Muzički plagijati koji nisu šire poznati

Ustvari, nekoliko puta sam pokušao da otvorim takvu temu na potforumu Muzika, ali tamo su mi rekli da tema već postoji. Tako da ću ovde da posadim jedan blog o pesmama koje sam lično prepoznao kao plagijat ili reminiscenciju, nebitno je.

IMG_20210410_145841.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Arije "Sposa son disprezzata" iz Vivaldijeve opere Bajazet (1735.) i "Sposa, non mi conosci" iz Giacomellijeve opere La Merope (1734.) zaista imaju sličnosti, što nije slučajno. Ova pojava može se objasniti praksom koja je bila uobičajena u baroknoj operi, poznatom kao "pasticcio" ili "kontaminacija".

Razlozi za sličnost:​

1. Prakse prepisivanja i adaptacije:
    • U baroknom periodu, kompozitori su često prepisivali ili adaptirali muzičke materijale drugih autora. Ovo je bilo uobičajeno, posebno u operi, gdje su se arije često prenosile iz jedne opere u drugu, čak i bez eksplicitnog navođenja izvornog autora.
    • Vivaldi je bio poznat po tome što je koristio tuđe materijale u svojim operama, ali i po tome što su drugi kompozitori koristili njegove arije. U ovom slučaju, Vivaldi je preuzeo ariju "Sposa, non mi conosci" iz Giacomellijeve opere La Merope i adaptirao je za svoju operu Bajazet, gdje je postala "Sposa son disprezzata".
  2. Sličnost teksta i emocija:
    • Obje arije imaju sličan emocionalni naboj i tematiku. "Sposa son disprezzata" (Žena sam prezrena) i "Sposa, non mi conosci" (Ženo, ne prepoznaješ me) govore o patnji, ljubavi i razočaranju, što je česta tema u baroknoj operi. Sličnost teksta i emocija može dodatno objasniti zašto su melodije tako slične.
  3. Barokni stil i konvencije:
    • Barokna muzika je često bila zasnovana na standardizovanim formama i emocionalnim afektima. Arije su često imale slične strukture, ritmove i harmonijske progresije, što je doprinosilo tome da mnoge arije zvuče slično, čak i ako su napisane od strane različitih kompozitora.

Zaključak:​

Sličnost između ove dvije arije nije slučajna – Vivaldi je preuzeo Giacomellijevu ariju i adaptirao je za svoju operu. Ova praksa je bila uobičajena u baroknom periodu i nije se smatrala plagijatom, već dijelom kreativnog procesa. Stoga, ako vam se čini da ove arije zvuče skoro isto, to je zato što su, u osnovi, ista muzika, ali s određenim promjenama i prilagodbama.

Back