Blogovi

💖 TEORIJA LJUBAVI 💖
POGLAVLJE I - SAMO LJUBAV Rečnički zapis kao uvod u teoriju LJUBAV, imenica ženskog roda - prema nekim izvorima, bez stalnog oblika. Njeno lice ne može se videti, jer se menja brže nego čovekovo sećanje. Najčešće se pojavljuje u predelima gde sati cure unazad, a ljudi očekuju budućnost iz pogrešnog pravca. Ukoliko vam se desi, preporučuje se da ne pokušavate da je zadržite. Ljubav poseduje sposobnost da menja tlo oko sebe: od sobe pravi tuđi grad, od mirisa tuđeg vrata - sopstveno poreklo, od čoveka - premetnuto vreme. Posledice: Ljubav ne povređuje. Samo vas premešta na mesto koje vam je pripadalo u nekom drugom životu. Rana je, u tom slučaju, dokaz da ste stigli. Napomena prevodioca: Ako ste videli ljubav, ne verujte sopstvenim...
Priča: Zov šifrovanog junaka
Scena I: Poruka Beograd 2045. više nije imao nebo, već sistem nadzornih dronova raspoređenih poput neonskih zvezda. Grad je disao kroz kablove. U ritmu reklama. U znoju bioritma. U algoritamskom ritmu koji nije znao za pauzu. Osmansoft, megakorporacija s licem istorije i telom reklame, vodila je sve – od struje do snova. A u srcu toga svega, na poslednjem spratu zgrade koja je nekada bila Dom sindikata, sedela je Nevena. Kodirala za klijente koji su znali samo da traže "nešto što puca kad se skroluje". Bila je umorna, s onom posebnom vrstom koja dolazi kad znaš da je sve oko tebe fejk, ali moraš da učestvuješ jer zakup domena ne plaća sam sebe. Na svakom koraku, korporativni logo OsmanSofta bleštao je poput digitalne fatamorgane. Svako...
"У рату, држава даје топове, богати волове а сиротиња синове. Кад се рат заврши, држава узме топове, богати своје волове а сиротиња броји гробове!" Или, како би Маца рекао: Цитат се приписује Димитрију Туцовићу Има ли боље дефиниције бесмисла ратовања за широке народне масе? Ратови су вођени због жена, због територија, новца, из обести,чак и из досаде. Ратове су започињали цареви, а водили су их, и у њима гинули, они који су се о њима најмање питали. И данас је тако. И једна од Балашевића: https://youtu.be/KbEqJ0CdZuU?si=0bVswjrbWSe7K9dA
У смирај дана Док сутон хладни Закаснеле сенке пребира А улична светиљка Стидљиво намигује Пахуља нежна Ниоткуда стиже Пируету направи Балерини слична На тло ледено слети Смири се на тренутак Време престаде Ступи тишина А онда из даљине Зазвони црквено звоно Разби тишину на парчад Ветар северни Пахуљу вину у небо Око је више не виде Остаде само фотографија У дубини ума усликана За споменар живота
Sudbina umetnika zabranjenog za decu
Istorija se ponavlja u Stokholmu. Godine 1968. ovde su se prvi put srela dva velikana iz različitih epoha: Endi Vorhol je izlagao u Modernom muzeju, a Nacionalni muzej je organizovao izložbu Lotrekovih slika. Ovih dana obojica imaju svoje retrospektive u istim muzejima kao i prvi put. Dva potpuno različita umetnika koji, ipak, imaju nešto zajedničko – ono što ih je obojicu i proslavilo: Plakat! Plakat ih spaja – ali i razdvaja; jer, dok je Vorhol od pop-kulture napravio klasičnu umetnost, Lotrek je uradio suprotno: iz elementa klasične umetnosti napravio je popularnu umetnost. Prvi je od reklame napravio umetnost, a drugi je od umetnosti napravio reklamu. Ukoliko se smatra da je Vorhol otac modernog plakata, Lotrek, rođen 75 godina...
