Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Završih i ja Mučninu :)
Oduševljen :D Knjigom da, ali ne i recenzijom. Blaah, ne mogu da se zezam oko toga, daće vrag pa ponovo da čitam :mrgreen:
Ko želi, here ya go
http://www.goodreads.com/review/show/674856664

Inače, počinjem sa Alisom u zemlji čuda :mrgreen: Ja se ni ne sećam da li sam uopšte i završio tu knjigu kao klinac kad smo imali za lektiru, ali sad svakako hoću da prođem kroz nju, da pronađem uticaj halucinogena na Kerolovo pisanje :lol:

Jednom sam guglala Kertesa i naišla na ovu temu, špijuniram vas već neko vreme. Da li zbog vrućine, da li zato što mi je dosadno, tek ja, evo, skupih hrabrost da vas sve pozdravim.

A pročitala sam pre nekoliko dana "Svi su ljudi lažljivci" Alberta Mangela. Mangel je, što bi moja drugarica rekla, čovek erudita, pomalo snobovski pametan, sa tom njegovom bibliotekom od 30 000 knjiga. Mislim da ga je neko okarakterisao kao argentinskog Eka, a možda i ja to sad nešto izmišljam. U svakom slučaju, njegovi eseji su mi zaista dragi, ali njegovom fikcijom nisam toliko oduševljena. Da budem načisto sa vama, ja da pišem prikaze knjiga ne umem. Umem samo da kažem da li mi se pročitana knjiga dopala, ili nije dopala, kao da je, recimo, neki džemper u pitanju. I eventualno umem da dodam još par informacija o sirovinskom sastavu, načinu održavanja i boji. U ovom slučaju sam sebe više ubedila da mi se knjiga dopala nego što zaista jeste. Knjiga nekako i ima i nema zaplet. Nema ga utoliko što je prilično predvidiv, i utoliko što dinamika knjige ne proizilazi iz zapleta već iz smenjivanja stilova kojima su zasebna poglavlja pisana. Ja je doživeh kao omaž književnosti, naročito latinoameričkoj književnosti, i "Rašomonu". Da prepričavam o čemu se radi bi stoga bilo nepotrebno. Teme koje knjiga dotiče su ponajviše izgnanstvo, identitet, politička represija, ljubav, odnos autor-delo-čitalac. U jednoj rečenici sam prepoznala mali fragment iz "Biblioteke noću" što je bio povod za jedan samozadovoljni "aha!" momenat sa moje strane, ali sve u svemu nisam podvlačila ništa, i nisam se vraćala pojedinim stranicama.

Nakon Mangela sam pročitala "Omon Ra", Viktora Peljevina. "Generaciju P" sam čitala 2005. godine, i nešto nisam bila zadovoljna, zaključila sam da je pisac neki Rus, budala i batalila sam ga. U međuvremenu sam odgledala i istoimeni film, pročitala još neke njegove knjige, i sad bih da se udam za njega i da mu rodim decu, i sve. :mrgreen: Zavolela sam "Omon Ra", ima nečeg gotovo naivnog u toj knjizi, nečeg što joj daje blagi sentimentalni ton, uprkos svom sarkazmu, apsurdu, i klaustrofobiji. Način na koji Peljevin sa lakoćom istovremeno i stvara jedan fantastičan svet i opisuje tmurnu realnost me podseća na Nabokovljeve reči o piscu čarobnjaku. A to je najveći kompliment koji ja umem da smislim.

Trenutno čitam "Noćni voz za Lisabon", nekog Paskala Mersijea, stigla sam tek do 50. strane, i imam utisak da će to biti jedan veoma spori voz. :/

Ja bih da pitam nesto, a nema veze cak i ponajmanje s tobom licno., vie sa matorijim goospodjama i gospodom sa ovog PDF-a.

