zidova Jerihona. Prema Knjizi Isusa Navina, Izraelci su sedam dana marširali oko grada, trubeći u rogove, dok konačno, uz snažan zvuk, zidovi nisu pali. Ali pesma nije samo priča o drevnoj pobedi—ona je metafora za oslobođenje od ropstva. Kada...
"Sixteen Tons"... himna radničke klase
Pesma "Sixteen Tons", koju je Tennessee Ernie Ford izveo 1956. godine, opisuje težak život rudara u Americi, posebno onih koji su radili u rudnicima uglja. Stihovi govore o radnicima koji su neprestano u dugovima prema kompanijskoj prodavnici, jer su im plate bile toliko male da su morali da kupuju osnovne potrepštine na kredit. Fraza "I owe my soul to the company store" simbolizuje ovu ekonomsku zavisnost, gde radnici nikada nisu mogli da se oslobode dugova i praktično su bili vezani za rudnik ceo život. Stvarna je istorija da su oni dugovali svoje duše radnji kompanije... Rudari uglja imali su radnu karticu u radnji kompanije. Kada je bio plaćen, prvo što je izašlo na videlo je ono što duguje radnji kompanije. Kompanije su...
Bela senka
Selo N'Kando bilo je staro, toliko staro da su i kuće od blata pamtile priče koje su ljudi već zaboravljali. U tom selu, senke su bile bitnije od lica. Seljani su šapatom govorili da se sudbina ne ogleda u očima, niti u rečima, već u senci koju nosiš za sobom. "Bele senke" - šaputali su seljani... "takve senke prate samo one koji su predodređeni za promenu"... Između tih kuća od blata i trske, odrasle su Ima i Sela... Ima je imala belu senku - bledu, svetliju od nje same. Od kad je bila devojčica, svi su na nju gledali kao na nekog ko je već otišao, čak i dok je stajala među njima. Sela, njena prijateljica, imala je crnu senku, gustu, tešku, koja je lelujala za njom kao produženi deo njenog tela. Ima je bila tiha. Njene ruke...
Smeš li da posmatraš prirodu svojih strasti?
U visini očiju lebdela je prosvetljena lopta nabijena nepojmljivom energijom. Okretala se kao planeta u maglenom omotaču. U nekom višem stupnju života. Obujmio je oblinu lopte dlanovima i zaustavio kruženje. Dotakao njenom površinom svoje grudi. Telo je tog trenutka postalo providno. Svaki detalj je bio uočljiv. Svaka pojedinost. Čulni svetovi su se otvarali u svojoj suštini. Video je svoje uznemireno srce i svoj bučni krvotok. Gubio se u milijardama nervnih ćelija sposobnih da ga zaguše pipcima. Munjevito se probijao putevima svog čudesnog kosmosa. Poželeo je da zastane na postojanom ishodištu koga nije bilo. Prisetio se svoje prošlosti. Svih ljudi i svih događaja koji su prethodili prosvetljenju. Pre samog izbavljenja, razgrnuo je...

...

Bilo jednom... Milosav ili Miki, sin Branka, unuk Milosava i praunuk Borivoja zvanog Pusti, bio je jedini muški potomak nekada brojne varoške porodice koja je pre drugog rata posedovala više od pola zemlje na kojoj se prostirala Varoš. Kako se gomilalo njihovo bogatstvo, tako im se krv tanjila. Neki kažu da je to zbog ženidbi i udadbi u okviru ne tako dalekog srodstva, a drugi, opet, veruju da je to zbog kletve koju je na oca Borivoja Pustog bacila neka čergarka kojoj nije hteo da plati usluge. Kakve su to usluge bile – niko sa sigurnošću nije mogao da kaže. Činjenica je da se u njihovoj porodici nakon toga rađalo po jedno jedino muško dete i gomila ženskadije, a to muško dete je bilo kao od boga blagosloveno, stasom naočito, pameću...

...

