TORTE: recepti, saveti, ideje...

Celestin komentar je nestao. Šta mislite kako.Pa mislim da je i njeno mišljenje diskrimisano. Ima pravo da kaže šta misli, zar ne.
A pojedine torte su mi baš.... uh ne bih volela da mi ih neko ponudi da probam da jedem to što je na tanjiru. Kao što ne bih mogla da sečem bebu u obliku torte, a neke su i krst pominjale da ne vole da ga seku na torti...

Nisu sve zene zeljne, niti su im potrebe ispred kucnog vaspitanja i dobrog ukusa. Vama svaka cast na finoci:super:

Celestin komentar je nestao. Šta mislite kako.Pa mislim da je i njeno mišljenje diskrimisano. Ima pravo da kaže šta misli, zar ne.
A pojedine torte su mi baš.... uh ne bih volela da mi ih neko ponudi da probam da jedem to što je na tanjiru. Kao što ne bih mogla da sečem bebu u obliku torte, a neke su i krst pominjale da ne vole da ga seku na torti...
Sasvim namerno sam sačekala... da se uveriš kako komentari "ne nestaju" zato što su drugačiji od ostalih.
Svako ima pravo da mu se nešto dopada ili ne i da to glasno kaže. I nije problem u mišljenju već u načinu kako se ono iskazuje.
To što mislimo drugačije nije razlog da nekog vređamo i kategorišemo ovako ili onako.
Inače, baš zato što sam se prilično srodila sa ovim Forumom, zamolila sam supermoderatora da pročita i reaguje onako kako proceni da treba - jer je moguće da bi moja reakcija bila subjektivna.

Treba mi savet od nekog ko je pravio posnu tortu..
Da li je dovoljno cvrsta za fondan i postoji li neki recept sa brasnom koje nije psenicno?
Koje je brasno njemu najslicnije?

Postoji pšenično bez glutena, ako je to problem. Ono je dosta skuplje i dobija se na recept, odnosno dobijaju ga oni kojima je ustanovljena celijakija. U filove može da se stavi skrobno brašno.

Treba mi savet od nekog ko je pravio posnu tortu..
Da li je dovoljno cvrsta za fondan i postoji li neki recept sa brasnom koje nije psenicno?
Koje je brasno njemu najslicnije?

Ja pravim posne torte, čak sam i dala recept na temi o postu, ovde: http://forum.krstarica.com/threads/10795&page=15

Nisam stavljala fondan ali je dosta čvrsta, pogotovo ako je prefiliješ puter kremom, a fil uvek možeš gušće da skuvaš. Torta koju sam dale je ukusna i dekorativna kada se iseče (imaš i slike).

Bela torta sa rozen korama

4 kesice pudinga od vanile, 1 lit. mleka, 12 kašika šećera, 200 gr. bele čokolade, 250 gr. margarina ili maslaca.
Ukuvati puding u mleku sa secerom. u toplo narandeti belu cokoladu (milku). kada se ohladi sjediniti sa umucenim maragarinom (ili maslacem)
Umutiti slag - oko 500g sa oko 500ml mleka ili kisele vode (po zelji) - ja nikad ne merim nego odokativno dok mi se ne svidi gustina.
redjati kora - fil sa cokoladom - slag i tako dok ne utrosite sav materijal. tortu premazati slagom.
Izmedju sam stavljala visnje iz kompota...a jedva cekam maline da probam sa njima, Daca kaze da je super :D

Poslednja izmena:
Smeh sasvim se slažem sa tobom i dobro je da si kontaktirala supermoderatora,jer i ako sam sama stavila komentar onaka prepucavanja stvarno nisu bila na mijestu.Tu smo da se dobro družimo da se zabavljamo da nam je ugodno a ne da omalovažavamo jedni druge.
Koka dobar akt

Obecala sam recept za tortu i evo konacno nasla vremena.

TORTA SEHEREZAT

1 testo: 6 belanca, 250 gr. secera, 120 gr. mlevenih badema (prethodno obareni, oljusteni i osuseni), 2 kasike brasna, 1 kesica vanile.
Peku se ovakve dve kore.
2 testo: 6 belanca, 250 gr. secera, 120 gr. mlevenih oraha, 50 gr. rendane cokolade, 2 kasike brasna, 1 kesica vanile.
Peku se ovakve dve kore.
Testa se ne suse nego se peku kao testa sa celim jajima.

Fil: Umutiti 24 zumanca i 350 gr. secera, kuvati na pari.Kad se ukuva, skloni se sa vatre da se hladi.Za to vreme umuti se penasto 500 gr. putera i u njega se dodaje ohladjen krem od zumanca.Dobijeni krem se deli na 3 dela.U 1 deo se dodaje 100 gr. seckanih lesnika, u 2 deo 200 gr. rendane cokolade, a u 3 deo 100 gr. mlevenih badema (prethodno obareni, oljusteni i osuseni).Tako se dobiju tri fila.Cetvrti fil se dobije kad se popare vrelim mlekom ( 11 kasika) 300 gr. mlevenih oraha pomesanih sa 150 gr. secera.Kad se ohladi dodaje se 125 gr. putera (prethodno umucen).

Filovanje:Kore se redjaju naizmenicno ( bademi i orasi ), a filovi: sa orasima, bademima, cokoladom i lesnicima.

Odozgo filujte i ukrasavajte kako vam volja.
Mozda izgleda zaguljeno ali uzitak je za 10.
Ja je pravim za 18 april za moj 50-ti jubilarni rodjendan. :bye:

Poslednja izmena:
Evo još jedne kombinacije čokolade, višnje i vanile...

