Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dejvid Dej, Tolkinov Prsten... analiza Tolkinovih dela, uticaj mitologija i bajki na njegova dela, pronalazak inspiracije itd. Zanimljivo deluje, pritom sam saznao dosta o nordijskoj mitologiji o kojoj dosad nisam bio upućen :)
Tek na petini, pa ćemo videti šta dalje ima da pruži.

Pored toga, trenutno čitam i izvrsne prepeve Kolje Mićevića sklopljene u jednu zbirku "Balada obešenih i Pijani brod".

Preporujem knjigu Koza, Kurcio Malaparte. Vatikan je stavio na crnu listu, znaci , dobra je;)

Radnja se dogadja 1943 u Napulju, stanovnici Napulja se dodvoraju Amerikancima na sve moguce i nemoguce nacine samo da
bi spasili kozu. Ima i strashnih scena, ali ih je stvarno i bilo.

Kad pomenu strašne scene, sjetih se Hemingveja i Za kim zvono zvoni. Onaj dio kad ona žena Pilar detaljno opisuje kako su njihove snage počinile pokolj u onom selu je stvarno prejak.

I Kaputt, obavezno :D Mislim da je bolje da sa njim krene jer je Koža nastavak, u stvari. Koliko sam ja uživao u tim knjigama, šteta što nije imao nešto više romana, bio je izvrstan pisac :) Na vrhu mojih favorita :cool:

Pojma nemam ni kako sam ga se setila. A neces verovati ovog sam momenta pazarila Kaputt kod Amazona:D

Kozu sam citala kada sam bila jos mladja od tebe:D Kupicu i nju pa cu ih citati ovako kako ti kazes:)

On je Nemac: Kurt Erich Suckert mu je pravo ime.

Anita Diamant - Crveni šator; U poetičnom prepletanju biblijskih priča i ženske svakodnevice, pratimo Dinu na njenom potresnom životnom putu od detinjstva, preko tragične ljubavi, sve do pronalaska mira u Egiptu. Njeno dirljivo pripovedanje oživljava starozavetni svet, izuzetno živopisan ali nadasve surov..Jer u drevno doba, žene su u danima mesečnice, poroda ili bolesti, utočište nalazile unutar crvenog šatora, mesta kojem muškarci nisu imali pristup. Pod istim crvenim šatorom, mala Dina upoznaje tajne spolnosti i plemenske rituale, i uči se pozivu primalje."Knjiga koja slavi bezvremensku povezanost žena i ponire u tajne životnog ciklusa od rođenja do smrti."

Završio "Razbojnike" - Friedrich Schiller.
Obožavam dela iz sedamnaestog i osamnaestog veka, gde se još bezuslovno verovalo u raj i pakao, u prokletstva, proročanstva, neporešivo tumačenje snova...
Iako nisam ljubitelj drame, ova mi je baš legla. Rivju u spojleru.

Pisci su uglavnom najsmeliji u početku svog stvaranja, a kako sazrevaju, stavovi poprimaju jasnije oblike, stil se postepeno upotpunjava, a smelost da se suprotstavi većini, opštem mišljenju ili ustaljenom načinu pisanja polako jenjava. Kao što se Crnjanski u mladosti izražava veoma slobodno i jedinstveno, dok u poznim godinama piše „blaže“ (npr. "Dnevnik o Čarnojeviću" i "Kap španske krvi"), ili Sartr, tako i Šiler stvara na samom početku književne karijere jednu veliku i jedinstvenu dramu, „Razbojnici“. Mladost svakog čoveka, tako i pisca, krasi entuzijazmom, smelošću i slobodom izražavanja, dok starost znanjem, iskustvom i strpljenjem, tako da se dela većine pisaca mogu podeliti na ta dva dela. Šilerova drama, „Razbojnici“, pripadaju prvoj skupini, tako da je karakterišu gorepomenute osobine. U drami se mogu pronaći skoro neprimetni nedostaci koji nastaju baš usled mladalačkog nestrpljenja, međutim, to ni u koliko ne umanjuje vrednost ovog dela.
U ovom delu se prožimaju razna pitanja čovka iz osamnaestog veka; shvatanje prirode, društva, religije, morala, dok ključnu ulogu igra odnos Karl – Stari Moor – Franc, tj. sin – otac – sin. U ovom slučaju se taj porodični odnos može uopštiti, tako da bismo dobili odnos dve različite vrednosti unutar jedne države, ili pak sveta. Karl i Franc, iako braća, na svet gledaju suprotno. Karla je priroda nagradila lepim izgledom, hrabrošću, smelošću, snagom, te on predstavlja klasičnog grčkog junaka, dok je Franc prilagodljiv, snalažljiv i nemilosrdan, pa uprkos mnogim nedostacima, uspeva stvari pokrenuti i okrenuti u svoju korist. On je pokretač radnje. Njihov otac, stari Moor, predstavlja središte, objekat preko koga sinovi deluju međusobno, tj. oca, vlast, pa čak i Boga. Na kraju svi glavni likovi stradaju, ali ipak drama nema sve karakteristike tragedije.
Ono što ovu dramu izdvaja od ostalih jeste savršena retorika. Monologe treba čitati pažljivo, jer se u svakom krije jedan nov i originalan pogled na određen problem. Ova drama je nastala u osamnaestom veku, tako da je prilično „neiskvarena“. Dok savremeni pisci pišu po ugledu na mnoštvo pređašnjih pisaca, ovde se primeti samo uticaj helenske i hebrejske književnosti. Radnja ove drame je poslužila Dimi kao osnova za roman „Grof Monte Kristo“, a tema koju razrađuje Šiler se produbljuje u delima Dostojevskog, Mana i mnogih drugih.

