Radovan Damjanović, istina ili zabluda

Ja govorim o tome da na ovoj teritoriji imaš dva hrišćanska duha koja su suprotstavljena i jedan koji pokušava da profitira pored ova dva. Pogledaj samo koliko je Beograđana od vremena Čedomilja Mijatovića koji je dovukao švalera svoje žene u Beograd da propagira anglikanizam, prešlo u protestante. I još dobio glavnu ulicu na Vračaru.
Ne znam sta da kazem na to i u jednom okolnom selu grada u kom zivim pricaju da ce se tu graditi dzamija... Eto sve mi to lici na taj nivo price... Pa sta? Nema nikakvih problema... Neka propagira sta ko god koliko hoce... Ako smo realni videcemo da u nasoj sekularnoj drzavi institucije slave svoje pravoslavne slave... Da se u skolama uci veronauka...Da se pravoslavlje istice vise nego ikad, da se o praznicima govori vise nego ikad... Da su crkve punije vise nego ikad...Da nikad vise hriscana, a nikad manje hriscanstva....I na sve to jos treba da prebrojavam protestante... To je ista ona prica kao sa gej populaciom... Oni ce nas unistiti itd...
Nisu mi jasni tvoji oprecni stavovi o razlicitostima...

Потпуно се слажем са овим твојим ставом само ми није јасно какве то
везе има са етимологијом?
Etimologija ili kvazi etimologija je danas sredstvo kojim se hrane razni megalomanski ciljevi i kod nas i kod bugara i kod mnogih malobrojnih naroda... Znam, tema je Damjanovic, ali upravo govorimo o njegovom neetickom nacinu zarade.... Da je turcin on bi vec odavno zakljucio da smo turci i zato sto jedemo sarmu, a i zbog mnogih termina koje smo usvojili....

Etimologija ili kvazi etimologija je danas sredstvo kojim se hrane razni megalomanski ciljevi i kod nas i kod bugara i kod mnogih malobrojnih naroda... Znam, tema je Damjanovic, ali upravo govorimo o njegovom neetickom nacinu zarade.... Da je turcin on bi vec odavno zakljucio da smo turci i zato sto jedemo sarmu, a i zbog mnogih termina koje smo usvojili....
Palisada (franc. palissade, lat. palus, novolat. palisatta = kolac)
Ако не бисмо размишљали већ се само држали већ написаног
ово би нам било довољно. Међутим постоје људи попут Радована
који примећују да је ова реч сложеница две словенске речи.
Те речи су управо поступак израде одбрамбеног зида од балвана
у време када није било алата са којим би се ти балвани обрадили.
Стабла су обарана контролисаном ватром тј. паљена и шиљак се
правио истом методом. Затим би се тај балван побио, ПОСАДИО
у земљу, за њим следећи и све тако док се бивак не опколи.
Дакле прво ПАЛИ после САДИ.
Ко је паметнији од Радована нека да бољу етимологију ја му
скидам капу.

Pa zar ti u zagradi ne pise da je palisatta-kolac, a s obzirom da se radi o ogradi od kolaca sta tu nije jasno?

Ne znam zasto bi tvrdili da je prvo nastala komlikovana ograda od kolaca, a mnogo zatim kolac i naziv za njega kao da se on koristio samo za ograde koje su uzgred receno tad bile verovatno veoma veoma retke, a kolac je itekako bio potreban za razne stvari...
Nadam se da niko ozbiljan na svetu ne koristi etimologiju da na ovakav nacin utvrdjuje istorijske cinjenice... Ili makar nikako ne samo nju...

Poslednja izmena:
A to da su se stabla obarana kontrolisanom vatrom i tako zasiljena, jer nije bilo alata mislim da samo njemu moze da padne na pamet... Moze da se desi da se siljak opali, ali to se mozda radilo kao zastita od truljenja, a ne da se tako zasilji drvo... svasta...

Znaci srpski jezik je stariji i od kamenog alata...

Recicu ti kako on dolazi do tih gluposti... Razlozi rec na PALI i SADI i onda razmislja, razmislja, ponekad i do pet godina... I onda mu sine da su kolac zasiljili uz pomoc vatre... I to popuni deo njegovog predavanja od kog egzistira...
A mogao je recimo pali od PALICA, a SADI od sadi i onda je to jos realnije...

Poslednja izmena:
A to da su se stabla obarana kontrolisanom vatrom i tako zasiljena, jer nije bilo alata mislim da samo njemu moze da padne na pamet... Moze da se desi da se siljak opali, ali to se mozda radilo kao zastita od truljenja, a ne da se tako zasilji drvo... svasta...

Znaci srpski jezik je stariji i od kamenog alata...

