Radovan Damjanović, istina ili zabluda

skoro sve povesne nedoumice.

Gotoslovenstvo nije nikakva nedoumica.
- Teofilakt Simokata (prva polovina VII st.) Slovene naziva Getima, iz sledeća dva razloga:
- Sloveni koji prelaze taj prostor, iz dačkih krajeva u tračke, dolaze iz domovine Geta
- Najstariji pisani podaci o Slovenima mogu se pronaći kod Jordanesa, u delu koje se doslovno zove Getika...Jordan preuzima tvrdnje Pavla Orozija da su Goti potomci Geta; termin Geti bio je u ta vremena korišćen u izvesnom smislu kao i Skiti, za sve narode koji dolaze iz smera istočnih krajeva, te je tako obuhvatilo i Slovene i Gote, kao i druge kao što su npr. Kutriguri ili Gepidi. Tako kaže, recimo, Prokopije Cezarejski:

Prokopije iz Cezareje:
Bilo je mnogo gotskih nacija u ranija vremena, kao što ima i sada, ali najveći i najvažniji od svih bili su Goti, Vandali, Vizigoti i Gepidi. U drevna vremena, međutim, nosili su ime Sarmati i Melanhleni; bilo je nekih koji su ove nacije zvali i Getima.

- Goti i Sloveni su sarađivali protiv Romejskog carstva u vreme vladavine ostrogotskog kralja Totile (541-552)
- Goti su dosta dugo vladali dalmatinsko-panonskim krajevima, više od pola veka; između 476. i 535. godine

Ne treba da čudi što je do toga vremenom bilo došlo. 1) izvori to čine, 2) logično je, i 3) produžuje prošlost Slovena značajno jer ima dosta izvora o prošlosti Gota, vekovima unatrag.

Poslednja izmena:
Павле Слоарић је био један фини српски интелетуалац. Неко се добро потрудио да његов рад покрије велом заборава. Лепо је и корисно што га Дамјановић извлачи на површину опет.

Велом заборава?

Дигитализовано од стране Матице српске: http://digital.bms.rs/ebiblioteka/p...type=publications&id=4291&m=2#page/1/mode/2up

Велом заборава?

Дигитализовано од стране Матице српске: http://digital.bms.rs/ebiblioteka/p...type=publications&id=4291&m=2#page/1/mode/2up

Не може то просечни Србин данас да чита.

Сва та стара дела треба модернизовати и превести на данашњи језик, као што је изашла недавно историја Симеона Пишчевића. Илити, то би требало урадити и са Бранковићем, Јулинцем и Рајићем и другима. Управо тако се и смањују заблуде и вежу се руке бројним који манипулишу тим људима, злоупотребљавајући њиховим именима и делима. Када би све то било доступније, на српском језику 21. века, вероватно би било и далеко мање људи који би сматрали да је ту постојао некакав наратив до 1878. године, а да је од Берлинског конгреса био промењен, јер је Србија била преусмерена са пречанских крајева на југ (можда најпопуларнији од свих аутохтонистичких митова, или негде близу оног ди су српски владари пре Немање???).

Poslednja izmena:
Jesi li pročitao Slavene Piščevića? Da li vredi?

Jesam; pročitao sam ga još zapravo skoro celog i pre nego što ja izašla knjiga. Moram reći da je vrlo izvrsna. Pruža jedinstveni pogled na početke srpske nacionalne istoriografije i pokazuje čak i određenu istraživačku nadarenost (analitički pristup, traganje za potvrđivanje podataka poređenjem različitih izvora, uvođenje kritičkog aparata), da ne govorimo sad o književnim aspektima. Svako ko je pročita, dobiće dosta bolji uvid u tendencije i gledišta XVIII stoleća. Evo jednog citata koji je relevantan kako za ovu temu, tako i Mavra Orbina o kome toliko razgovarasmo:

Čituckam malo Piščevića. Stigoh do dela u kojem on analizira Mavra Orbinija:

Pogledajte prilog 515002

Симеон Пишчевић:
..њихово порекло, како је он описао, ни по чему се не поклапа са осталим доказима [..] ..изгледа бајковито и невероватно..

