Da se ne zaboravi

18.05. 1993 ubijena je jedna Ljubav ......

navršava se 30 godina od ubistva Boška i Admire

Tog dana Boško i Admira, koji su bili u dugoj vezi, pokušali su pobjeći iz ratnog ludila. No baš na Vrbanja mostu zaustavio ih je snajper. Prvo Boška, a onda i Admiru. Umrli su zagrljeni.

Amir Šulović, Boškov prijatelj iz mladosti, u jednom intervjuu je rekao da je njihov plan bio domoći se Grbavice, a tamo se moglo samo preko Vrbanja mosta.

Bilo je teško, ali imali smo prijatelje, doduše nijednog dovoljno moćnog da garantira da će se iz grada moći izaći. Boškov i Admirin prelazak na Grbavicu bio je dogovoren i s jednom i s drugom stranom. Znam čak i imena tih ljudi, rekao je Šulović.

Tko je ubio Boška i Admiru ni danas se ne zna, a njihove obitelji smatraju kako je bolje da ne znaju imena ubojica jer im je tako lakše živjeti. Boškova majka Radmila Brkić i Admirin otac Zijah Ismić u svojim medijskim istupima uvijek su naglašavali da se njihove obitelji nisu protivile njihovoj vezi, bez obzira na to što su bili različitih vjera.

Zajedno bili od kada su imali 16​

Boško i Admira oboje su rođeni 1968. godine. Zajedno su bili od svoje 16. godine. 1994. godine CBS je snimio dokumentarni film “Romeo and Juliet in Sarajevo”, a režiju je potpisao John Zaritsky. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Tanja Bogdanović, Admirina prijateljica iz srednje škole, u dokumentarcu je rekla da je Admira bila potpuno drugačija od ostalih cura iz razreda. Obožavala je motocikle i znala je popravljati aute.

Bila je pomalo divlja. Djevojke se obično boje nečega, ali se ona nije bojala ničega. Boško je bio potpuno drugačiji. Bio je tih i miran dečko, bili su potpune suprotnosti, rekla je Bogdanović u dokumentarcu.

Boškova majka Radmila Brkić za srbijanski je RTS jednom prilikom rekla da joj uopće nije smetalo što Admira nije bila Srpkinja. Dodala je da su Boško i Admira planirali otići u Beograd i vjenčati se te nakon vjenčanja otići “negdje van”.

Nikad nije otkriveno tko ih je ubio​

No iz Sarajeva nikada nisu izašli.

Tko je ubio Boška i Admiru, nije poznato. Nije nikada ni utvrđeno s koje je strane metak došao. Navodno je prelazak bio dogovoren, ali je netko zapucao. Mogući uzrok vatre na Admiru i Boška je smjena vojnika, kaže Boškova majka, jer vjerojatno nova postava vojnika nije znala za dogovor o prelasku para na Grbavicu, odnosno srpsku stranu Sarajeva.

Boško je umro prvi nakon pucnjeva, a ona se ranjena dovukla do njega, zagrlila ga i tako su umrli, dodaje Boškova majka kojoj smeta što ih zovu Romeo i Julija jer, kako kaže – njihove obitelji nisu bile protiv njihove veze.

Ni Admirin otac nije se protivio njihovoj vezi. Nakon što je prihvatio odluku svoje kćeri da ode iz grada, Zijah Ismić kaže da je čekao poziv Boška i Admire. Pozvali su ga, ali iz Kruševca da upitaju je li istina da su Boško i Admira poginuli.

Tijela im danima ležala na mostu​

Ležali su sedam dana na Vrbanja mostu dok su zaraćene strane raspravljale tko ih je ubio.

Admira Ismić i Boško Brkić sahranjeni su na groblju u Lukavici, a nakon rata, 1996. godine, po želji roditelja njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav u zajedničkom grobu.

