Blogovi

"Ne postoji bolje vreme. Postoji samo ono koje sad i ovde živiš. Zato nemoj da propustiš da kažeš onome do koga ti je stalo, koliko ga zaista voliš. Sutra već možda bude kasno." "Jel ovo realno? Mora da se šališ", upita Mila, svoju majku Esmu. "Nemoguće je da ćeš ti ovo da pišeš, samo još treba da mi kažeš da ćeš to da uradiš pod svojim imenom" nastavi Mila. "Šta fali ovoj temi?" odgovori joj Esma. "Šta fali? Sve fali. Ti koja si gradila reputaciju slobodnog i nezavisnog novinara, pisaćeš ovo. Zašto ne pišeš o muškarcima poput Slobodana." sve više je u vatru padala Mila. "Da, ono što je učinio Vesni i liči na tog skota, on sme samo da bije slabije od sebe. A opet, sama ga je birala. Pravedno je da plati cenu toga" bio je Esmin...
Jesi li to oslijepio pa ne vidiš to što vidiš il od mene odustao od života posustao Što me tjeraš da se mučim da ti skladam ove rime zar ne vidiš da su tvoje sve ljubavne pjesme moje Zbog te šutnje klete tvoje dukat za riječ ja ti dajem iako sam kokuz goli srce daje kada voli Jesi li se uplašio tajanstvene igre ove dok ti stihom nježnim šaljem tople,julske cjelove...
Da li se to meni samo čini il' jesenji vjetar blag briše ljeta vrelog trag. Da li se to meni samo čini il' u duši ćutim sličan znak pa s jesenjim blagim vjetrom ko da čujem sjetni glas "jesen stiže dunjo moja" kasno je za nas. Pa mi onda otkine se ko biserna kišna kap niz obraze sklizne jedna suza topla pa poželim tvoju ruku na obrazu mom da me želja mine na 'ne čase divne kada si me dušom svojom zvao i poljupce moje krao (dobrovoljno ja ih dadoh) iako to nisi znao. Da li se to meni samo čini il' jesenji vjetar blag briše vrelog ljeta trag...
Svetionik
Hladan vetar duva,po licu mi baca sitan pesak,more ne mirise kao nase,hladno je,Severno.Tu sam,sam,gledam ka pucini,gledam u beskraj,cutim.Samoca pritisla,tuga se uvukla u srce,tu sam gde sam,birao sam,ne zalim ali samoca,nju nisam predvideo.Ispunila me,uselila se u mene,odomacila se.plasim se vec sam na nju navikao.uselila se i raste.Hrani se lepo,hrani mojom tugom,hrani se ceznjom za njom,zenom koju volim,za ljubavlju,za dodirom njenim. Pescana plaza puna,setaju se mladi,stari po vetrovitom hladnom a suncem osuncanom danu,u paru,smeju se,galebovi u jatu,nestasni,lete i dele prostor,dele hranu,svako ima nekoga pored sebe,skoro svako.Eto mene na klupi,sam,u stvari nisam sam,drustvo mi prave tuga i samoca moji verni saputnici.Tu je i...
Могао бих ову причу да почнем са "Било једном..." или на неки други начин, верујте не би то променило ништа. А знао сам их баш читавог живота. Не, нисмо се ми дружили нешто претерано, само смо живели у истом месту, истих година. Некако су увек били заједно. Када кажеш ОН подразумевало се да ту негде буде и ОНА. ОНА је била "мамина принцеза" а он није умео да буде "битанга". Волело их је цело место, чинили су да се сви осећамо бољим него што у ствари јесмо. Били су наши Ромео и Јулија, само смо сви заборавили да та прича има трагичан крај. Посвађали су се баш онако како то иде у лошим љубавним романима, око неке ситнице које се више нису сећали ни они сами. Ја сам, не желећи, био сведок тога и једини сам који памти. Не, нећу Вам рећи...
