Blogovi

Prednost interneta je što se veoma brzo i lako mogu naći informacije, a nedostatak što nisu uvek proverene i adekvatne. Ponekad se za neku izreku navodi više autora. Naročito su popularna imena omiljenih pisaca i istaknutih stručnjaka pošto se zna da će biti bolje prihvaćena zbog sentimentalnosti i poverenja u njihovo mišljenje. Izreka koja se pripisuje Tolstoju: "Ljudi pokušavaju da urade razne pametne i teške stvari da poboljšaju život umesto da rade najjednostavniju, najlakšu stvar — odbijaju da učestvuju u aktivnostima koje život čine lošim." Na prvi pogled izjava izgleda mudra. Još kada se tome doda ime autora odmah se bez razmišljanja prihvati. Ali, ako se bolje razmotri uvidja se da su postavljene dve alternative koje se...
Zlotvori, crvi, psi
Na pola pući ću. Prsnuće jezgro. Vrisnuće utroba: Dosta! I pašće koža Prazna, opustošena. Nekada mešina što ćuti i jede I neki srktaj vazduha ukrade. Pobegni, Izgazi, Podigni, Izaberi, Samo užas crtati nemoj Jer znala si šta biva Kada čovek to gadno mnogo Više nema gde da stavi. Sve će biti tvoje. Bićeš carica. Sreća ili ludilo Oslikaće ti imperiju. Gde nogu da spustim? Sve tuđim se zove. Mene što sam stigla Gladne zveri mrze. Oči su mi tako male- U njih istina ne može da stane i Gde pogled da bacim? Zlotvori ga prate. Oko moga sveta Zid su razrušili. Usne da mi skore. Crvi pukotinci, Crvi smehožderci Da mi se nastane. Ne dam! Neću odneti ništa. Neću ništa ostaviti. Ništa moje nije. Sećanja? Bes? Sluzave tvari...
Pod lupom
Razbij me na sitne čestice. Analiziraj me , prouči dobro. Ispitaj svaku mrvicu mog postojanja, Svaki moj korak, svaku reč. Zađi u sve uglove mog mozga. Ne preskači ništa. Ne propuštaj ništa. Pomno. Lagano. Detaljno. Pod lupom me drži. Tamo sam ti najlepša. Iskopaj sve što ti je mutno I ono što nije -ti zamuti Da nejasno bude. Iščupaj svaku pojedinost I napravi od toga priču u svojoj glavi Koju samo ti razumeš. Svaki detalj, Svaku sitnicu Bitnu ili nebitnu koja će za tebe bitna biti- Sve pronađi, Sve uobliči po svojoj želji. I ne pitaj ništa. Ionako će odgovori samo tiho Kroz glavu tvoju proći i Po ko zna koji put postati Ono što ti želiš da čuješ. Pod lupom me drži. Tamo sam ti najbolja.
radujem se iseccima fragmentima tebe u podnevima koje sam eskivirao sad ipak pokusavam pronaci smisao u trenucima zajednistva koje si ti dozivela na svoj nacin a ja sad to gledam sa strane iako sam bio pasivni ucesnik kao da si ti bila celina koja nas je prozivljavala nisam se davao dovoljno samim tim iskustvo mi je jalovo dal se racuna ovo sad sto prikupljam kao dokaze naseg postojanja? ili je bivstvovanje ili te sanjam nek prosudi neko...meni je i dalje uz tebe lepo...
Ne volim belo
Mesečina boje vanile milovala je njeno nago telo dok je nepomično sedela na srebrnom mermeru kao statua koja upija vreme u sebe. Na podlakticama joj nežno provirila mahovina, vlažna i ledena. Nije osećala hladnoću. Koža joj se navikla već stopljena sa kamenom. Bela put razlila se kao mleko sa mirisom noći i meseca. Nervi usnuli, čudno opijeni i sakriveni duboko ispod njene kože. Dah . Njen dah sa svežinom mraka obavio je sitna siva tela stotine pauka koji su lagano mileli iz prašine otrovnog bršljana.. Istkali su joj belu haljinu od paučine, ovlaš prekrili njeno obamrlo telo i nestali . "Zašto belo? Ne volim belo" Pitala se, a pitanje je lebdelo u njenom praznom umu ,sudaralo se sa nekim okasnelim mislima koje nisu...
