Blogovi

Upoznaj tišinu i tminu - tušta i tma
"O, zagrli me sad, jako, najbolje što znaš i nemoj crnoj ptici da me daš. O ne, ne brini, proći će za tren, ja sam samo malo lud i zaljubljen. U mojim venama davni sever samuje i ja ponekad ne znam šta mu je, što luduje, od sreće tugu tka moja prosta duša slovenska. Uplaši me sjaj milion sveća kad se nebom popali. Gde je tome kraj"? ............................................................................... "Za kog su tako dubok zdenac kopali? Zašto se sve to dešava, dal' covek ista rešava il' smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama?"... Dj Balašević (Pesma o iskonu) Rig Veda, X, 129 Ni bitka ni nebitka nije bilo tada, ni zračnog prostora niti nebesa nad njim. Šta je prolazilo čas tamo čas amo? U čijem okrilju i gde? Šta...
Stranci u i o Beogradu
Sve je više interesantnih viđenja Beograda i Srbije očima stranaca, tako da prosto vapi da se sve stavlja na jedno mesto. Oni govore o životu u Beogradu i Srbiji, hrani, znamenitostima, ljudima, cenama i arhitekturi. Da pogledamo. Počećemo od ovih Turaka koji su video objavili pre tri nedelje.
Intuicija, inspiracija kao i činjenica da imamo sposobnost stalnog učenja, nadgradnje i usavršavanja znanja svedoči o postojanju višeg, nadsvesnog nivoa. Medjutim, on je potencijal koji mora doći u kontakt s umom da bi se realizovao. Svesni smo samo onoga što se pojavi u mislima i umu. Oni su neophodni. Bez njih jednostavno nema bilo kojeg razumevanja. Zbog toga metakognicija i kritičko mišljenje imaju ogroman značaj u procesu osvešćivanja i funkcionalnog razvoja. Američki psiholog John H. Flavell je 1970 god. prvi upotrebio kovanicu metakognicija sastavljenu od grčkog prefiksa meta ("iza", "posle", "iznad") i latinske reči cognitio sa značenjem "znanja", "spoznavanja", "razumevanja", "svesnosti". Metakognicija se inerpretira i kao...
Reč po reč
Čovek se najpre izgubi u sebi, pa tek onda u svetu... I baš zato mu treba reč - ne kao ukras, ne kao alat, nego kao kompas. Reč je jedino mesto gde možemo da se vratimo kad sve drugo propadne. U njoj se saberemo, u njoj se prepoznamo, u njoj se odmorimo od sopstvene buke. Nekad jedna reč otvori vrata koja smo mislili da su zauvek zazidana. Nekad nas preseče kao hladan vazduh kad izađemo napolje zimi. Nekad nas podigne, nekad tnas spusti, nekad nas razotkrije više nego što bismo voleli. Ali bez nje - ko smo? Kako da znamo gde smo krenuli, ako ne umemo da kažemo gde sno stali? Često mislimo da je tišina mudrost. Izgleda da - nije... Izgleda da je tišina samo prostor u kojem se reči još nisu usudile da izađu. A kad izađu, pokažu nam...
Bolna Arkadija
Tema se odnosi na sva naša očekivanja, nadu, nešto u šta smo verovali. Zadržaću se na emocijama , koje nosimo u sebi , bez obzira kakav utisak želimo da ostavimo na druge.Takođe i na razočarenja koja su neminovna. Koliko duševna bol može da utiče na naše ponašanje , koliko na misli , osećanja. Da li uspevate da zadržite ljubav u sebi ili je pustite da se raspe , smatrajući da je ionako sve besmisleno. Slobodno se izrazite pesmom, citatom ili slobodnim izborom reči. Hvala na odgovorima. Temu sam otvorila na romantici, činilo mi se kao najbezbednije i najiskrenije mesto. Ako nije prikladno , premestite je.
