Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Okean more - Alesandro Bariko
Toplo mi je pa ću navesti preporuku koja je i mene potakla da je nabavim i pročitam:)
"Jedna od najlepših knjiga svih vremena. Čudesan roman Alesandra Barika pripoveda o grupi ljudi koji se sticajem okolnosti, sudbine, sreće ili kobi susreću u hotelu na obali i čije se intimne priče prepliću u jednom vatrometu strasti, košmara i poetike življenja. Nadahnuto pripovedanje, mešanje više žanrova i narativnih tehnika, tečno tkanje koje čitaoca naprosto mami da nastavi dalje. Jedan od onih trenutaka kada nemate reči (i nikada ih nećete imati) za magiju reči koju ste upravo pročitali. Snaga književnosti u svom elementarnom obliku, roman koji ćete sa osobitim zadovoljstvom preporučivati dragim i voljenim osobama, prepričavati pasaže i vraćati im se u redovnim ciklusima. Radi svojevrsne čitalačke i duhovne "higijene" knjigu čitati što je češće moguće."

Ja sam prije možda nekih mjesec dana pročitao roman Mreže, autor Erih Koš. NIN-ova nagrada 1967. Tad sam se na ovom forumu takođe fino izrazio o ovoj knjizi, čini mi se da sam joj dao neku ocjenu 7/10.

Međutim, ja od tada nikako ne mogu da prestanem da mislim o toj knjizi. U glavi, kao na slajdu, imam sve scene, sve dijaloge i sve opise iz romana. Nevjerovatno je koliko sam oduševljen i zaljubljen u ovu knjigu postao. Bez imalo dileme, mjenjam mišljenje i ocjenu na 10/10!

Ako imate priliku da pročitate ovo izvanredno djelo, učinite to! Ova knjiga je nevjerovatna!

" Razgovori u Parizu " od Branke Bogavac,obima sa mnoštvom intervjua sa poznatim piscima kao:Borhes, Kundera, Emil Sioran, Jose Saramago, Andrej Makin, Umberto Eko, Ismail Kadare, Ežen Jonesko ...da ne nabrajam dalje .Mnogi su i nobelovci medju njima..Govore otvoreno,direktno o životu,smrti,religiji,politici odnosu prema komunizmu -vremenu u kome je većina njih proterana iz svojih zemalja..Treba pročitati!
Nije zanimljiva na način kako je Rudjer dao divan opis ,dubokog traga koji je u njemu ostavio roman Mreže.Skroz si me oduševio sa opisom.Sutra je tražim.Želim što pre da razmenimo utiske.:)Iskreno!

Poremecenost sveta - Amin Maluf
Mnogobrojni znaci poremećenosti u svetu:intelektualnu,finansijsku,ekonomsku.Ekonomska i finansijska odvode ceo svet ,kako to kažu u zonu turbulencije,sa nepredvidivim posledicama,a intelektualna koja vodi u totalnu razularenost,u isticanju identiteta,i kao takva onemogućava svaku raspravu...
Poremećenost sveta kako sam pisac kaže proizlazi iz simultane iscrpljenosti svih naših civilizacija, a naročito dveju kulturnih celina na koje se i sam poziva: Zapada i arapskog sveta.
Prvi nije dovoljno veran svojim sopstvenim vrednostima, dok je drugi zapao u istorijski ćorsokak.
"Zabrinjavajuća dijagnoza koja se ipak završava tračkom nade: buran period u koji ulazimo mogao bi nas dovesti do toga da izgradimo jednu konačno zrelu viziju naših pripadnosti, verovanja, različitosti, i sudbine planete koju delimo."
Za ovu knjigu Amina Malufa je dobio nagradu Knjiga i prava coveka za 2009.

A da li si čitao: Samarkand-Amin Maluf i da li znaš da on često ide u osamu.Povlači se na jedan od otoka,i da je izbegao iz Libana i živi u Francuskoj.:)

"Pripovetke" -- Kočić (ima dobrih, i onih manje dobrih, nezanimljvih...)

"Travnička hronika" -- Andrić (Jedan od najboljih pripovedača na koje sam nailazio do sada, preporuka ko nije..)

"Pripovetke" -- Kafka (mukotrpan, mada se može probrati)

"Bakonja fra Brne" -- Matavulj (zanimljiv Simin roman pisan dalmatinskim jezikom)

"Njujorške priče" -- O Henri (Izvanredne priče, sjajan zaplet i još bolji rasplet)

"Niko i ništa u Parizu i Londonu" -- Orvel (prvi Orvelov roman, odličan prikaz slike i prilike prosjaka, perača sudova, u P i L....)

