Marko Kraljević - Zašto?

То још увек није одговор на питање шта је народна ПОЕЗИЈА и како се проучава.
А једино око тога се споримо.

Воелела бих да прокоментаришеш цитате које сам навела, и да ми евентуално цитираш ауторе који заступају другачији методолошки приступ народној поезији.

Hellen:

Воелела бих да прокоментаришеш цитате које сам навела, и да ми евентуално цитираш ауторе који заступају другачији методолошки приступ народној поезији.

Kako koji? Pa, dr. Andrija Gvojić i mr. Aleksandar Panić !

Зар вас две заиста не можете да се сложите око тога да народне песме у својој основи имају историјске догађаје на које су надограђени елементи чисто уметничке природе, који немају везе са истином?

Те песме колико припадају књижевности, толико припадају и историји из простог разлога што су настале у прошлости и што су нека врста наративних извора. Не може се то раздвојити.

vazon:
Те песме колико припадају књижевности, толико припадају и историји из простог разлога што су настале у прошлости и што су нека врста наративних извора. Не може се то раздвојити.

E to. Ali neki ne shvataju da su one isto tako i istorija i da se svrstavaju u ISTORIJSKE IZVORE.

vazon:
Зар вас две заиста не можете да се сложите око тога да народне песме у својој основи имају историјске догађаје на које су надограђени елементи чисто уметничке природе, који немају везе са истином?

Upravo to što si rekao.

Познато је да у САНУ седе све бивше и садашње у комунизму наобразоване личности и да је по тој наобразби потребно уништити српску културну баштину да би било могуће придобити Србе за комунизам а сада за мондијализам, а ви се овде свађате око две теме а стварна тема је Краљевић Марко. Још ми нешто о Муси није јасно Би2 је навео доста података о томе ,али ја сам на ономе линку видео да је Мухамед син Бајазитов, и да је рођен1389 и преузео престо после погибија сва 4 сина Бајазитова, а у истој биографији нема ни Оливере ни Маре као његове жене, што намеће сумњу и на остале податке.

Вујадин

AKHENATON:
E to. Ali neki ne shvataju da su one isto tako i istorija i da se svrstavaju u ISTORIJSKE IZVORE.

Да, само си заборавио да додаш ''неке песме'', и заборавио си ''критички приступ''! :roll:
О томе ја говорим!

Јеси ли прочитао одломак из Увода у књижевност који сам цитирала?
Да ли мислиш да тај притуп није добар?

..Или и ти мислиш да је народна поезија ''историја са примесама уметности''?

Hellen:
Да, само си заборавио да додаш ''неке песме'', и заборавио си ''критички приступ''! :roll: ...

Када су у питању било који историјски извори критички приступ се подразумева. Нема потребе то посебно напомињати.

Hellen:
Да, само си заборавио да додаш ''неке песме'', и заборавио си ''критички приступ''!
О томе ја говорим!

Јеси ли прочитао одломак из Увода у књижевност који сам цитирала?
Да ли мислиш да тај притуп није добар?

..Или и ти мислиш да је народна поезија ''историја са примесама уметности''?

Ne pravi se nevesta, znas o kojim pesmama je rec, ne moram svaki put da ti crtam. Istorija podrazumeva kriticki pristup, a vec nekoliko puta sam rekao da je za proucavanje EPSKIH pesama potreba POVECA KRITIKA.

Osnova tih epskih pesama je ISTORIJA mi se upravo bavimo tom osnovom. Na tu osnou se nadovezuje sve ostalo, pa i umetnicka vrednost i pesnicka sloboda.

Citao sam onaj tvoj citat i ne slazem se da istoricnost epskih pesama nije istorija, da nije ne bi se svrstavale u istorijske izvore. Ako je istorija ono sto je istoricno u Letopisu popa Dukljanina, Zitijama Jovana Vladimira, Kralja Milutina, Despota Stefana koje su prozete legendama i navodnim cudima koje su zapravo kopija nekih delova Svetog pisma samo sa drugim licnostima u glavnoj ulozi, onda je i istorija istoricno u epskim pesmama. Istorijski pristup je ovde malo drugaciji nego pristup teoreticara knjizevnosti. Znam o cemu ti govorim jer sam to dosta radio na vezbama nacionalne istorije, a isto tako citao i kritike teoreticara knjizevnosti. Ti pristupi su mnoooogo drugaciji.