ZAPIS I KARTA 💖
KOSMOTEORIJA LJUBAVI POGLAVLJE I - SAMO LJUBAV Rečnički zapis kao uvod u teoriju LJUBAV, imenica ženskog roda - prema nekim izvorima, bez stalnog oblika. Njeno lice ne može se videti, jer se menja brže nego čovekovo sećanje. Najčešće se pojavljuje u predelima gde sati cure unazad, a ljudi očekuju budućnost iz pogrešnog pravca. Ukoliko vam se desi, preporučuje se da ne pokušavate da je zadržite. Ljubav poseduje sposobnost da menja tlo oko sebe: od sobe pravi tuđi grad, od mirisa tuđeg vrata - sopstveno poreklo, od čoveka - premetnuto vreme. Posledice: Ljubav ne povređuje. Samo vas premešta na mesto koje vam je pripadalo u nekom drugom životu. Rana je, u tom slučaju, dokaz da ste stigli. Napomena prevodioca: Ako ste videli ljubav...
🎶✨MUZIČKA PUSTOLOVINA✨🎶
Dragi posetioci, u ovom delu mog bloga želim da sa vama podelim i obogatim kolekciju muzičkih spotova koja je nastala dugogodišnjim pretraživanjem YouTube-a, a povremeno i u interakciji sa članovima foruma Muzika. Moj ukus je prilično specifičan, šaren i neopterećen žanrovskim podelama, pa se u tom smislu u plejlistama može naći bukvalno svašta, bez ikakve sistematizacije, jer uglavnom tako nasumično i slušam muziku. U poslednje vreme primećujem da je na YouTube-u sve teže naići na kvalitetnu muziku slučajno. Algoritam danas favorizuje ono što ima najviše pregleda i što publiku najduže zadržava, dok se manje poznati, ali vredni autori lako izgube u masi. Naslovi, tagovi i algoritmi zamenili su spontano otkrivanje, a manje poznati...
Van Gogov cempres
Postoji jedno kazivanje po kome je Van Gog ipak saznao da je uspeo u svom slikarskom pozivu. Naime, samo nekoliko dana pred svoju smrt sreo je nekog čudnog mornara koji nije delovao da je iz tog vremena. Tom čoveku su se veoma svidele Van Gogove slike. Popričali su i ovaj mu je prorekao da će postati jedan od najvećih slikara svih vremena. Van Gog, srećan što je čuo takve reči poklonio mu je jednu sliku, sliku koja pojavila samo jednom i nikada vise. Ne postoje svedoci ovoga susreta koji bi ovo potrdili -- osim jednog čempresa - koji se i dan danas nalazi u Arlu. Ko želi može da ode do tog čempresa i da ga priupita za taj susret. Ali samo umetnička dusa koja oseća čar i magiju Van Gogove umetnost moći će da pronadje baš taj čempres.
Pirotski cilim
Ja lecim a mozda i napajam svoju nostalgiju, skupljajuci predmete iz starog kraja. Doduse, retko ih nalazim; verovatno je i u tome draz. Tako pre neki dan u starinarnici nadjoh pravu perlu - mali pirotski cilim. Kada sam ga spazio, u trenu mi skoci adrenalin. Boje mirne, zagasiti tonovi: sredisno polje aleve crvene boje, po obodu prirodno belo, sa skladno rasporedjenim cvetovima (cvetni motivi su bili uobicajeni do kraja XIX veka, a zatim su preovladale geometriske sare). Recju, vidi se da je stari, a ocuvan - tanak, fini, majstorski uradjen. Ako ga savijes, u djep ce ti stati. Ne kaze zalud stara persijska poslovica: Sto je veci gazda, cilim mu je tanji ! Posle su amerikanci sve upropastili, trazeci da im noge upadaju do...
