Меланија Клајн

Меланија Клајн: "Ако смо дубоко у свом несвесном уму постали способни да своја осећања према родитељима очистимо, до извесне мере, од повређености, и ако смо им опростили за фрустрације које смо морали да истрпимо, онда можемо бити у миру са собом и у стању смо да волимо друге у истинском смислу те речи."

- Dobro zapažanje i pored zbunjujuće terminologije. Ali, u to vreme je Frojd tek uveo pojam nesvesnog, pa su se razlike unutar svesti počele razjašnajvati, a ponekad i drugačije imenovati. Svest ima svesno i nesvesno, a ne um. Um je svesni nivo. Kroz njega se osvešćuje kada se uspostavi veza s nadsvesnim potencijalom. Tada um koristi pun kapacitet i postaje intuitivan, sabran i lucidan. To ga osposobi da ispolji, istražuje i shvati podsvesne, potisnute i nerasčišćene konflikte i osećanja.

P.J.: "Зашто само родитељи? Зар родитељи одређују будућност своје деце сами?"

- Naravno da roditelji nisu jedini faktor u razvoju ličnosti. Medjutim, odnos s njima je početni. Na njega se nadogradjuju ostali. S obzirom da dete nema intelektualnu, emocionalnu i duhovnu zrelost dosta toga tumuči naivno, kao što i prihvata zablude i predrasude odraslih kao činjenice.

Zato i jeste važno preispitivati unutrašnji dijalog ili ono što mislimo i sami sebi govorimo. Jedino tako možemo uočiti nelogičnosti i greške. Iz pogrešne premise proizilazi i pogrešan zaključak.

Ako nismo svesni da smo zabludu poistovetili činjenicom mišljenje će biti konfuzno i disfunkcionalno. Nećemo biti u stanju da pronadjemo rešenje i izlaz iz krize, već ćemo je još više produbljivati. Rotitelji mogu imati najbolje namere, ali loš metod usled njihovih trauma i generacijskog nasledja. Kada shvatimo da ni oni, kao ni mi, nisu savršeni, već da uvek učimo, lakše oprostimo i njima i sebi. Tako i učinimo pomak.

P.J.: "унутрашњи дијалог наравно доводи до сваке одлуке у животу и присутан је увек...родитељ колико год желео ретко нађе тај унутрашњи дечији глас, тај невин и дечији и ако га нађе треба да га негује све док дете не прође утицаје са страна. Сазревање траје и до тридесетих када унутрашњи дијалог није искрен јер пуно је утицаја са стране... Добили смо сви у DNK све од родитеља и пра родитеља а све остало је надоградња на коју родитељи утичу мање од осталих јер просто су само деца... Своју подсвест упознамо у том дијалогу поменутом јер нам се обраћа осећањима и ако је дијалог ишао линијом лакшег отпора као што иде обично шта добијамо? Одрастати је процес доживотни и наћи дете у себи је суштина.. Родитељи су старатељи пуни безусловне љубави,ближа фамилија са мање љубави и тако даље... Заједнице су проблем, некада бројније су имале већи утицај на развој.."

- Rekla bih da u osnovi imamo slično mišljenje, ali ga drugačije iznosimo. Malo je nejasna rečenica "родитељ колико год желео ретко нађе тај унутрашњи дечији глас, тај невин и дечији и ако га нађе треба да га негује све док дете не прође утицаје са страна." Ako pod tim podrazumevaš da roditelj treba slušati dete da bi shvatio šta se u njemu dešava, kao i da poštuje i podstiče njegovu autentičnost, onda se slažemo. Najraniji period života započinje odnosom roditelja i bliže familije, a onda se postepeno proširuje društvenim uticajem.

Ne postoji ljudsko biće sa konačnim, savršenim shvatanjem. Sazrevamo i učimo dok smo živi. Samim tim nismo imuni na greške. Kao što sam rekla, roditelji mogu imati najbolje namere, ali loš metod usled njihovih trauma i generacijskog nasledja.

Kada se to zna lakše se zadržava otvoren um i spremnost da se prizna i ispravi neka nepravilnost, prevazidje sujeta i povredjenost. Abraham Lincoln je mudro primetio: "Otkrio sam da smo mi svi mešavina uspeha i neuspeha; dobrog i lošeg. Od tada sam odlučio da ne budem prestrog ni prema sebi, ni prema drugima."

To ne znači da tolerancija nema granice, da treba biti preterano popustljiv i da se ignorišu činjenice. Za adekvatan uvid je potrebna krajnja iskrenost i nepristrasan, neutralan stav. Trenutno razumevanje nam uvek izgleda najbolje. Medjutim, vremenom ga proširimo i dodjemo do novih saznanja, pa se i kaže: "Kada znamo bolje, radimo bolje."

Čitanje i citiranje tuđih reči ima svrhu da kad-tad dođemo do svojih.
Tebi se kad-tad odužilo. Još uvek citiraš druge.
Verujem da si, posle toliko citiranja i analiziranja tuđih reči, došla do svojih.
Otkud nedostatak hrabrosti da napišeš nešto svoje?
Uplašenost?
Batali to.
Ovde pišu gori od tebe. Including me.
Usudi se. Ponudi neku misao na kritiku, komentar, pohvalu... Grdnju!
Pratim. :heart:

Čitanje i citiranje tuđih reči ima svrhu da kad-tad dođemo do svojih.
Tebi se kad-tad odužilo. Još uvek citiraš druge.
Verujem da si, posle toliko citiranja i analiziranja tuđih reči, došla do svojih.
Otkud nedostatak hrabrosti da napišeš nešto svoje?
Uplašenost?
Batali to.
Ovde pišu gori od tebe. Including me.
Usudi se. Ponudi neku misao na kritiku, komentar, pohvalu... Grdnju!
Pratim. :heart:

Iz tvojih komentara se dobija utisak da si mlad i neuiskusan i da dosta toga trebaš naučiti. Postoji pravilo kojim se originalne reči drugih ljudi stavljaju pod navodnike. Ako se prepričavaju ne stavljaju se navodnici, ali se mora navesti da je parafraza. Vlastito mišljenje se piše bez navodnika. Prema tome, sve što nije pod navodnicima je moje.

Smatram da je komentarisanje citata korisno jer predstavlja neku pojavu iz drugačije pespektive. Pored toga što se time izbegava jednostranost i dobija objektivniji pogled, stimuliše razmišljanje.

Iz tvojih komentara se dobija utisak da si mlad i neuiskusan i da dosta toga trebaš naučiti. Postoji pravilo kojim se originalne reči drugih ljudi stavljaju pod navodnike. Ako se prepričavaju ne stavljaju se navodnici, ali se mora navesti da je parafraza. Vlastito mišljenje se piše bez navodnika. Prema tome, sve što nije pod navodnicima je moje.

Smatram da je komentarisanje citata korisno jer predstavlja neku pojavu iz drugačije pespektive. Pored toga što se time izbegava jednostranost i dobija objektivniji pogled, stimuliše razmišljanje.
Komentarissanje tuđeg je bavljenje tuđom temom, tuđim idejama, tuđim mislima i željama.
Komentar o postupku vlade, gaćicama pevačica ili rečenici nekog luzera ne sadrži tebe, tvoj izvor. Zatrpala si svoj izvor. Ko se ne usuđuje da potraži svoju misao, reč, neće se usuditi da primeni tuđu. Hrabrost je ključ.

Poslednja izmena:

Back