Late night talk 2.0
Zdravo svima, otvaram ovaj blog posvećen svima onima koji bi želeli da se druže, provode vreme postavljajući svoju omiljenu muziku, slike, knjige, filmove, serije i hobije. Ili ako je kasno a ne možete da zaspite. Pravila: Nema svađi, prozivanja ili prepucavanja. Nadam se da smo svi odrasli ljudi i da barem jedna stavka na forumu može da ima dozu međusobnog poštovanja. Nema ignorisanja autora bloga. Ako Vas zamolim da prestanete sa nečim, i ako se trudim da Vas ispoštujem, mislim da zaslužujem poštovanje zauzvrat. Ukoliko neko ne poštuje pravila bloga biće prijavljen moderatorima. Ukoliko blog ne može da se ispoštuje, biće obrisan. Želim samo jedan kutak u kom će biti međusobnog poštovanja na ovom forumu. Ako to ipak ne može da se...
🎶 ✨MUZIČKA PUSTOLOVINA✨ 🎶
Dragi posetioci, u ovom delu mog bloga želim da sa vama podelim i obogatim kolekciju muzičkih spotova koja je nastala dugogodišnjim pretraživanjem YouTube-a, a povremeno i u interakciji sa članovima foruma Muzika. Moj ukus je prilično specifičan, šaren i neopterećen žanrovskim podelama, pa se u tom smislu u plejlistama može naći bukvalno svašta, bez ikakve sistematizacije, jer uglavnom tako nasumično i slušam muziku. U poslednje vreme primećujem da je na YouTube-u sve teže naići na kvalitetnu muziku slučajno. Algoritam danas favorizuje ono što ima najviše pregleda i što publiku najduže zadržava, dok se manje poznati, ali vredni autori lako izgube u masi. Naslovi, tagovi i algoritmi zamenili su spontano otkrivanje, a manje poznati...
Пуклачење
Неке/неки од вас су (можда не)намерно у потрази за лексичким појмовима који ће дефинисти 'нешто' Фали им 'баш то' да убуџите у ваше перфектне хипер инфлационе лингвистиче машинеријице . Ево вам опоним .. устваааари антоним... хммм... Уффф тај грчки ... геноним ... андрониму ' куwчење' . Генеза . Употребљена је регионална, историјски не тако давна, могуће ендемска само породично наслеђена реч .. ПУКЛАЧА ... Иначе деградативан израз као што је до пре три четврти века била и ЦУРА. ЦУРА је 'на велика врата' враћена .. и 'будила лептириће' поставши по смислу антоним сама себи У здравље вам коришење.. мада сумњам да ће 'заживети' .. Баш звучи архаично ... XIXто вековно Бај тхе веј .. да не отварам други блог ... Стварно...
Bolna Arkadija
Tema se odnosi na sva naša očekivanja, nadu, nešto u šta smo verovali. Zadržaću se na emocijama , koje nosimo u sebi , bez obzira kakav utisak želimo da ostavimo na druge.Takođe i na razočarenja koja su neminovna. Koliko duševna bol može da utiče na naše ponašanje , koliko na misli , osećanja. Da li uspevate da zadržite ljubav u sebi ili je pustite da se raspe , smatrajući da je ionako sve besmisleno. Slobodno se izrazite pesmom, citatom ili slobodnim izborom reči. Hvala na odgovorima. Temu sam otvorila na romantici, činilo mi se kao najbezbednije i najiskrenije mesto. Ako nije prikladno , premestite je.
Stranci u i o Beogradu
Sve je više interesantnih viđenja Beograda i Srbije očima stranaca, tako da prosto vapi da se sve stavlja na jedno mesto. Oni govore o životu u Beogradu i Srbiji, hrani, znamenitostima, ljudima, cenama i arhitekturi. Da pogledamo. Počećemo od ovih Turaka koji su video objavili pre tri nedelje.
Љубичасти крак светлости сваке ништавности у нама
Са задовољством могу са Вама да поделим за мене битну и радосну вест.... Моја четврта књига; СПОНТАНО САГОРЕВАЊЕ се налази у продаји. Рецензија књиге СПОНТАНО САГОРЕВАЊЕ: Љубичасти крак светлости сваке ништавности у нама Кратке приче већ дуго привлаче посебну пажњу читалаца, а када се у њима нађу модерни елементи, онда њихова вредност још више расте јер у себи садрже многобројне истине које се са филозофском тежином најбоље памте и прихватају као огледало нас самих. Зато је за свакога ко у краткој, сапетој форми воли понирање у подсвест, збивања кроз репродукцију човекове свести, дефабулативност, суочавање са сопственим несавршеностима и трагање за животним смислом, најбољи избор зирка кратких прича Спонтано Сагоревање, Себастиан...
