Mavro Orbini: Bosanci su autohtoni balkanski narod, a Srbi došljaci iz ruskih močvara

Vidi, zx, lako je izmišljati stvari. Za to nije potreban nikakav talenat, ne mora se imati čak ni bujna mašta. Potrebno je samo vrlo malo volje (i toliko malo da je to čak i linija manjeg otpora). E sada, ako te zanima šta je istina, to već iziskuje truda. I zato deluje mnogima i manje primamljivo; to je jasno.

Ako te zanima šta je stradalo tada, ima tema i ovde smo kačili spiskove starih rukopisa koji su nestali: https://forum.krstarica.com/threads/stara-narodna-biblioteka.898693/#post-38972395
А шта сам измислио?

Хитлер је наредио: прво уништити Народну библиотеку​

„Зато што је у њој сачувано оно што је вековима чинило културни идентитет тог народа”, рекао је генерал-пуковник Александер Лер, одговарајући на питање зашто је баш Народна библиотека Србије била циљ у бомбардовању Београда 6. априла 1941. године
677z381_narodna-biblioteka.jpg

https://www.politika.rs/scc/clanak/352400/Hitler-je-naredio-prvo-unistiti-Narodnu-biblioteku

А шта сам измислио?

Ne znači da si izmislio ti. Moguće je da ti je neko prodao izmišljotinu, pa ti slepo, nekritički poverovao toj osobi i onda dalje prenosiš dezinformaciju, ali iz krajnje dobrih namera (jerbo si uveren da je istinita). Mislim na to da je kao prvo vatikanska biblioteka zatvorena, da se kriju mnoge knjige i posebno da bi o davnoj prošlosti napravile ikakav dar-mar.

A sada, iz samog boga pitaj kakvih razloga, ovu temu pretvaraš u diskusiju o požaru u Narodnoj biblioteci Srbije 1941. godine. A da je još najgore, deluje da ti zaista misliš da neke veze ima sa ovom temom.

Pošto je ova tema dosta žvakana na velikom broju različitih tema, smatram da zaslužuje zasebnu svoju. Razlog više zbog toga što postoji i generalno, u široj javnosti, jedna vrlo velika zabluda vezano za ovog dubrovačkog benediktinca, koji je objavio 1601. godine u Pezaru slavnu knjigu Kraljevstvo Slovena.

Pogledajte prilog 1272144

Ovo delo smatra se, da tako kažemo, biblijom slovenskog ilirizma. Iz istog je razloga kroz vekove bilo, pa i ostalo danas, omiljeno romantičnim pogledima na istoriju, uključujući i u Srbiji. U Srbiji čak postoji kod jedne grupice ljudi i nekakva teorija zavere da je prilikom prevoda drugog dela knjige, koje je pre oko pola veka ranije izvršio Sima Ćirković, na taj način navodno prećutano šta Orbini piše u prvom delu, odnosno kako u drugoj polovini 20. veka ne bi neko na srpskom jeziku mogao pročitati šta piše Orbin o najranijoj istoriji Slovena. Na Orbinija se, stoga, mnogi i vrlo često pozivaju i to sa puno ponosa kao jednog od prvih srbskih istoričara, ali malo ko Orbinija i čita.

No, šta piše zaista u Orbinijevom delu, po pitanju porekla Srba, konkretno? Vrlo gorak ukus nastupa kada se pojavi neko ko želi i da čita istorijske izvore, a ne samo da maše sa koricama. Na 345. str. počinje poglavlje o Bosanskom kraljevstvu.