I muka mi je vise da ti ponavljam sve ovo, jer zaboga ti si diplomirani profesor knjizevnosti a ja sam samo mali studentic istorije, kako si me nazvala, pa me ne treba uzimati za ozbiljno. Posto me ne treba uzimati za ozbiljno ne vidim razloge da se prepucavas sa nekim ko ti nije ni do kolena, ko nije tvoj nivo. Mi smo svi zapravo samo decica koja se igraju, pa zato pusti decu na miru i idi vodi polemike sa nekim ko ti je ravan. :roll:

Само сам парафразирала његов пост са друге теме...а то што је заборавио да каже овај пут, то је оно што ја говорим.
Суштина сукоба је методолошке природе. Све што сам ја рекла, а што друге, не знам зашто, јако иритира, је да при анализи епске народне поезије треба имати у виду њену природу и њене посебности у односу на друге, писане историјске изворе.

Значи, не може се на исти начин анализирати уметничко дело усмене књижевности и писана историја, или неки писани историјски документ.
Није ми јасно зашто већина овде реагује најежено и увређено када то кажем. То је општеприхваћени став и историчара и историчара књижевности и тееоретичара....

Mi smo svi zapravo samo decica koja se igraju, pa zato pusti decu na miru i idi vodi polemike sa nekim ko ti je ravan.

Заборављаш да сам ја педагог. Морате научити да полемишете и да браните ставове аргуменитма... То ја за ваше добро.:wink:

Шалим се. Није ми јасно откуд толико нетрпељивости и нетолеранције.
Ја сам овде управо заступала тај став о ''повећој критици'' и била напљувана због тога!

Можеш ли ми дати наслов и аутора уџбеника из којег се учи методологија на вашем факултету?

Ne uci se iz jednog nego iz 6 udzbenika, a dva su od profesora koji mi je predavao Zdravak Deletica.
Izvoli:

Zdravko Deletic - Metodoloske studije
Zdravko Deletic Metodika naucnog rada u istoriografiji
Andrej Mitrovic- Raspravljanje sa Klio
Djuro Susnjic- Metodologija
Mirjana Gross- Historijska znanosat
Bogdan Sesic-Opsta metodologija

Nisam u prilici da ti navedem izdavaca i godine izdanja, sve knjige su mi u Pirotu, a ja sam u Nisu.

Hellen:
Само сам парафразирала његов пост са друге теме...а то што је заборавио да каже овај пут, то је оно што ја говорим.
Суштина сукоба је методолошке природе. Све што сам ја рекла, а што друге, не знам зашто, јако иритира, је да при анализи епске народне поезије треба имати у виду њену природу и њене посебности у односу на друге, писане историјске изворе.

Значи, не може се на исти начин анализирати уметничко дело усмене књижевности и писана историја, или неки писани историјски документ.
Није ми јасно зашто већина овде реагује најежено и увређено када то кажем. То је општеприхваћени став и историчара и историчара књижевности и тееоретичара....

Primecujes li da se mi ovde 15 strana raspravljamo sa tobom i vrtimo jedno te isto umesto da se bavimo pitanjem kojim sam postavio a to je ZASTO SE PESMA ZENIDBA DUSANOVA ZOVE TAKO KAKO SE ZOVE?

Za ostale je jasno: Zidanje Skadra se tako zove jer se u pesmi zida Skadar, Zenidba Maksima Crnojevica se tako zove jer se zeni Maksim Crnojevic ma ko on bio, Mali Radojica se zove tako jer je on glavni lik, samo se nigde direktno iz pesme Zenidba Dusanova ne da zakljuciti zasto joj je Vuk dao to ime.

O tome mi raspravljamo ovde, a posto nisi uspela da nas ubedis u to sto govoris, molim povuci se. Nije da se vredjam i da sam netolerantan, ali vec si dobila dovoljno prostora. Nisi uspela i predaj bitku koju si sama povela.

Hellen:

Nas ne zanima narodna poezija, niti kako se ona proučava ! To neka stoji po strani za sad.