Zlostavljanje pasa vezanih na lanac u Srbiji!
Zlostavljanje pasa vezanih na lancu i zatvorenih po kaveze je masovna pojava u Srbiji i dobar deo naroda smatra da ja pas "za lanac"! Međutim, Zakon o dobrobiti životinja u tom pogledu kaže: ""U skladu sa tim, vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimaca dužan je da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj, u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima i potrebama u ponašanju i zdravstvenom stanju kućnog ljubimca. Način njihovog držanja mora da bude takav da ne izaziva bol, patnju, strah i stres. Ako se psi ne drže u stanu, onda im se mora obezbediti odgovarajući smeštajni prostor, kao što je boks ili kućica, kako bi se mogli zaštititi od loših vremenskih prilika. Važno je napomenuti da se psi...
Ako zaista želimo moralno napredovati moramo Zakonom zabraniti ubijanje životinja radi mesa!
ili ??? Jednom kada je Patrijarh Pavle leteo prekookeanskim letom, desila se turbulencija i zavladala panika među putnicima koji su mislili da će se avion srušiti u okean. Neki su plakali, neki vikali na stjuardese i pilota, a Patrijarh se tiho molio, ponavljajući : " Pravedno je, Gospode, pravedno !" Putnike pored njega frustrirala je ta rečenica, pa su mu podviknuli : " Oče, kako je pravedno da se srušimo ?." A on je krotko odgovorio : " Boga mi, toliko sam riba pojeo u vreme postova, da je sada pravedno da ribe mene pojedu ! " Da li ste svesni koju patnju proživljavaju sve te životinje koje provode život na lancu i u nehumanim uslovima, a zatim na milione njih svakodnevno budu monstruozno zaklane ili ubijene na neki drugi način...
Tužilaštvo Sombora prećutno odobrava zlostavljanje pasa vezanih na lancu
Ko se ne suprotstavi zlu, taj zlo podržava! -Tolstoj Na moje mnogobrojne krivične prijave sa dokaznim video snimcima na YouTube kanalu: "Sloboda psima koji su vezani na lanac" zlostavljanih pasa vezanih na lancu ili zatvorenih u kaveze, tužilaštvo Sombora ne preduzima konkretne mere kako bi zlostavljanje pasa zaustavili, a na moje mnogobrojne prijave kako protiv zlostavljača pasa tako i protiv veterinarskih inspektora koji takođe zlostavljanje pasa podržavaju, već MESECIMA ne odgovara dok se psi i dalje ZLOSTAVLJAJU! Mnogobrojni dokazi i detalji se nalaze u online peticiji: "Apel Republičkom i Apelacionom tužilaštvu za HITNO RAZREŠENJE i KRIVIČNU odgovornih tužilaca Sombora zbog ODOBRAVANJA ZLOSTAVLJANJA pasa vezanih na lanac i...
Najlepši kolač od maka
Znate šta moj Zoki ai komšiluk kažu da je moj kolač od maka najlepši pravila sam ga juče ali džabe kad jedu brže nego šta ja stignem da slikam srečom uspela sam da uslikam pre nego je nestao paču da podelim sliku a recept ću samo da delim sa ljudima dobre volje koji volu dase smeju i ne volu da tužakaju šaljem gana privatno
Jednom su mi rekli da napišem pjesmu Čuj?! Kao da je duša česma pa natočiš pjesmu kad odvrneš česmu Neznalice! A ne znaju oni da je pjesma kao dijete da bi na svijet došla da sjajem zablista potrebna je ljubav duboka i čista A nerijetko ljubav zna i da zaboli tad se pjesma rodi iz velike boli Kad ti srce puca a čemer ti venama kola tad se ona rađa iz užasnog bola Izmigolji ona iz ranjene duše pobjegne iz pakla osjećanja što je guše.