Karavađo – Enfant terrible cinkvecenta
Mikelanđelo Merisi, zvani Karavađo bio je individualnog, narcisoidnog i teškog karaktera; večiti buntovnik protiv svega i svačega, koji se rado i često tukao, podjednako uzivajući u tuđoj i svojoj krvi. U svemu je bio na svoju ruku, pa i u slikarstvu. Da bi ovo bilo najjasnije, moram pomenuti značaj crteža kao univerzalnog načina izražavanja, koji je od presudne vaznosti za sve oblike likovnosti; od slikarstva i vajarstva do arhitekture. Bez pravilnog crteza, ne može ni bilo koja slika, skulptura ili građevina – da budu dobri, to jest ispod svega toga mora postojati crtež. Zato u istoriji slikarstva skoro da nije postojao veliki slikar, a da ujedno nije bio i vrstan crtač. Cenino Cenini u svom traktatu o slikarstvu ovako je opisao...
Ljubav nema lice
Ljubav te ne pita ništa. Samo dođe. Ili ne dođe. I u oba slučaja - s*ebe te. Ne izgleda ni kao anđeo, ni kao đavo. Izgleda kao neko ko ne zna šta hoće, dok ti gubiš sve što si mislio da jesi... Ne nosi poruke. Ne piše pesme. Ne ostavlja trag. Ali ti ostaneš da krvariš po stvarima koje više ne znaš da koristiš... Ljubav nema lice. I zato je najopasnija. Ne znaš kad da bežiš. Ne znaš kad da se predaš. Ne znaš ni da li si uopšte u njoj, ili samo u nekoj svojoj halucinaciji. Ponekad te pogodi dok pereš zube. Ponekad dok gledaš kako neko odlazi i ne okreće se. Ponekad je to samo poruka bez odgovora. Ponekad je to neko ko ostane. A to je još gore... Ljubav nema lice. Ali ima posledice. I kad prođe - ne ostaneš jači... Ostaneš...
Naravno, pojam vlasi predstavlja nadetnički pojam. Pitanje je do kojeg su stepena vlasi zapadnog Balkana bili romanizovani i da li su uopšte svi bili romanizovani, kao i to od kojih su etničkih-jezičkih komponenata bili komponovani pre romanizacije. Sva je prilika da je njihov dobar deo bio slavenofon. PS. Moja razmišljanja na temu: http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230462&postcount=6 (vlaki) http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230628&postcount=7 http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230657&postcount=9 http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230657&postcount=11 http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230657&postcount=12 http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11230657&postcount=13...
Upoznaj tišinu i tminu - tušta i tma
"O, zagrli me sad, jako, najbolje što znaš i nemoj crnoj ptici da me daš. O ne, ne brini, proći će za tren, ja sam samo malo lud i zaljubljen. U mojim venama davni sever samuje i ja ponekad ne znam šta mu je, što luduje, od sreće tugu tka moja prosta duša slovenska. Uplaši me sjaj milion sveća kad se nebom popali. Gde je tome kraj"? ............................................................................... "Za kog su tako dubok zdenac kopali? Zašto se sve to dešava, dal' covek ista rešava il' smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama?"... Dj Balašević (Pesma o iskonu) Rig Veda, X, 129 Ni bitka ni nebitka nije bilo tada, ni zračnog prostora niti nebesa nad njim. Šta je prolazilo čas tamo čas amo? U čijem okrilju i gde? Šta...
Nije tvoj, nego moj... blog
Dragi prijatelji i ostali dobronamernici, u ovo vreme oseke ideja, a plime toksičnih odnosa, sa velikom radošću sam shvatila da je lični blog dragoceno i spasonosno mesto za dobre odnose... za poklanjanje životne energije, ali i prihvatanje iste...za javno iskazivanje ljubavi i pažnje, prijateljstva i razumevanja, bez straha da ćete biti ismejani, ili da nećete biti shvaćeni...u svakom slučaju, bićete zagrljeni prijateljskom rukom... Dragi prijatelji, hajde da oživimo ovaj blog - šalama! Uživajte! :vzagrljaj: :heart2::vzagrljaj::heart2::vzagrljaj::heart2::vzagrljaj::heart2::vzagrljaj::heart2::vzagrljaj::heart2::vzagrljaj:
Шта то значи живети у светом духу Покушаћемо да извидимо шта је то све потребно да бисмо живели у Светром Духу. Dа извидимо како се духови пројављују у нашем животу и шта све утиче на то каквог ћемо бити духа. Ово је тема о којој би се могле књиге написати па остати недоречен; тако да ћу сада покушати да представим само грубу слику свега што утиче на наше понашање и на наш доживљај живота и света који нас окружује. Најлакше је да кроз примере видимо како се духови пројављују у нашим животима. Када видимо децу да се играју ми кажемо да их покреће дух игре. Кад се неко весели; онда га покреће дух весеља или неки весео дух, веселог је духа. Кад видимо некога које тужан; њега покреће дух туге и жалости. Што ће рећи да наше понашање...