Najbolja drama koju sam čitao (s tim što ih nema baš mnogo), a Šiler mi je za sada iznad Šekspira. Ocena 10/10.

Kaputt je neverovatna rec.Valjda i najcesce koriscena u govornom jeziku. Svaki covek je barem deset puta dnevno koristi. Kaputt je i mrtav covek, pokvaren auto,
kaputt je i umorna, prazna glava, sasuseno cvece i jos svasta ponesto:D Stranac koji dodje u Nemacku odmah to nauci kao prvu rec.

Znaš li da sam ja, u jednom veoma gadnom periodu života(A Kaputt sam čitao baš u to vreme, mesec-dva ranije možda), sanjao dva kera - jedan je bio crn a drugi braonkast - kako laju jedan na drugog. Onaj crni ker je nosio ljubičasti kaput dok sam drugog ja pokušavao da ogrnem svojim crnim kaputom. Kada sam to uradio, oba kera su me pogledala začuđeno, prestala da laju i otišla :)
Dok sam pokušavao da protumačim san, shvatio sam da je mozak hteo da mi ukaže na samu reč kroz predmet, tako da kaput je u stvari značio Kaputt, ono što sam ja tada bio, slomljen čovek :D
Dva kera su verovatno dva aspekta moje ličnosti, kako ja želim da tumačim :mrgreen:

Obožavam dela iz sedamnaestog i osamnaestog veka, gde se još bezuslovno verovalo u raj i pakao, u prokletstva, proročanstva, neporešivo tumačenje snova...

Pisci su uglavnom najsmeliji u početku svog stvaranja, a kako sazrevaju, stavovi poprimaju jasnije oblike, stil se postepeno upotpunjava, a smelost da se suprotstavi većini, opštem mišljenju ili ustaljenom načinu pisanja polako jenjava. Kao što se Crnjanski u mladosti izražava veoma slobodno i jedinstveno, dok u poznim godinama piše „blaže“ (npr. "Dnevnik o Čarnojeviću" i "Kap španske krvi"), ili Sartr, tako i Šiler stvara na samom početku književne karijere jednu veliku i jedinstvenu dramu, „Razbojnici“. Mladost svakog čoveka, tako i pisca, krasi entuzijazmom, smelošću i slobodom izražavanja, dok starost znanjem, iskustvom i strpljenjem, tako da se dela većine pisaca mogu podeliti na ta dva dela. Šilerova drama, „Razbojnici“, pripadaju prvoj skupini, tako da je karakterišu gorepomenute osobine. U drami se mogu pronaći skoro neprimetni nedostaci koji nastaju baš usled mladalačkog nestrpljenja, međutim, to ni u koliko ne umanjuje vrednost ovog dela.
U ovom delu se prožimaju razna pitanja čovka iz osamnaestog veka; shvatanje prirode, društva, religije, morala, dok ključnu ulogu igra odnos Karl – Stari Moor – Franc, tj. sin – otac – sin. U ovom slučaju se taj porodični odnos može uopštiti, tako da bismo dobili odnos dve različite vrednosti unutar jedne države, ili pak sveta. Karl i Franc, iako braća, na svet gledaju suprotno. Karla je priroda nagradila lepim izgledom, hrabrošću, smelošću, snagom, te on predstavlja klasičnog grčkog junaka, dok je Franc prilagodljiv, snalažljiv i nemilosrdan, pa uprkos mnogim nedostacima, uspeva stvari pokrenuti i okrenuti u svoju korist. On je pokretač radnje. Njihov otac, stari Moor, predstavlja središte, objekat preko koga sinovi deluju međusobno, tj. oca, vlast, pa čak i Boga. Na kraju svi glavni likovi stradaju, ali ipak drama nema sve karakteristike tragedije.
Ono što ovu dramu izdvaja od ostalih jeste savršena retorika. Monologe treba čitati pažljivo, jer se u svakom krije jedan nov i originalan pogled na određen problem. Ova drama je nastala u osamnaestom veku, tako da je prilično „neiskvarena“. Dok savremeni pisci pišu po ugledu na mnoštvo pređašnjih pisaca, ovde se primeti samo uticaj helenske i hebrejske književnosti. Radnja ove drame je poslužila Dimi kao osnova za roman „Grof Monte Kristo“, a tema koju razrađuje Šiler se produbljuje u delima Dostojevskog, Mana i mnogih drugih.