Ja citam nemacku knjizevnost, ima tu i Nobelovaca i NeNobelovaca ( cak su mi oni i mnogo blizi od recimo Hesea), ali na PDF Knjizevnost
nemacka knnizevnost jednostavno ne postoji. Tebe to ne zanima ili jos nisi stigao do tih lekcija?

Nije baš da ne čitamo...:(
Koliko sam mogla da primetim, mnogi ovde volimo Remarka, čitali smo Hesea i Kafku za klub, Hertu Miler sam čitala kad je ono dobila Nobela, Šlinka obožavam, Grasove Pseće godine sam nedavno kupila, pa se nadam da će nekad i on da stigne na red. Mana se ne usuđujem da čitam, mrzi me da se mlatim, što zbog obima, što zbog smaranja, a imam nekoliko romana.
Pitanje među ovim Laguninim knjigama, kojih imam gomilu, koliko ima Nemaca, nemam pojma. Preporuči nekog savremenog, pa ću ti reći ako sam nešto čitala.:lol:

Nije baš da ne čitamo...:(
Koliko sam mogla da primetim, mnogi ovde volimo Remarka, čitali smo Hesea i Kafku za klub, Hertu Miler sam čitala kad je ono dobila Nobela, Šlinka obožavam, Grasove Pseće godine sam nedavno kupila, pa se nadam da će nekad i on da stigne na red. Mana se ne usuđujem da čitam, mrzi me da se mlatim, što zbog obima, što zbog smaranja, a imam nekoliko romana.
Pitanje među ovim Laguninim knjigama, kojih imam gomilu, koliko ima Nemaca, nemam pojma. Preporuči nekog savremenog, pa ću ti reći ako sam nešto čitala.:lol:

Pa peporucila sam na onom citalackom klubu predivan roman , slican kao Ema Bovari.
A ima ga svuda, barem je na Kupinddu tako;)

Hmm, ja sam priznajem slabo upućena u nemačku književnost ( ako ne računamo ove filozofe što ih čitam za fax u ogromnim količinama) XD
I zapravo uopšte nisam nikada ni primetila da ih slabo čitam....pošto sam sad u ovoj fazi čitanja po mesecima ( jedna zemlja par meseci), čim završim sa Mađarskom prelazim na Nemce.
Volim Tomasa Mana, svideo mi se Bernhardt ako ga kao što kaže Rayela ubrajamo u Nemce:D
Muzil je austrijanac doduše, kao i pesnik Georg Trakl al obojicu volim... Remark :heart:
Čitala sam Grasa ali samo Limeni doboš koji mi je bio kul svojevremeno( davno davno) ali volela bih da ga obnovim.
Čitala sam Šlinka koji me smorio, Hesea sam iščitala u tinejdž danima. Cvajga sam čitala .

Inače kad sam bila dete, obožavala sam knjige Ericha Kastnera :) Eto i on je Nemac

A trenutno me jedan Nemac muči, pokušavam da se dokopam Brantovog ' Broda ludaka'
https://en.wikipedia.org/wiki/Das_Narrenschiff

Hmm, ja sam priznajem slabo upućena u nemačku književnost ( ako ne računamo ove filozofe što ih čitam za fax u ogromnim količinama) XD
I zapravo uopšte nisam nikada ni primetila da ih slabo čitam....pošto sam sad u ovoj fazi čitanja po mesecima ( jedna zemlja par meseci), čim završim sa Mađarskom prelazim na Nemce.
Volim Tomasa Mana, svideo mi se Bernhardt ako ga kao što kaže Rayela ubrajamo u Nemce:D
Muzil je austrijanac doduše, kao i pesnik Georg Trakl al obojicu volim... Remark :heart:
Čitala sam Grasa ali samo Limeni doboš koji mi je bio kul svojevremeno( davno davno) ali volela bih da ga obnovim.
Čitala sam Šlinka koji me smorio, Hesea sam iščitala u tinejdž danima. Cvajga sam čitala .

