Radovan Damjanović, istina ili zabluda

"Moze da se desi da se siljak opali, ali to se mozda radilo kao zastita od truljenja, a ne da se tako zasilji drvo.." 5 post na ovoj strani
Суштина је да је много једноставније и брже када се подиже палисада скраћивати балване ватром, можда их и обарати на тај начин, а при томе се о истом трошку добија и заштита од труљења. Сваки сељак до скоро би знао ово много боље да одговори од просечог „академског грађанина“ јер није одсечен од реалности.

Није суштина у томе да ли је зашиљивано коље ватром, можда и није, него како је сечено на дужину.
Ево како се то ради каменом секиром (приметити да је и при изради држаље за секиру коришћена ватра). Ватром је то много једноставније поготову што се за палисаду користи много дебље дрвеће.

Meni to nije problem, za mene je to normalno... Ali kada bi Radovan to rekao svojoj publici oni bi mozda ne daj Boze pomislili da smo mi Sloveni i ne bi vise dosli na predavanje...
Радованова публика не мисли да ми нисмо Словени. Има један број људи који то тврде али то није раширен став, Дамјановић то не тврди. Његова тврдња је управо супротна да Словени потичу (бар добрим делом) од Срба. То не треба схватити буквално, него у смислу да је овде најстарија кзултура на европском тлу од које потичу најстарије речи које имају своје објашњење у природним појавама и радњама које су се вршиле у време када је настајао језик. Машина од мешине (ковачке) град од градње и ограде (палисаде) поље од паљења да би се искрчило итд...

Већина језика данас нема логику најбољи пример је енглески, али и други су такви, јер су речи дошле другачијим путем и мењали су се јер људи који су их користили нису знали за друга значења.

И данас се увек пали коље пре убадања у земљу :Не шиљи се ватром, за то служе тесарске секире, него се само ватром тај шиљак (и мало више од њега) осмуди, да се дрво просуши а не изгоори и изгуби масу. То служи да дуже потраје јер ће , пободен у земљу , да трпи много влаге и воде од киша и снегова. У новија времена (откад се раширио багрем) багремови колци су најтрајнији и , по примеру очевог винограда, не иструле, тако опрљени (ватром) 40-50 година. Њихов век, наравно, зависи од климе и положаја.
:ok:
Čađ-ugalj sprečava razvoj mikroorganizama koji uzrokuju truljenje. Tako, ako hoćeš da rezanicu ožiliš, pobodeš je u mešavinu peska i nekoliko parčića ćumura ili drugog uglja na litar peska.

Dobro... On tvrdi i da su marsovci na fresci u Decanima... Da li mozda znas kojim metodama je dosao do tih cinjenica?
Не знам зашто овакво подметање. Као прво он није употребио реч марсовци него је само рекао да га нико не може убедити да су тамо приказани сунце и месец. Није рекао да сигурно зна шта је то.

Али свеједно и да је рекао марсовци то је само твоје тражење начина да некога оспориш без правих аргумената. Дакле ако једно ниси успео да докажеш покрећеш следећу тезу ваљда подразумевајући да ако је неко некад рекао нешто глупо то треба да значи да је све што је икада рекао глупо.

А шта би било када би овакав начин дискредитовања користили против оних који много више лупају глупости, рецимо неких професора са ФФ?

Izvinjavam se zaista sam hteo da ga diskreditujem. I da se zna da daleko od toga da mislim da su necije teze sve istinite ili sve neistinite... Ali moram da kazem da je to sto je rekao za fresku ludorija i da su tako radjene freske toga doba i u Bugarskoj i da su tamo slicni njemu drzali tribine i izlazili su novinski clanci sa naslovom NLO na bugarskim freskama... I ne mogu da se otmem utisku da je od njih uzeta oprobana fora za zaradu... Tako to izgleda ide ko zna jos sa kakvim tezama..

Не знам зашто овакво подметање. Као прво он није употребио реч марсовци него је само рекао да га нико не може убедити да су тамо приказани сунце и месец. Није рекао да сигурно зна шта је то.

Али свеједно и да је рекао марсовци то је само твоје тражење начина да некога оспориш без правих аргумената.

То је много стара прича и Дамјановић није то сам "видере" .
Године 1964 Александар Пауновић, студент уметности у Београду први је покренуо ову причу (била је цела објављена у часопису Галаксија ), а одатле, или преко часописа„Спутник“ , сазнао је Е.фон Деникен па убацио у једну од својих књига .
Нико са наших (балканских) терена није уочио интргантне детаље у Дечанима, мада, колико се сећам, ради се о фресци која се налази високо на своду па и није тако доступна у целини очима просечног посматрача.

Ево о језику, слично Радовану, а није Радован

Serbian language. Serbian language is very conservative language, preserved many ancient features. Serbian people's reality has been very conservative as well. Excavated Vinca culture villages from 5th millennium bc, have shown that typical Serbian village has not changed for 7000 years. Exactly the same houses were built in exactly the same way, with exactly the same furniture, ovens, tools, toys in the same area for 7000 years. The same crops were sawn, the same animals were used, the same vehicles were used for transport (sledges), the same clothes were worn, the same jewellery was worn, and the same type of calendar was used. Of course new rulers came and went, new empires replaced the old, new cultures replaced the old. But the population and life of the local villages did not change very much during that time. Then suddenly in 1970's, the life started changing, modern technology, gadgets started to arrive, new culture started replacing the old culture, and the language suddenly started changing as well. But the structure of the language is still the same, and the only thing that is changing is vocabulary. This is because the reality changed, but the group stayed the same, so the language structure used by the group to structure their communication stayed the same. If group's reality does not drastically change through drastic change in group membership, group language does not drastically change. This seems to show that newcomers into the territory were few and far between and were absorbed together with parts of their languages, but the core of the old language was preserved. It seems that newcomers did not mix with the old population but rather they lived side by side. This eventually led to forming of many gradient dialects as the groups formed mixed realities through cooperation...