Najbolja drama koju sam čitao (s tim što ih nema baš mnogo), a Šiler mi je za sada iznad Šekspira. Ocena 10/10.
uuuu, Šiler... :worth:
čitala sam njegovu Prepisku sa Geteom. i bilo mi mnogo zanimljivo. jedino što ima preko 900 strana, to malo kvari... :D

Citaj Don Karlosa i Valenstajna jer su to ( za moj ukus i ne samo moj) njegove najbolje drame.

Ja Razbojnike nisam citala, a znam da je to njegovo delo obavezna lektira u skolama u Nemackoj tako da svako njega upoznaje
bas kroz Razbojnike

Poremecenost sveta - Amin Maluf
Mnogobrojni znaci poremećenosti u svetu:intelektualnu,finansijsku,ekonomsku.Ekonomska i finansijska odvode ceo svet ,kako to kažu u zonu turbulencije,sa nepredvidivim posledicama,a intelektualna koja vodi u totalnu razularenost,u isticanju identiteta,i kao takva onemogućava svaku raspravu...
Poremećenost sveta kako sam pisac kaže proizlazi iz simultane iscrpljenosti svih naših civilizacija, a naročito dveju kulturnih celina na koje se i sam poziva: Zapada i arapskog sveta.
Prvi nije dovoljno veran svojim sopstvenim vrednostima, dok je drugi zapao u istorijski ćorsokak.
"Zabrinjavajuća dijagnoza koja se ipak završava tračkom nade: buran period u koji ulazimo mogao bi nas dovesti do toga da izgradimo jednu konačno zrelu viziju naših pripadnosti, verovanja, različitosti, i sudbine planete koju delimo."
Za ovu knjigu Amina Malufa je dobio nagradu Knjiga i prava coveka za 2009.

Kaputt je neverovatna rec.Valjda i najcesce koriscena u govornom jeziku. Svaki covek je barem deset puta dnevno koristi. Kaputt je i mrtav covek, pokvaren auto,
kaputt je i umorna, prazna glava, sasuseno cvece i jos svasta ponesto:D Stranac koji dodje u Nemacku odmah to nauci kao prvu rec.
Ti bre znaš bolje o Nemcima od Nemaca:lol:

Poremecenost sveta - Amin Maluf
Mnogobrojni znaci poremećenosti u svetu:intelektualnu,finansijsku,ekonomsku.Ekonomska i finansijska odvode ceo svet ,kako to kažu u zonu turbulencije,sa nepredvidivim posledicama,a intelektualna koja vodi u totalnu razularenost,u isticanju identiteta,i kao takva onemogućava svaku raspravu...
Poremećenost sveta kako sam pisac kaže proizlazi iz simultane iscrpljenosti svih naših civilizacija, a naročito dveju kulturnih celina na koje se i sam poziva: Zapada i arapskog sveta.
Prvi nije dovoljno veran svojim sopstvenim vrednostima, dok je drugi zapao u istorijski ćorsokak.
"Zabrinjavajuća dijagnoza koja se ipak završava tračkom nade: buran period u koji ulazimo mogao bi nas dovesti do toga da izgradimo jednu konačno zrelu viziju naših pripadnosti, verovanja, različitosti, i sudbine planete koju delimo."
Za ovu knjigu Amina Malufa je dobio nagradu Knjiga i prava coveka za 2009.

Au,jel moraš takvu,kada živimo u skroz poremećenim vrednostima.Daću ti negativnu repku,samo da znaš:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back