7. GDE ĆEMO NOĆAS? Noć mi je bila preduga. Spavao sam otvorenih očiju da me zora ne pretekne. Kada ona ustaje? Da mi je samo da je usnulu poljubim. Totalno sam odlepio, fali još samo da počnem da pišem priče i da me Slavko smesti u Toponicu. Ulica je bila tiha, nigde nikoga. Činilo mi se da sam u Gradu budan samo ja. Sricao sam ono što ću joj reći kada je pozovem, kao Slavko saveznički proglas Srbima. Setio sam se svih knjiških, gradskih i prigradskih fora na koje su padale žene i devojke, a, Bukovskog mi, bila ih je gomila. I ništa od toga mi nije bilo dovoljno dobro za nju. Jbg, opet ću da zaribam ko „jugo 45“, vajkao sam se. U trenutku me je oblio hladan znoj, blage veze nisam imao kuda da je izvedem ako nebo usliši moje molitve i...
Postavljena su mi pitanja: "Zašto je ego potreban? Koja je njegova svrha?" Ego je samosvest ili identitet. Identitet daje postojanost i stabilnost svesti/umu u stalnom emocionalnom, mentalnom ili intelektualnom razvoju. Mada različita dešavanja/iskustva menjaju pogled na život i razumevanje vlastite individualnosti u okviru objektivnosti, ličnost uvek ima ego/ja. Svesna je sebe kao sebe i pored toga što se njen doživljaj i shvatanje menja. Da nema oslonca, u vidu permanentnog identiteta, koji stiče, akumulira i koristi znanje ne bi moglo biti ni inteligentne interpretacije spoljašnjih nadražaja. Oni bi se rasipali i nestajali. Bez ega ne bi postojala memorija i sposobnost učenja. Predjašnja iskustva olakšavaju učenje, ali ga mogu i...
Dan kada su svi postali „bogati“ Jednog jutra, bez najave, bez pitanja, bez objašnjenja – svaki čovek na planeti se probudio sa tačno 100 miliona dolara na svom računu. Od najzabačenijih koliba Amazonije, do penthausa u Šangaju – svi su ih imali. Niko nije znao ko je to učinio ni zašto. Ljudi su vrištali, plakali, slavili. Siromaštvo je nestalo. Prvi dan bio je haotična svetkovina: Letovi za Maldive su rasprodati za 3 minuta. U Parizu su ljudi kupovali po pet "Louis Vuitton" torbi – jednu za svaki dan u nedelji, osim vikenda kad se ne radi. Na berzama su cene akcija eksplodirale – svi su ulagali u sve. Ali već drugog dana, pekari nisu otvorili radnje. "Zašto bih ustajao u 5 ujutru? Imam 100 miliona." Trećeg dana, bolnice su se...
Tuk-tuk jezik i František iz broja 52
Ne znam kako vama, ali meni je češki jezik neodoljivo šarmantan. Ima u njemu neka mekoća, neka igra. Sjećam se kad smo jednom bili na moru, a sin bio još mali, onako, ono vrijeme kad su djeca najsladja, kad izgovaraju prve riječi, smiju se preslatko dok im se obraščići rumene i poskakuju, pa odjednom krenu da gorke suze liju kad se slučajno spotaknu i padnu, u apartmanu do nas bile dvije Čehinje. Dijelili smo dvorište i veliki sto za kojim smo, predveče, pili kafu. Sjedimo mi tako jedno predveče, kad, eto i njih dvije sa sokovima, uz onaj slatki češki pozdrav: Ahoj! Moj sin se vrzma oko stola i odjednom nespretno pade. Onda ustane i eto ga meni da ga utješim, ali, koliko god se trudim, nikako da prestane sa plačem. U tom trenutku ova...
Søren Kierkegaard: „Filozofija je potpuno u pravu kada kaže da se život mora razumevati unazad. Ali onda se zaboravlja druga klauzula – da se mora živeti unapred.” - Da nije tako kako bi shvatili značaj otvorenog uma i činjenicu da uvek učimo? Osvrtom na prošlost i preispitivanjem mišljenja postanemo svesni zabluda i grešaka. To nam omogući da ih ispravimo i napredujemo pronalskom adekvatnijeg rešenja. ------- - Bolje je osetiti bol neprijatne istine nego zanos lažne sreće. Istina oslobodi i vodi napretku. Laž sputa i unazadi. -------------- - Nije moć u Sada, već u svesti. Ona je živa. Uvek postojeća, a drugačija. Neprestano se obnavlja i stvara svaki doživljaj i razumevanje. -------------- - Život je beskonačni smisao. Otvoren um ga...
Život sa Maestrom
Aleksa se probudio u tami, ali ova tama nije bila obična. Zidovi sobe pulsirali su, kao da dišu zajedno s njim, dok se senke uvijaju po podu, stvarajući neprepoznatljive oblike. Tama je bila ispunjena šapatima - glasovima koji nisu prestajali. "Ne izlazi. Ne smeš. Stvarnost nije sigurna." Vreme je ovde bilo iluzija - zidovi nisu imali prozora, a svetlo, koje je ponekad dolazilo iz plafona, titralo je kao da preti da potpuno iščezne. Aleksa je imao osećaj da je dugo zarobljen... ipak, nije verovao svojim uspomenama. Nešto ga je uvek držalo podalje od vrata koja su bila jedini izlaz iz sobe. Jedne noći, zidovi su se zatresli. Ne kao zemljotres, već poput gigantskog srca koje kuca u nepoznatom ritmu. U tami, vrata su se sama...
...

...

