LEPA, PAMETNA, USPESNA, A SAMA?!?

dekart1973:
Ponekad, iz nekog razloga (a možda to može da bude i uticaj roditelja), neke osobe imaju potrebu da u svemu budu "savršene". Nameću sebi da u svemu moraju da budu najbolje, a možda im to nameće i okolina. To može da predstavlja veliki pritisak i opterećenje za tu osobu. Trebalo bi razmisliti, .... "zbog čega moram da budem najbolja? Šta me tera na to?". Možda i porazgovarati sa nekim kompetentnim (znaš na šta mislim).
:)

Misle da moraju da budu savrsene jer im je potrebno priznanje drugih (narocito roditelja). Bez toga se osecaju inferiorno, ma koliko objektivni argumenti ukazuju da grese.
Svet je onakav kakvim ga vidimo. Slazete li se, Kartezijuse?

"Dame i gospodo, dragi članovi i klijenti agencije Happy Millenium,
dozvolite da vam poželim dobrodošlicu na jednom od naših specijalnih
izleta. Uverena sam da se slažete sa mnom, da je usamljenost najveći problem
našeg vremena, i da bez zaista voljene osobe, ne treba da uđemo u novi milenijum.
U to ime i sa željom da ovaj izlet za mnoge od vas bude životna prekretnica, moli'vas
da zauzmete predviđena i kompjuterski određena mesta, ne da sedimo ovako... niii...
ovako bezveze, sbrdasdola - moli'vas! ... I ne zaboravite, kada stignemo,
sa članskom kartom imate pravo na dva bezalkoholna pića ili jedno alkoholno." :-)

(Milena Dravić u filmu "Sjaj u očima")

Čini mi se da se ovde provlači jedna zanimljiva teza, a to je da LEPA, PAMETNA I USPEŠNA, može imati problema ukoliko nije skromna. Neki ljudi cene skromnost, a neki ne. Činjenica je da prepotentni ljudi, koji su puni sebe i misle da su bogom dani mogu imati problema u komunikaciji sa okolinom. Slažem se da je skromnost osobina velikih ljudi. Svi istinski naučnici sa kojima sam sarađivao bili su veoma skromni, obični ljudi. Kažu da je čak odlika veilkih ljudi, sklonost da prave šale na svoj račun.

Da li ste se zapitali zašto su neke osobe, kako kažemo "uobražene"?

e142.gif

Nekada osoba, iz razloga lične nesigurnosti ili osećanja manje vrednosti (koje ne mora da bude realno), potiskuje ponašanje koje bi bilo primereno datoj situaciji i izgrađuje potpuno suprotno ponašanje, tj. deluje kao veoma sigurna u sebe, toliko da to može da iritira okolinu. Ovaj mehanizam odbrane naziva se REAKTIVNA FORMACIJA. Svaki put kada je neko ponašanje prenaglašeno, moguće je da se radi o ovom mehanizmu. Npr. sretne vas neki poznanik na ulici i onda se toliko oduševi, da to deluje potpuno neprirodno, a vi se pitate, "bože, zašto me ovaj čovek toliko voli?"

Dakle, možda je LEPA, USPEŠNA I PAMETNA osoba uobražena pa je to razlog?!?!?

I još jedno pitanje: šta je sa LEPIM, USPEŠNIM I PAMETNIM MUŠKARCIMA? Ukoliko su i pametni, nadam se da ne nalete na neku sponzorušu?!?

Da li bismo možda trebali da razdvojimo LEPA I USPEŠNA od PAMETNA?!?!?

c024.gif

Episkop:
Tuga je gledati, slušati, čitati kada se žensko zainati da nadmudri čoveka, pa ne bira sredstva... i uopšte kada se zainati da ispadne pametnija od muškarca.