18582221_1886348751581020_7286820867794431177_n.jpg

BOŠKO I ADMIRA
Priča o Admiri Ismić i Bošku Brkiću (1968), koji su ubijeni u maju 1993. na mostu Vrbanja u pokušaju da izađu iz opkoljenog Sarajeva je uvek aktuelna. O njihovoj tragičnoj sudbini snimali su se filmovi i pravile TV emisije, O “sarajevskom Romeu i Juliji” Japanci su snimili dokumentarni film u koprodukciji s Kanadom i Nemačkom. Napisana je i opera, brojni članci, pjesme, priče. Opjevao ih je i poznati pjevač Bill Madden, a sarajevska grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom Boško i Admira. Boško i Admira voleli su se neizmerno punih devet godina pre nego što su ubijeni. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom. Njihovo svirepo ubistvo na mostu Vrbanja, na samo nekoliko koraka od slobode, i njena ruka prebačena preko njegovog tela dali su celoj priči posebno potresnu romantičnu notu. Ova velika ljubav je postala metafora rata u BiH. Boško i Admira, tada 24-godišnjaci, maštali su kako da se dokopaju druge strane Miljacke, što je za njih značilo slobodu. Željeli su doći do Grbavice koju su u to vrijeme držali Srbi. Planirali su u Beograd pa dalje izvan zemlje. Smrt mladog para do danas je ostala jedna od najprepoznatljivijih priča iz ratnog Sarajeva, prvenstveno zbog činjenice da je Boškova i Admirina ljubav bila ljubav između Srbina i Bošnjakinje.
Godine 1986. bili su tipični jugoslovenski tinejdžeri. Boškova majka kaže da su ih zanimali automobili, filmovi i muzika. Te godine od srčanog udara umro je njegov otac. Potom ga šalju na služenje vojnog roka, u Srbiju. Ipak, ni to ih nije razdvojilo. Pisali su jedno drugom svaki dan. Ovo su rečenice iz njihovih pisama:
„Moja najdraža Admira,
Svaku noć kada legnem u krevet ne mogu zaspati jer mislim na tebe. Ljubavi moja, ti si jedina sreća koju imam...“
„Moja draga ljubavi,
Sarajevo noću je najlepša stvar na svetu. Možda bih mogla živeti negde drugde, ali samo ako bih bila naterana. Još je samo malo vremena preostalo do trenutka kad ćemo opet biti zajedno. Nakon toga, baš nas ništa neće moći razdvojiti...“
„Moja najdraža Admira,
Tako mi mnogo nedostaješ i ne mogu ti ni opisati rečima. Sada, sav moj život svodi se na dan kada ću odslužiti rok i videti te opet...“
Nakon 11 meseci ponovo su bili zajedno. Admira je studirala ekonomiju, a Boško je otvorio prodavnicu kuhinjske opreme, koju je kupovao na svojim putovanjima u Italiju.
U Sarajevu su ljudi bili uvjereni da rata neće biti. Početkom aprila 1992, nažalost, rat počinje u Sarajevu. U julu 1992. granata će uništiti Boškov stan u kojem je porodica živela 25 godina. U stan koji će otići, u ulazu pored, ponovno će pasti granata. Boškova majka je sjela u auto i otišla za Beograd, a Boško je odlučio ostati u Sarajevu zbog Admire. Ali život u Sarajevu u ratnim uslovima za Boška je bio nepodnošliv, opasnosti su vrebale sa svih strana. Bio je primoran da pokuša da napusti opkoljeni grad, a od njega nije htela da se odvaja Admira.
Trinaestog maja 1993. Admira je proslavila 25. rođendan. Pet dana kasnije, tog strašnog datuma, 18. maja 1993, Admira je stigla u kuću roditelja. Taj dan Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. No, Admira nije željela ostaviti svoju jedinu ljubav. Admira je stalno govorila: "Nije pošteno da on ide sam, a da ja ostanem?" Mislila je da je ljubav jača i od smrti.
Potom su se spakovali, imali su malo stvari i nešto njenog nakita. Nešto novca ušili su u odeću. Njena majka se seća da su joj mahnuli, ušli u auto i otišli. Čekala je poruku da su stigli, da je sve u redu, ali nikad je nije dobila. Pismo koje je Admira ostavila majci:
„Draga majko,
Mi odlazimo večeras i sve što se desi je Božija volja.
Zvaću te čim pređemo tamo.
Pričali smo kad se rat završi, vratićemo se i sve će biti kao pre. Kao da rata nije bilo.
Ne brini za mene, brini o sebi, tako će meni biti lakše.
Volim te mnogo,
Tvoja Admira“
Komandant vojne policije u Sarajevu Ćelo, dogovorio je "razmenu" Boška i Admire za dva Srbina na Grbavici. Jedan, Milkan Gaborović, čekao je da mu Ćelo "pošalje" i tetku i rođake, a drugi, Saša Bogdanović, priseća se kako je sve bilo dogovoreno, da niko neće pucati.
Boško i Admira krenuli su prema mostu uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Admira je mahala torbom i poskakivala, držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici. Boško je prvi pogođen, umro je na licu mesta, a Admira je bila ranjena. Jaukala je i puzala prema njemu. Iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška. Zagrlila ga je, i onda je nastupila tišina. Tako su i ostali.
Dve strane su osam dana raspravljale ko će preuzeti tela i međusobno su se optuživali za smrt Boška i Admire. Nije bilo motiva. Nije bilo logike. Nije bilo razloga. Nikad se nije saznalo s koje strane su pucali na mladi par jer nikada nije pokrenuta istraga. To je bila ničija zemlja, okružena sa četiri-pet različitih jedinica: Cacina vojska, specijalci, HVO, srpska vojska, zloglasna grupa Ševe. Po pisanju Dnevnog avaza 2012. upravo Ševe su pucale na Boška i Admiru. Za ovaj zločin niko nikad nije odgovarao. "Ima neko pravedniji od čoveka, koji će im suditi", rekla je Boškova majka Rada.
Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta. Osmi dan srpska vojska je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu.
Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i pokopana na groblju Lav.
Zahvaljujući najprije čuvenom ratnom reporteru Kurtu Schorku, priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je svijet.
Schork je 2004. godine ubijen na novinarskom zadatku u Siera Leoneu, ali je, po njegovoj ranijoj želji, sahranjen odmah pored Admire i Boška.