English, very mixed language, evolved many times in a very short time in vocabulary and structure. This is due to ever changing population of British isles and ever changing reality of the people living in British isles. Not only that the population and culture changed many times, but the way of life changed many times too. This is the main difference between what happened in Serbia and what happened in England. The many overlapping groups had to constantly re-establish their realities and that caused constant change of languages of these overlapping groups bringing them closer and closer together. Once language was codified, through books and schools, and once traveling became easier, the language synchronization accelerated even more.

http://oldeuropeanculture.blogspot.com/p/un.html

Ta Radovanova teza da su Srbi sloveni, ali da su svi sloveni potekli sa ovih prostora je teza koja njegov istrazivanje jezika stiti od svega... Sto se ono kaze dobro se ususkao i ne sumnjam da mu je to i bila namera... Tako ga ne dotice slicnost naseg jezika sa ostalim slovenskim jezicima...

Nije baš to tako. Scott Isle je postavio na 6. stranici ove teme transkripciju:

Levo i desno od Hristove glave voze dvojica skutere neke svemirske, jure se. Ovaj sto bezi okreno se ovako i gleda u ovoga. A ovaj ima jacu masinu pa ga stize. Razumes? Ovaj iza.

KAKAV BRE PRIKAZ SUNCA I MESECA!? Covek vozi skuter, svemirski. Ima kabinu, sve. I sad On menu treba -- Ja vidim da on vozi nesto, i siba plamen pozadi -- A ON MENI OBJASNJAVA DA JE TO PRIKAZ SUNCA I MESECA!?

MENI TAKVI ISTORICARI UMETNOSTI, ISTORICARI NE TREBAJU! Ne trebaju, da mi tumace da ono sto ja vidim, DA JA NE VIDIM TO NEGO DA VIDIM NESTO DRUGO!? A ja vidim dvojicu na motorima koji se jure po nebu bre.

Damjanović je (i to više puta) i to vrlo direktno rekao da su to svemirski skuteri.

E sada, nije baš rekao Marsovci (mislim? Možda je to nekom drugom prilikom izjavio).

Nije tako. Scott Isle je postavio na 6. stranici ove teme transkripciju:

Damjanović je (i to više puta) i to vrlo direktno rekao da su to svemirski skuteri.

E sada, nije baš rekao Marsovci (mislim?).
То сам и рекао, није рекао Марсовци.
И сама ствар ништа не доказује, то није теза из неке његове књиге него необавезна прича и некој емисији...

Не значи да се слажем са његовим тумачењем те ствари, али то није од значаја за његов рад. Бар ја то тако видим.

Као што сам већ рекао не ради се се сецирање глупости из супротног табора а има их више.

Da obavestim obozavaoce da je Radovan Damjanovic napravio aplikaciju za android koju mogu da skinu... zove ze Dnevna Doza Radovanja i imace koliko sam razumeo zvuk radovanovog smeha itd... lekovito je kazu...
Postojao je ranije neki ruski lekar reklamirao ga i rts, tvrdio je da su njegove slike lekovirte te je narod to kupovao i kacio po zidovima... ,Zaboravih kako se zvao...
Setih se bio je to Alan Cumak

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam što ću reći...ali ništa nije od značaja za njegov rad, ako već napuštamo domen humora. :lol:
Твој став је познат. Не дотиче ме нимало нити утиче на значај Дамјановићевог рада.
Наажалост он није урадио више јер има велике способности, али са комунистичком бирократијом на друштвеним факултетима који не виде даље од новчаника али су веома способни да приступ забране свакоме ко размишља својоим главом веома је тешко преживети и бавити се нечим продуктивним у сфери у којој се Дамјановић бави, у нашој земљи, па је сасвим разумљиво штосе понаша тако да привуче пажњу и да забави људе.

Ta Radovanova teza da su Srbi sloveni, ali da su svi sloveni potekli sa ovih prostora je teza koja njegov istrazivanje jezika stiti od svega... Sto se ono kaze dobro se ususkao i ne sumnjam da mu je to i bila namera... Tako ga ne dotice slicnost naseg jezika sa ostalim slovenskim jezicima...
Опет правиш грешку. Поента Радованове приче је сличност српског и латинског.
Истоветне речи код словенских народа далеко од Рима само иду у прилог његове
теорије.

Твој став је познат. Не дотиче ме нимало нити утиче на значај Дамјановићевог рада.
Наажалост он није урадио више јер има велике способности, али са комунистичком бирократијом на друштвеним факултетима који не виде даље од новчаника али су веома способни да приступ забране свакоме ко размишља својоим главом веома је тешко преживети и бавити се нечим продуктивним у сфери у којој се Дамјановић бави, у нашој земљи, па је сасвим разумљиво штосе понаша тако да привуче пажњу и да забави људе.

A zašto ti misliš da Radovan vidi imalo dalje od svog novčanika i da nije te dve knjige objavio gotovo isključivo iz razloga profita?

Da obavestim obozavaoce da je Radovan Damjanovic napravio aplikaciju za android koju mogu da skinu... zove ze Dnevna Doza Radovanja i imace koliko sam razumeo zvuk radovanovog smeha itd... lekovito je kazu...
Postojao je ranije neki ruski lekar reklamirao ga i rts, tvrdio je da su njegove slike lekovirte te je narod to kupovao i kacio po zidovima... ,Zaboravih kako se zvao...
Setih se bio je to Alan Cumak
А ја се расписао са тобом мислећи да си неки радозналац,
кад оно класичан Србин, контраш и инаџија.

Back