Da li ste voleli da čitate školsku lektiru ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li ste ih čitali sve ili samo po neku koju ste morali zbog ocene
Da li ste voleli posle da radite analize tih lektira dok ste išli u školu :)
Да читам обожавао. Анализе су без везе. Свако би требало књигу да доживи на свој начин. Неко површно, а неко и из дубине. Сећам се Нушићевих "Хајдука" које сам прочитао за једно кишно поподне, "Робинзона Крусоа" на летњем распусту, касније "Тихи Дон" у четири тома... Многе сам прочитао и пре него што би дошле на ред по школском распореду.

Da li ste ih čitali sve ili samo po neku koju ste morali zbog ocene
Da li ste voleli posle da radite analize tih lektira dok ste išli u školu :)

Мислим да никада ништа од лектире нисам прочитао.
Волео сам Маја, Бароуза, Капора, Баранина, Асимова, Кларка (нарочито), Дика, Херберта, Фриша, Канетија ...

Дакле ништа мисаоно и претенциозно
већ динамично и једноставно.

Volela sam da čitam knjige kao dete, često sam i preterivala u tome.
Školska lektira mi je uglavnom bila zanimljiva, i u osnovnoj i u srednjoj, osim ponekih naslova, ali sam i njih čitala. Nisam to činila zbog ocena jer nisam bila neki đak, jednostavno se u mojoj porodici podrazumevalo čitanje, to je bilo uobičajeno. Sa druge strane, sećam se nastavnika i profesorke srpskog, bili su to obični, netalentovani, nekreativni i umorni ljudi, nikako nisam volela njihove časove uopšte, a kamoli obrade lektire.
Sada kada se osvrnem, mislim da mnogi tekstovi nisu bili primereni našem uzrastu, nismo bili dovoljno zreli ni životno iskusni da tumačimo bolje. Tako je i danas. A opet - da li smo baš zato što smo čitali ozbiljnije tekstove učili da promišljamo i analiziramo...?

Volela sam da čitam knjige kao dete, često sam i preterivala u tome.
Školska lektira mi je uglavnom bila zanimljiva, i u osnovnoj i u srednjoj, osim ponekih naslova, ali sam i njih čitala. Nisam to činila zbog ocena jer nisam bila neki đak, jednostavno se u mojoj porodici podrazumevalo čitanje, to je bilo uobičajeno. Sa druge strane, sećam se nastavnika i profesorke srpskog, bili su to obični, netalentovani, nekreativni i umorni ljudi, nikako nisam volela njihove časove uopšte, a kamoli obrade lektire.
Sada kada se osvrnem, mislim da mnogi tekstovi nisu bili primereni našem uzrastu, nismo bili dovoljno zreli ni životno iskusni da tumačimo bolje. Tako je i danas. A opet - da li smo baš zato što smo čitali ozbiljnije tekstove učili da promišljamo i analiziramo...?
Nama su u srednjoj obrade pročitanog dela delovale kao žestoke svađe.
Utrkivali se ko će pre da iznese svoje mišljenje.
Volela sam da čitam lektire.
Usput bih pročitala i neka druga dela istog pisca.
I kad nas par krene da raspravlja ne samo o lektiri već i drugim delima, upoređujući...

Jedina lektira koju nisam pročitala je bila Na Drini ćuprija.
Pokušavala i kasnije, jednostavno stignem do određene stranice i ni makac.

Back