TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ovaj sam recept dobila u Nisu i upisala ga u svesku kao Niska torta.

testo: 10 belanca se umute sa 10 kasika secera, dodaje se 1 zumance, 100 gr. mlevenih oraha i 2 kasike brasna.Pece se u pleh dimenzija 39x27.
1 fil: 1/2 l mleka, 9 zumanca, 5 kasika gustina, 10 kasika secera, sve pomesati i ukuvati krem.U jos vruc krem dodaje se 200 gr. bele cokolade i mesa se da se otopi. Umuti se 250 gr. margarina i 150 gr. secera u prahu, dodaje se 100 gr. mleka u prahu i kuvani krem kad se dobro ohladi.Sve se stavi u frizider da se hladi 1 sat i tek onda cela kolicina se premaze preko testa.
2 fil: 400 ml hople se umuti i dodaje se 200 gr. mlevenih lesnika i 150 gr. rendane crne cokolade (umesaju se u hoplu kasikom, nikako mikserom).Sve se premaze preko 1 fila.
3 fil: 600 ml hople se umuti i premaze se preko 2 fila.
Odozgo se narenda eurokrem tabla.

Poslednja izmena:
Shirley Temple torta

Kore:
12 zumanaca umutiti sa 240 g prah secera (tako je po receptu ali moze i obican istopice se najnormalnije), dodati 100g rastopljene cokolade, 240g mlevenih pecenih lesnika i na kraju sneg od 12 belanaca. masu podeliti na 4 dela i ispeci 4 kore. Svaku koru poprskati sa malo ruma.

Fil:
umutiti 6 krupnih jaja sa 240g secera, kuvati na pari. dodati 120 g otopljene crne cokolade. u ohladjeno dodati 300g umucenog maslaca, pa sve sjediniti.

Filovati: kora - fil - kora dok ne utrosite sav materijal.

Mozete ispeci i 3 kore - ali onda budu deblje. na gornju koru ne morate stavljati fil vec moze premaz od buterkrema pa fondan... ili druga varijanta - slag ili npr ganache krema (recept za ganache kremu ima na temi cupcakes, muffins).

Poslednja izmena:
Shirely Temple torta

Kore:
12 zumanaca umutiti sa 240 g prah secera (tako je po receptu ali moze i obican istopice se najnormalnije), dodati 100g rastopljene cokolade, 240g mlevenih pecenih lesnika i na kraju sneg od 12 belanaca. masu podeliti na 4 dela i ispeci 4 kore. Svaku koru poprskati sa malo ruma.

Fil:
umutiti 6 krupnih jaja sa 240g secera, kuvati na pari. dodati 120 g otopljene crne cokolade. u ohladjeno dodati 300g umucenog maslaca, pa sve sjediniti.

Filovati: kora - fil - kora dok ne utrosite sav materijal.

Mozete ispeci i 3 kore - ali onda budu deblje. na gornju koru ne morate stavljati fil vec moze premaz od buterkrema pa fondan... ili druga varijanta - slag ili npr ganache krema (recept za ganache kremu ima na temi cupcakes, muffins).

Hvala na receptu..Samo jedno pitanje, može li umesto margarina puter? I da li je neko pravio tortu sa višnjama, ali umesto oraha stavio lešnike?

Htela bih za utorak da napravim Stefanelinu Mocart tortu, ali ne umem da umutim slatku pavlaku. Ili mi ode u buter ili ostane retka. Može li neko da mi kaže koju pavlaku da kupim, koliko da mutim, da li da stavim onaj kermfix. I ako mi opet ne uspe, hocu li mnogo pokvariti ukus ako stavim gušći šlag (koliko šlaga toliko i mleka). Unapred hvala.

margareta, meni je najbolja dukatova slatka pavlaka tj vrhnje za šlag kad dobiješ potrebnu čvrstinu odmah stopiraj mućenje :cao:i koristi je

Megi torta

15 jaja
30 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
5 kašika brašna
250 g putera
100 ml mleka
200 g žele bombona
300 g čokolade za kuvanje (menaž)
1 kora od pomorandže
2 vanilin šećera
Priprema
Kore:
5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera. Dodati ručno mešajući 5 kašika oraha i 1 kašiku brašna. Peći na pek papiru. Istim postupkom napraviti 3 kore.

Dve kore, kada se ohlade, premazati sa po 100 g istopljene čokolade za kuvanje (dakle, treba vam za premazivanje kora 200 g čokolade za kuvanje).

Fil:
15 žumanaca umutiti sa 15 kašika šećera, i na kraju ručno umešati 2 kašike brašna. U šerpu sipati 100 ml mleka i dodati jaja i šećer, kuvati na pari.

Kada se ohladi krem, dodati mu umućen puter sa dva vanilin šećera. Odvojiti fil, onoliko koliko će vam trebati da obložite tortu spolja, a u ostatak dodajte sitno iseckane žele bombone i narendanu koru jedne pomorandže.

Ređati koru sa čokoladom, na nju fil sa želeom, potom drugu koru sa čokoladom, fil sa želeom, na kraju koru bez čokolade.

Obložite filom bez želea celu tortu, a odozgo stavite krupno narendanih 100 g čokolade (čokoladu prethodno ostavite da stoji na hladnom kako bi se lakše rendisala).