" Razgovori u Parizu " od Branke Bogavac,obima sa mnoštvom intervjua sa poznatim piscima kao:Borhes, Kundera, Emil Sioran, Jose Saramago, Andrej Makin, Umberto Eko, Ismail Kadare, Ežen Jonesko ...da ne nabrajam dalje .Mnogi su i nobelovci medju njima..Govore otvoreno,direktno o životu,smrti,religiji,politici odnosu prema komunizmu -vremenu u kome je većina njih proterana iz svojih zemalja..Treba pročitati!
Nije zanimljiva na način kako je Rudjer dao divan opis ,dubokog traga koji je u njemu ostavio roman Mreže.Skroz si me oduševio sa opisom.Sutra je tražim.Želim što pre da razmenimo utiske.:)Iskreno!
Sioran je pravi sagovornik za te teme, mada se zna šta on ima da kaže. :lol: Posebno o smrti, pa i religiji :lol: mislim, ko je pročitao Razgovore, Pad u vreme, ili bar Silogizme gorčine <3
Potražiću ovo :)

Bufalo noći - Arijaga Giljermo, Dejadora 230 str. 8/10

Jako se razlikuje od knjiga koje inače čitam. Po svemu. A i po tome jer je meksička knjiga a ja latino literature retko uzimam.
Dobra knjiga. Filmična je zaista onako kako kažu u prikazu.
Sviđa mi se iako govori o mlađim ljudima i njihovom životu. O mnogo čemu što je mene davno prošlo, a i o mnogo čemu što me nije ni dotaklo u to doba.

Sve u svemu... ja slabo umem da pretstavim ove latino knjige :think:

PUT Kormak Makarti

Apokalipticni scenario u kome otac i sin pokusavaju ( vec nekoliko godina tumaranja po gudurama Amerike) da stignu na neku obalu, na Jug, u nadi da ce tamo
biti bar toplije i da ce njihivi zivoti biti sigurniji, ali ni sami nisu sigurni i ne znaju tacno ni gde je taj Jug ni kako da stignu do njega.
Atmosfera je sumorna, stalno je hladno, otac i bolesljivi sin su uvek na granici smrti od gladi ili zime.

U toj postapokokalipticnoj atmosferi moraju da se cuvaju od bandi koje su preuzele vlast ( nije jasno o kakvoj se to apokalipsi radi, da li je rat bio, neka revolucija, ali
to za radnju nije ni vazno) i koje ne prezaju ni od cega ukljucujuci i kanibalizam, otimanje dece da bi ih pojeli, a ima i strasnih scena gde se ljudima sece deo po deo
dela da bi se pekao, jeo.

U celom romanu je uvek kraj novembra/pocetak decembra, hladno je, dani su kratki, nema ni tracka sunca.
Dirljiva je neznost i ljubav oca prema bolesljivom detetu, jezik je skrt, svodi se na najobicnije svakodnevne recenice
o gladi i zimi, ali i o smrti i Bogu.

Sneg je uvek sive boje kao i njihovo beznadje.
Roman je putovanje u beznadje.

Mene je licno podsetila na Slepilo, ali neka jos srasnija verzija.

Poslednja izmena:

Koliko godina ima ta Bogavac?
Sioran je barem od 1980 imao Alchajmera tako da prosto ne verujem da je mogao ( zeleo) da jednoj novinarki iz CG daje nekakve vazne intervjue.

Ismail Kadare je veliki knjizevnik, treba citati njegove knjige , a ne sta neke publicistkkinje imaju o njemu da kazu.

Ja sam samo gledao istoimeni film, ali mi se čini, na osnovu tvog opisa, da su dobro pogodili atmosferu. Celuloidni me uraci zaista rijetko potresu, ali ovaj me ostavio sa zaista mučnim osjećajem, i to baš tog beznađa koje si spomenula, a koje je nametljivo pulsiralo u glavi dugo poslije.

Izvinjavam se zbog ekskurzije, nisam mogo d'odolim :D

Ja sam samo gledao istoimeni film, ali mi se čini, na osnovu tvog opisa, da su dobro pogodili atmosferu. Celuloidni me uraci zaista rijetko potresu, ali ovaj me ostavio sa zaista mučnim osjećajem, i to baš tog beznađa koje si spomenula, a koje je nametljivo pulsiralo u glavi dugo poslije.

Izvinjavam se zbog ekskurzije, nisam mogo d'odolim :D

Ma sta se izvinjavas, izgeda da je bas film i doprineo slavi" romana. Ja film nisam gledala, cak nisam ni znala da je snimljen film.

PUT Kormak Makarti

Apokalipticni scenario u kome otac i sin pokusavaju ( vec nekoliko godina tumaranja po gudurama Amerike) da stignu na neku obalu, na Jug, u nadi da ce tamo
biti bar toplije i da ce njihivi zivoti biti sigurniji, ali ni sami nisu sigurni i ne znaju tacno ni gde je taj Jug ni kako da stignu do njega.
Atmosfera je sumorna, stalno je hladno, otac i bolesljivi sin su uvek na granici smrti od gladi ili zime.