Pogledajte prilog 1272146

Prema Orbiniju, a što posebno apostrofira i u napomeni sa strane, Bosanci potiču od drevnog naroda Tračana, iliti konkretnije od tračkog plemena Besa. Prema antičkim izvorima, tvrdi Orbini, proto-Bosanci su živeli na obalama reke Meste. Ugrubo, po tradiciji kod Orbinija, ovo bi trebalo da bude pradomovina Bosanaca:

Pogledajte prilog 1272152

Pogledajte prilog 1272156

Orbini kirtikuje one koji tvrde da su Bosanci dobili ime po reci Bosni, naprotiv, insistirajuí da je ta reka zapravo dobila ime po bosanskom narodu, tj. upravo suprotno. Poziva se na antičke autore, uključujući i Tita Livija i Strabona, te tvrdi da su drevni Besi živeli u podnožju planine Hajmos (Balkan). Jedrene su bile njihova glavna utvrda, koji se na njihovom jeziku zvao „Uškudama“, pre rimskog osvajanja. Orbini pripoveda njihovu antičku istoriju, objašnjava kako je bilo došlo do vokalne promene i tako Besi postali Bosi, od čega je dospelo ovo ime tog naroda kakvo je ostalo sačuvano do XVII stoleća, kada je Orbini pisao. Iz pradomovine su ih isterali Bugari; otišli su na zapad, prvo kontrolišući teritoriju između Save, Drine i Vardara tj. buduću teritoriju Srba. Zauzeće i bosansku oblast i to su, po Orbiniju, počeci Bosne.

Što se tiče Srba, Orbini nije prihvatao asocijaciju Srba sa drevnim Tribalima, što bi se moglo pretpostaviti po tome što je našao da ih tako naziva Laonik Halkokondil. On jasno kaže da Tribali jesu ostavili svoje potomke među Srbima, ali i Bugarima, govoreći dakle striktno o krvnom potomstvu populacije koje su asimilovali Srbi kad su se doselili na Balkansko poluostrvo. Da je to nedvosmisleno slučaj, vidi se i na str. 165 i 166, kada gvoori o Besima i Tribalima, izričito podvlačeći da su Besi zapravo Bosanci, dok je u vezi Tribala, o kojima piše mnogo više i opširnije nego o Besima, nikada ne podvlačeći njihovu istovetnost sa Srbima, nem:

Pogledajte prilog 1272161

Str. 178, na kojoj kaže da su Tribali ostavili potomke među Srbima i Bugarima (a Skiti među Bugarima i Vlasima):

Pogledajte prilog 1272167

No, kada smo prošli šta Orbini piše o poreklu Bosanaca, da vidimo šta kaže on, zapravo, o poreklu Srba? O poreklu Srba, Orbini svedoči na 68. stranici:

Pogledajte prilog 1272168

Prema Orbiniju, drevno prebivalište Srba jesu močvare u zaleđu Azovskog mora, u rejonu reke Don. To je, otprilike, ova oblast:

Pogledajte prilog 1272171

Dakle, po Orbinu, Srbi su negde u I stoleću naše ere obitavali u Sarmatiji, ugrubo u području današnje istočne Ukrajine i/ili Ruske federacije. Odatle su krenuli i podelili le se u dva smera; od jednog će završiti u Polablju i to će biti na kraju Lužički Srbi, a drugi ide na jug i to su ovi balkanski Srbi. Po ovoj tradiciji, Srbi su potom, prešašvi Karpate, izbili do IV stoleća na granice Rimskog carstva i tada ih vidimo, u vreme Konstantina Velikog, u Panoniji. Potom, negde u prvoj polovini VII stoleća, u vreme kneza Sama i Bitke za Vogastisburg, tj. u vreme romejskog cara Iraklija (610-641) ti Srbi se spuštaju dalje na jug, upadaju u Dalmaciju i zauzimaju te teritorije. Ono što je vrlo interesantno jeste koliko je ova vest komplementarna sa hronološkom datacijom seobe Srba u Spisu o narodima cara Konstantina VII Porfirogenita, koji Orbiniju barem delimično jeste bio poznat, iako ga u ovom pasažu ne navodi eksplicitno.