Inače kad sam bila dete, obožavala sam knjige Ericha Kastnera :) Eto i on je Nemac

A trenutno me jedan Nemac muči, pokušavam da se dokopam Brantovog ' Broda ludaka'

https://en.wikipedia.org/wiki/Das_Narrenschiff

Ovaj Brod ludaka je najznacajnije nemacko delo napisano pre Reformacije ( znaci 15.vek).
Ja sam morala da ga citam ( bio je obavezan na faksu), ali danas samo znam da mi je to bilo strasno, a kasnije
mi nikada nije padalo na pamet da ga citam ponovo.

Bernhard jeste kao Autrijanac, rodjen u Holandiji, dugo je ziveo u Nemackoj, mrzeo je Austriju ali i deo Nemacke u kome je ziveo ( Bavarska)
nije voleo, oca nikada nije ni upoznao tako da je tesko reci sta je on zapravo. U nemackoj knjizevnosti se ne obraca skoro nikakva paznja na mesto
rodjenja,, jezik odredjuje knjizevnost. Osim toga Nemacka kao drzava reelativno je mlada, skoro pa kao i Srbija;)

Gete je rodjen u Frankfurtu na Majni, Frankfurt je do ujedinjenja Nemacke bio slobodan grad ,znaci nije bio Nemacka.
Saksonki kralj ga poziva u Vajmar i tamo je u toj Saksoniji i proveo svoj zivot i napisao sva svoja dela.

Meni je iz te nemacke savremene knjizevnosti najcudniji lik Peter Handke, dopisni clan SANU.
Ziv ga covek nikada nije citao, ali ga mi Srbi jako volimo:D
Robrt Muzilj rojen u K+K monarhiji, studirao je u Moravskoj, predavao u Stutgartu, ziveo i u Berlin,, nakon dolask Hitlera
na vlast prelazi u Svajcarsku gde ce i zavrsiti zivot.

Nego kada zavrsis sa Madjarima da ti nesto lepo preporucis:)

Nakon Mangela sam pročitala "Omon Ra", Viktora Peljevina. "Generaciju P" sam čitala 2005. godine, i nešto nisam bila zadovoljna, zaključila sam da je pisac neki Rus, budala i batalila sam ga. U međuvremenu sam odgledala i istoimeni film, pročitala još neke njegove knjige, i sad bih da se udam za njega i da mu rodim decu, i sve. :mrgreen: Zavolela sam "Omon Ra", ima nečeg gotovo naivnog u toj knjizi, nečeg što joj daje blagi sentimentalni ton, uprkos svom sarkazmu, apsurdu, i klaustrofobiji. Način na koji Peljevin sa lakoćom istovremeno i stvara jedan fantastičan svet i opisuje tmurnu realnost me podseća na Nabokovljeve reči o piscu čarobnjaku. A to je najveći kompliment koji ja umem da smislim.

I ja više volim Omon Ra od Generacije P, mada mi je Čapajev i Praznina daleko najomiljenija Peljevinova knjiga.

Ću preporučim ;) Imam već par knjižica koje su mi se svidele ..npr Šandor Marai ( Sveće gore do kraja) , Antal Serb ( Putnik i mesečina) - nikako da sastavim neke recenzijice a oduševile me knjige:)

A Brod ludaka mi treba za diplomski zapravo, tačnije mislim da bi mi koristila ta knjiga ali nema je u Gradskoj biblioteci ni u Matici...nemoguce da nije prevedena na srpski??

Inače, ja sam počela da čitam Handkea - Užas praznine dok sam bila na odmoru i sviedela mi se ali sam zaboravila knjigu u Zagrebu i ostade nedovršena...moraću je u sledećoj turi uzeti iz biblioteke :roll:

Poslednja izmena:
Ću preporučim ;) Imam već par knjižica koje su mi se svidele ..npr Šandor Marai ( Sveće gore do kraja) , Antal Serb ( Putnik i mesečina) - nikako da sastavim neke recenzijice a oduševile me knjige:)

A Brod ludaka mi treba za diplomski zapravo, tačnije mislim da bi mi koristila ta knjiga ali nema je u Gradskoj biblioteci ni u Matici...nemoguce da nije prevedena na srpski??