Pozorište u kući 6. - Resetovanje komšiluka
Tabla blinka: RESET – UPDATE – SYSTEM ERROR Mama: „Deco, danas radimo reset komšiluka. To znači da se pravimo da smo normalni kad komšije dođu.“ Tata: „Ja sam već uradio update. Presvukao sam majicu bez fleka.“ Stariji sin: „Komšija Mile ima system error. Svaki put kad dođe, priča tri sata o krompiru.“ Mlađi sin: „A komšinica Rada radi auto‑update. Svaki put kad je vidiš, ima novu frizuru.“ Ujak preko telefona: „Ako dođe komšija što stalno pozajmljuje alat, ja radim force shutdown. Gasim se.“ Beba: „Reset! Reset! Hoću da se vratim na fabrička podešavanja!“ Kerovi: „Mi smo security alert! Ako komšija donese pitu, mi prvi proveravamo.“ Ptičice: „Mi radimo broadcast! Javljamo celom kraju da ste se opet pravili fini. Mama...
Pozorište u kući 4. i 5. - Digitalni kućni detektiv i Porodični Wi-Fi rat
Digitalna tabla blinka: SCAN – SEARCH – DEBUG Mama: „Deco, danas igramo detektive. Scan znači pregled, search znači traženje, a debug znači da nađemo šta je zabrljalo.“ Tata: „Ja sam već uradio scan frižidera. Rezultat: nema čokolade. To je ozbiljan slučaj.“ Stariji sin: „Pokrećem search mode. To znači da tražim tragove. Prvi trag: mamine mrvice oko usta.“ Mama: „To nije trag, to je… dekoracija.“ Mlađi sin: „Ja radim debug. To znači da otklanjam greške. Greška broj jedan: tata misli da čokolada nestaje sama.“ Beba: „Čoko… loading… loading…“ Kerovi: „Mi smo K9 jedinica! Njuhamo tragove! Prvi osumnjičeni: svi.“ Mama na kraju: „Slučaj rešen. Čokolada je misteriozno nestala u mojoj kafi. Idemo dalje.“ Tabla blinka kao da...
Pozorište u kući 3. - Porodični antivirus & Backup baba i deda
Kuća u polumraku. Digitalna tabla blinka kao da najavljuje horor: VIRUS – ANTIVIRUS – BACKUP – SCAN Mama: „Dobro, deco, danas imamo kućni horor. Baba i deda dolaze u posetu, a napolju vlada grip. Zato učimo nove reči: virus - to vam je kad se razboliš, antivirus - lek, a backup… pa to su baba i deda, rezervna kopija roditelja.“ Tata: „Ja sam već uradio scan - pregledao sam frižider. Nema ništa osim senfa i jedne paprike. To znači da će baba doneti pola špajza.“ Stariji sin: „Tata, ti si u panic mode. Baba donosi hranu, ne inspekciju.“ Mlađi sin: „A deda je backup verzija tate - samo glasnija i sa više saveta.“ Ujak preko telefona: „Ljudi, ja sam instalirao antivirus - popio sam čaj od đumbira. Ako to ne radi, prelazim na jaču...
Stazama Leptira
Dan je otpočeo zbrda-zdola. A to baš ne volim! Nisam imala poseban plan za danas. Smenjuju se oblaci i sunce. Sparina. U glavi lelujanje. Ni ovako ni onako. Ne 'drži me mesto' ali nisam nervozna. Muzika mi, po občaju, prija. Kada nesvesno biram Bluz za današnju plej listu, znam da je to ono moje 'ni ovako ni onako'. E, sada, hoće li prevagnuti Ovako, ili Onako, to ni sama ne znam do kraja dana. Pokušavam da kontrolišem misli. Selektujem i dajem prvo na opstanak samo lepim mislima. One druge, pri prvom naletu u moju glavu, ubijam. Ne dam im da se roje! Kasno popodne. Samo jakom voljom teram sebe da se provozam biciklom. Spremila sam biciklo, obukla se sportski, uzela flašicu vode, telefon (mada ga izbegavam).E, da, setih se zelene...