U toj postapokokalipticnoj atmosferi moraju da se cuvaju od bandi koje su preuzele vlast ( nije jasno o kakvoj se to apokalipsi radi, da li je rat bio, neka revolucija, ali
to za radnju nije ni vazno) i koje ne prezaju ni od cega ukljucujuci i kanibalizam, otimanje dece da bi ih pojeli, a ima i strasnih scena gde se ljudima sece deo po deo
dela da bi se pekao, jeo.

U celom romanu je uvek kraj novembra/pocetak decembra, hladno je, dani su kratki, nema ni tracka sunca.
Dirljiva je neznost i ljubav oca prema bolesljivom detetu, jezik je skrt, svodi se na najobicnije svakodnevne recenice
o gladi i zimi, ali i o smrti i Bogu.

Sneg je uvek sive boje kao i njihovo beznadje.
Roman je putovanje u beznadje.

Mene je licno podsetila na Slepilo, ali neka jos srasnija verzija.

Put je dobra knjiga. Makarti je dobio Pulicerovu nagradu za nju. Iako kraća i pristupačnija od Krvavog meridijana, knjiga mu je jedan način slična - ispituje tamnu stranu Amerike, najtamniju, najgroteskniju. Završetak Puta je kritikovan kao malo previše holivudski i nesaglasan sa opštim tonom priče.

Put je dobra knjiga. Makarti je dobio Pulicerovu nagradu za nju. Iako kraća i pristupačnija od Krvavog meridijana, knjiga mu je jedan način slična - ispituje tamnu stranu Amerike, najtamniju, najgroteskniju. Završetak Puta je kritikovan kao malo previše holivudski i nesaglasan sa opštim tonom priče.

Krvavi meridijan cu ipak citati jer valjda posle ovog romana ne moze da bude surovih scena koje bi mee iznenadile.
Danas sam dobila trilogiju ( All the pretty horses, The crossing i Cities of the Plain) ima i hiljadu strana pa cu to kasnije i natenane.

Kraj Puta moze da se nazove holivudskim, ali je dobro da barem na jednom mestu u romanu postoji i tracak nade za coveka.:)

Knjiga zadušnica - Brana Crnčević
Posvećene stranice :Branko Ćopić, Zoki Radmilović, Miloš Crnjanski, Duško Radović, Slobodan Aligrudić, Mika Antić, Brana Petrović, Mira Trailović,Mihizu,kome kaže"Rak duše, to je naša boljka"...vredi pročitati,jer Branin način kazivanja povede i u dahu se pročita

Nema zemlje za starce sam samo pročitao od Makartija i to mi uopšte nije leglo, baš podseća na neki holivudski film...

Pomalo je nesrećna okolnost što je kod nas većina ljudi upoznala Makartija po tim kasnijim romanima po kojima su snimljeni filmovi. Nema zemlje za starce, pa i Put, inferiorni su u odnosu na Krvavi meridijan, koji će vjerovatno ostati najvažnije njegovo djelo.

Коначно нашао времена да прочитам дугопланирани "Велики рат" од А. Гаталице. Добар роман, рекао бих, али никако не могу да се отмем утиску да ми је све ово однекуд познато (не мислим на податке, него на приповедачки поступак и технику). Иако ликови нису дубље разрађивани, мислим да то, заједно са великим бројем "главних" ликова и њиховим сличним судбинама доприноси поруци о бесмислу рата (ваљда је то поента сваког (анти)ратног романа). Крај ми је некако неубедљив, као да је смандрљан на брзину.

Charlotte Rogan:U čamcu
Leto je period kada najviše čitam ovakvu literaturu..Jesen a naročito zima su mi periodi za one najbolje,kojima se posvećujem ponekad iznova,iznova i uvek otkrivam nešto novo,kao kod Dostojevskog,Kafke,Meše ili Andrića..:)
U čamcu ,psihološki triler,avantura,lakog stila,čita se u dahu,zbog radoznalosti :štopre saznati kako preživeti u čamcu za spašavanje koji pluta Atlantikom i kakve misli obuzimaju tu grupu ljudi..:)

Коначно нашао времена да прочитам дугопланирани "Велики рат" од А. Гаталице. Добар роман, рекао бих, али никако не могу да се отмем утиску да ми је све ово однекуд познато (не мислим на податке, него на приповедачки поступак и технику). Иако ликови нису дубље разрађивани, мислим да то, заједно са великим бројем "главних" ликова и њиховим сличним судбинама доприноси поруци о бесмислу рата (ваљда је то поента сваког (анти)ратног романа). Крај ми је некако неубедљив, као да је смандрљан на брзину.

O Velikom ratu smo razgovarali u Čitalačkom klubu (žestok klub, kad su samo moderatori u njemu :hahaha:)

http://forum.krstarica.com/showthre...na-čitanje?p=25735784&viewfull=1#post25735784

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back