Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.000
Da si ovo napisao prvi put, bilo bi u redu.
Problem je u tome što ne pratiš. Upravo sam to i napisao, više puta, uključiv i prvo na ovoj temi, kada sam se prvi put dotakao njenog dela. Vrlo precizno i dosta opširnije nego docnije, sa sve navođenjem njenog (potpuno čudnovatog, nejasnog) navođenja Plutarha.
Tvoj cilj nije bio da objektivno sagledaš rad i da ga oceniš, nego da diskredituješ Pjanovićevu kao ličnost i naučnika.
Uvek t(ak)o radiš.
Da li si ikada pročitao ijedno Olgino naučno delo?
Грешка, 2003. година је у питању.
Сада сам схватио о чему се ради.
Водиш покемику на основу писања у глави "НЕДОВОЉНО РАСВЕТЉЕНО СВЕДОЧАНСТВО КОНСТАНТИНА ПОРФИРОГЕНИТА О СРБИМА" везано за цитат Халкокондила, а притом си избегао исти цитат из главе посвећене Халкокондилу "ВАЖНО СВЕДОЧАНСТВО ЛАОНОКА ХАЛКОКОНДИЛА О СРБИМА".
Тиме си умањио своју академску част, јер си жељени цитат форсирао, а нежељени гурнуо под тепих.
То је поента целе расправе, званична историја узима оно што јој годи, а оно друго крије од јавности.
Зашто то радиш? Зашто историју правиш идеологијом.
Да си коректан, ти би споменуо и цитат из главе о Халкокондилу и дао би мишљењезашто су Срби изостављени иза Трибали. Али теби није истина на првом месту, објективност ти је непозната, према изворима односиш се субјективно, и тврдиш да је историја наука.
И на крају, како ти веровати када убудуће постављаш неке изворе, по свом избору, заобилазећи оне за тебе непријатне.
Znači, ako želim da ukažem da se u Olginoj knjizi ne nalaze autentični citati iz izvora na koje se ona poziva (zbog čega treba uzeti a velikom rezervom sve što se nalazi u knjizi) i navedem neki primer gde je citat pogrešan, po tvom mišljenju neprijatno je istaći da se na drugom mestu u knjizi nalazi malo manje pogrešan (iako, takođe, neautentičan) citat? Izvini, ali kakva je to logika? I strane koje su, takođe loše napisane, ja guram pod tepih zato što su malo manje loše?
Citata koji si ti postavio nisam uopšte bio ni svestan (tj. zaboravio sam na njega); samo porazmisli koliko zvuči ta tvoja teorija zavere da sam unapred znao (iako je bilo vrlo očigledno da listam i doslovno tragam da shvatim o čemu pričaš) da ima i drugih, takođe pogrešnih citata, ali sam ja, tobože, izabrao gore i preskočio ove da bih autora prikazao u gorem svetlu (iako je sama činjenica da se citati znaju razlikovati od strane do strane upravo sama srž moje poente, zbog čega je to što ti potenciraš apsolutno nebitno, odnosno prava zamena teze). Ono što ispada iz tvojih unosa jeste da si odabrao da iz apsolutno svega što sam napisao izdvojiš (i tako, istrgneš iz konteksta) samo jedan jedini aspekat, dakle taj deo gde je ona (katkad) ubacivala Srbe u rečenicu...upravo u pokušaju da mene i moje mišljenje diskredituješ.

A upravo tu i da se vratim na ono što je moja poenta...da ne filozofiramo više, jer postaje poprilično besmisleno: Šta je suština? Suština je da je Olgina knjiga jedan strašno loše napisani nekoherentni i tendenciozni džumbus koji se vrlo teško čita u kojem treba sve citate koji su izloženi proveravati u referencama zato što su vrlo često strašno loše navođeni. To je sve što sam ja tvrdio; moždani udar i stanje njene svesti sam ponudio kao potencijalni odgovor na pitanje kako je tako nešto moglo nastati, jer osoba koja je ono pisala, nikako ne bi mogla doktorirati na Sorboni. Pitanje mentalnog zdravlja nisam otvorio sa namerom da ženu napadnem, već da pružim logično, konzistentno objašnjenje zašto Srbi...narod najstariji izgled tako kao što izgleda. Ako se neko ne slaže, neka pruži neko drugo racionalno obrazloženje.
Uzgred, samo da ukažem na jednu vrlo bitnu stvar: postavljač ove teme, @nonaligned , došla je nezavisno od mene, do potpuno istih, 100%, zaključaka do kojih sam i ja; o naslovu knjige i tendencioznosti:
mislim da je naslov knjige tendenciozan
Takođe, baš neku poruku iznad, nonaligned je iznela mišljenje koje je upravo bilo moja poenta (pored problematičnog citiranja):
Tesko mi je da citam njenu knjigu. Mnogo mi je haoticno. Stalno ponavlja Porfirogenitovo "od pocetka" i mnogo se dere -koristi velika slova da tako kazem.
Ovo posebno naglašavam zato što je ista koleginica iznela na ovoj temi optužbe na moj račun da se služim podvalama prilikom analize njene knjige. No, kao što sam i pretpostavio, došla je na kraju do mog stanovišta.
No sada, pitanje za tebe @zofr jeste koliko si ti zaista zainteresovan za ispitivanje lika i dela Olge Luković Pjanović (i, kritički, značaja ove knjige i mesta koje joj pripada)...a koliko se možda tu radi o idealizaciji i reakciji zbog diranja u idole?