Razmišljanje

Helene Cixous: "Razmišljanje je pokušaj da se misli nezamislivo: razmišljanje o zamislivom nije vredno truda."

– Izjava lako može navesti na zaključak da je razmišljanje uzaludno i beskorisno pošto zamislivo nije vredno truda, a nezamislivo se ne može misliti. Ako se uzme u obzir logika iskaza takav zaključak (mišljenje) pripada jednoj od tih kategorija, pa je bezvredan.

Zamislivo je sve čega smo svesni. Čega nismo ostaje u sferi nesvesnog. Medjutim, pošto izmedju nesvesnog i svenog postoji stalna interakcija, nesvesno prelazi u svesno. Što je sada nezamislivo vremenom postaje zamislivo. Dokaz su mnogobrojna dostignuća koja su u prošlosti bila nezamisliva.

U toj transformaciji značajnu ulogu ima razmena informacija. Svaki čovek zna nešto što drugi ne zna. Novi podatak inicira razmišljanje i počne se misliti što se do tada nije mislilo. Tako se dublje prodre u nesvesno i proširi granica zamislivog, jer nedostupno i nepoznato postaje dostupno i spoznato. Zahvaljujući mišljenju stalno učimo. Bez njega ne možemo ništa razumeti.

Čak ni osećanja. Njihova sažetost i snaga je neshvatljiva. Da bi je objasnili mora ekspanzirati u umu kao razloženost misli. Tek tada postajemo svesni šta stvarno osećamo, shvatimo karakter osećanja i donosimo odluku šta da činimo njima.

Ne slažem se time da razmišljanje o zamislivom nije vredno truda. Naprotiv. Rekla bih da se ne primenjuje u dovoljnoj meri i da je to jedan od razloga što mnoge mogućnosti ostaju neiskorišćene.

Razmišljanje je pokušaj da se shvati neshvaćeno i nepoznato polazeći od shvaćenog i poznatog. To i jeste razlog što se njime stalno čini pomak i što je neophodno ukoliko se nastoji dublje prodreti u neistraženo i otkriti nešto novo.

Poslednja izmena:
Helene Cixous: "Razmišljanje je pokušaj da se misli nezamislivo: razmišljanje o zamislivom nije vredno truda."
Arhiglupost, prosto nezamisliva.
Razmišljanje je analiziranje neke situacije (prošle ili buduće), nekog problema, mogućeg događaja ili slično.
Kako da zamisliš nezamislivo?
Onog momenta kada nešto zamisliš, to više nije nezamislivo.
Sasvim druga stvar je da li je to realno, ostvarivo, logično itd.

Teta je odvalila takvu glupost, da je to vredno Ginisa za idiotske izjave.

U poptpunosti se slazem. I drago mi je sto vidis nelogicnost. Ima dosta ljudi koji izjavu smatraju za mudrost, bas zato sto ne razmisljaju. Misljenje se vec dugo nastoji predstaviti kao prepreka ka prosvetljenju. Navodno prava mudrost i razumevanje je iza misli i reci. Samo ne znam koje ljudsko bice je uspelo shvatiti i prosvetliti druge bez misli i reci.

Ima dosta ljudi koji izjavu smatraju za mudrost, bas zato sto ne razmisljaju.
Naravno.
Recimo, za mene (pretpostavljam i za ostale) je nezamislivo da zamislim ceo postojeći Univerzum jer je po definiciji beskonačan,
znači niti je moguće, niti ima svrhe (pokušavati) razmišljati o nečemu što je nezamislivo.
Ali mogu da razmišljam o našem Svemiru kao deliću Univerzuma i da pokušam da razmišljanjem razumem što je više moguće.
Šta hoću da kažem - možeš da razmišljaš samo o nečemu što možeš i da zamisliš.
Tu ubrajam i Boga i dušu i anđele i aždaje i vanzemaljce - nebitno.
Ali ta izjava "misliti nezamislivo" je obična glupost.
Mada, ne čudi me, teta je svakako kontroverzna ličnost...

Naravno.
Recimo, za mene (pretpostavljam i za ostale) je nezamislivo da zamislim ceo postojeći Univerzum jer je po definiciji beskonačan,
znači niti je moguće, niti ima svrhe (pokušavati) razmišljati o nečemu što je nezamislivo.
Ali mogu da razmišljam o našem Svemiru kao deliću Univerzuma i da pokušam da razmišljanjem razumem što je više moguće.
Šta hoću da kažem - možeš da razmišljaš samo o nečemu što možeš i da zamisliš.
Tu ubrajam i Boga i dušu i anđele i aždaje i vanzemaljce - nebitno.
Ali ta izjava "misliti nezamislivo" je obična glupost.
Mada, ne čudi me, teta je svakako kontroverzna ličnost...
Teta je pisac s dosta nagrada i priznanja, literarni kriticar, profesor na univerzitetu, smatra se za filozofa. Dakle, autorativna licnost. Zato nije cudo sto kod vecine ljudi pamet zataji kada cuju za tako impresivne titule i prihvataju sve sto iz njenog pera izadje kao mudrost, bez da su o tome bolje razmislili.

To nije slucaj samo s njom, vec i ostalim istaknutim licnostima. Oni imaju najvise uticaja na misljenje siroke narodne mase. Ponekad nije slucajno sto steknu iznenadnu popularnost i sto su njihove misli neprestano prisutne u medijima sve dok se ljudi ne naviknu na njih. Daniel Kahneman: "Pouzdan način da se ljudi nateraju da veruju u laži je često ponavljanje, jer se poznato ne može lako razlikovati od istine."

Poslednja izmena:

Back