Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa na osnovu čega si doša do zaključka da je Ukrajina baš Ruska zemlja i da je triba vratit Rusima?

I na koji način se uopće određuje čija je nečija zemlja i koliko se možemo/moramo vratit u povijest kako bi to odredili? :np:
Na osnovu činjenice da je od carskih dana do 1954. godine Ukrajina rasla isključivo teritorijalnim ustupcima Rusije,odnosno,Rusija joj je poklanjala teritorije na svoju štetu.Ako znamo da je stara Ukrajina ovako izgledala
1764235288364.png
1654.godine u vreme kada je Perejaslavski sporazum doveo do vezivanja ukrajinskih kozaka za Moskovsku Rusiju.
1764235433937.png
<<<Ukrajina od 1654-1725.
1764235597084.png

Dakle,najmanja je bila 1654.godine,sve posle toga joj je Rusija davala od svojih teritorija.Ovo malo crveno(oranž/kako god) je ukrajinski teritorijalni maksimum u ona vremena kada su se narodi borili za teritorije i zauzimali svoja mesta.

Znači računamo od Kijevske Rus ka da prije nije bilo ništa isto ka šta povijet ovih krajeva gledamo od 12.st. kad to najviše odgovara vama iz komšiluka.

Nego nije mi jasno čije je to teritorije Rusija davala Ukrajini nazad ako su to već bile zemlje od slavenskih plemena koje su ruski vikinzi oteli od naših predaka?

I kako je nastala Kijevska Rus? Jel željom svih slavenskih plemena ili im je to pak nametnuto silom od strane rusko-vikinških okupatora?

I ako po nekima od vas pravi Bugari danas više ne postoje više jer su svi slavenizirani tokom vrimena, zašto taj isti metar ne vridi i za vašu braću vikinge?

Zašto su oni danas Rusi iako su i njima Slaveni isto tako nametnili svoj jezik i na taj način ih slavenizirali poput Bugara? Možemo li onda reć da pravi Rusi više ne postoje jer oni bi tribali bit nordijsko, a ne slavensko pleme :np:

Rusija je Aljasku prodala jer je u to vreme bila praktično beskorisna i ekonomski neisplativa. Niko tada nije mogao da predvidi da će nekoliko vekova kasnije planeta postati gladna za energentima i mineralima.

U svakom slučaju, ako neka zemlja nema razloga da žali za teritorijama, to je Rusija. Imaju najveću državu na svetu i ogromne resurse, pa je Aljaska u tom kontekstu kap u moru.

Zato mi je potpuno suludo ovo što Putin danas radi: ulaziti u otvoreni konflikt sa zapadom, žrtvovati živote milion ljudi i ekonomiju, samo da bi oteo nekoliko delova teritorije susednoj državi i to u trenutku kada ionako imaš beskrajna prostranstva od kojih je 90% prazno i neiskorišćeno. Ali, nažalost, istorija nas stalno uči da ljudska sujeta, ludost i pohlepa nemaju granice.
Ја сам заиста запрепашћен количином плиткоумља овде. Па добро, дали ти заиста мислиш да је Русија започела специјалну ојну операцију, да би отела неке комаде земље. ( за сад је та површина већа од површине бивше Југославије). Како нешто тако једноставно не можеш да схватиш? Улазак РУсије у бившу Малорусију, којој су Срби дали име Украина, никакве везе нема са територијалним добитцима. Апсолутно никакве. Нспоспобност РФ, и ФСБ, да спречи да запад од Украине од 1991. па на даље прави антирусију, и могућност да запад поставља ракете на територију Малорусије, то јест Укране, натерала је Русију на СВО. УЗ то, припрема Украине да потпуно масакрира руско становништвоу Домбасу. Русија је закаснила, добрано са том операијом, па зато то толико и кошта. И кад је коначно почело, запад их је ( тако тупаве и лаковерне ), навук на Минск 1 и Минск 2. па су сее повукли са стратешких позиција. Наравно да су их захебали. Нормано је то.