Proučavajući Orbinove tekstove, o najranijoj srpskoj prošlosti, Piščević nije uspeo pronaći apsolutno nikakve dokaze koji pi potvrdili Orbinovu pripovest. Štaviše, kako je to u najdirektnijoj koliziji sa svim saznanjima, Piščeviću je Orbini izgledao toliko neverovatno da je njegovu verziju porekla uporedio sa pisanjem bajke. Govoreći o drevnoj prošlosti Slovena, Piščević je odlučio da iskoristi samo Barski rodoslov koji je Orbini izdao, a od ostatka, što je pripisao Orbinijevoj pukoj fantaziji, prihvatio je kao istinito samo da su se pod pojedinim imenima stranih naroda verovatno mogle kriti neke slovenske grupe.

Kada to uporedimo sa pisanijima drugih starih pisaca srpskih istorija, ostaje nam samo da zaključimo jednu veliku tragediju: pre tri veka Srbi su znali čitati Orbinija. Danas, mnogi žele da se dođe do velike regresije znanja po tom pitanju, dok se stari srpski istoriografi okreću u grobu slušajući šta se ispreda od Miloša Milojevića do Jovana I. Deretića. :( Tragedja, braćo, velika tragedija.

Osnovi misli srpske autohtonističke škole počivaju na uverenju da je benediktinski pisac s kraja XVI i početka XVII stoleća bio jedini poznati autor u istoriji čovečanstva koji je imao u vid u neka tajna dokumenta u Vatikanu, koja drastično menjaju sazanja o drevnoj istoriji sveta. Prvi delovi Kraljevstva Slovena biće u svetu, a tako i kod Srba, tretirani kao fantazmagorični događaji čije poreklo ili nisu mogli objasniti, ili su pripisali direktno Orbinijevom izmišljanju. Kod srpskih istoriografa to će biti tako sve dok u drugoj polovini XIX stoleća Miloš Milojević ne primeni nekritički, romantičarski metod i prepiše veliki deo Orbinijeve najstarije naracije, te nastavi konstrukciju dalje, na tim temeljima. Od Milojevića preko Lazića i sve do Olge Luković Pjanović i Jovana I. Deretića, rečeno uverenje će se nastaviti iako u zadnjih, više od četiri veka nije se našao niti jedan jedini pojedinac koji bi niti direktno niti indirektno potvrdio Orbinijeva opskurna pisanija. Narativ pojedinih autohtonista tvrdi da je Orbini morao kriti svoje izvore, iako je on vrlo naširoko navodio od koga je šta preuzimao, a zbog čega je delo završilo i u index librorum prohibitorum (zahvaljujući upotrebi jeretičkih izvora). Činjenica da je ovaj najstariji sloj bio izostavljen u srpskom prevodu i kritičkom izdanju koje je izašlo 1968. godine, samo je dodatno ojačala teorije zavere da je to navodno bilo učinjeno sa namerom da se ukrije.

Tuga. :(

dr-who-brooding.gif

Piščević je bio vrlo kritičan prema Orbinu. Na kraju, što se tiče najstarijih perioda srpske prošlosti, zaključio je da je delo prepuno maštovitih podataka za koje ne postoje apsolutno nikakve dokaze i stoga odlučuje da ga stavi u potpunosti po strani za taj period, oslanjajući se isključivo na njegovo delo kao izvor Barskog rodoslova. Vrlo oštro pristupa, možda u izvesnom smislu i sa pravoslavnog stanovišta koji je u izvesnom smislu nepoverljiv prema rimokatolicima (to se gledište svakako oseća i kod drugih, a posebno recimo kod grofa Đorđa Brankovića).

Kao što biva već gotovo po šablonu, objavljivanje predmodernih istorijskih izvora uglavnom raskrinkava tvrdnje brojnih srpskih autohtonista, jer svi mogu videti šta je prava istina. Tako je, za početak sa tog aspekta (a nije, naravno, jedini) vrlo bitno što je ovo delo konačno objavljeno. Jedino što mogu da kažem je da je velika sramota to što smo čekali 2018. godinu, da izađe u štampu. Neko je mogao prosuti nešto, mogao se desiti požar i svašta drugo zbog čega je rukopis mogao nestati (eto tako nekako je zauvek nestao predgovor knjige, koji Piščević pominje par puta i u kojem je izgleda obrazložio svoje neslaganje sa Orbinom). Velika je stvar učinjena za srpsku kulturu, a to što je izašla na jedvite jade iz malene izdavačke kuće u Šidu pokazuje turobno stanje u kojem se sve manje i manje novca izdvaja za srpsku kulturu, kao i da je, generalno, sve manji interes.