Najbitnija promena u čovečanstvu će se desiti u narednih petnaestak godina. Primećuje se porast duševnih bolesti, depresija i anksioznost se visoko kotiraju među bolestima, ljudi pate na mnoge načine. A šta je patnja? Patnja je duševna bol, i kao što nas telesni bolovi upozoravaju da telu radimo nešto šta ne bi trebalo, tako nas duševni bolovi upozoravaju da svojoj duši radimo ono šta ne bi trebali. Strahovi, brige, zebnje, jadi, gnev, ljutnja, mržnja, nedostatak samopouzdanja, besmisao....sve su to oblici patnje duše koja žudi za pogrešnim stvarima. Biblija ove dane poredi sa porođajnim mukama žene koja treba da rodi. A čovečanstvo na nivou kolektivne svesti je ta žena koja treba da rodi sina, da rodi muško koje će biti uzeto k...
Zuta
Pikaso je kazao: "Ima slikara koji pretvaraju sunce u zutu mrlju, ali ima i takvih, koji uz pomoc svog talenta i inteligencije, pretvaraju zutu mrlju u sunce". Bez zutog jednostavno ne ide. Zuta nije vazna, zuta je najvaznija. Bez svake druge boje moze, samo ne moze bez zute. U toj boji se krije osnov od koga sve polazi, to je osnovna boja prirode, i provlaci se kroz citavu istoriju umetnosti. Slikar ne moze da slika ako na paleti nema okera i drugih zemljanih boja, jer sliku ne moze naciniti dovoljno toplom,. Ako ima suvise plavih i hladnih boja, slika je prazna kao plakat. Ako se iz belog izvuku zute nijanse, ona je mrtva kao krec. Zato se zuta javlja u ulozi posrednika izmedju boja, jer i sama priroda u svom razvitku naginje...
Big is beautiful
U haremu Harun al Rasida, najpozeljnija od svih, bila je jedna lepotica sa tako raskosno izrazajnom zadnjicom, da je uvek morala da lezi ili sedi; jer ako bi ustala, uvek bi izgubila ravnotezu i pala. Tako kaze prica iz Arabljanskih noci, a dobrana popunjenost je dugo bila neophodna za ispunjenje svakog kanona lepote. Pogled kroz istoriju umetnosti potvrdjuje da je tako bilo. Tu ima svega, ali nema mrsavosti kod zena, jer je ona izazivala odvratnost, i povezivana je sa gladju i bolescu. Tek mnogo kasnije su neki proglasili da je mrsavost moderna i lepa. Ipak i danas se za coveka u Spaniji kaze hermoso – lep, sto znaci debeo. Slogan iz subjekta izmislili su mangupi iz sveta tekstilnog i drugog biznisa, ne bi li i one robustnih...
Pozorište u kući 2. - bug u frižideru
Porodica je opet u kuhinji... Digitalna tabla blinka kao da joj je dosta života: UPDATE - BUG - PATCH. Mama: „Deco, danas učimo nove reči. Update znači da se nešto osveži, kao kad ja vas probudim ujutru da ‘osvežite’ sobe. A patch je popravak - kad nešto zabrlja, pa mora da se ispravi. Ko pogodi šta je šta, dobija kolač.“ Tata: „Evo ja imam bug - to vam je greška. U frižideru. Kobasica nestala! Sistem prijavljuje glad. Treba mi patch, popravak, odmah.“ Stariji sin: „Tata, kobasice su ti deprecated - zastarele. Kao tvoj telefon iz 2009. godine. Mi sad jedemo cloud hranu. To ti je kao hrana iz oblaka, samo što je zapravo iz kutije.“ Mlađi sin: „Tata čim ostane bez kobasice - odmah je offline, van funkcije. Treba mu reboot, da ga...
