Srbi i Hrvati, šta nas spaja a šta razlikuje

Solun , Avgust 2008.
...Smotra folklora..itd..Balkanskih zemalja..11 zemalja učesnica..

Moja ćera (8 god.) u Srpskoj narodnoj nošnji, prolazi sa drugaricom
pored vršnjaka u narodnim nošnjama iz HR...i odjednom ,slinavci počinju da
viču- četnikuše!! i jedan slinavko ih gađa plastičnom flašicom vode....
srećom promašuje....

Pošto sam sedeo par metara odatle u kafiću, skočim i ,sav polulud, potrčim
ka njihovom vođi puta.....On, sav zelen i us.ran, stoji i gleda me....

Kada sam ga pitao zašto ne reaguje, on onako us.ran uspeva da izgovori glupost...
...''..ja se zaista izvinjavam, nisu znali da ste vi tu !?!?!?...
Da se nije pojavio neki Grk,organizator, tog trenutka bih mu isterao nos na drugu stranu...

Vidite, problem je što moja ćera još uvek ne zna šta su ustaše, četnici,balije itd...
..a neki ******i hrvačić ,koji još ne ume ni da priča kako treba, od roditelja dobija
instrukcije o četnicima i četnikušama....jbem im sve u kući što imaju....

Zato će moji klinci da budu naučeni da vam se nayebu mile vam mamice kad god je to moguće....

Za mene je kasno, drugačije sam vaspitavan i drugačije sam rastao.....
A moje klince,... ne mora ništa da spaja....sa vama..

Poslednja izmena:
da nisi musliman?

nisam musliman. poreklo mi je 5 generacija nazad srpsko. jedna cukunbaba mij bila cehinja. ovaj nick je zezanje.
samo me uzasno nervira sto moji sunarodnici bar nekad i bar na ovom forumu ne mogu u vezi bar necega (kao sto su hrvati) da se uzdignu iznad necega, vec kao deca stalno vrte istu pricu koja vise nikome nije zanimljiva.
i prezvakavaju dnevnu kafansku politiku. I nisu svesni da hrvati ovde dolaze da bi se za.jebavali i da im puca **** i to sto ih zovete ustashe, i za jasenovac i za sve...
kad im doqurci da nas slusaju, uzmu pashose i odu na vikend u austriju, bled, trst...
a pobili su milion ljudi i niko im nista ne moze. kazu-nismo i iskuliraju svaku temu o jasenovcu, jamama, srbosecima...
i jos ako primecujete hrvati tendenciozno postavljaju teme da se napalimo kao konji i onda nas za.jebavaju.
to je moje vidjenje.

Zivimo u dve drzave,prve komsije,razumemo se kad razgovaramo.Mi taj jezik zovemo Srpski,oni Hrvatski.Ne vidim razliku,razumemo se potpuno.Istoriju bih prepustio istoricarima,na kraju krajeva i nju pisu ljudi,ne verujem da bilo gde ima potpune istorijske istine.Sustina je da mi ne mozemo Srbiju,niti oni Hrvatsku ,staviti na ledja pa npr.preneti u Afriku.Hteli,ne hteli,moramo da zivimo ovde gde jesmo.Kad je tako hajde da pokusamo,ali trezveno,bez uvreda,da analiziramo:Sta nas to spaja a sta razdvaja.U cemu se to mi ,kao narodi,nije me briga za politiku i politicare pogotovu,razlikujemo a u cemu ne?!:think:

Осим заједничког српског језика и присуства на Балкану ,вери Хришћанској и лењости,ништа друго нас не спаја .Хрвати патолошки мрзе Србе и Србију из обичне љубоморе и зависти -вековима су нам завидели на томе што смо ми имали Краља и Отаџбину док су они само били туђи коњушари -или сиротиљски пук.Завидели су нам на нашој историји и јунаштву-коју су чак и покушали да присвоје .Тако на пример родоначелник правашко-усташког покрета Анте Старчевић је чак тврдио да су Милош Обилић и Цар Душан били Хрвати.За Србе је тврдио да су ,,накот зрео за сјекиру,,Али то истог Старчевића није била срамота да у Краљевини Србији конкурише за место професора на ,,лицеју,,тако што је чак и молбу за посао написао ћирилицом.Ето такви људи у садашњој Хрватској имају тргове и улице у свим градовима.,,Хрвати су заиста најхрабрији народ не зато што се ничег не боје већ зато што се ничег не стиде.,,

Uzas,ako tako vaspitavaju decu,sta ocekuju,gde misle da im ta deca zive.Ovo je porazavajuce.

Ne verujem da je to opšta pojava, ali svako neka formira svoj odnos prema tome
na osnovu ličnih iskustava i mišljenja......