Poslednja izmena:
Evo, kad si ga već pomenu, nekih izdvojenih delića...na koje bi verovatno autohtonisti trebalo da obrate pažnju. Možda dopre i do Radovana Damjanovića:

Već smo ovde više puta kritički obradili jedan popularni mit koji su izmislili i raširili određeni istaknuti pripadnici srpske autohtonističke škole; da je Berlinski kongres 1878. godine u apsolutno ikakvom (pa makar i posrednom) smislu presudno uticala da se ovde nešto po tom pitanju promeni. Takođe smo uspešno pobili široko rasprostranjene zablude kod domaćih autohtonista da je, tobože, tek u XIX stoleću bilo došlo do oblikovanja i učvršćivanja narativa o doseljenju Srba, citiranjem Jovana Rajića (1726-1801), Pavla Julinca (1732-1785) i grofa Đorđa Brankovića (1645-1711). Povodom ovog beogradskog Sajma knjiga, na moje veliko zadovoljstvo (oduševljenje, zapravo), konačno je priređena i objavljena i Istorija srpskog naroda od Simeona Piščevića (1731-1797), jednog od najčuvenijih Srba XVIII stoleća, a koji je, nažalost, sve do ove godine bio široj javnosti gotovo isključivo poznat (u književnom kontekstu) po svojim Memoarima.

o_istoriji_srpskog_naroda_vv.jpg

Pogledajte prilog 514696

Piščević govori o srpskoj i slovenskoj istoriji od vremena života Isusa Hrista, ali povest Srba na ovim područjima započinje od vremena cara Iraklija (610-641). On kaže da je drevna pradomovina Slovena u Aziji, prostirući se na zapad sve do Kaspijskog jezera i Crnog mora. Za Srbe, konkretno, za koje kaže da su od najstarijih davnina nosili to ime i bili najznačajnije slovensko pleme, tvrdi da je njihova najstarija pradomovina bila ušća reke Volge na obalama Kaspijskog mora, gde su živeli zajedno sa Asturganima i Bugarima. Piščević opisuje kretanja na zapad tokom prve godine pre Hrista i detaljno poreklo i nastanjivanje Poljaka, Zakarpatja, Slovaka, Čeha, Pomoranije i dr., te seobe sve do Potisja. Naracija dovodi do srpskog kneza Lavrite (za njega, inače, Piščević smatra da je prvi srpski vladar i verovatno otac dvojice braće, od kojih je jedan doveo Srbe na Balkansko poluostrvo) koji je ratovao protiv Avara 582. godine, a za koje kaže:

Pogledajte prilog 514692

С. Пишчевић:
Ојачавши, кренули су [Авари] на Панонију. Разорили су и опљачкали ту земљу у којој је још од времена Римског царства живео посебан народ, који су Авари покорили и сасвим уништили.

Govoreći o seobi u Hrvatsku i Dalmaciju:

Pogledajte prilog 514693

С. Пишчевић:
Староседелаца је тамо било сасвим мало, или их уопште није било. [..] Могуће је да је остао део народа који потиче још из старе Римске државе, али је њих, наравно, било врло мало. Због тираније Авара читава та бласт била је више пуста него насељена.

Potom, nešto docnije, i o sledećoj seobi i stvaranju Srbije:

Pogledajte prilog 514694

С. Пишчевић:
Илирија је у то време била потпуно разорена, а народ који је тамо живео одавно растеран, те је и од земље и од народа остало само име.

A ovako Piščević kaže i po pitanju odnosa između srpskog i ilirskog etnonima:

Pogledajte prilog 514695

С. Пишчевић:
Тако се и цео тај народ почео називати једним заједничким именом — Илири. Због тога све Србе зову и Илирима, али то је назив који су они стекли, а не њихово изворно и право име.