Da li smo živi?
Sastavljeni od slomljenih delova, Znojem i krvlju zalepljeni, Ušiveni vlasima kose i zakrpljeni- Dišemo, hodamo, vidimo, boli nas Ali da li smo živi? Ili je iluzija ono što se kao nepostoj Nastanilo u našoj srži, Pa nas zavaralo pa nas zavaralo I na pladnju od kostiju serviralo zablude? Da li je obmana ono što se kao krvojed Raširilo u našoj duši ,pa nas obmotalo I na dlanovima svojim kvrgavim i prljavim Ponudilo Tavorenje? Pokupljeni iz otrovnih trava Kao delovi nečega nebitnog- Čujemo, jedemo , pijemo, sanjamo Ali da li smo živi?
Slike biblijskih izdanja sa prikazima zverskih mučenja grešnika na večnoj lomači, čak i najjeziviji sadržaji sa čudovištima u videofilmovima, čine se kao naivne dečje bajke u poređenju sa onim što smo bili prinuđeni da iskusimo. Za sve vreme svoga postojanja, ljudski rod nije uspeo ni da zamisli, niti da izmisli nešto slično. U svim biblijskim sadržajima, filmovima strave, fantazija ljudska ne ide dalje od pokazivanja dranja kože svim mogućim načinima, ali to nije ništa u poređenju sa pravim paklom. - Ma, šta može biti strašnije od usavršenog iskušavanja čovečjeg tela? Kakav ste ugledali pakao vi? - Kada je plavičasta svetlost tako oslabila da je dala mogućnost da se podigne iz zemlje mrka sumaglica, ona nas je obavila od nogu do...
Не знам јесам ли вам споменула (вјероватно јесам), ја сам мастер професор италијанског језика и књижевности и мастер професор српског језика и књижевности. Између осталог држим приватне часове и инструкције из италијанског језика. Волим тај посао. Волим да људима преносим знање. Волим тренутак у којем су у стању да, зависно од нивоа који покушавамо да савладамо, знају да ми кажу бар двије-три реченице. Волим начин на који њихово знање расте. Е сад. Тренутно држим часове једној тети од 50 година која је његоватељица и држим инструкције једном дјечаку који је први разред гимназије и до сад италијански није учио. Е сад, дјечак ми је мало лијен. Мало више. Почели смо са инструкцијама почетком новембра, кад је већ добио два. Морам, да бих...
Сјећам се да сам, током јесени и зиме 2015, ишла на вјежбе. Све у циљу рехабилитације. Углавном, физиотерапеут се звао Мирослав (и сад се зове, жив је, Богу хвала). Био је ДИФовац и волио је борилачке вештине, па сам га звала Сенсеи. Углавном, једном згодом је он мени показао неку вјежбу, коју баш и нисам могла да изведем. У том тренутку ми је рекао: ,,Покушај. Труди се да урадиш вјежбу исправно. Можда нећеш моћи, али важно је да нервни импулс ,,прође" од мозга до ноге и кроз ногу. Све што прође кроз систем оставља траг на систему." Е сад, прије неколико дана сам почела да вјежбам у кућним условима и сјетила се шта је Сенсеи рекао. Ако иде – супер, ако не иде – покушаваћу. А онда сам се замислила. Можда Сенсеи под ,,све што прође кроз...
Singularnost II
Singularnost II Podižeš glavu ka nebu koje je neverovatno kristalno čisto. I dok toneš omamljeno razgledajući sve te oblike zvezdanih jata misli su ti usresredjene na sazveždje Device, to je ona! Monstruozna M87 konstelacija koja u sebi krije uspavano čudovište pod imenom Mesje 87, Crna rupa biblijskih razmera mase veće 6.5 milijardi puta od naše najbliže zvezde, Sunca, koja gleda svoja posla na istom mestu dobrih 13 milijardi godina. Zastrašujuća zver koja je progutala samu sebe, toliko masivna da joj ništa ne može odoleti uključujući i samu svetlost, što smo bliži njenom centru to je njena sila sve intenzivnija da počinje kriviti sav prostor i sasvim prirodno i samo vreme. Ako se kojim slučajem neko u ovom momentu nalazi blizu...