Pogledajte prilog 1272174

Ovu temu posvećujem genijalnoj forumašici @Сребрена koja me je i inspirisala da je otvorim. Čitao sam neke njene tekstove i mislim da se direktno nadovezuje na njenu temu, odnosno da se može smatrati nastavljačem. Mislim, naime, na njenu temu o Bosni: Локација Босне у списима Порфирогенита. Na toj temi, uvaženi forumaš je istakao da je po najstarijim vizantijskim izvorima, izvorna Bosna zapravo bila negde u Makedoniji, što kao da je na tragu teza učenih humanista o poreklu Bosanaca čija je tradicija preneta kod Orbinija; neka se izjasni da li ju je Orbini i ponukao da krene tim putem. Takođe bi bilo interesovano da čujemo njen doprinos rekonstrkciji putešestvija Srba od močvara istočne Evrope, zato što ima tu kao i svugde nejasnoća i nepreciznosti kod Orbinija.

Verujem da će tema biti interesantna i forumašima @Kole11 i @Dobri Bosnjanin a pozvani su i ostali da daju svoj doprinos
Evo idem oma da pošaljem ovaj link Šariću da protumači. On se upljuva oko Orbinija, tako da bih ga volela čut šta ima za reć o ovome.

Evo idem oma da pošaljem ovaj link Šariću da protumači. On se upljuva oko Orbinija, tako da bih ga volela čut šta ima za reć o ovome.

Da, to je posebno interesantno, zato što Šarić navodi Orbinija u spisku obavezne literature po preporuci; inače on tu navodi i hrvatskog istoričara Ivana Šveara, koji smatra da su Srbi nastali od Hrvata tj. da se jedan ogranak hrvatskog plemena izdvojio, istočni, te zato što je reč o slugama careva poprimio novo ime Srbi.

https://forum.krstarica.com/threads/goran-saric.808829/post-35752650

Da, to je posebno interesantno, zato što Šarić navodi Orbinija u spisku obavezne literature po preporuci; inače on tu navodi i hrvatskog istoričara Ivana Šveara, koji smatra da su Srbi nastali od Hrvata tj. da se jedan ogranak hrvatskog plemena izdvojio, istočni, te zato što je reč o slugama careva poprimio novo ime Srbi.

https://forum.krstarica.com/threads/goran-saric.808829/post-35752650
Zanimljivo. Poslaću mu link i za ovaj tvoj post.
Inače, mene lično tema ič ne zanima. Ja nemam problem dal mi jedan deo porodice potiče iz ruskih močvara. Mnogo me više nervira što sam u bliskom srodstvu s Nemcima, naprimer. Nekad bih rekla i Mađarima, ali odnekako sam to stavila na led.

Zanimljivo. Poslaću mu link i za ovaj tvoj post.
Inače, mene lično tema ič ne zanima. Ja nemam problem dal mi jedan deo porodice potiče iz ruskih močvara. Mnogo me više nervira što sam u bliskom srodstvu s Nemcima, naprimer. Nekad bih rekla i Mađarima, ali odnekako sam to stavila na led.

Poreklo ljudi nikada nije ovde bila tema, već percepcija o poreklu ljudi pre oko četiri veka. Iliti, ovo nije tema o antici ili ranom srednjovekovlju, već o ranom modernom dobu.

Затворена је у већем делу, или тачније, под строгом цензуром!
Ne znam da li je to tačno.

Ali znam da bukvalno svi dokumenti koji su dostupni javnosti a tiču se Balkana svedoče o srpskoj ili generički slovenskoj autohtonosti. U tim dokumentma se nalaze tvrdnje kako su Sloveni primili veru od apostolske crkve, o Jeronimu Slovenu, Srbima Tribalima, itd...Doduše ima tamo nemali broj falsifikata iz poznijeg perioda, napisanih u svrhu stvaranja hrvatske nacije i kraljevstva. Vatikan, bar što se tiče srednjeg veka, nije imao nikakvih sumnji u srpsku autohtonost.

Sa drugim problemom se zdrav razum suočava, a to je postupanje jedne kaste ili sekte koja postoji poslednjih vek ipo, i koja samu sebe naziva kritičkom istoriografskom školom. Prema toj sekti većina onog što piše u tim vatikanskim dokumentima nije istina, jer ne prolazi test kritike.....z:mrgreen:

Ne znam da li je to tačno.