Bitno da ovo ispod što sledi nije govor mržnje i fašizam, nego kad se neko odupre četničko-ruskoj bagri. Autor je inače neki četnik, uvrede je uputio nekom Hrvatu. ‐---------‐------------------------------------------------------------- 1. Hrvatociganija je svetu dala isključivo genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima (to jest svojim narodom, pošto su "Hrvati" samo jadranski cigani i lažni katolički Srbi potamneli na dalmatinskom suncu.). 2. Hrvatociganija nema ništa svoje, sve što ima je mađarsko, nemačko, italijansko i srpsko. Bedna nacija nebitnih ustaških kriminalaca koji mrze sve oko sebe dok turistima uzimaju pare da gledaju "njihovu" obalu koju su podigli Italijani. 3. Hrvatoindija 🚾 4. Hrvatociganoživotinjska je balkanska...
Gioacchino Stulli
Vocabolario italiano-illirico-latino Joakim Stulić Presso A. Martecchini, 1810 https://books.google.cz/books?id=LJpHAQAAMAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=true Predgovor A SUA ECCELLENZA I L SIGNOR MARESCIALLO DELL'IMPERO AUGUSTO MARMONT DUCA DI RAGUSA GOVERNATORE GENERALE DELLE PROVINCIE ILLIRICHE GRANDAQUILA DELLA LEGIONE D'ONORE COMMENDATORE DEL REALE ORDINE DELLA CORONA DI FERRO GRANCROCE DELL'ORDINE DELLA FEDELTA' DI WIRTEMBERG EC, IL GIOACCHINO STULLI •MINORE OSSERVANTE RAGUSEO. MONSIGNORE. L Dizionario Italiano-Illirico-Latino, che io vi presento, e che porta il vostro nome in fronte, è un dono, che voi fate a tutta la nazione Illirica. Un' Opera cotanto voluminosa non poteva vedere la luce del giorno senza un...
Molba
“Ucini mi nesto”, rekla mu je. “Kazi, ljubavi, bilo sta, hocu”, odgovorio je, dok je nezno milovao njenu glavu koja mu je lezala u narucju. “Ucini da zivis duze od mene”, uzvratila je. “Zasto? Ne govori to vise nikada” “Necu moci ni dan bez tebe, moras da mi ucinis samo to, moras da mi verujes”, - Uspavala se dok je on nezno milovao po kosi, a njegove suze su joj kvasile kosu kao da su joj davale hranu za jos malo zivota.
Pozorište u kući 1. - digitalni čas
Scena: Porodica sedi za stolom u kuhinji. Mama stoji i pokazuje digitalnu tablu koja svetli na zidu sa rečima: BTW, WTF, LOL. Kerovi sede kao stražari, ptičice vise sa lustera kao mikrofončići. Mama: „Treba da porazgovaramo o engleskim šiframa: BTW, WTF, LOL… ko zna nešto o tome, dobije poljupčić!“ Tata: „WTF, ženo, ja sam ofarbao zid, a vi pričate o bagovima! To je bug u braku!“ Stariji sin: „BTW, tata, off topic si! Mi pričamo o bagovima, ne o zidovima!“ Mlađi sin: „LOL, ti si copy‑paste, stalno ponavljaš isto! Ctrl+C!“ Ujak na telefonu: „Update! Update! Moram da se ažuriram, baterija mi je low! Ako crknem, zovite servis!“ Cuclavi : „Crash! Crash! Sistem se srušio, pelena puna, treba backup! Mama, rebootuj me!“ Mlađi sin...
...

...

...sjeti se čovječe svoga lika svojih praznina posipaj cvijećem i tudje staze čuvaj svoje noći dani neka prolaze pogledom kupuj i nosi gledaj kuda ćeš a ne ,- ko si ...
Bartolomeo Kašić - otac krađe srpskog jezika
Srpska rimokatolička misionarsko-prozelitistička književnost 1 Bartolomeo Kašić - otac krađe srpskog jezika iliti Jezuitska misija jezičkog posrbljavanja Balkana Da je današnji hrvatski jezik ustvari Vukov srpski jezik dominantno je mišljenje hrvatskih jezikoslovaca i intelektualaca, ali se ovde pokušavaju nametnuti izvesni nenaučni stavovi da štokavica nije samo srpska već postoji i nekakva hrvatska štokavica. Da vidimo, polako... Zadržimo se na jezuiti Kašiću, koji je nekako bitan jer otkako pokušavaju da sahrane Vuka, hrvatski jezikoslovci upravo Kašića uzdižu na pijedestal oca tzv. "hrvatskog jezika". Međutim, Bartolomeo Kašić pionirski je predstavnik velikog talasa srpske misionarsko-prozelitističke leksikografije i...
