LEPA, PAMETNA, USPESNA, A SAMA?!?

Betty:
zašto?
:roll:
Ja nemam odgovor na to pitanje.
Zašto ljudi UOPŠTE imaju predubeđenja, pre nego što sami a posteriori provere o čemu se radi? Zato što im je LAKŠE da dođu "na gotovo" pa čak i kad je ta info u stvari half-baked, i kvari stomak i glavu.... i srce, ali barem ne košta TRUDA. Lenjost dakle u kombinaciji sa strahom od novog. Ako bi SAMI istraživali, onda ne bi bilo AUTORITETA na koji bi se oslonili (koji tvrdi da je svet ovakav ili onakav), morali bi na sebe da se oslone...a tu je, mislim, kunst. Ali ode topic u filozofiju....:)

Pitam se: da li je ovde reč o hrabrosti da se misli svojom glavom?

Zašto postoje predrasude je veoma ozbiljno pitanje. Delom si i sama rekla: "zato što je ljudima lakše usvoje "gotove" forme i shvatanja nego da to sami provere" ili kako kažeš "lenjost u kombinaciji sa strahom od novog". Ako ovome još dodamo razne uticaje socijalnog i kulturnog okruženja, potrebu da se stalno iznova potvrđuje osećaj lične vrednosti (ona jeste lepa, pametna i uspešna, ali džabe joj to...), skoro da imamo celu sliku.
Da li se ipak vraćamo na predrasude???

Drugovi i drugarice, da li su predrasude osnovni problem lepih, pametnih i uspešnih devojaka???
a078.gif

misliš, da li se zaglupljujemo onako PLANETARNO? :)
Treba razmrdati malo sivu masu....malo uneti incijative i svežeg duha u stvari.
Svet je moja VOLJA i moja PREDSTAVA - ovo je bila jedna od mojih omiljenih rečenica u srednjoj školi. Kao i to da MI SAMI STVARAMO svet oko sebe - aktivnim pristupom, kao misleće, tj. kao Subjekt. U stvari, taj Subjekt po svojoj prirodi (priroda od Logosa, Nusa itd, tj. božanske arhitekture) ima OBAVEZU da dela (i time da menja: akcija jednako menjanje sveta), on ni NE MOŽE drugačije do da - dela, menja, stvara, pomera, uzburkava sve oko sebe :)
Jednostavno je, kad se jednom (i na vreme!) usvoji :lol: Predavao mi je Praxisovac. Ja bila pažljiva na času :)

Da, ali pitanje je kako menjati ili iskoreniti predrasude? Da li ljudi uopšte žele da iskorene predrasude?
Znaš ono: stavovi................. koji su praćeni jakim emocijama i teško se menjaju!

Da li ljudi imaju potrebu da veruju u kulturne modele koje im društvo servira i da im se bezpogovorno pokoravaju.

e030.gif

PS: Ova poslednja rečenica je bila više zbog toga da bih ubacio smajliće. Zar nisu super?

ne bre - menjaš LJUDE a oni nek menjaju svoja htenja - da umesto na gotovo požele i sami da smiksaju šta im se ište, i to ZATO JER JE TAKO BOLJE :) Ako promeniš hardver, taj softver će postati nepotreban,
kako da ih menjaš? Ne znam...to bi trebalo u osnovnoj školi krenuti s aktivizmom i građanskim vaspitanjem ....naravno da imaju potrebu, treba im samo objasniti da više vrede i bolje uspevaju ako SAMI kreiraju svoje potrebe...i time se utiče, itekako, sve je interaktivno! To je malo stvar elitizma....lidership. Treba zametnuti klicu u detinjstvu, posle je lakše. Samo je važno da ne bude POTPUNO novo jer ondaK odbija. Nažalost. Znači - preneti im, kao mojoj generaciji, aktivizam kao deo tradicije, dobrih običaja i duhovne kulture Evrope čiji smo deo (tako meni rekli, ja verujem i dalje! :P ). Društvena matrica je - cela Evropa! Naročito Nemačka...eh, Vojvodino :)

Betty:
zašto?
:roll:
Ja nemam odgovor na to pitanje.
Zašto ljudi UOPŠTE imaju predubeđenja, pre nego što sami a posteriori provere o čemu se radi? Zato što im je LAKŠE da dođu "na gotovo" pa čak i kad je ta info u stvari half-baked, i kvari stomak i glavu.... i srce, ali barem ne košta TRUDA. Lenjost dakle u kombinaciji sa strahom od novog. Ako bi SAMI istraživali, onda ne bi bilo AUTORITETA na koji bi se oslonili (koji tvrdi da je svet ovakav ili onakav), morali bi na sebe da se oslone...a tu je, mislim, kunst. Ali ode topic u filozofiju....:)

Pitam se: da li je ovde reč o hrabrosti da se misli svojom glavom?
Fantazija post...
Koliko sam puta ovo vidjao na ovom forumu... jednostavno ne misle svojom glavom...

Da razbijemo predrasudu uspesnosti...