Дан када сам умро био је сунчан дан. Мој уговор са гигантском фабриком "Куглагери 29. новембар" раскинут је једног сунчаног дана, 2004. године, током приватизације, и тада сам умро, у мојој 42. години живота. Проглашен сам за технолошки вишак и отпуштен уз отпремнину од 1200 евра. До тада је ситуација била доста добра. Имао сам 1 хектар земље, трактор и две краве, а на радном месту плату од 120 евра, топли оброк, бесплатне цигарете и радно време до 13.00 часова. Живот је био добар. Ваљање степ сокића из каде, бутлег ВХС филмова, шверц 2 бокса цигарета месечно доносили су 200 евра месечно. Фабрика још 120, на храну нисмо морали ништа да трошимо. Живот је био добар. А онда је дошао дан када сам проглашен за вишак. Дан када сам умро. Дан...
Albert Einstein: "Logika će te odvesti od A do B. Imaginacija će te odvesti SVUDA." - Imaginacija odvede SVUDA, ali se bez logike ne stigne NIKUDA. Da bi stigao NEGDE moraš koristiti oboje. Mudrost proizadje iz njihovog spajanja, a ne razdvajanja. ----- Mika Antić: "Ljudi se poštuju rečima, a vole ćutanjem." - To i jeste razlog što je i jedno i drugo potrebno za uspešnu vezu. Ljubav podrazumeva poštovanje. Kada nema iskrene komunikacije ne može doći do sporazuma i razumevanja. Bez toga se gubi i poštovanje i ljubav. --------- Lao Tzu: "Mudar čovek je onaj koji zna ono što ne zna." - Čovek može da zna da nešto ne zna, ali ne može znati ono što ne zna. Njegovo znanje-neznanje se kreće samo u okviru dostupnog znanja. Medjutim, izvan...
'''... воли патњу! Немој јој се одупирати, немој бежати од ње! Окуси како је она у дубуни слатка, предај јој се, немој је примати с мржњом! Само твоја мржња је то што ти наноси бол, иначе ништа друго. Патња није патња, смрт није смрт, ако их ти не учиниш тиме! Патња је највеличанственија музика - уколико је слушаш. Али ти је никада не слушаш, ти имаш другу, сопствену, упорну музику и тон у уху, ти њу нећеш да испустиш, а музика патње није с њом у скалду. Чуј ме! Чуј ме и сети се: патња није ништа, патња је заблуда. Само ти сам је ствараш, само ти сам наносиш себи бол!''
zivot je ljubav
Jedva da je dan počeo i već je šest sati popodne. Jedva je stigao ponedeljak ,a već je petak. ... a mesec je već prošao. ... i godina je skoro gotova. ... i već 40, 50 ili 60 godina naših života je prošlo. ... i shvatamo da smo izgubili naše roditelje, prijatelje oko nas. ... i shvatamo da nema povratka. Dakle... Pokušajte, uprkos svemu, da uživate u preostalom vremenu. Tražite aktivnosti koje vam se sviđaju. Ubacite malo boje u celokupno sivilo koje vas okružuje. Nasmešite se malim stvarima u životu , koje ostavljaju melem na vašim srcima. Pokušajte eliminisati reč "posle"... Ja ću to uraditi posle. Reći ću posle. Razmisliću o tome posle. Sve ostavljamo za kasnije kao da će "posle"rešiti problem. Nakon "posle", kafa se ohladi i...