Rubens i Van Dajk
Национални музеј у Стокхолму почео је своју пролећну сезону сликарством највишег ранга. Петер Пол Рубенс (1577-1640) и Антонис ван Дајк (1599-1641), два највећа фламанска сликара 17. века представљени су радовима из богате збирке музеја, али и делима позајмљеним из институција као што су Лувр, Метрополитен и Прадо. Фламанско сликарство у Националном музеју у Стокхолму састоји се од 240 радова који потичу из колекција шведских краљевских породица и богатих фамилија које су се доселиле у Шведску у 17. веку, током рата између протестаната и католика на територији данашње Белгије и Холандије. Тај релативно мали али дубоко религиозно подељен простор Европе, изнедрио је два велика, и потпуно различита барокна ликовна израза: холандски и...
Bloger
Moj blog za šta god to bilo od sada pa do kraja vremena. Vezano za fotografiju, obožavam je. Knjiga, šolja kafe, kišovito vreme, neobični dizajn kuća (stariji stil) i mir. :heart:
Savest
U srcu arhiva, gde zakoni vise kao paučina, a osećanja stoje u staklenim teglama, probudio se kruti vampir - čuvar pravila, stražar odgovornosti, onaj koji je zaboravio kako izgleda pokret bez straha. Ustao je sa trona od obaveza i zakoračio u lavirint koji je zvao životom. Hodao je među hladnim zidovima, vraćan iz svakog ćorsokaka, dok nije ugledao svetlost - malu, treperavu, gotovo nevažnu. Svitac. Bubica sa krilima univerzuma. Letela je oko njegove tvrde lobanje, ulazila mu u oči, šaputala kroz uši, mrsila mu razdeljak, kikotala se kao dete koje zna više od mudraca. I vampir, sa velikim slovom S na grudima, pratio ju je zbunjen, ponekad ljut, ponekad zadivljen. Čudio se kako je moguće da Savest - njegova sopstvena - izgubi veru...
Љубичасти крак светлости сваке ништавности у нама
Са задовољством могу са Вама да поделим за мене битну и радосну вест.... Моја четврта књига; СПОНТАНО САГОРЕВАЊЕ се налази у продаји. Рецензија књиге СПОНТАНО САГОРЕВАЊЕ: Љубичасти крак светлости сваке ништавности у нама Кратке приче већ дуго привлаче посебну пажњу читалаца, а када се у њима нађу модерни елементи, онда њихова вредност још више расте јер у себи садрже многобројне истине које се са филозофском тежином најбоље памте и прихватају као огледало нас самих. Зато је за свакога ко у краткој, сапетој форми воли понирање у подсвест, збивања кроз репродукцију човекове свести, дефабулативност, суочавање са сопственим несавршеностима и трагање за животним смислом, најбољи избор зирка кратких прича Спонтано Сагоревање, Себастиан...
Poslovična je germanska vrednoća, odnos prema radu i zadatku, ali takođe sklonosti ka nametanju svojih običaja drugim narodima, porobljavanju drugih naroda, sklonost ka osvajanju teritorija, sklonost ka gospodarenju drugim narodima, nametanju kolonijalnog jarma, monopolizmu i imperijalizamu. Danas su svi Germani izuzetno izmešani sa starosedeocima i drugim narodima tako da se, u stvari, danas ne zna kako su germanski dođoši iz Azije izgledali. Međutim, kroz današnje Germane tu i tamo provejavaju azijatske fizionomije. Mi ćemo se ovde malo njima pozabaviti u smislu navođenja primera.
Back