Srbi i Hrvati, šta nas spaja a šta razlikuje

branimir(dzoni)stulic-cale hrvat,keva srpkinja

sinisha mihailovic-cale srbin,keva hrvatica

goran bregovic-cale hrvat,keva srpkinja

drazen petrovic-cale srbin,keva hrvatica

novak djokovic-cale srbin,keva hrvatica

patrijarh pavle-cale srbin,keva hrvatica

milorad pupovac-cale srbin,keva hrvatica

ljubo("zemunac")magas-cale hrvat,keva srpkinja

Не знам да ли је (у)гледање на Хрвате томе узрок, али наша историографија толико игнорише Србију и Србе северно од Саве и Дунава да је то забрињавајуће.

У свести просечног Србина, историја престаје 1389. и Косовском битком након које следи "500 година турског ропства" и ништа се није дешавало до 1804. и Карађорђевог устанка.

А између тога, Стефан Лазаревић и српски деспоти владали малтене 200 година по Срему, Банату и Бачкој и клали се са Турцима продирући на југ и југозапад чак до Крушевца и Сребренице; 1526-28. постоји краткотрајно независна српска држава са престоницом у Суботици и Сегедину; 1594. избија у Банату прави "Први српски устанак" против који је по размерама био већи од Карађорђевог и у којем су као одмазду Турци спалили мошти св. Саве на Врачару; 1690. године Срби постају нација у Аустрији и добијају право на војводство и војводу, а током читавог 19. века траје борба за то право која и даје неке резултате 1849. када је основано војводство Србија. Читав један сегмент историје се отписује, низ воду се пушта 400 година српске историје а то само зато што се она није одвијала на Балкану него у Панонији. А панонска Србија није ништа мање Србија од балканске, нити су панонски Срби ишта мање Срби од оних на Балкану.

Lepo rečeno i tačno od reči do reči.:ok:

Више је Шабац комшијски регион са Осијеком него Кикинда, али ако и узмемо Загорца и Шумадинца... само сад морам да се вратим неколико корака уназад. Не знам како је сада ово дошло до менталитетске сродности Загораца и Шумадинаца, када то нико није ни помињао. Ја сам конкретно рекао да би католик Загорац брже и радије прихватио католика Шумадинца или Моравца, него католика Херцеговца или католика Далматинца. А то и није тешко уочити: и један и други тип је онако "тихо-инаћарски", а и један и други су вредни, радни и поштују закон, не филозофирају превише него гледају свој посао и своје имање. За Крајишнике, Херцеговце и Далматинце (а и Црногорце, али њих по страни јер нису подељени по вери на Србе и Хрвате) се то не може рећи. Молим без увреде, јер ово није никакав локалпатриотизам већ уочавање једног шаблона. Тај динарски тип људи је познат као нераднички, поносит, сналажљив и вешт у заобилажењу закона и проналажењу законских рупа и стицању добити без неког претераног рада; познат као гласан и бучан, разметљив, онај који више воли да води туђу бригу него своју, који "филозофира" и кога одликује једна посебна колективна свест узајамне блискости и "земљаштва" која ове друге типове не одликује.

А за оно друго, мени је стварно жао што и Србија и Срби толико инсистирају на Турцима и турској власти уместо да потенцирају исто средњоевропско наслеђе као Хрвати, на које имају пуно право. Војводина није колонија, није освојена територија, није страни елемент у Србији. Војводина је била Србија када Србије није ни било, а једна маса Срба која је живела на територији Хрватске, Славоније, Барање, Срема, Бачке и Баната и која је била под европском, аустријском влашћу није за одбацивање. Поготово јер су три потоње регије кроз историју носиле снажан српски печат, од 1849-1860. су били уређени као српска административна јединица у оквиру Аустрије, а од 1918. се и званично налазе у саставу Србије. Немам ја ништа против да Београђани, Крушевљани, Нишлије, Крагујевчани и остали толико апострофирају подаништво својих предака под Турцима и снажан печат који је турска управа оставила, али нека при томе не говоре "Ми, Срби", него "Ми, Србијанци" јер има и нас Срба који такође живимо у Србији, а нисмо део те приче, нити желимо да будемо део те приче. Приче која се односи само на један део Срба, а никако на Србе као целину.

slazem se, srbi u vojnoj krajini i panoniji su odigrali veoma znacajnu ulogu u ocuvanju srpskog identiteta i nacije