Kada se pogleda svet oko nas, on na prvi pogled izgleda dosta haoticno i besmisleno, izgleda kao da nema mnogo veze sa bilo kakvom pravdom. Medjutim, ako se ima u vidu da smo vecni, da mi / dusa zivimo zivot po zivot u razlicitim telima, kao i da se nedela iz jednog zivota otplacuju kroz karmu u drugom / sledecem zivotu, ovaj svet pocinje da dobija na smislu. Takodje, uz postojanje principa karme, princip pravednosti je utkan i u sam Univerzum. Kakav bi to bio Univerzum kad bi neki bili vecni, a neki drugi ne? Kakav bi to Univerzum bio kad bi mrav vecno bio na nivou mrava, kad bi covek vecno bio na nivou coveka, i kad bi bog (ili bogovi) bio vecno superioran, svemoguc i nedostizan? To da smo svi iste duse i da se sustinski razlikujemo...
Monstruozno zlostavljanje psa vezanog na "lancu" od oko 20 cm, za koje su znali veterinarski inspektori Sombora
"Kada patnja drugog bića uzrokuje da osećate bol, ne podvrgavajte se početnoj želji da pobegnete od nje, već naprotiv, približite se što je bliže moguće onome ko pati i pokušajte da mu pomognete." – Tolstoj MOLIM narod da deli dalje ovaj snimak monstruoznog zlostavljanja psa, kako bi se što pre došlo do pravde za psa kao i za mnoge druge pse koji se zlopate na sličan način (jer predstavnici institucija ne rade svoj posao VALJANO) a do kojih ne mogu doći (sem dronom koji trenutno nemam): https://www.youtube.com/shorts/RjwjM2MYV80 Kada je u pitanju snimanje KRIVIČNOG dela zlostavljanja pasa, pred policijom sam ušao u dvorište kako bi narod video šta TUŽILAŠTVO ODOBRAVA, SRIŽE MI KRIVIČNA PRIJAVA!!! Slika dole! Vidite kako su tu...
Osjećam da pukla je nit od svile kojom smo snove tkali od ovo malo života zrno ljepote krali. Osjećam kako srce tvoje sklada neku neznanu melodiju sve mi se čini da naša ljubav liči na parodiju. Osjećam da ledi mi se krv grize me užasne sumnje crv. Osjećam da blizu je kraj da gasne naše zvijezde sjaj. Osjećam da mraka tog se bojim, osjećam da još te jako volim.
Hijene
Moram nešto itno davam reknem sve muške hijene su pederćine i zato ženske imaju mušku stvar istinu vam kažem svet je poludejo date jadne ženske moraju da tu stvar imaju inaće ih muško nebi pogledalo nemogu da verujem uskoro će i životinje na unu ge paradu ne samo ljudi koji su poludeli nego će i hijene i kenguri pa ajkule ostala sam bez reči vidite ovu sramotu:
jedna za dobar dan svima meni omiljena Izađeš u majsko, svetlo jutro. Trebaš paziti da dan ne sluti na oblake i kišu. Cvet bereš čim počne da cveta, a list pre cvetanja. Čičak je grimizan; kantarion žut i cveta do jeseni. Zova žbunasta, mlečnog soka. Pečurka raste sred vilinskog kola. Čuvaj se klobuka jarkih boja, i odbaci sve što ti nije od koristi. Ne svlači odeću pod lunom ćudljivom. Sutra ćeš imati groznicu, ali ne i pameti. Ostavi priče iz zapećka neukima. Pod lunom zabuna plete varke i obmane. Trebaš kuću u šumi, na proplanku. Nema straže bolje od grane i debla; i pažljivih očiju zverčica. Kad zorom sa praga osmatraš svetlo nebo i njušiš dan; neka ti noge ostanu na zemlji. Pazi da kakav potok teče blizu. Voda sve nosi: bol...