Ne znaš, zato što nije. To je neko imislio, tipa Deretić ili slično, sa svrhom davanja lažne nade ljudima. Jer ako im daš to, onda možda će nastaviti da veruju, da kupuju knjige, itd. Lažna nada je vrlo važan motivator, u ovom slučaju ideja da postoje, kao bajagi, neke knjige skrivene u Vatikanu koje drastično menjaju drevnu istoriju Srba i koji će jednog dana postati dostupni.

To je jednako kao kada je Deretić pričao jednom prilikom u muzeju automobila na predavanju deset godina pre nego što je umro evo, samo što nije pobedila naša škola. Već je većina naša. A onda je umro i, kao i uvek sa lažnim prorocima, ništa se obistinilo nije i na onaj svet odu u deluzijama.

To je kao ono kad ti pišeš da ja, eto, patim jer ti kačiš istorijske izvore na Forum Krstarice. :lol: Teši se, jer to je jedino što ti i ostaje.

Jedan od prvih začetnika srpske istoriografije i uopšteno koncepta nacionalnih istorija na ovim prostorima, bio je hrvatski istoričar Pavao Riter Vitezović (1652-1713). Prethodno je bio napisao Oživljena Hrvatska i Zasužnjena Bosna. Posle Velike seobe Srbalja i Beogradskog sabora iz 1690. godine, razvila se ideja da se Srbi osavremene i da stoga dobiju prvu nacionalnu istoriju. U tom projektu su bili ključni patrijarh Arsenije III Čarnojevi i jenopoljski episkop Isaija Đaković. Nakon pojedinih neuspešnih eksperimenata krajem XVII st. sa grofom Đorđem Brankovićem, srpska Crkva je konačno uposlila Vitezovića da napiše prvu srpsku nacionalnu istoriju. Glavni finansijeri Vitezovića za pisanje Osvetljene Srbije (Serbia illustrata), poslednje delo koje je pisao pre nego što je preminuo 1713. godine, bili su krušedolski mitropolit Sofronije Podgoričanin i episkop bački Hristofor Dimitrijević Mitrović.

U ilustrovanoj Srbiji, Vitezović piše, slično kao i stariji istoriografi, o poreklu Srba iz močvarnih predela Skitje. U prvom poglavlju, uvodnom, Vitezović veli sledeće, diskutujući određene navode iz DAI i decidno odbacujući sa su Srbi dobili ime po jednoj latinskoj reči:

Serble (1).jpg

Jasno je [..] da je srpski narod, nastanjen kako ovde, u granicama Ilirije i Trakije, tako i prodrevši u unutrašnjost Germanije, a davno pre sećanja Konstantina Porfirogenita koga, ime svoje narodno doneo iz Skitije, a niko, uostalom, ne pomenu tolikoga ropstva u kojemu Grci tobož držahu Serble.

U II glavi Vitezović opisuje da su Srbi izvorno došli iz Azije, iz Sibira i silnim seobama se rasuli od dalekih prviotnih ognjišta.

Sibir.jpg

ibir.jpg

Po ovom tumačenju, Srbi bi pre seobe u močvarni rejon Priazovlja, gde ih nalazimo u I veku naše ere, trebalo da su prethodno došli iz sibirskih krajeva iza Urala (odakle su doneli i svoje heraldičko znamenje, po Vitezoviću), ili barem odakle su došli preci Srba. Vitezović konkretno Kavkaz i nizije Skitije naziva prvobitnim naseljima Srba. U vreme vlasti cara Tiberija (14-37) Srbi su bili u Kavkaskoj Albaniji, kaže. Govoreći o talasima upada i pohara koji kreću u VI stoleću, u vreme vlasti cara Anastasija I i Justinijana, Vitezović opisuje seobe Srba iz Priazovlja na Balkansko poluostrvo i do Polablja.