U temi je bilo dosta diskusija.Naravno da se razlikuju,i mi se razlikujemo.Ali je jedna bitna karakteristika evidentna.Veoma smo slicni,razlikujemo se mozda 10%.To je neka moja procena,trudio sam se da budem objektivan.Pozdrav svima.
Po svim medjunarodnim priznatim nacelima Srbi i Hrvati su jedan Narod..
Govore isti jezik-osnovna razlika je u Veri....
Ali nigde u Svetu verska ili ideoloska pripadnost nije definisala jedan Narod..
Nije problem sto Hrvati tvrde da su poseban Narod-vec je problem zasto to Svet priznaje..
Demokratski Svet je priznavajuci da su Srbi i Hrvati dva razlicita Naroda pljunuo na sve zakone lingvistike i postulate o definisanju jednog Naroda..
Nigde u Svetu majke ne radjaju decu sa 2 maternja jezika-samo kod Nas se radjaju deca sa cetiri maternja jezika..
Nas spaja jezik-u sustini Mi smo jedan Narod..
Razdvaja Nas nasa Istorija 20 Veka..
Zlocinac mora da plati ratnu odstetu Zrtvi-da vrati sto je oteto-posle toga je moguca dalja saradnja.

Po svim medjunarodnim priznatim nacelima Srbi i Hrvati su jedan Narod..
Govore isti jezik-osnovna razlika je u Veri....
Ali nigde u Svetu verska ili ideoloska pripadnost nije definisala jedan Narod..
Nije problem sto Hrvati tvrde da su poseban Narod-vec je problem zasto to Svet priznaje..
Demokratski Svet je priznavajuci da su Srbi i Hrvati dva razlicita Naroda pljunuo na sve zakone lingvistike i postulate o definisanju jednog Naroda..
Nigde u Svetu majke ne radjaju decu sa 2 maternja jezika-samo kod Nas se radjaju deca sa cetiri maternja jezika..
Nas spaja jezik-u sustini Mi smo jedan Narod..
Razdvaja Nas nasa Istorija 20 Veka..
Zlocinac mora da plati ratnu odstetu Zrtvi-da vrati sto je oteto-posle toga je moguca dalja saradnja.

Jezik jeste bitna odrednica nacionalne pripadnosti, ali je vera jedan od najjacih cinilaca identiteta svakog coveka. Tacno je da postoje narodi konfesionalno podeljeni, a ipak zvanicno jedinstveni, poput Nemaca, Albanaca... Ali ako se malo zagrebe ispod povrsine vidi se da ih vera veoma razdvaja, i da se kao jedinstveno ponasaju samo prema spolja, npr Albanci- velike tenzije postoje narocito izmedju muslimana i pravoslavaca na jugu, a o cemu se jako malo govori, jer su svima zamazane oci onim cuvenim "jedina religija Albanaca je albanstvo". Imao sam srecu da na fakultetu politickih nauka u Beogradu slusam predavanja profesora Miloljuba Jeftica, priznatog islamologa, koji izgleda jedini kod nas o tome govori, narocito u knjizi "Siptari i islam", a koja se na zalost jako tesko nalazi. Nesto slicno sam citao i o netrpeljivosti Nemaca katolika i Nemaca protestanata, tokom spremanja diplomskog rada. Tako da, iako nas sa Hrvatima spaja zajednicko poreklo, u sustini smo veoma razliciti narodi, pogotovu zbog toga sto je u konstituisanju nacionalnog identiteta i jednih i drugih veliku ulogu odigrala upravo religija...

Ja mogu da kazem ,poznajem i jedne i druge ,odrasla sa Hrvatima,Srbi imaju odlican smisao za humor, najbolju kinematografiju,urbani su ,oni zive tako,to nije foliraza,kao recimo kad zet pravi tastu 40 dana,pa kaze, joj deda da nije post,mogo sam da ispecem lepo prasence,evo cu sa ovu ribu da se udavim,onda se zaboravi pa pusti muziku dva put po 100 vati u kolima,vidjela sam to ,spontani su,a Hrvati nemaju smisao za humor ,kinematografija im je 0 bodova,prestrasno,ledeno su hladni,sto bi reko moj sin ,joj sto volim sto sam Srbin,a ima samo 9 god.,a ja kazem zasto ti je to tako vazno,a on ,vazno je vazno.......

Ja mogu da kazem ,poznajem i jedne i druge ,odrasla sa Hrvatima,Srbi imaju odlican smisao za humor, najbolju kinematografiju,urbani su ,oni zive tako,to nije foliraza,kao recimo kad zet pravi tastu 40 dana,pa kaze, joj deda da nije post,mogo sam da ispecem lepo prasence,evo cu sa ovu ribu da se udavim,onda se zaboravi pa pusti muziku dva put po 100 vati u kolima,vidjela sam to ,spontani su,a Hrvati nemaju smisao za humor ,kinematografija im je 0 bodova,prestrasno,ledeno su hladni,sto bi reko moj sin ,joj sto volim sto sam Srbin,a ima samo 9 god.,a ja kazem zasto ti je to tako vazno,a on ,vazno je vazno.......

ил по новом

НИЈЕ СВЕЈЕДНО

Back