Ovo je jedan isproban recept sa serbiancafe odlican

Kada na receptu napišete puter da li mislite na maslac, margarin ili? Možda je glup pitanje ali meni nije jasno zato što je neko ovde napisao da margarin kvari ukus, a koliko ja znam maslac ne može da stegne fil.

Jaco nema glupih pitanja, samo pitaj šta želiš da znaš, puter ili buter ili maslac kako voliš je jedno te isto,margarin je margarin, za mene nema poređenja buter je klasa od kvaliteta i ukusa, to mi je kao da se poredi šlag sa vodom i slatka pavlaka, kao kakao krem i prava čokolada recimo, što se tiče stezanja ja uglavnom sve radim sa buterom i nemam problem nikakav sa stezanjema varijanta pola-pola sa margarinom može da prođe,ono zaista jeste čvršće ukoliko recimo torta duže stoji na recimo sobnoj temperaturi ali ako je u frižideru sa buterom nema problema

Taman sam se spremala da pravimtiramisu po ovo receptu koji ste dale, otvorim kutiju maskarponea i na unutrasnjoj strani poklopca kutije nadjem malu knjizicu sa nekoliko razlicitih vrsta tiramisua.
Ovo je pravi talijanski recept. Super je!

SASTOJCI

500G maskarpone sira
5 jaja
5 supenih kasika secera
40 piskota
2 soljice jake gorke espreso kafe
2 supene desertnog italijanskog vina Marsala (ili amareta, ili likera od kafe) - opciono
gorki kakao

PRIPREMA

Odvojiti zumanca i bjelanca. Mutiti zumanca sa secerom dok smesa ne pobeli i secer se skroz ne otopi, da se ne osete mrvice kristala..( U Fr postoji secer koji nije ni kristal ni u prahu pa to malo lakse ide - sucre en poudre)
Dodajte maskarpone, dobro promjesajte....
Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom umjesajte u smjesu sira i jaja.

Pomjesajte ohladjenu kafu i liker u tanjiru. Brzo umocite piskote i slozite u odgovarajucu posudu (tepsiju, vatrostalnu ciniju..). Premazite slojem pripremljene kreme pa ponovite postupak sa piskotama i opet sa kremom...
Stavite u frizider na hladjenje minimalno 3 sata, idealno 12 sati....
Prije serviranja tiramisu posuti gorkim kakaom koristeci finu cjediljku....

P.S. Jako sam skepticna prema svijezim jajima pa stoga preporucujem da se koriste jaja provjerenog proizvodjaca i da se kolac pojede u sto kracem roku... To zaista nece biti tesko jer je ovo savrsen recept....

Recept sam pronasla u maloj knjizici koja je bila zaljepljena na unutrasnjoj strani poklopca pakovanja maskarpone sira.
Imaju i svoj sajt koji je super!!!
http://www.i-love-tiramisu.fr

Napravila sam Stefanelinu Mocart tortu i već je do pola pojedena. Odlična je i sa šlagom, iako mislim da bi sa slatkom pavlakom bila bolja. Dva puta sam mutila Imlekovu, jednu sam premutila, druga nije htela da se umuti. Očigledno sam izgubljen slučaj. Počele su jagode, pa ću vežbati mućenje dok ne uspem.
Hvala još jednom. Gosti nisu ni pretpostavili da ova torta može da bude još bolja.

Napravila sam Stefanelinu Mocart tortu i već je do pola pojedena. Odlična je i sa šlagom, iako mislim da bi sa slatkom pavlakom bila bolja. Dva puta sam mutila Imlekovu, jednu sam premutila, druga nije htela da se umuti. Očigledno sam izgubljen slučaj. Počele su jagode, pa ću vežbati mućenje dok ne uspem.
Hvala još jednom. Gosti nisu ni pretpostavili da ova torta može da bude još bolja.

Bitno je da pavlaku pre mućenja držiš u frižideru,tj. da bude dobro ohladjena.

Obećala sam recept za tiramisu u ponedeljak, ali... nismo uvek u mogućnosti da planiramo svoje vreme.
Vidim da ima puno različitih recepata za tiramisu, ovoj je zaisata dobar, pravio se u italijanskom restoranu 'Casa D' Italia'. Razlikuje se od većine između ostalog što ne idu živa jaja, već se kuva fil. Ko ima decu jako je važno da ne eksperinemtiše, nikad se ne zna.

TIRAMISU

Sastojci:
Maskarpone 250gr
2 dcl tečnog šlaga
4 žumanca
150 gr šećear
1 dcl ruma – Bacardi
2 kutije piškota – umakati u ekspreso kafu
Amaro kakao – par kašika za posipanje
Malo crne gorke čokolade za rendanje i posipanje – (Amaro)
Ekspreso kafa

Postupak:
4 žumanca sa 150gr šećera kuvati na pari i dodati rum. Potrebno je da se fil skuva gušće, pa ga ohladiti.

Umutiti šlag, dodati moaskarpone i sjediniti sa kremom.
Filovnje po redovima:
I – malo krema
II – piškote
III - posuti kakao i rendanu čokoladu
IV - piškote
V – krem
VI – kakao i rendana čokolada

Slične teme

Back