Hrvat nije morao nužno biti čakavac. Tko kaže da su svi Hrvati bili čakavci? Mogu i ja tako reći da su Srbi bili samo oni koji su govorili šopski i torlačķi. Kačići nisu porijeklom iz Omiša i Makarske nego iz biogradskog zaleđa, Ravnih kotara, Vrane pa su onda iz Vrane neki od njih išli dalje u Zadar, Šibenik, Omiš, Makarsku, upravo je Andrija Kačić Miošić o tome pisao ovdje On navodi Jurana Kačića kao jednog od prvih Kačića koji su postojali, istog tog Jurana spominje kao hrvatskog plemića u kontekstu kralja Zvonimira i Kraljevine Hrvatske Kako god, nije toliko ni bitno da li su Kačići bili prvo u južnoj Dalmaciji ili prvo u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, totalno irelevantno, suština je da ih Andrija Kačić Miošić naziva hrvatskim plemenom i ne samo on nego svi ostali izvori također: Supetarski kartular, Pacta Conventa itd. Nema niti jedan dokument u kojem se Kačići nazivaju bili čim drugim osim Hrvatima. Sama činjenica da je Kačića bilo svuda, i po južnoj Dalmaciji, i po srednjoj Dalmaciji, i po sjevernoj Dalmaciji, i da se bez obzira na to uvik nazivaju Hrvatima u svim dokumentima, je potvrda da je Hrvata bilo i sjeverno i južno od Cetine još od srednjeg vijeka. Supetarski kartular i Pacta Conventa su veoma validni izvori jer najstariji prijepisi toga datiraju iz 13. vijeka i 14. vijeka a tada su Kačići itekako još postojali. Dakle te dokumente su pisali suvremenici Kačića a ne neki likovi u čije vrime su Kačići izumrli. Andrija Kačić Miošić naziva Boku kotorskom hrvatskom dikom mislim isto u Razgovoru ugodnom naroda slovinskoga, ili u nekoj drugoj knjizi, nisam sada siguran, ali naziva je tako 100%, čitao sam to, a di točno to piše u kojem djelu to ovaj put sam nađi, neću ti ja sve tražiti, nisam ja tvoj sluga. Koje hrvatske župe su bile čakavske po tebi? Zar misliš na župe Pliva, Pset, Hlivno, Imota odnosno gradove Jajce, Bugojno, Banja Luka, Mrkonjić Grad, Šipovo, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Posušje, Grude, Imotski, Sinj? Pa to je komedija i cirkus tvrditi da se tamo pričala čakavica umjesto štokavice. Imaš li ikakve dokaze da su ti krajevi bili čakavski? Ti stalno proglašavaš bilo ovo čakavsko, bilo ono čakavsko, a dokaz niti jedan nisi pokazao. Tako mogu i ja lupati da se u Nišu pričala kajkavica.