Meni se upravo iz Australije vratio drug iz detinjstva, Hrvat, ostaje u BG za stalno..
među nama se ništa nije promenilo, tek sad planiramo ludorije...:ok:

nisam musliman. poreklo mi je 5 generacija nazad srpsko. jedna cukunbaba mij bila cehinja. ovaj nick je zezanje.
samo me uzasno nervira sto moji sunarodnici bar nekad i bar na ovom forumu ne mogu u vezi bar necega (kao sto su hrvati) da se uzdignu iznad necega, vec kao deca stalno vrte istu pricu koja vise nikome nije zanimljiva.
i prezvakavaju dnevnu kafansku politiku. I nisu svesni da hrvati ovde dolaze da bi se za.jebavali i da im puca **** i to sto ih zovete ustashe, i za jasenovac i za sve...
kad im doqurci da nas slusaju, uzmu pashose i odu na vikend u austriju, bled, trst...
a pobili su milion ljudi i niko im nista ne moze. kazu-nismo i iskuliraju svaku temu o jasenovcu, jamama, srbosecima...
i jos ako primecujete hrvati tendenciozno postavljaju teme da se napalimo kao konji i onda nas za.jebavaju.
to je moje vidjenje.

pa otprilike si u pravu,ali i ja sam hrvat :mrgreen:

nisam dosao na ovaj forum da nekog palim ili provociram,nego cisto da vidim kakva misljenja prevladavaju.

ovo milion je dobro podebljana cifra,ali kad vec spominjes takvo nesto misli i na zrtve sa druge strane.

i da,trebali bi da krenete naprijed,kanit se hrvata i gledat ispred sebe

rekli smo:Istoriju ostavljamo istoricarima.OK?! I ne zivimo u istoriji vec danas.Sta danas,sutra,za 10 godina.Ili da se ubijamo pa da nam potomci "sabiraju" ko je koga vise pobio? Nikakvo bratstvo i jedinstvo,mi smo komsije,dve razlicite drzave.Nemas razloga nikaoga da volis,jednostavno gledas interes.Mi nas,oni svoj.Ali mi je nekako lakse da se dogovorim sa Hrvatom nego sa Grkom.Makar meni,nekako se ne snalazim sa grckim jezikom i njihovim pismom.Niko nista ne treba da zaboravlja,ali pustimo istoriju istoricarima,ne zivi se od istorije.A mi smo,kao i oni,nekakvi hriscani.Zanimljivo.

Када сам последњи пут био у Грчкој на мору одлично сам се споразумевао са Грцима на енглеском ,,хелоу вуан колд бир плиз,, ,,тхенк ју,, А кад би спазили мајицу са натписом ,,СРБИЈА,, ,,о ју ар фром сербиа-грејт,,...и томе слично
Не смем ни да помислим шта би се десило кад бих са истом мајицом прошетао нпр,Сплитом.

Када сам последњи пут био у Грчкој на мору одлично сам се споразумевао са Грцима на енглеском ,,хелоу вуан колд бир плиз,, ,,тхенк ју,, А кад би спазили мајицу са натписом ,,СРБИЈА,, ,,о ју ар фром сербиа-грејт,,...и томе слично
Не смем ни да помислим шта би се десило кад бих са истом мајицом прошетао нпр,Сплитом.

Pa da ste ratovali s Grčkom prije 15-tak godina, nebi ni tamo nosao tu majicu.

Nisi u pravu Srbija nije bila u ratu sa Hrvatskom.
U R Hrvatskoj je doslo do asistencije JNA po nalogu predsednistva SFRJ o razoruzavanju paravojnih formacija koje su odbile da se dobrovoljno razoruzaju.
To je istina .

Ozbiljno?

Što je radila služba SDB-a SR Srbuje 1990. u Kninu,Arkan i ostali ološ..

Frenkiju Simatoviću i Jovici Stanišiću se zbog toga sudi u Hagu...

Solun , Avgust 2008.
...Smotra folklora..itd..Balkanskih zemalja..11 zemalja učesnica..

Moja ćera (8 god.) u Srpskoj narodnoj nošnji, prolazi sa drugaricom
pored vršnjaka u narodnim nošnjama iz HR...i odjednom ,slinavci počinju da
viču- četnikuše!! i jedan slinavko ih gađa plastičnom flašicom vode....
srećom promašuje....

Pošto sam sedeo par metara odatle u kafiću, skočim i ,sav polulud, potrčim
ka njihovom vođi puta.....On, sav zelen i us.ran, stoji i gleda me....

Kada sam ga pitao zašto ne reaguje, on onako us.ran uspeva da izgovori glupost...
...''..ja se zaista izvinjavam, nisu znali da ste vi tu !?!?!?...
Da se nije pojavio neki Grk,organizator, tog trenutka bih mu isterao nos na drugu stranu...

Vidite, problem je što moja ćera još uvek ne zna šta su ustaše, četnici,balije itd...
..a neki ******i hrvačić ,koji još ne ume ni da priča kako treba, od roditelja dobija
instrukcije o četnicima i četnikušama....jbem im sve u kući što imaju....

Zato će moji klinci da budu naučeni da vam se nayebu mile vam mamice kad god je to moguće....