Mi želimo da uradimo analizu ove epske pesme tražeći u njoj vezu navedenih istorijskih likova sa istorijskih dogadjajima ! Ništa više. Ako je Vuk Stefanović Karadžić pesmi dao ovakav naslov, a jeste, zacelo ju je prvo morao pročitati i iz teksta utvrditi da se nesumljivo odnosi na cara Dušana ! Kako nama iz samog teksta nije jasno PO ČEMU JE TO VUK MOGAO ZAKLJUČITI, a sam čin ženidbe je vrlo čest motiv u narodnoj epici kao što i sama kažeš, mi sami to želimo da utvrdimo.
Možda to niko nije do sada radio, možda se to tako i ne radi, možda je to nevidjena glupost ali mi smo tako postavili temu i hoćemo tako da je "odradimo". Da li ćemo se samo igrati, gubiti vreme bez veze ili ćemo doći do epohalnog otkrića, znali bismo kad bi nas ti - pustila.

AKHENATON:
Primecujes li da se mi ovde 15 strana raspravljamo sa tobom i vrtimo jedno te isto umesto da se bavimo pitanjem kojim sam postavio a to je ZASTO SE PESMA ZENIDBA DUSANOVA ZOVE TAKO KAKO SE ZOVE?

Za ostale je jasno: Zidanje Skadra se tako zove jer se u pesmi zida Skadar, Zenidba Maksima Crnojevica se tako zove jer se zeni Maksim Crnojevic ma ko on bio, Mali Radojica se zove tako jer je on glavni lik, samo se nigde direktno iz pesme Zenidba Dusanova ne da zakljuciti zasto joj je Vuk dao to ime.

O tome mi raspravljamo ovde, a posto nisi uspela da nas ubedis u to sto govoris, molim povuci se. Nije da se vredjam i da sam netolerantan, ali vec si dobila dovoljno prostora. Nisi uspela i predaj bitku koju si sama povela.

:lol: :lol: :lol:
Душо, ти си се потпуно погубио!

Када би у животу мога да отераш свакога ко ( још аргуметовано! ) заступа став другачији од твог...врло брзо би остао сам....:wink:
Тиме што ме тераш само показујеш своју слабост. Никада то не ради.:wink:
Но, ако модератор процени да сам било чиме прекршила правила понашања на крстарици он ће ме бановати...до тада...учите методологију!:wink:

Bi2:
Sad sam tek uočila rezultat polemisanja sa Hellen i njenom narodnom poezijom !

Komentarišemo o "Ženidbi Dušanovoj" na temi o "Kraljević Marko - Zašto" !!!

Neverovatno.

Овде је постало мало конфузно... :)

Је л` би неко могао да постави конкретно питање, па да се вратимо на прави пут?

Све што сма написала на овој теми било је:

Ја бих опет малко нешто рекла о начину настанка и преношења народне поезије, нешто што би објаснило ове анахронизме....ал отераћете ме са теме...зато ћутим.

А ви лупајте главу!

..а онда су кренули напади....ничим изазвани!

Nas ne zanima narodna poezija, niti kako se ona proučava ! To neka stoji po strani za sad.

Али овако нешто слатко не могу да пропустим....
Није Би2 лоша, само су јој бржи прсти од памети, па онда дозволи себи овакве ..и бројне друге....благо речено - пропусте!

Тема је народна поезија, али њу не занима народна поезија!!!
Она жели да проучи народну песму, али њу не занима како се она проучава!!!

Па шта ћеш, који мој, на овој теми???

absonic:
Cinjenice - Marko Kraljevic je bio nizak, borio se SA turcima, poginuo boreci se SA njima i mi ga pravim nekakvim herojem (ne racunajuci noviji razvoj dogadjaja u koji spadaju Karadzic MLadic & Co. - njih necemo u ovom topic-u) - kao on je bio borac protiv njih tandara mandara i imamo pesama ihaha o njemu, dok recimo Milos Obilic koji je po izgledu verovatno bio visi i lepsi od Marka je spomenut samo u desetak pesama...

Sta mislite zasto

А ево и теме.

absonic:
Cinjenice - Marko Kraljevic je bio nizak, borio se SA turcima, poginuo boreci se SA njima i mi ga pravim nekakvim herojem (ne racunajuci noviji razvoj dogadjaja u koji spadaju Karadzic MLadic & Co. - njih necemo u ovom topic-u) - kao on je bio borac protiv njih tandara mandara i imamo pesama ihaha o njemu, dok recimo Milos Obilic koji je po izgledu verovatno bio visi i lepsi od Marka je spomenut samo u desetak pesama...

Sta mislite zasto

Da, ovo je tema. "Marko Kraljević - Zašto ???" - ne lik Kraljević Marka u narodnim epskim pesmama.

Back