I ako po nekima od vas pravi Bugari danas više ne postoje više jer su svi slavenizirani tokom vrimena, zašto taj isti metar ne vridi i za vašu braću vikinge?

Zašto su oni danas Rusi iako su i njima Slaveni isto tako nametnili svoj jezik i na taj način ih slavenizirali poput Bugara? Možemo li onda reć da pravi Rusi više ne postoje jer oni bi tribali bit nordijsko, a ne slavensko pleme :np:
Потпнуо си изуокренуо суштину. Мал број викнга је дошао у словенско , то јест руско море, и утопио се ту. С друге стране, мали број Бугара, дошао је у словенско'- трибалско море и утопио се ту.

Ја сам заиста запрепашћен количином плиткоумља овде. Па добро, дали ти заиста мислиш да је Русија започела специјалну ојну операцију, да би отела неке комаде земље. ( за сад је та површина већа од површине бивше Југославије). Како нешто тако једноставно не можеш да схватиш? Улазак РУсије у бившу Малорусију, којој су Срби дали име Украина, никакве везе нема са територијалним добитцима. Апсолутно никакве. Нспоспобност РФ, и ФСБ, да спречи да запад од Украине од 1991. па на даље прави антирусију, и могућност да запад поставља ракете на територију Малорусије, то јест Укране, натерала је Русију на СВО. УЗ то, припрема Украине да потпуно масакрира руско становништвоу Домбасу. Русија је закаснила, добрано са том операијом, па зато то толико и кошта. И кад је коначно почело, запад их је ( тако тупаве и лаковерне ), навук на Минск 1 и Минск 2. па су сее повукли са стратешких позиција. Наравно да су их захебали. Нормано је то.

Nisi u pravu. Evropski NATO je prilično demilitarizovan. Ne ulaže se u vojsku, kasarne prazne, vojni rokovi ukinuti, nuklearno oružje se ne razvija... Tako da su priče Putina o nekakvoj ugroženosti bajka. Takvu propagandu možeš nekome drugome da prodaješ, ne meni. NATO jeste bio na granicama Rusije, i to je realnost s obzirom na geografsku blizinu, ali to ne znači da su bili neprijatelji. Evrope je sa Rusijom imala odlično saradnju. A onda je Putin odlučio da iskopa neprijateljstvo "iz istorije" pa da prenese u sadašnje vreme. Dakle, skapiraj još jednom: Evropa se nije bavila Rusijom, nije htela da ratuje sa Rusijom, i nije htela niti mogla ikako da je ugrožava. To su sve delirijumske fikcije Putina. Prosto gledaj činjenice umesto da nasedaš na propagandu. Nije Evropa napadnuta zato što je Putin bio ugrožen, nego zato što je namirisao slabost.

Потпнуо си изуокренуо суштину. Мал број викнга је дошао у словенско , то јест руско море, и утопио се ту. С друге стране, мали број Бугара, дошао је у словенско'- трибалско море и утопио се ту.
Koja je to suštinska razlika utopit se u moru slavenskih plemena ili u moru slavensko-tribalskih plemena? :np:

I da usput pitam kad i koji Srbi su dali naziv Ukrajini?

Koja je to suštinska razlika utopit se u moru slavenskih plemena ili u moru slavensko-tribalskih plemena? :np:

I da usput pitam kad i koji Srbi su dali naziv Ukrajini?
Разлика је огромна, зато што се нису Руси утапали у Викинге, него обратно. Исто важи и за Србе и Бугаре. С тим што су Бугари задржали своје име, ( све остало су изгубили), а викизи нису задржали своје име. Срби који су населили данашњи Домбас и ЛУганск, и основали Славјаносербију, у 18. веку, у огромном броју, дали су име Украина, Малорусији, по угеду на нашу Краину. С тим што је тој краини додато оно У, па је добијен русификован назив Украина, уместо Краина. Није ваљда да незнаш да су се Срби масовно иселили у 18. веку тамо, и основали те градове, од обичних малих села, иличисто на утрини. Одлазили суи раније, од Грофа Саве Владисавића, до Саве Текелије. Но половином 18. века, отишли су масовно. Читаве регименте војске са својим породицама. Руском Царству је и те како одгоарало да добије готову обучену и искусну војску.