VIŠNJA TORTA

Kora
5 jaja
120 g šećera
1 vanil šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mleka

Ganache krema

250 ml Slatke pavlake
200 g tamne čokolade

Žuti fil od vanile

600 ml mleka
2 Pudinga od vanile
1 vanil šećer
250 g putera
150 g šećera u prahu

300 g dobro oceđenih višanja

Kora
Žumanca, šećer i vanil šećer penasto umutiti.Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mleko.
Na kraju u smesu polako dodati umućena belanca.
Smesu podelite na dva jednaka dela i svaki deo posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje (26 cm) na 180 C oko 15 minuta.

Ganache krema

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Pavlaku zagrejati na laganoj vatri do ključanja, a zatim preliti preko čokolade.
Mešati dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u frižider na 2 sata. Izvaditi i dobro umutiti.

Žuti fil

puding pomešajte sa vanil šećerom i malo mleka. Zakuvati u ostatak mleka.
U ohlađeni puding dodajte puter penasto umućen sa šećerom u prahu.

Prvu koru premažite polovinom fila od vanile. Na fil složite višnje i malo ih prstima utisnite u fil. Zatim na višnje rasporedite ostatkak fila od vanile i poklopite drugom korom.
Celu tortu premažite čokoladnom ganache kremom i po želji ukrasite belom čokoladom.

Torta je baš kremasta, i može se ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.

Ako želite ukrašavanje fondanom, praviti još 2 kore, i prvu koru mazati sa žutim filom, poredjati i „ubosti“ višnje u fil, drugu koru filovati sa čok. kremom i opet ubosti višnje, treću koru opet sa žutim filom, višnje, preklopiti sa 4 korom, i ukrašavati.

PRIJATNO!!!

Bela torta sa rozen korama

4 kesice pudinga od vanile, 1 lit. mleka, 12 kašika šećera, 200 gr. bele čokolade, 250 gr. margarina ili maslaca.
Ukuvati puding u mleku sa secerom. u toplo narandeti belu cokoladu (milku). kada se ohladi sjediniti sa umucenim maragarinom (ili maslacem)
Umutiti slag - oko 500g sa oko 500ml mleka ili kisele vode (po zelji) - ja nikad ne merim nego odokativno dok mi se ne svidi gustina.
redjati kora - fil sa cokoladom - slag i tako dok ne utrosite sav materijal. tortu premazati slagom.
Izmedju sam stavljala visnje iz kompota...a jedva cekam maline da probam sa njima, Daca kaze da je super :D

Sve mi zvuči super, ali ne znam kakve su to rozen kore?

Neki dan sam nanosila buttercream na tortu (na kremu od pudinga i margarina)i ne znam zbog čega mi se na nekim mjestima nije dao nanositi. Torta je prije toga bila u hladnjaku pokrivena, je li možda bila vlažna iako nisam na njoj primjetila i valjda bi onda preko cijele bilo teško nanijeti, ali ovo se događalo samo na nekim mjestima. Je li se to nekome već događalo i zašto?

Ova sa rozen-korica, Unchi je fenomenalna:ok::ok::ok:
Dobro si me podsetila, ja sam i zaboravila na taj recept!

Vera, ova tvoja Seherezad je fenomenalna, sve sto volim, orasi, badem, lesnik:ok:

Ovo sam pravila sinoc:

Markiza torta

Potrebno je 420g piskota
Piskote provuci ovlas kroz mleko i redjati u serpu od 5l, tako sto se oblozi dno i zid serpe, a pre toga serpu obloziti alu-folijom.
Fil:
6 zumanaca umutiti sa 6 kasika secera na pari ( po receptu se ne mute na pari, ali ja ne volim nekuvana zumanca) i ohladiti.
Umutiti 250g putera sa 5 kasika prah secera i sjediniti na zumancima.
Posebno umutiti 6 belanceta sa 200g prah-secera, pa lagano dodati smesu sa zumancima. Sve spojiti i dodati 200g otopljene crne cokolade i 200g mlevenih lesnika.
Fil izliti preko piskota i ostaviti da se stegne u frizideru, najbolje preko noci.
Okrenuti na tacnu i premazati slagom.

(Kosarina) čokoladna torta

Kora:
8 jaja
malo soli
250 gr šećera
250 gr margarina
250 gr omekšale čokolade
3 kašike brašna i malo pzp
pek papir

Umutiti penasto belanca sa malo soli (prstohvat) pa dodavati jedno po jedno žumance i šećer. Umutiti penasto margarin sa prethodno otopljenom čokoladom, pa dodati jajima. Lagano varjačom umešati i brašno i pzp. Peći u pek papirom obloženom plehu. Koru preseći na dva-tri dela. Ja uglavnom povećam sve za pola pa posebno pečem 3-4 kore.

Fil:
8 jaja
250 gr šećera
ampulica vanile
250 gr čokolade
250 gr margarina

Jaja, šećer i aromu umutiti mikserom, pa skuvati na pari. Kad se smlači dodati penasto umućen margarin sa (rastopljenom) čokoladom, pa sve lepo sjediniti. Ako treba ostaviti malo u frižideru pre filovanja.

Fil 2:
Umutiti 7.5 dl slatke pavlake

E sad, meni na onu količinu kora od 8 jaja, bude nekako knap čokoladnog fila, pa ja malo povećam količinu fila, a slatke pavlake mi opet bude previše, pa smanjim na pola litre (to je kad tortu oblačim fondanom). Umesto ampulice vanile (pošto je ne volem), ja dodam bogato ruma ili arome istog. I meni je torta, prste da poližeš.

Slične teme

Back