I tako dolazimo do, kako često biva, spoznaje da je prava istina, zapravo, sušta suprotnost od onoga što se pokušava lažno predstaviti. Naprotiv, u XIX stoleću nije došlo do obrta po ovom pitanju, pa niti u srpskoj nacionalnoj istoriografiji, čija je stara tradicija prilično nedvosmislena. Upravo su Miloš Milojević i Sima Lazić radili na stvaranju novog narativa, jednog koji je učenim srpskim istoriopiscima bio stran i koji nije imao korene u pređašnjoj istoriji, oslanjajući se na dela nastala pod političkim uticajem i nadahnućem Vatikama (Šižgorić, Pribojević,...). Dela vrlo uskog kruga katoličke književnosti u Dalmaciji koja su ostala vrlo ograničena na svom području i sa stavovima koji izvan 'ilirskih' poglavito primorskih krugova, nikada nisu u svetu bila prihvaćena, niti za života ijednog od tih autora, niti ikada od njihove smrti do današnjeg dana. Da ironija dostigne smehotresne razmere, upravo su srpski autohtonisti najveći kritičari Vatikana, a u isto vreme i njegovi prvoborci, Iako je Vatikan autor i krajnji proponent teze o autohtonosti Južnih Slovena, odnosno njihove veze sa predrimskim stanovništvom, on je u fikciji južnoslovenskih autohtonista, u potražnji za neprijateljem koji bi opravdao teoriju zavere, „preko noći“ pretvoren u glavnog neprijatelja...

I to sve uprkos tome što u predmoderno vreme skoro niko nije obraćao preteranu pažnju na te tvrdnje, a koje su pravoslavnom i predhalkidonskom hrišćanskom svetu (dakle, van domašaja Vatikana) ostale i potpuno strane, jer je bila otpisivana kao propagandno štivo obojeno sanjarijama bez gotovo ikakve naučne vrednosti. Određena diskusija u predmoderno vreme o smeru doseljavanja jeste postojala istina, ali nikakve veze nije imala sa rimsko-ilirizacijskim projektom, već sa pitanjem kuda su se tačno selili Sloveni prilikom svog dolaska iz Azije, odnosno sa koje strane Crnog mora: da li iz Male Azije, ili preko Karpata (ili možda i istočnije). Kod jednog malenog broja autora prisutna je tradicija o poreklu sa one strane Bosfora, usled čega su se Sloveni širili iz smera ove strane Dunava. Za veliku većinu nije, a gotovo svi koji su ulazili u polemiku povodom ovih tvrdnji (koje se ogledaju u nekim češkim letopisima) odbacivali su tvrdnje o smeru sa juga na sever, bez obzira rade li za nekog rimokatoličkog kralja, protestantskog kneza, ruskog cara ili turskog sultana (Halkokondil, Tuberon).

Izvini, šta je budalasto?

Kada pises knjigu, trebas biti specijalni tip majmuna da KROBATI stavis kao nesto ozbiljno u knjigu. To govori o autoru. Budalesa bez kompasa.

Koristi generalizacije: "Ziveo poseban narod u Panaoniji." Kakav poseban narod? Iz kojeg izvora? Gdje su izvori? Je li on svjestan da anticki izvori specifikuju narode koji tamo zive?

Tip lupa ko maksim po diviziji, njegova kniga je budalastina, prima facie.

Sramota je da ti to uopste poredis sa remek djelom Orbinija.

Poslednja izmena:
DAMJANOVICA ZA DIREKTORA FILOZOFSKOG ILI JOS BOLJE ZA MINISTRA PROSVJETE I OBRAZOVANJA. Nama trebaju dobri ljudi, a ne lukavi i politcki i vaki i naki, svakakvi muljatori i neznalice!

Tesa: A sta je taj Ilarion Ruvarac uradio?

LEGENDA:

Pa nista! On je jedan pop sa Fruske Gore koji je kod nas doneo tu takozvanu "kriticku" istoriografiju. I kao mit?
Ali mit je u stvari vise od zivota, mit je istinitije od istine! JER MI BEZ MITA NE POSTOJIMO! Mit je nase secanje! Razumes? A covek bez secanja, on nije licnost. MI BEZ NASIH MITOVA NISMO SRBI, NISMO NAROD!

I ONDA SE POJAVI NEKI ILARION RUVARAC I KAO TI VASI MITOVI TO JE BEZ VEZE. Narodne pesme, to je sve bezveze.
I on je onda, ne znam, dokazao, posto je kralj Vukasin. ne znam, nije ubio Urosa Nejakog jer je poginuo u Septembru a Uros Nejaki je umro u Decembru, iste godine, 1371.