Немој заспати ноћас, поноћ сачекај И кад стари сат откуца дванаест пута Изађи напоље, огромно небо погледај Сети се срца, што тамним ходницима лута. У глуво доба тишина пољем царује Оштри северац леденим дахом дува Огроман месец звезданим небом путује Ко уморни стражар што немирне снове чува Ако имаш тог тренутка срећу Падалица звезда прелетеће тебе Пожели жељу, скромну а највећу И нечије срце престаће да зебе
Alan Watts: “Shvatio sam da su prošlost i budućnost prave iluzije, da postoje u sadašnjosti, koja je ono što postoji i sve što postoji.” – Sadašnjost nije sve što postoji, već je način kako se inteligentni život (to je ono što jeste i što traje) razvija/menja. Promena se doživljava kao vreme ili ono što se dešava, što se desilo i što će se desiti. Te promene su neophodne za smisaoni kontinuitet i širinu spoznaje. Ukoliko bilo koja od tih promena izostaje inteligencija degradira i gubi sposobnost razumevanja, jer dolazi do dezintegracije identiteta. Bez svesti o sebi nema ni svesti o svetu oko sebe. * Tema zadire u apstraktne pojmove i kompleksne procese tako da je nije lako na jednostavan način izraziti. Dobila sam neke komentare u...
Bijo je moj Zoki juče u gostijoni i pričao je sa jendim ućenim čovekom koji je rekao danas prate preko uvebe signala i svako može da bude tako praćen on utu vakcinu metnu grafon od kojeg se napravi antena zato i trebaju busteri da se antena sastavi u unda svi imamo antene i svak zna gđže smo a toje sve osmislijo onaj prokletnik i bandit Bil Gec i luđžak Crkoberg nijeim dosta šta su mladost na kurvarluk i opaćine naveli sad oče i danas pobiju ljudi nedajte se i ništa nemojte da verujete tom pokvarenjaku Gecu
"- Za vas svi kažu da ste dobar čovjek. - Nije tačno. Apsolutno nije tačno. U meni ima zla makar koliko i u drugim ljudima. Ono gdje bih sam sebi odao izvjesno priznanje, to je rigorozna odluka, odnosno sposobnost da kontrolišem sebe i sopstveno zlo. U meni kuljaju ljubomora, zavist, podlost, poriv za osvetom, proplamsaji ljute mržnje. Da ih ne kontrolišem, imali biste posla s jednim od najlošijih ljudi koje ste ikada upoznali. Kontrola, to je ključna riječ. - Pa zar to nije glavna odlika dobrog čovjeka, da nadzire i kontroliše svoje zlo? – Možda i jeste, ali ako već pričamo o meni, to ne mogu reći ja, samo neko drugi. Ja u sebi nosim neke druge ideje. Dobar čovjek ne postoji, to je zabluda loših ljudi. Dobar čovjek je vještačka...
"Господине инспекторе" "Зашто ме прекидаш, имам ли ја право да на миру попијем кафу? Где гори" "Имате наравно, него." "Шта него?" "Знате оно самоубиство од јуче?" "Оно на Бањици или оно скакање са моста?" "Вождовац." "Шта је са Вождовцем, мислио сам да је то чист случај." "Наши су данас вршили претрес стана." "Требам ли ја да ти извлачим речи из уста или ћеш се коначно наканити да ми кажеш у чему је проблем? Јел то неко познат? Рођак неког политичара или мафијаша?" "Ништа од свега тога шефе, нашли смо опроштајно писмо у стану. Насловљено је на вас." Инспектор се тргнуо, нека непријатна језа почела је да му се шири телом. Коверат је био отворен. Извукао је папир из њега и почео да чита. Већ после пар минура схватио је о коме се...