Vitezović se, inače, oštro obrušava na Orbinija. Napada ga da je svoju istoriju Slovena napisao, nakon što je konsultovao nekoliko sarmatskih i grčkih pisaca, od njihovih otpadaka sastavio Kraljevstvo Slovena. Kaže da Orbinijevo delo sadrži mnogo netačnosti i da je knjiga štampana bez prethodnog podvrgavanja naučnom ispitivanju. U tom smislu, Vitezović je pokazao da poseduje kritički pristup i njegova istorija zaista jeste do neke mere korak napred u odnosu na Orbinija. Vitezović takođe primećuje da je davno ranije Ludovik Tuberon Crijević napisao dosta solidnu istoriju, što će reći da je Orbini bio korak unatrag u odnosu na Tuberona, ali kuka zbog toga što Tuberona nisu previše zanimali Srbi, pa je vrlo malo našao podataka za srpsku istoriju kod njega.

открсрб.jpg

Ritter.jpg

A zašto neće biti? Šta piše Prokopije u delu O građevinama, o utvrdama koje su bile obnovljene? Imamo tamo jedan toponim: Ἄρσα.

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/H/Roman/Texts/Procopius/Buildings/4B*.html

Arsa -> Rasa. Ta promena, usled meteteze likvida koja je tipična u slučaju predslovenske toponomastike, vrlo je dosledna drugima na slovenskom jugu. Reka Raša u Istri nekada je bila Arsia, ostrvo Rab nekada je bio Arba,..nema tu nekog prostora za veće dileme. Stvari su poprilično jasne i očigledne.

To što sad neki kao npr. Jovan I. Deretić ili Svetislav Bilbija, kao nešto, odbacuju te stvari, sasvim je drugo nešto i prilično neozbiljno. Da budu stvari još gore, oni i slično to čak ni ne čine čak ni prosto zato što ih sve metateza likvida strašno boli pa bi je oborili po svaku cenu jer ne žele nikako da prihvate doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo u ranom srednjovekovlju...da to rade, vrteli bi se slično oko celog niza drugih toponima. Ne, oni to čine radi potpuno praznoglave fantazmagorije da to dovedu u vezu i sa Etrurcima i Rusima i sve pokušaju povezati u nekakav nepregledni galimatijas, sve samo potpuno izmišljajući tačke koje ih povezuju.
Добро ја сам поставио јаснији пример трачанског Рас или Рес у грчког Арес!
Дакле овде имамо идентичну реч тако да би иста била логична.
Неретва је Арента.

Што се тиче Прокопија и тог помена не знам где се нслази то место .
По новијим реконсрукцијама Кинама и Хонијата Рас тврђаву треба тражити западно од Пазара неких 20 км. где су и нађени неки остаци куле.

Добро ја сам поставио јаснији пример трачанског Рас или Рес у грчког Арес!
Дакле овде имамо идентичну реч тако да би иста била логична.

Rhēsos je trački kralj kojeg je ubio Diomed u priči o Trojanskom ratu, kad su se Odisej i Diomed ušunjali u kamp Trojanaca i pokrali im konje. Arēs je starogrčki bog rata.

Zašto misliš da tu ima neke veze? Ko to tvrdi da je ubačen jedan glas i tako nastao Arej? Čak ne govorimo ni o istim glasovima tu, tako da umetanje glasa na početak ne bi bilo dovoljno (da ne pominjemo padežni završetak); uz ime tračkog kralja stoji spiritus asper, kojeg u slučaju legendarne tračke ličnosti nema. A i nema mi to nešto ni prosto ovako smisla; šta, Heleni nazvali svog boga rata (i to najstarijeg sina Zevsa i Here) po neprijateljskom čoveku koji je umro u jednom malom noćnom prepadu..?!

Poslednja izmena:
Rhēsos je trački kralj kojeg je ubio Diomed u priči o Trojanskom ratu, kad su se Odisej i Diomed ušunjali u kamp Trojanaca i pokrali im konje. Arēs je starogrčki bog rata.