Neću pun mi je više kofer ovo nabijanje nacionalne samo krivice.
A zašto to kažeš? Ja sam preživjela ovaj rat u opkoljenom Sarajevu i nikad za mene neko ko je pucao snajperom po gradu nije imao nacionalni predznak. Ako nisi nišanio djecu dok pretrčavaju ulicu do škole nemaš potrebe da osjećaš krivicu niti ti to bilo ko traži. Opusti se. Ko god je ubio civila, bilo muškarca, ženu, dijete ili starca za mene je monstrum sa bilo koje strane da je bio.

18.05. 1993 ubijena je jedna Ljubav ......

navršava se 30 godina od ubistva Boška i Admire

Tog dana Boško i Admira, koji su bili u dugoj vezi, pokušali su pobjeći iz ratnog ludila. No baš na Vrbanja mostu zaustavio ih je snajper. Prvo Boška, a onda i Admiru. Umrli su zagrljeni.

Amir Šulović, Boškov prijatelj iz mladosti, u jednom intervjuu je rekao da je njihov plan bio domoći se Grbavice, a tamo se moglo samo preko Vrbanja mosta.

Bilo je teško, ali imali smo prijatelje, doduše nijednog dovoljno moćnog da garantira da će se iz grada moći izaći. Boškov i Admirin prelazak na Grbavicu bio je dogovoren i s jednom i s drugom stranom. Znam čak i imena tih ljudi, rekao je Šulović.

Tko je ubio Boška i Admiru ni danas se ne zna, a njihove obitelji smatraju kako je bolje da ne znaju imena ubojica jer im je tako lakše živjeti. Boškova majka Radmila Brkić i Admirin otac Zijah Ismić u svojim medijskim istupima uvijek su naglašavali da se njihove obitelji nisu protivile njihovoj vezi, bez obzira na to što su bili različitih vjera.

Zajedno bili od kada su imali 16​

Boško i Admira oboje su rođeni 1968. godine. Zajedno su bili od svoje 16. godine. 1994. godine CBS je snimio dokumentarni film “Romeo and Juliet in Sarajevo”, a režiju je potpisao John Zaritsky. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Tanja Bogdanović, Admirina prijateljica iz srednje škole, u dokumentarcu je rekla da je Admira bila potpuno drugačija od ostalih cura iz razreda. Obožavala je motocikle i znala je popravljati aute.

Bila je pomalo divlja. Djevojke se obično boje nečega, ali se ona nije bojala ničega. Boško je bio potpuno drugačiji. Bio je tih i miran dečko, bili su potpune suprotnosti, rekla je Bogdanović u dokumentarcu.

Boškova majka Radmila Brkić za srbijanski je RTS jednom prilikom rekla da joj uopće nije smetalo što Admira nije bila Srpkinja. Dodala je da su Boško i Admira planirali otići u Beograd i vjenčati se te nakon vjenčanja otići “negdje van”.

Nikad nije otkriveno tko ih je ubio​

No iz Sarajeva nikada nisu izašli.

Tko je ubio Boška i Admiru, nije poznato. Nije nikada ni utvrđeno s koje je strane metak došao. Navodno je prelazak bio dogovoren, ali je netko zapucao. Mogući uzrok vatre na Admiru i Boška je smjena vojnika, kaže Boškova majka, jer vjerojatno nova postava vojnika nije znala za dogovor o prelasku para na Grbavicu, odnosno srpsku stranu Sarajeva.

Boško je umro prvi nakon pucnjeva, a ona se ranjena dovukla do njega, zagrlila ga i tako su umrli, dodaje Boškova majka kojoj smeta što ih zovu Romeo i Julija jer, kako kaže – njihove obitelji nisu bile protiv njihove veze.

Ni Admirin otac nije se protivio njihovoj vezi. Nakon što je prihvatio odluku svoje kćeri da ode iz grada, Zijah Ismić kaže da je čekao poziv Boška i Admire. Pozvali su ga, ali iz Kruševca da upitaju je li istina da su Boško i Admira poginuli.

Tijela im danima ležala na mostu​

Ležali su sedam dana na Vrbanja mostu dok su zaraćene strane raspravljale tko ih je ubio.

Admira Ismić i Boško Brkić sahranjeni su na groblju u Lukavici, a nakon rata, 1996. godine, po želji roditelja njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav u zajedničkom grobu.

18582221_1886348751581020_7286820867794431177_n.jpg
******. Баш ми је жао. Вољели се право. А сви смо један народ...

Back