Inače, ja sam počela da čitam Handkea - Užas praznine dok sam bila na odmoru i sviedela mi se ali sam zaboravila knjigu u Zagrebu i ostade nedovršena...moraću je u sledećoj turi uzeti iz biblioteke :roll:

Svakako da je preveden Brod ludaka. Verovatno ces morati da potrazis knjigu na Filoloskom ( biblioteka za germanistiku), naravno NS;)

Mlogo ti ubav ovaj novi avatar:heart:

Grass je toliko zeleo tog Nobela, na kraju ga je i dobio, ali je u Nemackoj postojao covek ( umro je nedavno sa 95 godina zivota), knjizevni kriticar,
a koji je bio kao neki Papa za nemacku knjizevnost i tog Grass-a organski nije podnosio, a zbog cega je ovaj uzasno patio:D
Za tog coveka u nemackoj novijoj knjizevnsti postojali su samo Mann i Bernhardt, usput o Kishu i Tishmi je tako dirljivo pisao
da su meni suze polazile na oci.Bio je poljski Jevrejin, nemacki je govorio komicno, ali i moj je izgovor nikakav, a i nisam kriticar:hahaha:

Čitao sam ja to skoro, nije ostavilo neki utisak. Ne volim biografije, pogotovo o nekoj bližoj rodbini gde se ne može izbeći patetika i hiperbolisanje...

Čitao sam ja to skoro, nije ostavilo neki utisak. Ne volim biografije, pogotovo o nekoj bližoj rodbini gde se ne može izbeći patetika i hiperbolisanje...

Biografije su u knjizevnosti ceste, niko ne moze da pobegne od svog soptvenog zivota i iskustva.
Budenbrokovi su cista biografija, skoro pa 100%, Carobni breg takodje ima mnogo autobiografije autora,
pa cak i Smrt u Veneciji, Tonio Kreger. Ja i celokupno delo Zida i Prusta smatram nekom vrstom biografije.

Biografije su u knjizevnosti ceste, niko ne moze da pobegne od svog soptvenog zivota i iskustva.
Budenbrokovi su cista biografija, skoro pa 100%, Carobni breg takodje ima mnogo autobiografije autora,
pa cak i Smrt u Veneciji, Tonio Kreger. Ja i celokupno delo Zida i Prusta smatram nekom vrstom biografije.

Ali ovo nije fiktivna biografija :) To je glavni problem. Drugo je kada ti uzmeš fragment nečijeg života pa ga donekle objektivno posmatraš i implementiraš u delo, a treće kada počneš da pišeš o nekom najbližem, u tom slučaju, svojoj majci, i to odmah nakon njene smrti. Ja sam odavno shvatio da je nekad emocija prejaka da bi mogla izgledati dobro na papiru :D

Тренутно читам ”Двери куће мртвих” од Стивена Ериксона. То је друга књига серијала ”Приповест из малашке књиге палих”, а прва књига се зове ”Месечеви вртови”.
Какво срање од наставка, колико пропуштених помоћних глагола, понављања, пропуштених зареза што мења смисао целе реченице.
КАТАСТРОФА.
Ја сам завршио са серијалом ”Месечеви вртови”. Књига је толико досадна да заправо помислиш док је читаш да је писац намерно убацивао ђубре, да би што више делова направио и стрпао пара у џеп.
Не могу ни да замислим какви су други наставци, ово ћу довршити и фулстоп.
Боље да се држим ”Песме леда и ватре” и стрпљиво чекам 6. наставак. Само да Џорџ остане жив и здрав док не заврши серијал, ем је матор, ем дебео.
И да уредници буду вредни као до сада. Када све књиге сабереш не можеш да нађеш толико грешака као у ”Дверима куће мртвих”. Не сећам се уопште ни да је било грешака!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back