Za mene je kasno, drugačije sam vaspitavan i drugačije sam rastao.....
A moje klince,... ne mora ništa da spaja....sa vama..

zlo mi dodje kad procitam vako nesto,jer si 100% u pravu,sto se tice odgoja te djece u hrvatskoj.ta djeca vecinom bivaju tako usmjerena od roditelja koji su najmanje ili nikako okusili rat,pa se pusu kao veliki hrvati,sto je recimo slucaj za zg.

ali cinjenicu jos jednu nemoj smetnut sa uma,nesto sto sam ja kao hrvat objasnjavao drugim srbima,ali sa ne bas puno uspjeha.

recimo zasto je zadar onako lose orijentiran prema srbima? ti ces reci da su to lude ustase kojima nije dosta sto su protjerali srbe iz krajine,nego bi jos da rade sranja.medjutim taj zadar je sustavno unistavan i granatiran 4 duge godine uz ogromne civilne zrtve,iz kojeg je se moglo samo brodom otic.dok ti uzimas u obzir protjerane srbe,zadrani uzimaju u obzir blokadu grada i protjerivanje hrvata sa tada okupirane krajine.dakle svi imaju svoje razloge.

u goroj poziciji od zadra sto se tice blokade grada od jna,je bio i moj mostar,samo sto su u mostaru srbi i crnogorci rado vidjeni gosti i njihova auta ne bivaju razbijana.mi smo mozda malo drukciji

Pa da ste ratovali s Grčkom prije 15-tak godina, nebi ni tamo nosao tu majicu.

1960 године (15 год.од Јасеновца)Срби су се клели у братство и јединство,ишли у Хрватску на море,тамо пили и певали са Хрватима као са браћом рођеном.А Јасеновац нисмо ни помињали -ви ћете Овчару да нам набијате на нос још 150 година.

:hahaha::hahaha::hahaha:

sad je nas.......

Čitaj brusnice:
''Franko Simatović – Frenki
55647_312.jpg

Osnivač "Crvenih Beretki"

Godina i mesto rođenja: 1954, Beograd

Porodično stablo: Otac Pero, Dubrovčanin, bio je partizan, a posle rata visoki oficir JNA i jedan od osnivača vaterpolo kluba Partizan. Sestra Dubravka (udata Horvat) danas živi u Rijeci.

Obrazovanje: Viša policijska škola i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Govori tečno engleski.

Čitaj brusnice:
''Franko Simatović – Frenki
55647_312.jpg

Osnivač "Crvenih Beretki"

Godina i mesto rođenja: 1954, Beograd

Porodično stablo: Otac Pero, Dubrovčanin, bio je partizan, a posle rata visoki oficir JNA i jedan od osnivača vaterpolo kluba Partizan. Sestra Dubravka (udata Horvat) danas živi u Rijeci.

Obrazovanje: Viša policijska škola i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Govori tečno engleski.

brusnica :rotf:

pa dobro nacitani jezikoslovce,iznenadilo me je da jos imas problema sa citanjem jer ja ovdje nigdje ne vidim da pise da je on hrvat :dash:

brusnica :rotf:

pa dobro nacitani jezikoslovce,iznenadilo me je da jos imas problema sa citanjem jer ja ovdje nigdje ne vidim da pise da je on hrvat :dash:

Otac Frenkija Simatovica, Pero Simatovic je kao vojni i jugoslovenski kadar iz Beograda sa prvom zenom imao dvoje dece - sina Franka i cerku Dubravku, udatu Horvat, koja zivi u Rijeci. Simatovici danas zive u Beogradu, otac u Njegosevoj, a sin Frenki na Senjaku.

Kako je nedavno pisala zagrebacka Arena, Simatovici su Dubrovcani, jer je Frenkijev otac Pero roden u Zupi dubrovackoj 1921. godine. I njegov otac Baro, Frenkijev deda je Dubrovcanin i Hrvat. A Perina majka, a Frekijeva baba Ivanjica je pastrovicka Crnogorka iz Petrovca na Moru. Pored Pere njih dvoje Baro i Ivanjica imali su i sina Vladu.

Frenijev otac je u Dubrovniku zavrsio Uciteljski fakultet, a u to vreme bio i poznati plivac i vaterpolista. U prolece 1941. godine Pero Simatovic je otisao u domobrane, jer je bio prohrvatski nastrojen. A njegov brat Vlado Simatovic prosrpski orijentisan otisao je u cetnike. Obojica su kraj rata docekali u partizanskim uniformama.

U Austriji je kao domobran Pero Simatovic je zavrsio Vojnu akademiju i 1943. se vraca u Zagreb. Tu se iste godine ozenio sa Frenikijevom majkom, jednom lepom curom iz Bjelovara iz porodice Vinter. Oboje prelaze krajem rata u Beograd u kome su rozeni i Franko i Dubravka. Kao deca redovno su odlazili kod bake u Dubrovnik, ali kasnije, kada su odrasli to nisu cinili ni Frenki, ni sestra Dubravka.

Back