Srbi i Hrvati, šta nas spaja a šta razlikuje

Evo jednih novina iz 1939. godine, "ismijavaju" autonomnu Banovinu Hrvatsku i napadaju je da je ona "Ostatak ostataka Hrvatske" (reliquae reliqiarum, termin korišten za oblast od Zagreba do Rijeke što je ostala usljed turske osmanske najezde, inače). Karte "prave Hrvatske" su crno obojene:

banovina.jpg

zasto, ko je veci...necu sigurno u obzir da uzmem vas Hrvate...pa vi ste i svog Dzonija Stulica ubili kao umetnika samo zato sto je izjavio da pise srpskim knjizevnim jezikom jer drugi ne postoji...a koje je tek misljenje o Corbi, koji zamisli ima istetoviran srpski grb na ruci i nosi srpska, ravnogorska obelezja...

ja mislim da dosad na forumu nisam spomenuo rijec cetnik u pravom smislu rijeci,ali cu morat sad da je spomenem.stulic je veci cetnik od pola cetnika iz srbije.

pises budalastine,niko ga nije napao jer je on izjavio da pise na srpskom nego sto je j.... mater hrvatsku svim hrvatima i proglasio ih ustasama.

ne znam kako bi ga narod docekao da se vrati

Evo jednih novina iz 1939. godine, "ismijavaju" autonomnu Banovinu Hrvatsku i napadaju je da je ona "Ostatak ostataka Hrvatske" (reliquae reliqiarum, termin korišten za oblast od Zagreba do Rijeke što je ostala usljed turske osmanske najezde, inače). Karte "prave Hrvatske" su crno obojene:

banovina.jpg

Nemojte da gubimo vreme sa kartama i mapama,to nikuda ne vodi.Svako,ama bas svako, moze da nacrta "svoju" mapu,to su budalastine oko kojih se narod nepotrebno prepucava.

sreca pa si se ti pametan nasao to da potvrdis.pogledaj malo onu mapu gore i malo se obrazuj kad vec umires od smijeha na pomen turske hrvatske

I .. sta bi ta mapa trebala da mi kaze . Jel to neka mapa iz Otomanske imperije , koju su Otomani napravili , pa ja treba sad da koristim taj novi termin Hrvatska-Turska , ili turska Hrvatska , preciznije .

Ugarska . Otomanska imperija je osvojila delove Ugarske , a ne Hrvatske . Jednostavno niste postojali ttad . A naj-hrabrije i naj-arogantnije je to sto vi sad Bitku kod Sigeta i junacko drzanje Zrinjskog , potezete kao dokaz da je tu bila nekakva Hrvatska .

On je bio , ( moz bit Hrvat ) , plemic , vojni upravitelj grada Ugarskog grada Sigeta , i Ugarski podank .

I .. sta bi ta mapa trebala da mi kaze . Jel to neka mapa iz Otomanske imperije , koju su Otomani napravili , pa ja treba sad da koristim taj novi termin Hrvatska-Turska , ili turska Hrvatska , preciznije .

Ugarska . Otomanska imperija je osvojila delove Ugarske , a ne Hrvatske . Jednostavno niste postojali ttad . A naj-hrabrije i naj-arogantnije je to sto vi sad Bitku kod Sigeta i junacko drzanje Zrinjskog , potezete kao dokaz da je tu bila nekakva Hrvatska .

On je bio , ( moz bit Hrvat ) , plemic , vojni upravitelj grada Ugarskog grada Sigeta , i Ugarski podank .

kakva crna hrvatska i siget,na cemu si ti.....imali su svoje posjede po madjarskoj i ko je rekao da to odma pretvara taj dio madjarske u hrvatsku !!!

i da,zakljucak za kraj,nismo postojali :mrgreen:

nemoj vise,please

@Mirko . Evo vec su ustase pocele da te brane i da staju na tvoju stranu .... los znak . Vaszno da je usput onaj jedan ljudozder pomenuo teoriju [B] do istrage vase , ili nase [/I][/B]. I naravno rekao nebulozu to jest cistu laz da je ta teorija spska . A posto nema reakcije , eto nama jos jedne gnusne lazi , servirane ko istina . E sad ti citas , a ne znas i jos si mundijalista , i ne proveravas da li je to istina , nego ga tako usvojis , to se pojabvi za jedno 5 meseci ko tvoja teorija . Mnogo smo naivni ... A krajnje je smesno da uporedjujes Tupsonove pesme , i njihovo znacenje , sa Corbinim pesmam i sa njihovim znacenjem , ili sa poslanicama srpskog Partirajrha . Ne kazem , naravno , daa je Bora Partrijarh , nego kazem samo da je razlika medju njma nista manja .

Neverovatno! I u mom izlivu hrišćanske ljubavi i brige za zapadnu civilizaciju u koju sam vas argumentovano ubrojio, ti uspevaš da pronađeš ustaštvo.

Poslednja izmena:

ajde više ne trkeljaj......

Ratni zemljovid F.J. Maiera, iz 1774 g. , primjerak iz Ratnog arhiva u Beču: TURSKA HRVATSKA, BOSNA, HERCEGOVINA

zatim: Rukopisni zemljovid Turske Hrvatske (sekcija između Bihaća i Livna) iz 1788. g. , izvornik u Ratnom arhivu u Beču

Back