"Strasna Stvar!" To je "strasno bitno" sad za nas?! Strasno je bitno za Srbiju i za srpski narod! "Mnogo je bitno!"
I ONDA JE IZMISLJEN TAJ ODVRATAN IZRAZ: AUTOHTONISTI; KAO, KOJIMA JA PRIPADAM. TO JE NAMETNUT IZRAZ NAMA. I KAO, "ROMANTICNA" ISTORIOGRAFIJA. KAKVA BRE ROMANTICNA ISTORIOGRAFIJA? PA JA SAM NAJSTROZIJI PREMA SAMOM SEBI!

Ponistavati mit, ti ponistavas prakicno -- istorija je nista, mit je vazniji! Jer covek nista nije mogao da izmisli. Razumes? Nista covek nije mogao da izmisli sto nije bilo. Covek nije u stanju nista da izmisli. Ja sam ubedjen u to.
KAKO COVEK MOZE DA ZAMISLI, DA IZMISLI AZDAJU!? Ako je nekad, nekad, negde nije video? Nesto. Sta god. Kako ce sad to nauka da zove bas me briga. Dajem ti neki primer.

ILI ONO U DECANIMA, RASPECE HRISTOVO. I SAD MENI KAZU: TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?
Levo i desno od Hristove glave voze dvojica skutere neke svemirske, jure se. Ovaj sto bezi okreno se ovako i gleda u ovoga. A ovaj ima jacu masinu pa ga stize. Razumes? Ovaj iza.

Jer svako moze da uzme, manastir Decani, Raspece Hristovo, da pogleda. I TO JE KAO, NASI ISTORICARI UMETNOSTI, PAZI, REKLI SU TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?

KAKAV BRE PRIKAZ SUNCA I MESECA!? Covek vozi skuter, svemirski. Ima kabinu, sve. I sad On menu treba -- Ja vidim da on vozi nesto, i siba plamen pozadi -- A ON MENI OBJASNJAVA DA JE TO PRIKAZ SUNCA I MESECA!?

MENI TAKVI ISTORICARI UMETNOSTI, ISTORICARI NE TREBAJU! Ne trebaju, da mi tumace da ono sto ja vidim, DA JA NE VIDIM TO NEGO DA VIDIM NESTO DRUGO!? A ja vidim dvojicu na motorima koji se jure po nebu bre.

I ZATO JA NE VOLIM TAJ IZRAZ AUTOHTONISTI. KAKVI BRE AUTOHTONISTI!? MI SMO SVOJI NA SVOME.
BARATAMO TIM PODACIMA KOJE IMAMO. NISTA NE IZMISLJAMO. JA SAM UVEK REKO: OVAJ I OVAJ JE REKAO TO I TO. Razumes?

Tako da, ostavio si ovo pitanje da me iznerviras na kraju.

. . . .

ON JE JEDAN NEBITAN LIK, POTPUNO NEBITAN LIK TAJ ILARION RUVARAC. POTPUNO NEBITAN LIK!

ALI STA JE PROPAGANDA: UZMES JEDNOG POTPUNO NEBITNOG I ONDA PRICAS O NJEMU DA JE VELIKI NAUCNIK.

vcdfs93498.jpg

Poslednja izmena:
Свемирски скутер лептејебо! Које одумирање мозга треба да се деси за овакве изјаве?

Види како то изгледа на неким другим примерима:
2013-0401-crucifixion.jpg

crucifixion10Flyer.jpg

388168183.jpg

crucifixion_balamand.preview.jpg

krusts-raspiatije-staurosi-crocifissione-39reiz29-900e-1000e-1_greek_orthodox_icons2.jpg

Ево јединог доказа о ванземањцима у православној уметности: Преподобни Марсоније сивокожни
2-christ-eternal-mary-jane-miller.jpg

Да ли неко зна где могу купити или наручити књигу коју је Радован препоручио, Живот човека на Балкану? На свим сајтовима пише да је распродато, хтео бих што пре да прочитам...

Тренутно није. Било је неких говора да ће се штампати нова издања али за сада нема назнака о томе. Ја лично имам све од Кракова изузев књиге коју си навео и Црвеног пјера. Пошто је на форуму забрањено рекламирање види да откључаш пп да бих ти послао линк где можеш набавити те књиге од Кракова које су такође одличне, од њих су Пламен четништва и Кроз буру по тематици најсличније Животу човека на Балкану.

Poslednja izmena:

Zahvaljujem Slavene na detaljnom odgovoru! Razmisliću da li da ga uzmem nakon što pročitam Orbinija.