Zašto misliš da tu ima neke veze? Ko to tvrdi da je ubačen jedan glas i tako nastao Arej? Čak ne govorimo ni o istim glasovima tu, tako da umetanje glasa na početak ne bi bilo dovoljno (da ne pominjemo padežni završetak); uz ime tračkog kralja stoji spiritus asper, kojeg u slučaju legendarne tračke ličnosti nema. A i nema mi to nešto ni prosto ovako smisla; šta, Heleni nazvali svog boga rata (i to najstarijeg sina Zevsa i Here) po neprijateljskom čoveku koji je umro u jednom malom noćnom prepadu..?!
Плус, имена су им изведена из различитих основа, а Ресусова сестра је са Аресом имала сина.

Значи од РЕСоса настадоше РАСхани, мислим РАШАНИ...то је иста творба као кад од БЕСа настану БОСхаци, мислим БОШЊАНИ

Није Ресос већ Рес или Рас дословно!
Дакле тврђава може бити из античких времена што вероватно и јесте. Идентично као код Малог Зворника на Орловини српско јако ранодредњовековно утврђење.
У подножју позноантичко утврђење за сада највеће здање на Балкану из епохе Јустинијана. Прекид континуитета живота па следећи становници Срби. На врху Орловине резервна одбрамбена кула очигледно направљена за одбрану од Бугара.

Срби по Порфирогениту прелазе 2 пута преко територије Трибала и да њима не ратују!
Обзиром да су многи типоними сачувани антички и негде дословно преведени Срби су могли од староседелаца усвојити правилно називе.

Из те аналогије не излази да су Срби Трибали а о етнониму Рашани смо причали већ.

Није искључено да тај рани појам Босне код Порфирогенита Срби јесу назвали по Бесима за које Кекавмен сведочи да су ту живели из Саву а да сад ту живе Срби.

Сад ако су прихватили тај појам мале Боснице од Беса то је опет не значи да су Босанци Беси.
Исто као што није прихваћено да су Срби Трибали иако византинци обилно то спомињу.

Усвајање имена од староседелаца је могуће сасвим.

Исто сад кад би Бешку везали за Бесе и беседе од Беса и шта ти ја знам све БЕСАН!

Napisao sam već kako je (Rhēsos).

https://lsj.gr/wiki/Ῥῆσος

Odakle ti uopšte da je on povezan sa Arejem?

Имаш много објашњења у грчкој митологији и историји античких Грка многе богове су преузели од Трачана. Чак Орфејев култ је потеко од Трачана пробаћу ти наћи ово конкретно.

Али Ако пишеш већ Ресос онда је Арес или Аресос или Арета не Ареј.

пробаћу ти наћи ово конкретно.

Hajde baš, zato što sam 99% siguran da toga nema.

Али Ако пишеш већ Ресос онда је Арес или Аресос или Арета не Ареј.

Ma kakav bre crni Aresos; to je Ἄρης. To ti je III deklinacija, a Ῥῆσος koristi II deklinaciju. Arejeva osnova je Are-.

da ne pominjemo padežni završetak

Na to sam mislio kada sam ovo napomenuo u zagradi. I dosta bitna stvar zato što je sigma u imenu Tračanina sastavni deo osnove antroponima.

Ako ti je pitanje zašto po naški preferiram da napišem „Arej“ mesto „Ares“, to je zato što pratim standardizaciju koja svakako već postoji u jeziku i koju je Milan Budimir podvukao da bi trebalo dosledno primenjivati; tu je reč o odstranjivanju grčkih završetaka za deklinaciju i njihovom prilagođavanju onima koje postoje u srpskom jeziku (i uz podrazumevanje duha srpskog jezika). Tako je i ispravnije reći Arej, baš kao što svi kažemo „minojska civilizacija“ (a ne „minoška civilizacija“; po „Minoju“, a ne „Minosu“).