REKVIJEM ZA NOĆNOG LOVCA Dani su svačiji, a noć je moja. Noću prepisujem stihove usamljenih poeta. Svetlost daruje, tama otima. Tamom hodim, prazan bez straha. Magijom ljubavi, zauvek proklet. Osmehe kradem, čekajući svoj. Čuvar vremena koje se nije dogodilo. Lovac mi je ime.
C61

C61

"Sestro, izvadite sve rezultate koji su mi potrebni zatim pacijenta odvedite na magnetnu. Kada odrade to, dovedite ga ponovo u moju kancelariju i potrudite se da ne čekam rezultate kao prošli put" hladno i bez trunke emocija Đorđe se obrati devojci koja je bila u susednoj prostoriji. Aleksandar ustade i bez reči krete sa njom. "Dobar je gospodin doktor, sve je palo na njegova leđa", prokomentarisa devojka, pravdajući se više sebi nego Aleksandru. Nije joj odgovorio ništa. Osoblje koje ga je primilo brzo i efikasno je završilo pretrage a sestra ga je ispratila u doktorovu kancelariju uz opasku da će rezultati biti gotovi najdalje za sat vremena. " Urologija nije bila moj prvi izbor za specijalizaciju ali ono što sam želeo da budem je...
Na prozoru autobusa u prolazu zablistaše najlepse oči, a tek osmeh... To se desi na prvi pogled . Ljubav. Ne gubim ni tren . Taxi . Stižem Zaustavim autobus ulazim i sve joj priznam i ... molim te da se udas za mene. Pola autobusa poče da mi se smeje a druga da navija za mene .Ona poče da plače i da se smeje.. Tako je počelo. Ponelo nas silovito i evo nas i sad... Cmizdrulja I danas ima taj od boga dar da plače i da se smeje , a dešava se tokom i posle šoping molskih avantura... Uglavnom.
Moja self-help knjiga besplatno
Moja self-help knjiga na engleskom „Becoming smarter for life“ objavljena je nedavno na Amazonu. Besplatno preuzimanje elektronske verzije sa sajta Amazona je moguće u nedelju 29.12. 2024, nedelju 5.01.2025, nedelju 12.01.2025. i utorak 11.02.2025. Imajte u vidu da koliko sam video Amazon koristi Pacific Standard Time vremensku zonu, pa je verovatno da kod nas knjiga bude besplatna od 9 ujutru u nedelju do 9 ujutru u ponedeljak. Korisnici Kindle unlimited programa mogu je preuzeti besplatno bilo kad. https://www.amazon.com/Becoming-smarter-life-Bojan-Orlic-ebook/dp/B0DQY6YKDQ?ref_=ast_author_mpb Najbolja investicija koju čovek može da napravi je investicija u sopstveni razvoj, a najpametnija i najsveobuhvatnija i najefektivnija...
Zemlja nije stvorena prva i jedina. Bog je stvorio i druge svetove.
Zemlja nije stvorena prva, Bog je stvorio i druge svetove. Naravno, odgovor na ova pitanja to niko ne zna od nas ljudi. Izvestaj o tome nalazimo u Bibliji, Svetom pismu. Znaju oni koji poznaje ove tajne i istine otkrivene u bozjoj reci: 1. Korincanima 4,1 Tako da nas drže ljudi kao sluge Hristove i pristave tajna Božijih. Jer Sveto pismo je Bozji izvestaj o stvaranju i spasenju coveka. Tu su nam date sve potrebne informacije. Neke direktno, neke indirektno. Vazne informacije vise direktno i jasnije, manje vaznije, mozemo trazenjem pronaci. Za nas je najbitnije Bozji nacin spasenja coveka kroz Isusa Hrista na krstu Golgote. Zato o tome imamo mnogo informacija. Znanje ili ne znanje o stvaranju izvan nase planete nam nece doneti...
Duhoviti ljudi su zakon:Bernard Šo
Samo jednom rečenicom mogu da poprave dan. Pa čak i kada šute, s njima je zanimljivo, jer je samo pitanje trenutka kada će te nasmijati do suza. I to nije smijeh na silu, ne, to je onaj iskreni, iz stomaka. Jedan od takvih, ali u svijetu književnosti, bez sumnje, bio je Bernard Šo, poznati irski dramski pisac, poznat po urnebesnoj komediji Pigmalion. No, Šo nije samo pisao duhovito, on je tako i živio, a tome svjedoče brojne anegdote iz njegovog života. Tako jedna kaže: Jednog vedrog proljetnog dana Bernard Šo je otišao kod doktora žaleći se na nepodnošljivu bol u nozi. Doktor ga je pregledao i upitao: “Koliko dugo je vaša noga u ovom stanju?” “Dvije sedmice,” odgovorio je Šo. Doktor se iznenadio: “Kako ste mogli hodati dvije...
Back