Danas mije komšinica Nevenka bila na kafi i kaže daje njena ćerka Maša stavila tetovažu sa imenom svog muza na svoju gospođžu ija neznam koje tu luđži jer njen muž kome takve stvari prijaju jer Maša štase istetovisala i priča to sopstvenoj kevi jer Nevenka šta meni priča o ličim porodičnim stvarima jer ja šta vama prenosim ili vi šta to čitate samo znam daje svet poludejo stace joj uopšte ime muža istetovisano nije dače zaboraviti možda ako se negde izgubi i nezna koje pa skine gaće i sviče da pročitaju ime vlasnika ali je onda trebala da tetovira i prezime kao i lično adresu daju vrate vlasniku možda nije zato šta tetovaže nisu prijatno paje ostalo tako samo
"Šta radiš to od sebe?" “A šta se to tebe tiče" "Poslao me matori da vidim šta radiš, valjda se plaši da se ne rokneš." "Pa i da se roknem koga bi to bilo briga... " Kraj rečenice se izgubio se u zvuku šamara. "Ko ti je dao jebeno pravo da me ošamariš? Misliš da da ti neću vratiti. Tvoj mali brat je odrastao." "Ko je meni dao pravo? A ko je tebi dao pravo da činiš sebi ovo što činiš? Gledam te danima, ne izlaziš iz kafane. Kući dolaziš samo kad ti nestane para. Smrdiš kao guba. Na Fakultetu te nisu videli danima. Da li si se zapitao kako je Ocu i Majci, đubre sebično. Život koji živiš nije tvoja zasluga, poklonili su ti ga oni i imaju sva prava. Ja sam tu da uradim ono što su oni trebali da urade pre...
Milan Mitrović "Dvanaest crkava" Đavo: "Nisu to, pope, bačene pare kako se tebi, neukom, možda čini. Tako ja naklonost i ljubav ljudsku kupujem. A to ti je, Nikodime, od zlata vrednije. Grdna smo ti mi i ružna sorta; da nemamo nekakvu crkavicu, svi bi od đavola bežali. Meni je rođena majka leđa okrenula. Teško sam se ja kao đavolče napatio. Večito gladan, go i bos, a povazdan trči, tegli, radi da bi ćuške i batine zaradio. Kukao sam i pištao od jada i čemera a niko na mene da se sažali. A i kako bi, moj pope, kad mi je glas bio hrapav i probojan? Zato su me mlatili i davili, ne bi li me utišali. Ali ljubavi sam bio, pope, najgladniji. Bilo, ne povratilo se! E, od tada sam svakojake veštine savladao, a slatkorečivost je od njih...
Kokoška
Prolog, ili deo koji Arion nije video Bluesy pamti taj dan vrlo maglovito. Dobro je znala sta je ceka, za razliku od drugih kokosaka koje su uvek mislile da ih vode u novi zivot na brdu okrunjenog kukuruza. Gazda nije izgledao kao los covek. Gledao je nekako sazaljivo polozivsi je na drveni panj. Gazdarica je izasla iz kuce i prisla da mu pomogne. U taj cas, cuo se lepet krila, i na zemlju tik uz njih spustio se mocni gavran. Gazdarica je ispustila vrisak, takvog nikad u zivotu nije videla i sakrila se iza muza. Bluesy je zacudjeno gledala u pticurinu, nije ni sanjala da gavrani umeju da budu tako lepi. Ona je o njima cula sve najgore. Ovaj je bio sjajne crno-indigo boje i jos sjajnijih okruglih ociju. I progovori on ljudskim glasom...
3 vrste Levice u Svetu i US imperijalizam
Mišljenja sam da postoje 3 vrste levice u svetu, a to se preslikava i kod nas: 1) Pink levičari - to su vam ti prozapadni levičari, zapadni marksisti i socijalisti. Berni Sanders, Elizabet Voren i AOC. "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska". Oni su se u solidnoj meri prešaltali na takozvanu socijaldemokratiju iako ima radikalnih i kod njih i naročito Laburističkoj partiji. Oni dakle ne podržavaju Staljinizam, njegov Antifašizam i Svetsku Komunističku Revoluciju. Bili su izrazito Anti-War i za neku saradnju sa SSSR i Kinom. Danas pak ih je Soroš uštrojio tako da su okupljeni samo oko identitetskih politika, Woke gluposti što uopšte nije loše iz perspektive Zapadnog i američkog imperijalizma, 2) Trockosti kosmopolite - oni su neka...