Заиста ми недостају биоскопи. Знам, знам, рећи ћете да Београд сада има више биоскопских дворана него икада. И бићете у праву, али ја не говорим о дворанама у којима пуштају филмове, већ о биоскопима. Биоскоп је институција, школа, а дворана је, ипак, само дворана и ништа више. Вероватно сам размажено саможив када данас, у време кад удобно заваљени у омиљену фотељу, можете наручити и погледати све што помислите. Е, па, не говорим о томе. Говорим и мислим о храмовима уметности. Да, баш тако како сам рекао - храмовима. У њих се улазило са страхопоштовањем. Сваки нови филм је био ново искуство које нас је, како нам се чинило, приближавало свету којем смо тежили. Са друге стране, бити гледалац имало је своја правила. Тачно се знало ко где...
ponavljanje nije uvek majka znanja
Po tuđoj guzici korbač manje boli.Tačno. Pametan se uči na tuđim, a budala na svojim greškama.Tačno. E, pa kad sve to znamo, zašto nam se ciklično ponavljaju iste greške? Glupost, neobrazovanost, paganski DNK, ravnodušnost ili možda sve to zajedno? Svedoci smo, po ko zna koji put, rađanja novog boga. Postulati na kojima se to dešava su isti od početka vremena -dogma o nepogrešivosti vođe, brutalna sila prema svima koji posumnjaju u to i bajka o lepšem životu kao nagradi za odano služenje. Hijerarhija je, u dlaku, nepromenjena. Stado, psi čuvari, pastiri i ON. ON, čije se ime ne izgovara. ON pred kojim se ničice pada. ON koji vlada svemirom. Ko drugačije kaže...
"Sine moj, oči majkine. Oprosti majci što sve ovo nisam smela da ti kažem ranije. Sve one noći što sam preplakala bez glasa da me ne čuješ. Strah da li ću izdržati da te podignem onako kako bi i tvoj otac želeo. Oca si heroja imao sine moj. Takvi se više ne rađaju. Imao je snagu diva i dušu nežnu kao pamuk od kog je krsnica tvoja satkana. Nije majka htela da te brine. Suzu tvoju da ne vidim nisam dala. Ni kad smo bez večere na počinak odlazili a ja ti bajke pričala da ti glad prevarim. Bajke o tome kako se golubica u orla zagledala i sa njim gnezdo svila i malenog ptića odnjivila. Oprosti majci što nisam stigla da te se nagledam, osmehu moj. Po tri sam posla radila da ti krpe kupim da se u društvu ne stidiš a ti mi nikada to tražio...
Burek suzama ne veruje ili razburekčili ti se bureci
BALADA O BUREKU Jede mi se burek. Kad bolje razmislim burek jedna od malo konstanti u mom zivotu. Burek sa ocem,burek za dorucak,burek za ručak, burek za veceru,užina burek, burek protiv mamurluka,burek u društvu ili sam protiv bureka, hladan burek od juce,prazan burek,burek sa sirom,burek sa mesom, burek sa jabukama,burek na brzinu..... Godinama sam merio kvalitet gradova u kojima sam bio po kvalitetu bureka koji sam tamo jeo. Upoznao i jeo, gotovo sve škole i stilove, gotovljenja njegovog. Burek nije tek obična hrana...
Ја вама а ви коме 'оћете
Замотано као бршљан око стуба, увијено и чворовато. Без потпоре у видљивоме спектру. Без објашњења и разложности. Дуготрајно и без прекида, ко зна од када? Везаност и осјећај јединства, подједнако јак и код убогих и код оних који боље стоје. Подједнако међу живима и онима који живе у некоме другачијем свијету. Тешко и лако, и мило и недраго. Јединствно у патњи и радости, у мирноме рату и у ратноме миру. Не на крају нечега већ на почетку. Словенска слога Руса и Срба. Јели стуб Православље? Наравно да јесте, али не и једини. Можда заједнички језик? Па и он. Многи су покушали објаснити тај однос, час са тежиштем на комунизму, вјери или религији. Меким, тврди политичким утицајем или једноставно глупошћу и непрактичношћу. Разним...