Recicu ti kako on dolazi do tih gluposti... Razlozi rec na PALI i SADI i onda razmislja, razmislja, ponekad i do pet godina... I onda mu sine da su kolac zasiljili uz pomoc vatre... I to popuni deo njegovog predavanja od kog egzistira...
A mogao je recimo pali od PALICA, a SADI od sadi i onda je to jos realnije...
Наравно да се дрво секло ватром то је најраширеније било у временима. Камени алат није тако ефикасан за дебља стабла и захтева много више рада. То и данас раде примитивна племена.

Ти си вероватно секиру видео само на слици о каменој секири да не говоримо али знаш боље од човека који се тиме бави деценијама.

Да ли је Радован шарлатан могао би доказати Игор пошто је лингвиста и
противник дотичног, једноставном етимологијим латинског фалуса.
Ти очигледно не схваташ проблем, многи су овде постављали проблем
романизације словенског језика са тврдњом да је није било јер словени
долазе касно. Међутим речи као што су палисаде, палуба, опиум, конопља,
вино, вид, гомила речи у нашем језику са префиксом ПРО су доказ романизације
словенског или словенизације латинског.

A imali su alat da ukopaju kolac duboko u zemlju ili da ga zakucaju odozgo, ali nisu imali alat da ga zasilje pa su to radili vatrom otud i pali pa sadi...glupost...

Dobro je da tako nisu siljili koplja kada su lovili zivotinje, jer nista ne bi ulovili...
Који алат за укопавање балвана? Да ли си икада побијао стожину или барем гледао?
За твоју информацију прва копља и јесу рађена на тај начин.

Dakle da konstatujemo da je ograda od drvenih kolaca prva nastala i dobila naziv od srpskih reci, a da su kasnije latini kolac nazvali bas po toj ogradi kao da je tada kolac izmisljen ili pre toga nije ni koriscen...
Па ми уопште немамо свој језик, ми уствари користимо латински.
Да ли онда за реч ПЛОВИДБА можемо рећи да је латинског порекла?

Па ми уопште немамо свој језик, ми уствари користимо латински.
Да ли онда за реч ПЛОВИДБА можемо рећи да је латинског порекла?
Pa verovatno i otkuda jos nekim slovenskim narodima slicne reci... vidi kako cesi i slovaci zovu brod... a i u buduce najbolje da trazis slicnosti sa ostalim slovenskim jezicima jer ih ubedljivo i bez premca najvise ima...

Pa kako mislis da pobijes kolje ako ga me zasiljis ili ne iskopas zemlju ili ne zakucas? Pogotovo ako je zasiljen paljenjem sto je da konstatujemo glupost...

И данас се увек пали коље пре убадања у земљу :Не шиљи се ватром, за то служе тесарске секире, него се само ватром тај шиљак (и мало више од њега) осмуди, да се дрво просуши а не изгоори и изгуби масу. То служи да дуже потраје јер ће , пободен у земљу , да трпи много влаге и воде од киша и снегова. У новија времена (откад се раширио багрем) багремови колци су најтрајнији и , по примеру очевог винограда, не иструле, тако опрљени (ватром) 40-50 година. Њихов век, наравно, зависи од климе и положаја.

Pa verovatno i otkuda jos nekim slovenskim narodima slicne reci... vidi kako cesi i slovaci zovu brod... a i u buduce najbolje da trazis slicnosti sa ostalim slovenskim jezicima jer ih ubedljivo i bez premca najvise ima...
Српски-ПЛО-ВИД-БА
Латински-navigandum
Пољски-nawigacja
Чешки-navigace
Руски-парусный спорт
Да ли сад схваташ проблем?

И данас се увек пали коље пре убадања у земљу :Не шиљи се ватром, за то служе тесарске секире, него се само ватром тај шиљак (и мало више од њега) осмуди, да се дрво просуши а не изгоори и изгуби масу. То служи да дуже потраје јер ће , пободен у земљу , да трпи много влаге и воде од киша и снегова. У новија времена (откад се раширио багрем) багремови колци су најтрајнији и , по примеру очевог винограда, не иструле, тако опрљени (ватром) 40-50 година. Њихов век, наравно, зависи од климе и положаја.
U ranijim postovima sam rekao verovatno nisi citala da se kolje pali i zasto, a ne da se tako silji kako kaze radovan...

Супер ако је тако, али вратих се два пута на твоје постове и опет нисам уочила .Ако није проблем, назначи ми у ком посту ?
"Moze da se desi da se siljak opali, ali to se mozda radilo kao zastita od truljenja, a ne da se tako zasilji drvo.." 5. post na ovoj strani

Back