Разлика је огромна, зато што се нису Руси утапали у Викинге, него обратно. Исто важи и за Србе и Бугаре. С тим што су Бугари задржали своје име, ( све остало су изгубили), а викизи нису задржали своје име.

Rusi i jesu vikinzi i kao takvi su se stopili sa Slavenima pa te pitam nanovo koja je onda suštinska razlika između njih i Bugara ako su se i jedni i drugi utopili u druga mnogobrojnija slavenska(i tribalska) plemena? I jedni i drugi su zadržali ime, a preuzeli slavenski jezik pa prema tome ne vidim nikakvu bitnu razliku između Bugara i Rusa, a ovim prvima često upučujete zamjerke kako oni nisu pravi Slaveni i slično tome dok nikad ništa slično tome nisam pročita za Ruse od strane nekog Srbina. Čemu dvostruki kriteteriji i zašto za Bugare imate jedan metar, a za Ruse drugi? :np:

Срби који су населили данашњи Домбас и ЛУганск, и основали Славјаносербију, у 18. веку, у огромном броју, дали су име Украина, Малорусији, по угеду на нашу Краину. С тим што је тој краини додато оно У, па је добијен русификован назив Украина, уместо Краина. Није ваљда да незнаш да су се Срби масовно иселили у 18. веку тамо, и основали те градове, од обичних малих села, иличисто на утрини. Одлазили суи раније, од Грофа Саве Владисавића, до Саве Текелије. Но половином 18. века, отишли су масовно. Читаве регименте војске са својим породицама. Руском Царству је и те како одгоарало да добије готову обучену и искусну војску.

Kako da niste :D Evo šta ruska wiki govori o porijeklu imena Ukrajina i ne vidim da vas se spominje u 12.st. kad se prvi puta javlja to ime:

Prema Pivtoraku, riječ "kraj" postojala je u zajedničkom slavenskom jeziku i u početku je značila "dio, komad, parcela zemlje", s vremenom je dobila značenje "plemenskog teritorija", a zatim "najudaljenija granica teritorija plemena, početak ili kraj njegovih zemalja". Riječ " krajina " ( krajina ) značila je "plemenski teritorij". Riječ " ukraj" značila je "dio parcele, odvojena parcela zemlje, odvojeni dio plemenskog teritorija, najudaljenija granica odvojenog dijela plemenskog teritorija". Nakon raspada panslavenske zajednice, otprilike u 4.-6. stoljeću - u vrijeme Anta - istočni Slaveni su usvojili izraz Ukrajina ( ukrajina ) od riječi ukraj , što znači "zasebna parcela zemlje, zaseban dio teritorija plemena". U 6.-8. stoljeću, kada su se na teritorijima istočnoslavenskih plemena počele formirati feudalne kneževine, a zatim i država Rusija (Kijevska Rus), riječ krajina dobila je značenje "područja feudalne kneževine", a zatim "područja Rusije".

Riječ Ukrajina dobila je značenje "zasebnog dijela teritorija feudalne kneževine", a zatim "zasebnog dijela teritorija Rusije". Počevši od 12. stoljeća, Kijevska Rus se raspala na zasebne kneževine. Riječ Ukrajina dobila je značenje "kneževine" i prvi put se spominje u Hipatijevom zakoniku iz Priče minulih godina (12.st.) . Riječ Ukrajina označavala je cijeli odvojeni dio teritorija plemena (a kasnije i cijeli teritorij kneževine) i, prema Pivtoraku, jasno se razlikovala od riječi okrayina , nastale od okray („rub, rez“) – „granični teritorij plemena“, kasnije – „granični teritorij kneževine“.