Fraktalna šuma
Soko je leteo visoko. Visko iznad staklene šume. Od duginih listova nije se moglo videti karirano drveće. Na jednoj od veštačkih grana stajao je urbani robot vrabac i posmatrao detlićev loop. Kako je samo dosadno biti u neprekidnoj softwerskoj petlji. Potom se okrenuo i dugo, dugo posmatrao fraktale šišarke. Bila mu je fascinantnija od svega što se moglo naći u ovoj generičkoj šumi. Administrator Sova je poslala svima e-mail o prekidu servisa radi planiranog upgrade-a. Šteta za šišarku.. pomisli vrabac.. i tako mi svi memorisjskih bankova ako nije istina.. lepo mu se učinilo da mu se šišarka osmehnula.
Viršle iz kioska PKB-a. Cenim da nema nikoga od više od četrdeset i pet ko je kao dete posetio Beograd, makar i na jedan dan, a da ih nije probao. Za one mlađe - to je par viršli u mekoj kajzerici, sa razvodnjenim senfom ili bez njega. Sve u svemu, ništa posebno. Štaviše, prilično obično i patetično. Žal za mladošću i opravdanje za sve poraze i razočarenja, koja smo kao kamenje tovarili u ruksak uspomena. Nije isključeno, ali nije ni mnogo bitno za ovu priču. Nisam sociolog, ni istoričar, a ni političar kome bi viršle bile lajt-motiv, u kampanji za poslaničko mesto. Ima tu nešto dublje. Nešto što me muči svih ovih godina, a odgovor nikako da odgonetnem. U godinama koje su sledile, sazdan ovakav kakav sam, teran animalnim, prepuštao sam...
Ako ste primetili da postoje osobe s kojima je nemoguće razumno diskutovati dobro je znati za pojavu koja je u psihologiji poznata kao Sklonost potvrdi. Engleski Confirmation bias ili Potvrdna pristrasnost. Kada ljudi, s tom sklonošću, steknu neko uverenje uvažavaju samo ono što ga potvrdjuje, a ignorišu i odbacuju sve što mu protivreči. Ne samo što ne prihvataju očigledan i logičan dokaz koji pobija njihovo verovanje, već ga on još više učvrsti. Jednostavno, ne mogu da se suoče time da u njihovom shvatanju postoji greška. Smataraju da je samo onako kako oni misle/veruju i nikako drugačije. Dakle, radi se o zatvorenim umovima koji usled pristranosti gube sposobnost kritičkog mišljenja ili racionalnog razmatranja informacija. Pre...
"Kada bi se grupa bića sa druge planete spustila na Zemlju – bića koja sebe smatraju superiornima u odnosu na vas, isto kao što vi sebe smatrate u odnosu na životinje - da li biste im dali ista prava na vaše živote, kao sto ste sebi dali na životinjske?" -George Bernard Shaw Albert Ajnštajn - ''Ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prelaz na vegetarijansku prehranu.'' Lav Nikolajevič Tolstoj - ''Kada čovek slobodno i pošteno traži moralni put prvo od čega se mora odreći je meso… Vegetarijanstvo je kriterijum po kome možemo da prepoznamo da li je čovekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno. Zastrašujuća je ne samo patnja i smrt životinja već to što...
"Мамаааа..можеш ли да дођеш у собу. Твој син ме мобингује" "Јоооој, па мамааа...ишчупаће ми пола косе док се ти не смилујеш" "Ретарду, остави ме на миру" "Мамаааа...." "Дебилко..." Чежњиво је погледала шољицу тек скуване кафе и са уздахом је кренула ка дечјој соби. Њен уобичајени дан је могао да почне "Како се то понашате? У чему је проблем?" "Проблем је у" мамином принцу", сакрио ми је свеску из математике. Добићу јединицу данас" "Лажееее..тамо јој је телефон од оног црног дечка. Домаћи није ни написала јер је са другарицом целу ноћ дописивала. Читао сам поруке кад је заспала. Рекла је да га воли. Договарале су се да ти каже да спава код ње а да оде са њим у провод" "Кретену један одвратни отворићу ти главу. Мама реци ми да си...