- - - - - - - - - -

Ja ne znam da li primećujete koliko loš humor imaju pripadnici antiautohtonističke sekte, a redovno se trude da budu komični.

Ja se sa Radovanom i Slavišom uvek ismejem i to baš.

EDIT: sad sam video da si napisao ovo ''anti''. Promaklo mi je prvi put!

Moje izvinjenje.

BARATAMO TIM PODACIMA KOJE IMAMO. NISTA NE IZMISLJAMO.

Ne. Nažalost, ne baratate. :kafa:

Ja se Slaviši ne bih smejao (iako mi se, priznajem, promakne) zato što to nije smejanje sa čovekom, već njemu. Njemu vidno fali nekoliko dasaka u glavi. S druge strane Damjanović je stari šaljivdžija, tak da i treba. :zelenko:

Ne. Nažalost, ne baratate. :kafa:

Netacno. Dokazani ste lazovi, pocevsi od DAI i Tibora Zivkovica. Vi ste ti koji ne barate izvorima i izmilsljate. To je dokazano.

A za tebe prica ide i dalje, kad postavljas izolirane jezicke grupe i svrstavas ih u Hrvatski jezik, kad negiras sta pise u ustavu.
Kad Bajo Pivljanin kaze da postoje dokazi o seobi u 7. veku, a to uopste ne postoji!
Kad Cronnin kaze da "Avari, koji se jos zovu Slaveni" da to ne znaci to nego Avari nisu Slaveni.

Primjera vasih budalastina je na pretek. Osnovni problem je sto ste nekompetentni za osnovne stvari, a onda ste iz tog razloga ujedno i prevaranti.

Netacno. Dokazani ste lazovi, pocevsi od DAI i Tibora Zivkovica. Vi ste ti koji ne barate izvorima i izmilsljate. To je dokazano.

A za tebe prica ide i dalje, kad postavljas izolirane jezicke grupe i svrstavas ih u Hrvatski jezik, kad negiras sta pise u ustavu.
Kad Bajo Pivljanin kaze da postoje dokazi o seobi u 7. veku, a to uopste ne postoji!
Kad Cronnin kaze da "Avari, koji se jos zovu Slaveni" da to ne znaci to nego Avari nisu Slaveni.

Primjera vasih budalastina je na pretek. Osnovni problem je sto ste nekompetentni za osnovne stvari, a onda ste iz tog razloga ujedno i prevaranti.

Šta je sad ovo, zar ti ja nisam bio stavljen na Listu nepoželjnih?

Radovan u četvrtini slučajeva nema argument (rečenice završava sa " - znaš."), u četvrtini nema spreman odgovor (rečenice počinje sa - Uf!), a u četvrtini se oslanja na neproverene rekla-kazala priče (takva rečenica pak počinje sa "Znaš..."). Ipak, zbog one preostale četvrtine, on je jako pozitivan lik srpske istoriografije. ;)

Strangers in the Night" is a song credited to
Disclaimer:
This content may be protected by copyright law or other laws regarding intellectual property of the United States or other countries.
Downloading Ivo Robic confirms authorship of Strangers in the night /Ivo Robić je autor pjesme Stranci u noći mp3 on this site is just for review purpose. If you love the song, please support the artists by buying the original CD/Cassette or buying the song from iTunes.

Poslednja izmena:
Radovan u četvrtini slučajeva nema argument (rečenice završava sa " - znaš."), u četvrtini nema spreman odgovor (rečenice počinje sa - Uf!), a u četvrtini se oslanja na neproverene rekla-kazala priče (takva rečenica pak počinje sa "Znaš..."). Ipak, zbog one preostale četvrtine, on je jako pozitivan lik srpske istoriografije. ;)

I što je najbitnije od svega, dobar je nastavnik. Uprkos tome što je to ekonomska škola, deca nauče istoriju i to sa pažnjom, a njegova deca prolaze dobro i na takmičenjima.

No za tebe Mrkalj moram reći da mi je neobično što ne popljuva čoveka (zato što mlati dosta love). :zstidljivko: No, zbog malo doze humora on je jako pozitivni lik kome se sve prašta, umesto sisa koja uzima pare od naroda? Iz kog je razloga ovde toliko niski standard tolerancije? Da li zato što je autohtonista?

Poslednja izmena:

Back