Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
Istorija nije nauka ! Istorija prevazilazi okvire nauke, jer su to podaci i saznanja o životu svih civilizacija, od postanka pa do danas...A, to je malo mnogo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hellen:То још увек није одговор на питање шта је народна ПОЕЗИЈА и како се проучава.
А једино око тога се споримо.
Воелела бих да прокоментаришеш цитате које сам навела, и да ми евентуално цитираш ауторе који заступају другачији методолошки приступ народној поезији.
vazon:Те песме колико припадају књижевности, толико припадају и историји из простог разлога што су настале у прошлости и што су нека врста наративних извора. Не може се то раздвојити.
vazon:Зар вас две заиста не можете да се сложите око тога да народне песме у својој основи имају историјске догађаје на које су надограђени елементи чисто уметничке природе, који немају везе са истином?
Те песме колико припадају књижевности, толико припадају и историји из простог разлога што су настале у прошлости и што су нека врста наративних извора. Не може се то раздвојити.
Bi2:Upravo to što si rekao.

AKHENATON:E to. Ali neki ne shvataju da su one isto tako i istorija i da se svrstavaju u ISTORIJSKE IZVORE.
Hellen:Да, само си заборавио да додаш ''неке песме'', и заборавио си ''критички приступ''!...
Hellen:Да, само си заборавио да додаш ''неке песме'', и заборавио си ''критички приступ''!
О томе ја говорим!
Јеси ли прочитао одломак из Увода у књижевност који сам цитирала?
Да ли мислиш да тај притуп није добар?
..Или и ти мислиш да је народна поезија ''историја са примесама уметности''?
Mi smo svi zapravo samo decica koja se igraju, pa zato pusti decu na miru i idi vodi polemike sa nekim ko ti je ravan.
Hellen:Само сам парафразирала његов пост са друге теме...а то што је заборавио да каже овај пут, то је оно што ја говорим.
Суштина сукоба је методолошке природе. Све што сам ја рекла, а што друге, не знам зашто, јако иритира, је да при анализи епске народне поезије треба имати у виду њену природу и њене посебности у односу на друге, писане историјске изворе.
Значи, не може се на исти начин анализирати уметничко дело усмене књижевности и писана историја, или неки писани историјски документ.
Није ми јасно зашто већина овде реагује најежено и увређено када то кажем. То је општеприхваћени став и историчара и историчара књижевности и тееоретичара....
Hellen:То још увек није одговор на питање шта је народна ПОЕЗИЈА и како се проучава.
А једино око тога се споримо.
Воелела бих да прокоментаришеш цитате које сам навела, и да ми евентуално цитираш ауторе који заступају другачији методолошки приступ народној поезији.
AKHENATON:Primecujes li da se mi ovde 15 strana raspravljamo sa tobom i vrtimo jedno te isto umesto da se bavimo pitanjem kojim sam postavio a to je ZASTO SE PESMA ZENIDBA DUSANOVA ZOVE TAKO KAKO SE ZOVE?
Za ostale je jasno: Zidanje Skadra se tako zove jer se u pesmi zida Skadar, Zenidba Maksima Crnojevica se tako zove jer se zeni Maksim Crnojevic ma ko on bio, Mali Radojica se zove tako jer je on glavni lik, samo se nigde direktno iz pesme Zenidba Dusanova ne da zakljuciti zasto joj je Vuk dao to ime.
O tome mi raspravljamo ovde, a posto nisi uspela da nas ubedis u to sto govoris, molim povuci se. Nije da se vredjam i da sam netolerantan, ali vec si dobila dovoljno prostora. Nisi uspela i predaj bitku koju si sama povela.
Bi2:Sad sam tek uočila rezultat polemisanja sa Hellen i njenom narodnom poezijom !
Komentarišemo o "Ženidbi Dušanovoj" na temi o "Kraljević Marko - Zašto" !!!
Neverovatno.

Ја бих опет малко нешто рекла о начину настанка и преношења народне поезије, нешто што би објаснило ове анахронизме....ал отераћете ме са теме...зато ћутим.
А ви лупајте главу!
Nas ne zanima narodna poezija, niti kako se ona proučava ! To neka stoji po strani za sad.
absonic:Cinjenice - Marko Kraljevic je bio nizak, borio se SA turcima, poginuo boreci se SA njima i mi ga pravim nekakvim herojem (ne racunajuci noviji razvoj dogadjaja u koji spadaju Karadzic MLadic & Co. - njih necemo u ovom topic-u) - kao on je bio borac protiv njih tandara mandara i imamo pesama ihaha o njemu, dok recimo Milos Obilic koji je po izgledu verovatno bio visi i lepsi od Marka je spomenut samo u desetak pesama...
Sta mislite zasto
absonic:Cinjenice - Marko Kraljevic je bio nizak, borio se SA turcima, poginuo boreci se SA njima i mi ga pravim nekakvim herojem (ne racunajuci noviji razvoj dogadjaja u koji spadaju Karadzic MLadic & Co. - njih necemo u ovom topic-u) - kao on je bio borac protiv njih tandara mandara i imamo pesama ihaha o njemu, dok recimo Milos Obilic koji je po izgledu verovatno bio visi i lepsi od Marka je spomenut samo u desetak pesama...
Sta mislite zasto