Cesto sujeta ume da bude tako teska,da zauzda coveka, da ovaj iako je svestan da gresi ,ne moze da joj se odupre. Tesko je izaci sa njom na kraj.Slatki otrov za koji je protivotrov veoma gorak. Omamljivac koji hipnotise svoju zrtvu. Ubica koga zrtva ne prepoznaje , nego mu se prepusta u "slatki" san koji se avaj, pretvara u kosmar. Ima onih koji se trgnu... koji se razbude...ali sto covek dublje upada u taj san, sve mu je teze da se iz njega iscupa. Neka nam se Bog smiluje i sacuva nas od ove podmukle i velike opasnosti.
Јуче ми је диван дан, диван дан... Напунила 29. Значи да је данас и службено први дан тридесете године мог живота. Не мирише ми то, али нема везе. Старење је природан процес. Тако мора. Елем, јуче сам цијели дан гледала у будућност. Па ме мало уплашило. Желим здравље, дјецу, дисертацију, бољи посао, бољи ауто и још икс ситних и не тако ситних ствари. На крају сам одустала од гледања у будућност јер сам се уплашила шта ће бити ако то не остварим и отишла да спавам. Данас сам се осврнула и погледала у прошлост. Милице, погледај шта си све урадила. Сабери се. Многи људи то не би могли на твом мјесту. Само да си Смрти умакла за длаку три пута па да буде доста. А не још и све оне силне дипломе, сертификати, потврде, признања, посвете...
Miris Snega
oseća se miris dolazećeg snega taj blagi a oštri dah ozona neprimetan skoro koji se nemože opisati i objasniti stvarno samo osećaj poput feromona devojke bez pravog mirisa miris koji ti nešto govori na jeziku koji se ne zna a razume to je taj miris snega miris zime zloslutno tih oseća se u lomljenim kotisma izmeštenim pršljenovima ranama koje su odavno srasle donosi užas i iskonski strah u srca zemaljskih šumskih bića za koja mrazevi najavljuju smrt donosi vreme vilinskih plesova pahulja na vetru lepotu i užas neumoljivog nečeg s čime nagodbi nema što nemari ništa kao eldrič užas koji se ne može opsati jer opisa nema to je miris snega
Da bi se razumela neka pojava treba otkriti njen uzrok. To se čini postavljenjem pitanja i traženjem odgovora. Kroz to se najbolje uoči nelogičnost u načinu mišljenja, predrasude, zablude itd. Postoji verovanje da su iskreni ljudi nevoljeni i odbačeni, kao i verovanje da su ljudi, uopšteno, zli. Zato treba poći od pitanja: od koga su iskreni ljudi odbačeni? Sigurno ne od iskrenih i poštenih. Iskren čovek se uvek obraduje kada sretne plemenito ljudsko biće i s radošću ga prihvati. U verovanju da su ljudi bezosećajni postoji paradoks. Ljudsku zajednicu stvaraju pojedinci. Većina pojedinaca (ako ne svi) smatra sebe iskrenim, a druge dvoličnim. Da je svaki pojedinac ono što misli o sebi društvo bi bilo savršeno. Ali, to nije slučaj...
Priručnik za Krstarenje
Priručnik za Krstarenje A) Izaberi forumašicu kojoj želiš da se udvaraš, ne obraćaj pažnju šta drugi ljudi kažu, kao na primer „ona tamo je lepša”... B) Znaj kako da joj se približiš: forumašice su često viđene iz daleka-lepe, interesantne, pune izazova. Ali šta se desi kada ih vidiš uživo? Zato isprobaj sve ... C) Uči od nekog bez obzira koliko se jedinstveno osećaš, uvek postoji neko ko je imao isti san pre tebe i ko je ostavio tragove koji mogu da ti olakšaju.., ali ne zaboravi da ti iskustvo drugih može mnogo pomoći. D) Viđene izbliza, opasnosti su lakše za kontrolisanje. Kada počneš da se udvaraš forumašici svojih snova, obrati pažnju na okolinu, uočićeš zamke i načine da ih zaobiđeš. E) Forumašica se menja, zato uživaj u...
Back