Nelogičnosti?To je bio ugovor koji je Ukrajina prekršila.Zar ti je toliko teško da pročitaš taj ugovor?!
I koja su to tvoja prosta,logična i argumentovana pitanja na koja ja nisam odgovorio,nego sam teoretisao?
Vidi,to vam je usađeno,vama Hrvatima,ja sam to ovde konstatovao još početkom godine,da ste u stanju da slažete sve i da vam tetoviraju istinu u oko.I stojim iza toga.O osećaju sramote drugom prilikom,operisani ste od toga na porođaju.
Mozemo da razgovaramo do kad ti volja, sto se mene tice, ali u okvirima cinjenica i real politike. Ako hoces da razgovaramo na nacin kako ti razgovaras, u stilu "Znas sta je bilo pre 250 godina", "Ako mogu oni, onda moze Rusija", itd, onda je razgovor otezan jer cemo stalno bezati od teme i ici u nedogled.
P.S. Ne znam odakle ti ideja da sam Hrvat, nisam, a i da jesam to je nebitno za razgovor. Ali valjda si iz razgovora mogao da zakljcuis da nisam, jer smo vec pisali o Kosmetu i nasoj situaciji na tom polju.

Mozemo da razgovaramo do kad ti volja, sto se mene tice, ali u okvirima cinjenica i real politike. Ako hoces da razgovaramo na nacin kako ti razgovaras, u stilu "Znas sta je bilo pre 250 godina", "Ako mogu oni, onda moze Rusija", itd, onda je razgovor otezan jer cemo stalno bezati od teme i ici u nedogled.
P.S. Ne znam odakle ti ideja da sam Hrvat, nisam, a i da jesam to je nebitno za razgovor. Ali valjda si iz razgovora mogao da zakljcuis da nisam, jer smo vec pisali o Kosmetu i nasoj situaciji na tom polju.
Činjenica i jeste da postoji potpisan ugovor Ukrajine,Belorusije i Rusije gde se u jednom članu kaže da država domaćin ne upućuje vojsku u područja gde žive manjine bilo koje od ove tri države potpisnice tog ugovora,da im se omoguće sva nacionalna,verska i ostala prava...i tako dalje,a Ukrajina je prekršila te stavke ugovora.I da,bitno je da znaš da je činjenica da su im Rusi uvećavali teritoriju od svoje zemlje.A te priče kako je međunarodno priznata država i bla,bla...to ne važi odavno jer znaš i sam kako smo mi prošli.Sve mi liči na to da ipak jesi.

Činjenica i jeste da postoji potpisan ugovor Ukrajine,Belorusije i Rusije gde se u jednom članu kaže da država domaćin ne upućuje vojsku u područja gde žive manjine bilo koje od ove tri države potpisnice tog ugovora,da im se omoguće sva nacionalna,verska i ostala prava...i tako dalje,a Ukrajina je prekršila te stavke ugovora.I da,bitno je da znaš da je činjenica da su im Rusi uvećavali teritoriju od svoje zemlje.A te priče kako je međunarodno priznata država i bla,bla...to ne važi odavno jer znaš i sam kako smo mi prošli.Sve mi liči na to da ipak jesi.
Clan kaze da drzava ne upucuje vojsku u podrucja gde zive manjine? A jel pise da manjine mogu da organizuju oruzanu pobunu i proglase nezavisnost?
Bas zato sto znam kako smo mi prosli se i ne slazem sa jednostranim otcepljivanjem i oruzanim pobunama.

Da,pitao sam ZAŠTO NATO KOJI SE INAČE u sve meša nije reagovao u slučaju Ukrajine.Nisu pokušali da zaštite rusko stanovništvo tamo,tolerisali su neonaciste iz Azova,Krakena,Desnog sektora,Ajdara,nisu ih bombardovali,nisu im uveli sankcije,ali su ih zato podržali u svemu.Zapad je to i napravio,zapad ih je opremao,zapad je minirao svaki pokušaj mirnog rešenja sukoba.I ko kaže da si ti u pravu kada daješ sebi ovoliku slobodu da napišeš da "SVako ko ovo negira taj zonglira medjuinarodnim pravom, i u jednom i u drugom primeru" ?
Zastita je bila potrebna Ukrajincima u Donbasu jos pre 2014. koju putleristi uzimaju kao godinu preokreta.