Standardizovati antičke nazive je kao prvo, vrlo korisna stvar, da bi bili opšte prepoznatljivi na datom jeziku, a kao drugo, da ne bi dolazilo upravo do ovakvih zabuna; da ga i ti zoveš Arej, siguran sam da ne bi doveo u vezu sa Resom, niti bi imao dileme oko toga kako glasi koren reči. :)

Poslednja izmena:
Hajde baš, zato što sam 99% siguran da toga nema.

Ma kakav bre crni Aresos; to je Ἄρης. To ti je III deklinacija, a Ῥῆσος koristi II deklinaciju. Arejeva osnova je Are-.

Na to sam mislio kada sam ovo napomenuo u zagradi. I dosta bitna stvar zato što je sigma u imenu Tračanina sastavni deo osnove antroponima.

Ako ti je pitanje zašto po naški preferiram da napišem „Arej“ mesto „Ares“, to je zato što pratim standardizaciju koja svakako već postoji u jeziku i koju je Milan Budimir podvukao da bi trebalo dosledno primenjivati; tu je reč o odstranjivanju grčkih završetaka za deklinaciju i njihovom prilagođavanju onima koje postoje u srpskom jeziku (i uz podrazumevanje duha srpskog jezika). Tako je i ispravnije reći Arej, baš kao što svi kažemo „minojska civilizacija“ (a ne „minoška civilizacija“; po „Minoju“, a ne „Minosu“).

Standardizovati antičke nazive je kao prvo, vrlo korisna stvar, da bi bili opšte prepoznatljivi na datom jeziku, a kao drugo, da ne bi dolazilo upravo do ovakvih zabuna; da ga i ti zoveš Arej, siguran sam da ne bi doveo u vezu sa Resom, niti bi imao dileme oko toga kako glasi koren reči. :)

Ja Resa ne dovodim u vezu sa Arejen vec grckim Aresom bogom rata jednim od 12. Iako je i njegovva domovina Trakija.

Postavio sam ti nedavno na tvojoj temi posto na telefonu ne mogu naci sad.

Tema je bila od Esada Rahica grad Ras i poreklo inena.
Ne secam se tacni imena tene ako se setis i nadjes je tano san ti postavio na pocetku teme.

Ja Resa ne dovodim u vezu sa Arejen vec grckim Aresom bogom rata jednim od 12.

Arej = Ares. Govorimo o istoj personi, o bogu rata Starih Helena. Samo je razlika u načinu transkripcije antičkog imena. Ja preferiram Arej; zašto, objasnio sam u pređašnjoj objavi.

Iako je i njegovva domovina Trakija.

Nije domovina Areja Trakija, već je putem interpretatio graeca Arej identifikovan, između ostalih, među božanstvima Tračana.

Postavio sam ti nedavno na tvojoj temi posto na telefonu ne mogu naci sad.

Tema je bila od Esada Rahica grad Ras i poreklo inena.
Ne secam se tacni imena tene ako se setis i nadjes je tano san ti postavio na pocetku teme.

Ima samo ovo: https://forum.krstarica.com/threads...li-pritajeni-velikosrbin.918162/post-41802488

Tu se samo nalazi sledeća tvoja izjava: „Њега су Грци претопили у Ареса бога рата“, uz priložene dve veze ka Vikipediji, jedna ka srpsko-hrvatskoj i druga ka srpskoj, nijedna od kojih ne sadrži taj podatak.

Jedino što uspevam da pronađem jeste da si ti originalni kreator ideje o vezi između Resa i Areja.

P. S. Inače, najstariji poznati sapis imena božanstva je (linearnim B pismom) 𐀀𐀩 (A-re).

Poslednja izmena:
Што се тиче Прокопија и тог помена не знам где се нслази то место .
По новијим реконсрукцијама Кинама и Хонијата Рас тврђаву треба тражити западно од Пазара неких 20 км. где су и нађени неки остаци куле.

Odi na Google Books i pročitaj rad Jovanke Kalić ПРОКОПИЈЕВА ΑΡΣΑ iz ЗРВИ 27/28.