a sreca je gledati tebe kako se primas...veselje jedno. :lol:

jao dekart, zasto stalno neke definicije, neki sabloni moraju da budu postavljeni. nije ovo matematika. svako ima neki svoj razlog. moj razlog je zbog toga sto ne prepoznajem emociju koju bih zelela da prepoznam pre nego sto se zaista upustim sa nekim u vezu i to je to. probala sam bez toga, ali sam se samo smorila. nisam zaljubljiva ali uopste i sta sad da radim...a bitno mi je da se zaljubim da bih ostala u vezi... neka druga je mozda uobrazena i neskromna. neka treca je kruta i neopustena u komunikaciji i ophodjenju. neka cetvrta ima problema sa svojom seksualnoscu. peta nema vremena. sad ja mogu da ti pricam i konkretne slucajeve ako hocu.

ja sam se sad doduse definisala ovim odgovorom kao toboz lepa pametna i uspesna, ali neka sam. :lol: mogu valjda bar virtuelno da budem u superlativima. :lol:

S_K_V_O:
jao dekart, zasto stalno neke definicije, neki sabloni moraju da budu postavljeni. nije ovo matematika. svako ima neki svoj razlog. moj razlog je zbog toga sto ne prepoznajem emociju koju bih zelela da prepoznam pre nego sto se zaista upustim sa nekim u vezu i to je to. probala sam bez toga, ali sam se samo smorila. nisam zaljubljiva ali uopste i sta sad da radim...a bitno mi je da se zaljubim da bih ostala u vezi... neka druga je mozda uobrazena i neskromna. neka treca je kruta i neopustena u komunikaciji i ophodjenju. neka cetvrta ima problema sa svojom seksualnoscu. peta nema vremena. sad ja mogu da ti pricam i konkretne slucajeve ako hocu.QUOTE]

Pa pričamo o određenoj temi i pokušavamo da dođemo do nekih zaključaka. Možda postoji neka pravilnost, a možda i ne. Lepo je čuti različita mišljenja i sagledati stvari iz različitih uglova. Najlakše je reći sve je individualno, ne možemo da izvučemo nikakav zaključak, ali onda možemo da zatvorimo temu i ne samo temu, nego i ceo forum. Sve bi se onda pretvorilo u prazno trućanje, u to ko će koga da poklopi, itd.

Zaista se trudim da izbegnem bilo kakve definicije koje nisu u kontekstu. Mislim da ono što sam napisao u tom smislu, može ljudima da bude interesantno. Neko će se pronaći u tome, neko će prepoznati nekog svog prijatelja, neko će reći "pa da o tome nisam razmišljao, ima tu nečega". Zaista mi nije cilj da ispadnem pametan, već da temu učinimo interesantnom, da čujem različita mišljenja, i što je najvažnije, da ne vodimo prazne razgovore. Slažem se da su i oni nekad potrebni, ali ne uvek.

Pozdarav!

frida-kahlo:
"Da li bismo možda trebali da razdvojimo LEPA I USPEŠNA od PAMETNA?!?!?"

.....Zbog cega????

Pa meni je to sve nekako išlo jedno sa drugim. Ali ovde su se pojavila određena mišljenja da to baš i ne mora da ide zajedno. A mislim da tu ima i istine. Postoje pametne devojke (ili muškarci) koje nisu uspešne, a sa druge strane, postoje i devojke koje su uspešne ili lepe, a možda nisu pametne. Naravno ne isključujem mogućnost da postoje devojke koje poseduju sve tri osobine.

Temu sam i postavio zato što poznajem određen broj takvih devojaka. Devojaka kojima baš ništa ne fali (u principu). Koje su lepe, u poslu kojim se bave veoma uspešne, naravno pametne, a ipak nikako da nađu dečka. To me je prosto zaintrigiralo i ponavljam, kada sam postavljao temu mislio sam na takve devojke. :)

ma nema problema, samo onda tezi da dodjes do pravilnosti i eliminises pogresne generalizacije. i ne ljuti se ako ti ja skrenem paznju na to da smatram da je neka od njih pogresna i ako ti kazem, da to moze da bude razlog ali ne mora. jedino sto se bojim da ce to uvek da bude odgovor na ovakvo pitanje. jer svako ima svoje licne razloge za svoje zivotne izbore, uspehe i neuspehe. izvinjavam se ako je to o praznim razgovorima bilo upuceno meni (a uverena sam da jeste, pa ti se u tom cilju micem sa tema).