Lako se radja a lako I umire u nocima ovakvim desava se oboje zrtva Koju su stalno podnosili ostaje u meni kao narativ Koji shvatam da ga moram bastiniti I jedino tako kroz zivot hoditi do trenutka kad ce I drugi uvideti da taj krug jedino vredi slediti sve drugo sto se desava sporedno je popunjava vreme usled nedostatka spoznaje a ona dolazi u nocima samoce izolovanosti I potpune odvojenosti I hladnoce daljina je preduslov nespajanja sa trenutnom kolotecinom jer moras zastati I izmaknuti se da bi se zadivio trudu necijem utkanom u tvoje bice...da jednog dana svi ostarice I sve to oronuce...Ali ne I ideal..njega potonji prenosice...
Pozdrav iz Stockholma
Ovde kao da se Bog poigra u svojoj dokolici ili u nekoj pauzi stvarajuci svet; i ne znajuci kako dalje i pitajuci se; dal’ da se batali corava posla i pojuri neku od boginjica koje mu se motahu oko nogu. . . ili da nastavi? Jes’ da nastavi - ali kako? Te se on tako misli, i otsutno premesta i dodaje sta mu pod ruku padne: .... sipa slanu vodu, pa slatku; pa se uhvati da pravi ostrva, mnogo ih poredja - sve jedno do drugoga; sam se sebi cudi...sta ce mu tolika ostrva?! Pa onda pocne da sadi; svasta sadi, i cvece i drvece; mesa retke cetinare sa svakojakim listopadom. .... Malo malo pa se odmakne, pa skiljeci na jedno oko, nesto doda nesto oduzme; vidi se pocinje da uziva u toj igri, i sve sapuce: “Nije lose, nije lose” . . . . . ...
U savremenom svetu, gde se svakodnevno suočavamo sa različitim izazovima i stresorima, očuvanje mentalnog zdravlja postaje od suštinskog značaja. Razumevanje kompleksnosti ljudskog mozga i načina na koji funkcioniše može značajno doprineti našem blagostanju. Srećom, sa razvojem digitalnih platformi, kao što je YouTube, stručnjaci za mentalno zdravlje imaju mogućnost da svoja najnovija zapažanja i istraživanja podele sa širom publikom na jednostavan i pristupačan način. Ovaj blog je posvećen prikazivanju video materijala u kojima vodeći lekari, psihijatri, neurolozi i psihoterapeuti iznose svoja najnovija saznanja o funkciji ljudskog mozga, tehnikama za poboljšanje mentalnog blagostanja i strategijama za suočavanje sa svakodnevnim...
Zbir
Putnik si kroz sopstvene odaje,toliko ih ima… da li nešto nedostaje? Šine isprepletane, čvor... odrednica smera, Pouke malo ko želi da čita,da ih sluša još manje, Jedan plus jedan ... Treba znati, pravi razlog,zašto se pravi zbir, Jabuke su crvljive,mi ljudi takođe, Možda shvatiš koliko nekoga voliš...tek onda kada ga izgubiš...
Dok je u podsvesnom haos s nemoralnim porivima, mržnjom, besom, pohlepom, ljubomorom, rivalstvom kao i osećanjem straha, bespomoćnosti, beznadja, očaja, bezvrednosti, u nadsvesnom je nagon ljubavi, savesti, empatije, saosećanja, sklada, reda, nade, utehe, radosti ili najplemenitijih, uzvišenih osećanja. Te suprotnosti stvaraju misaonu (svesnu) aktivnost kroz koju se postiže razvoj i donose odluke o načinu delovanja i ponašanja. Bez njih naše razumevanje ne bi bilo isto jer ne bi imali izbor ni slobodnu volju. Da imamo samo konstruktivni nagon bili bi programirani. Činili bi dobro pošto ne bi znali drugačije. Isto se odnosi i na nagon zla. U tom slučaju ne bi postojala zasluga za dobra dela niti odgovornost za zlodela. Delovali bi...