Jer, ja sam ž e n a...
Ja sam žena lavica i ratnica, gorska vila, pahuljica i kraljica. Sve istovremeno! Ja sam hrpa suprotnosti, sve sam ono što si sanjao, ali i verovao da je nemoguće pomiriti u postojanju jednog tela i duše, jednog bića. Ja sam žena iz tvojih snova, a nisam san. Ja sam stvarna, od krvi i mesa, sa svim svojim manama i vrlinama i hodam ovom javom svaki dan u nadi da ćeš me prepoznati. Nisam stara, ali sam staromodna. Upravo zbog toga, dosta mi je ovih pomodnih muškarčića, kvazi muškaraca. I ovih što hodaju bez pameti nabildanih mišica s trbuhom od pločica. Ovih bez manira, pa čak i bez osnovnog kućnog vaspitanja. Dosta mi je filozofa i raznoraznih mudrijaša koji bi da svoju fizičku kržljavost kompenzovali isključivo bildovanjem...
Mala kao cokoladne bombonice ili velika kao tacna , polja koprivnjace su alergijska reakcija koja imaju oblik crvenkastih ili belih oteklina , ili brazdi na kozi koja svrbe. One su rezultat oslobadjanja histamina iz celija , jedinjenja koje cini da krvni sudovi propustaju tecnost u najdublje slojeve koze. Nije jasno zasto neke osobe dobijaju koprivnjacu dok druge ne , a ” aktivatori ” povezani sa koprivnjacom su toliko brojni da svi staju u siroku kategoriju ” mesoviti” . Za pocetak koprivnjaca moze biti uzrokovana Suncevom svetloscu , vrucinom , hladnocom , pritiskom , stresom , virusnom infekcijom ili lekovima . Sve sto moze izazvati alergiju takodje moze izazvati koprivnjacu – ukljucujuci polen , prasinu , alergente od zivotinja...
Evo da logujem u brodski gnevnik. Preležah koronu u poslednjih 10tak dana družeći se s vama i ovuda krstareći. Ako sam vas smorio ili nedajbože nešto nasekirao u tom periodu, evo duboko se izvinjavam. Ili kako smo nekad to govorili, primite moju duboku izvinjotinu! Hvala na podršci i razumevanju! Život je lep i čuvajte se! log ends
Lepi Boro
Vidim dase slavi Riši u Emgleskoj a htijo je Boro da bidne premijer ma ljudi moram vam reći menije Boro muško pravo taj kad te uvati u svoje naručije taj nepušta ai ženske ga voli sav je vražji ne volem mnogo plavokose muškarce ali je mnogo debeo on bi sa mojim Zokijem sigurno išao zajedno u birtiju i na kolinje mi moramo Boru pozvati na Balkan dase pulitikom ba vi onbise tu lepo uklopio a i lepotice naše biga mnogo volele nema lepših žena nego kod nas ove emgleskinje su blede i ružne da prostite nije lepo za ženu reci da je ružna ali kad jeste jeste
Ne zameri
Još uvek se u mislima vraćam tamo još uvek me vuču ta polja lavande paperjasti oblaci mekana trava pod stopalima miris poljskog cveća tvoji prsti mi u kosi ležim ti u krilu dok me blago gledaš od makovih cvetova još svijam ti venčić pričaš mi šaputavo slatke male stvari ja sanjam,ti pričaš ljubim te po dlanu Ne dam...ne dam nikom da mi uzme saćanja na ono čega nije bilo to je samo moje i ostaće tako tu ja još te čekam znam da nećeš doći ali ipak čekam ne nadam se čudu ne govorim nikom ali ipak tu sam i ostaću tako jer to je moj izbor
Back