S_K_V_O:
ma nema problema, samo onda tezi da dodjes do pravilnosti i eliminises pogresne generalizacije. i ne ljuti se ako ti ja skrenem paznju na to da smatram da je neka od njih pogresna i ako ti kazem, da to moze da bude razlog ali ne mora. jedino sto se bojim da ce to uvek da bude odgovor na ovakvo pitanje. jer svako ima svoje licne razloge za svoje zivotne izbore, uspehe i neuspehe. izvinjavam se ako je to o praznim razgovorima bilo upuceno meni (a uverena sam da jeste, pa ti se u tom cilju micem sa tema).

Gde ces bre Skvo?? Ne zezaj .....vrati seee skvo skvoooooooooo

S_K_V_O:
............................izvinjavam se ako je to o praznim razgovorima bilo upuceno meni (a uverena sam da jeste, pa ti se u tom cilju micem sa tema).

Apsolutno NIJE bilo upućeno tebi, ali ni nikom drugom posebno. Znam da ćeš se sada najsmejati, ali to sam rekao onako uopšteno, u principu. Pa par redova izinad sam napisao da sam zadivljen time koliko ovde ima pametnih i obrazovanih ljudi.

Nemoj da se ljutiš.... I love you..........

a200.gif

kojote:
"Dame i gospodo, dragi članovi i klijenti agencije Happy Millenium,
dozvolite da vam poželim dobrodošlicu na jednom od naših specijalnih
izleta. Uverena sam da se slažete sa mnom, da je usamljenost najveći problem
našeg vremena, i da bez zaista voljene osobe, ne treba da uđemo u novi milenijum.
U to ime i sa željom da ovaj izlet za mnoge od vas bude životna prekretnica, moli'vas
da zauzmete predviđena i kompjuterski određena mesta, ne da sedimo ovako... niii...
ovako bezveze, sbrdasdola - moli'vas! ... I ne zaboravite, kada stignemo,
sa članskom kartom imate pravo na dva bezalkoholna pića ili jedno alkoholno." :-)

(Milena Dravić u filmu "Sjaj u očima")

:lol: :lol: :lol:

e, Cartesiuse, Nico je u pravu. Volim da čitam Nico girl.

Što se tvojih pitanja tiče - reaktivna formacija jeste iritirajuća (imaju je bivše mog dečka :mrgreen: Beda). E sad ZAŠTO je neko uobražen. :roll: Ja sam "uobražena" kad se plašim nečega. Ali tad navlačim masku užurbanosti i begam. Ne znam odgorovr na ovo, SKVO će znati ako i dalje zastupa tezu da je skromnost osobina onih koji nemaju druge osobine :)
To je jako opasna teza, već sam negde pisala, implikacije su strašne! Ma - stravične. Potencijalno je fašistoidna.
Skromni su oni koji nemaju čime drugim da se pohvale :arrow: Skromnost je osobina praznih ljudi :arrow: Onaj ko ti se učini OK taj je sigurno glup (jer je skromnost osobina onihj koji nemaju šta drugo da ponude) :arrow: Ako si inteligentan, pitanje časti je da budeš maniplutivan, da ne bi bio priprost. Što bi reko Đinđić "Pa ukraditi TI milion €! Nije lako? Naravno d aniej lako! Treba biti pametan pa ukrasti milion €! " :? (ovo verovatno NIJE rekao, ali kruži kao priča)

Spining, klasičan.

Note: Skromnost NE znači odricanje od svake (svoje) vrednosti!!! To NIJE onaj biblijski "budite nišči duhom" (sagnite glave i budite poslušni).,
Skromnost znači nestavljanje u prvi plan razlika nego - sličnosti. NARAVNO da se razlikujemo, ali hajde da vidimo gde nam je zajednički sadržatelj, u čemu možemo da sarađujemo. :)

Skromni ljudi će uvek biti prijatni u društvu. Naprotiv, neskromni su NESNOSNI. Ako mi je neko OK sigurno je da nijenadobudan i uobražen.

Back