Prebiram samo po secanjima kojih ima da nisam nesto propustio voleo bih da izmisljam bujnu mastu koja bi bila deo zeljenog a neprozivljenog racva se unedogled ono sve smo mogli je zapravo stvarna slika potencijala rekla si mi da sanjas al bilo je tako nadohvat rekla si nisi imao kad, upao si u matricu desavanja i pesme pises u pauzama izmedju dva zalogaja poziva kolega osetila si se kao deo svega i svacega a ne nase price i samo nase na kraju je potreban atase za pregovore u vezi necega sto je glatko krenulo mnogo toga me je opomenulo na krajnje granice sad brojim usputne stanice do cilja za koji ne znam sta je vrtim te krugove besmisla ali nije da ne osecam nista odjeci se ne stisavaju pravim konferencije o nasem slucaju i svi...
...

...

...tragom sveprisustva zagledanost mimo sebe priviđa čulne dekore pohode je varalice kao plesači i plesačice prepone im mirišu na melodije na ritmove, na parenje... da bi im odolela toliko nadomak tako nezaposednuta dok vremenski gubi i geometrijski nema misao ne izmišlja i ne stvara igrom reči se zatvara u nedostajanje i nemogućnost zaborava 🎵 Astor Piazzolla - Oblivion 🎵 Thomas Reifner - Reconstructing A Memory - Part II - The Cello ✨ Možete se igrati klikom na oba spota istovremeno u beskonačnim kombinacijama i, ako vam se posreći, osetiti magiju rezoniranja i sazvučja. ✨ ...tragom sveprisustva zagledanost mimo sebe priviđa čulne dekore pohode je varalice kao plesači i plesačice prepone im mirišu na melodije na ritmove, na...
Neiskazano…🎈
Da li znas koliko si me puta slagao a da sam to znala? Znas li koliko boli kad se pravis da je sve u redu a oboje znamo da nije? Znas. Znam da znas. Secas se kako smo se radovali svakom jutru jer cemo cuti onaj drugi glas koji je jedini pokretac za taj dan? Secas li se kako je bilo kad smo morali prekinuti? Koliko suza? I koliko lazi? Opet, lazi… Zasto se kaze da istina vise boli, kad i ti i ja znamo da vise boli laz? Varke, obmane, sene, nikad vidjeno lepo,… I sve je proslo.
Rezonancija ali drugačiji osvrt
Sve se nešto razmišljam, pa rekoh, ajde da napišem_rezonancija drugačiji osvrt Part_1 Šta vas idioti mogu naučiti o životu /i kako prepoznati kad neko pokušava da vas omalovaži/ Ah, idioti. Ti veličanstveni filozofi svakodnevice, majstori bez diploma, mudraci sa društvenih mreža. Ljudi koji veruju da su prosvetljeni jer su pročitali jedan citat na Instagramu _ i to pogrešno. I dok vi razmišljate o smislu života, oni vas ubeđuju da ga znaju bolje. A najlepše od svega? Oni uvek imaju mišljenje. Čak i kad nemaju pojma. Prva životna lekcija koju možete naučiti od idiota jeste _ strpljenje. Kad vas neko ubeđuje da je zemlja ravna, da su doktori svi u zaveri, ili da “nije on loš, nego ga svet ne razume”, vi učite da ne udarite glavom o...
raspada se sistem zla, biće zamenjen novim sistemom laži i prevara. Nekoliko sam ih već ispratio, na groblje istorije uredno poslao. Ne nazire se kraj nizu, večito gledam istu reprizu, sa akterima koji se smenjuju, kezovima narcizma, retorikom globalizma, naučenim papagajskim mantrama, od gazdi napisanih pravila. Uložili su dobijene pare u banke da kamatu ostvare, ne znaju zapravo šta čine i ne shvataju dubinu sopstvene tmine. Nije se uopšte naziralo da život im je težak, besmisao revolucija je nedodirljive stropoštala, želja za neprolaznošću je propala. U alejama velikana balsamovani trule u zagrobnoj osami evo su proroci tehnokratije, pokušavaju da im pune baterije prikopčani na talas progresa. sebe projektuju u visine, ništa...
Back