Pokušaćemo odgovore da potražimo tamo gde ih retko ko traži ovih dana, u istoriji…

A iz te istorije za početak izvlačimo jedan citat legendarnog nemačkog kancelara, Ota fon Bizmarka (1815-1898), koji možda ponajbolje objašnjava važnost Ukrajine za Rusiju i ono što se danas dešava tim povodom.

„Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji žele to da urade, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, zakrviti dva dela jednog naroda i gledati kako brat ubija brata. Da bi to ostvarili potrebno je pronaći i odgojiti izdajnike među nacionalom elitom i uz pomoć njih izmeniti samosvest jednog dela velikog naroda do takvog nivoa da mrze sve rusko, da mrze svoj rod, a da to ni ne znaju. Ostalo će učiniti vreme,“ govorio je Bizmark.
Ukrajina je pri raspadu Sovjetskog Saveza otišla uz veliki miraz, računajući tu i Krim koji joj je još 1954. poklonio tadašnji lider SSSR Nikita Hruščov. Zauzvrat, pri formiranju prelazne konfederacije pod imenom Zajednica Nezavisnih Država, Rusija je dobila pravo korišćenja vojnih baza na Krimu, a u Bjelovježa sporazumu, nazvanom po beloruskoj šumi u kojoj je potpisan 9.decembra 1991, države osnivači, Rusija, Belorusija, Ukrajina, kao i 9 država bivšeg SSSR koje su im se priključile, obavezale su se na jednu važnu stvar.

KRAJ JEDNE ERE I POČETAK DRUGE: Bjelovježa sporazumom je prestao da postoji SSSR i stvorena je ZND
A to je da će svaka država koja na delu svoje teritorije ima manjinu kojoj je matična država jedna od država osnivača ili se ta manjina kao u slučaju Oseta, Abhaza i Gagauza tako oseća, ima obavezu da dozvoli da taj jezik na tom delu teritorije bude zvanični, da ima veći ili manji stepenom autonomije, te da ne šalje vojsku u taj deo teritorije, jer se to onda smatra napadom na državu osnivača.

Ukrajina je, po mišljenju Kremlja, taj sporazum prekršila prvi put 2014. godine, kada su njene snage napale oblasti Donjecka i Luganska nastanjene pretežno ruskim stanovništvom. A drugi put 2019.godine, kada je ukinula ruski jezik kao zvanični, čime je, po Putinu, prekršila i drugu ključnu tačku iz Bjelovježe.
Previse netacnosti samo u jednom postu. Ukrajina nije postojala u Bizmarkovo vreme kso sto si ti uvek tvrdio vec je teritorija bila razdeljena na gubernije tako da Bizmark nije mogao da izvaljuje gluposti kao ti. Istok Ukrajine nikada nije bio nastannjen pretezno ruskim stanovnistvom a 2014. Ukrajinci su napali separatiste i ubacene Ruse koji su bili na zajednickom zadatku otimanja Krima, Donjecke i Luganske oblast.

Previse netacnosti samo u jednom postu. Ukrajina nije postojala u Bizmarkovo vreme kso sto si ti uvek tvrdio vec je teritorija bila razdeljena na gubernije tako da Bizmark nije mogao da izvaljuje gluposti kao ti. Istok Ukrajine nikada nije bio nastannjen pretezno ruskim stanovnistvom a 2014. Ukrajinci su napali separatiste i ubacene Ruse koji su bili na zajednickom zadatku otimanja Krima, Donjecke i Luganske oblast.
Jel si ti uopšte pročitao moju poruku pre nego što si je komentarisao?

Back