nisam fan recimo Game of Throns
Nije slicno kao "igra prestola" - poceo sam jednu knjigu i bila je smor nevidjeni i brzo sam odustao, jos jedan kolega je imao istu reakciju a treci lik je pak bio u ekstazi... Mislim da je "Prvi zakon" dosta specificna, ono sto je mene odusevilo je humor, sad zavisi da li neko voli crni britanski humor...(Mada je opet pitanje prevoda)
"Ah, da. Mučenje. Najsigurniji način da se dođe do istine... ili barem do nečega što liči na nju."
"Da se Glokti pruži prilika da na muke udari jednog čoveka, jednog jedinog čoveka na čitavom svetu, zasigurno bi izabrao onoga ko je izumeo stepenice."
"Kad bi Glokta imao priliku stisnuti ruku bilo kome na svetu, zasigurno bi odabrao izumitelja stolice. Učinio mi je život gotovo podnošljivim."
"Stolica. Kakvo čudesno otkriće. Čovek može da sedne, da se odmori, da razmisli. Da se ne muči stajanjem, da ne trpi bol u leđima, kukovima, kolenima. Kad bih mogao, stegnuo bih ruku izumitelju stolica. Možda bih mu čak i poljubio noge."
"Bolje da si živ nego da si mrtav. Čak i kad si živ samo da bi patio."
"Život je bol. Bol znači da si živ."
"Istina je ono što ljudi veruju. A ljudi veruju ono što im se kaže dovoljno glasno i dovoljno često. Istina je samo pitanje uverenja."
"Zakon je alat. Kao i mač. Važno je ko ga drži, ne šta piše u njemu."
"U životu želim samo da svi rade ono što im kažem. Zar je to toliko teško?“