Arsa1.jpg

ars2.jpg

ars3.jpg

Zapadna granica Dardanaca tj. Gornje Mezije je prouzrokovala ovde dilemu, ali najlogičnije obrazloženje deluje da se Prokopijeva Arsa nalazila negde približno u rejonu srednjovekovne raške župe.

Кажу да Беси, као и Гети, Дачани, Анти, спадају у првобитно славенско становништво дунавске котлине , чију су велику грану чинили Серби, одавно знани под тим именом.
besi srbi 0.jpg

У 7. веку, у време пада романске моћи, задунавски Беси са Балкана, из крајева суседних данашњој Србији, кренуше на ону страну Дунава и угнездише се код Алутије (Олтенија) у садашњој малој Влашкој. Могуће је да се тада њихов вођа звао Бас-Сораба, то јест глава сербских, или славенских Беса, који су се разликовали од Беса-Влаха. У међувремену је притисак азијских хорди са истока прогутао, али не и уништио Бесе, са те стране Дунава, где су они, у нижем делу тадашње Бесарабије, у 8. веку, били познати под називом Бјеса или Бјесена, измешаних касније са Печенезима и Половцима, тј. Куманима

besi srbi 1.jpg

Можда је и назив Печенези, према Византинцима Пацинаки, првобитно Беси (од ушћа Дунава) припадао и представљао само кварење некадашњег старог назива Певкина и Пеукина, становника острвца на ушћу Дунава, острвца Певка. Код тих последњих Беса, назив Бесараба се појављује такође као име вође, али је касније, у хроници анонимног гњезненског архиђакона, поменуто под 1259. годином. Од њега он изводи назив који је дат данашњој Бесарабији.

besi srbi 2.jpg

Кажу да Беси, као и Гети, Дачани, Анти, спадају у првобитно славенско становништво дунавске котлине , чију су велику грану чинили Серби, одавно знани под тим именом.
..тако је о Бесима-Србима писао Јозеф Игњациј Крашевски (1812-1887), пољски историчар
besi srbi naslovna.jpg

besi srbi mapa.jpg

Pogledajte prilog 1279812
У 7. веку, у време пада романске моћи, задунавски Беси са Балкана, из крајева суседних данашњој Србији, кренуше на ону страну Дунава и угнездише се код Алутије (Олтенија) у садашњој малој Влашкој. Могуће је да се тада њихов вођа звао Бас-Сораба, то јест глава сербских, или славенских Беса, који су се разликовали од Беса-Влаха. У међувремену је притисак азијских хорди са истока прогутао, али не и уништио Бесе, са те стране Дунава, где су они, у нижем делу тадашње Бесарабије, у 8. веку, били познати под називом Бјеса или Бјесена, измешаних касније са Печенезима и Половцима, тј. Куманима

Pogledajte prilog 1279813

Можда је и назив Печенези, према Византинцима Пацинаки, првобитно Беси (од ушћа Дунава) припадао и представљао само кварење некадашњег старог назива Певкина и Пеукина, становника острвца на ушћу Дунава, острвца Певка. Код тих последњих Беса, назив Бесараба се појављује такође као име вође, али је касније, у хроници анонимног гњезненског архиђакона, поменуто под 1259. годином. Од њега он изводи назив који је дат данашњој Бесарабији.

Pogledajte prilog 1279817
Ти Анти из Бесарабије су били федерати у време Јустинијана.
О томе нас Прокопије извештава.
Обзиром да су чували Дунавски лимес 54. године и да су помогли Белесауру да помоћу њихове чете протерали Готе из Рима никако их не могу повезати са Босном.

Ти Анти из Бесарабије су били федерати у време Јустинијана.
О томе нас Прокопије извештава.
Обзиром да су чували Дунавски лимес 54. године и да су помогли Белесауру да помоћу њихове чете протерали Готе из Рима никако их не могу повезати са Босном.
Крашевски их и не везује са Босном, него са Србима.

Back