Sta se smatra uspesnim... Ko je ovde stvarno uspesan... Mozda i ima neko ali u promilima izrazeno... Ja bih totalno izbacio ovu rec iz naslova... jer u sustini bitno ne menja sadrzaj topica... U toj tezi uspesnosti lezi i zamka sponzorstva koju bi trebalo da izbegnemo... Ionako su mnogi rekli da sama nuzno ponistava uspesnu tako da je taj termin kontradiktoran...

Da razbijemo predrasudu savrsenosti...

Ovaj termin se ovde provlaci... ali je cak i u narodne poslovice uslo "niko nije savrsen"... Savrsenost je samo u ocima posmatraca... obicno samo u trenucima "zaljubljenosti"... Svakome se moze naci neka mana... i ne treba potencirati na tom terminu... lepa i pametna je sasvim dovoljan ideal...

Ali ako izbacimo termin "savrsena" moramo ga komplementirati nekim drugim... npr meni lepo zvuci i "normalna"... Da to je termin koji ce mnogi ismevati... kome treba normalna jer to je tako tipicno i kobojagi masovno rasprostranjeno... ali realna cinjenica je da je bas termin "normalna" ideal koji je danas najteze naci i dosegnuti...

Moracemo na zalost da razbijemo i predrasudu pametna... cak po svesnoj ceni da ce se mnogi naci prozvani, uvredjeni i degradirani... sto u principu i hoce ali ipak je bolje biti iskren i realan nego pothranjivati lazne iluzije ili jos gore napumpavati ih iz ugla klecenja iza nekog... zarad neke licne satisfakcije...

Danas svako za sebe smatra da je pametan... da li je to stvarno i tako... Ko sto neko rece... citiram "Jos nijednu nisam sreo da za sebe nije mislila da je pametna"... I ovde leze zamke uobrazenosti... mozda i zamke komplexa...

Pametna osoba bi trebala uvek pravovremeno da donosi ispravne zakljucke... da li vi to cinite? Eto i Bety je primetila fenomen ne razmisljanja svojom glavom... a mnogo je takvih... da li su te osobe pametne? Ne ne dragi moji i drage moje... te osobe nisu pametne... vec samo istripovane da su pametne...

No realno gledano ne treba biti ni cepidlaka i svaciju greskicu i pogresan korak okarakterisavati kao "glup" i pogresan... jer bi onda skoro svi mi ispali glupi... Ipak je IQ neki standard koji je neprikosnoven... i koji vrlo utice na ono sto mi zovemo pamet... ali pamet je ipak nesto drugo...

Petar_Pan:
Da razbijemo predrasudu savrsenosti...

Ali ako izbacimo termin "savrsena" moramo ga komplementirati nekim drugim... npr meni lepo zvuci i "normalna"... Da to je termin koji ce mnogi ismevati... kome treba normalna jer to je tako tipicno i kobojagi masovno rasprostranjeno... ali realna cinjenica je da je bas termin "normalna" ideal koji je danas najteze naci i dosegnuti...
E ovde moram da se slozim sa tobom PETRE.

normalna, ok lik, ostvarena glede svojih potencijala i bez poslednjeg određenja... ......brate mili :) Malo li je? :lol: Lakše je ovo prvo lepa uspešna njanjanja......jelda? :?

Petre, nerazmišljanje i prihvatanje onoga što se servira je pre stvar KOMOCIJE nego baš baš pameti ;)

gle, tebi jw to apstraktno, a meni je VRLO konkretno :D
ja kad kažem ( i moja ekipa kad kaže) da je neko "ok lik" to znači - provereno dobar lik, .E onda ima "stvaaarno ok lik" to jesjajn lik, možeš s njim/njom da se družiš/imaš poverenja/radiš šta god, i "SKROZ ok" :P (ovo poslednje je opasno dobro! :P )
eto tako mi to skratimo :?
Normalan/normalna - znači sluša ok ziku, ima dobra smisao za humor, moralna osoba , taktična i senzibilna
ostvarena - ovo je najteže. Niko se nije do kraja ostvario; i ja cenim da sam ipak long run varijanta.....ima još dosta Veliki Štrumpfe ;)
E, jeste jedan...po mojim merilima on je SKROZ uspeo . ima sjajan posao (cooltura), putuje 6 puta godišnje, zarađuje I OD HOBIJA (dj-ing), usput mu je (usput dakle!) da pravi kojekake projekte & performanse, i uz sve to je cool.
Verovatno sam i ja njemu iz nj. perspektive . ostvarena :) Ali niko nije stao, to je važno 8)

Ma najsladja je ljubav kad si mlad, udaja kad si mlad, a onda nemaš pojma šta je uspešnost, svi su lepi, pamet je onda jedini kriterijum....

Tako da sve je ovo znači posledica toga što lepe, pametne, uspešne devojke nisu više 18,22 već u dobu gde su neki već pomalo umorni , drugi pomalo pukli , treći već ogorčeni.....

Back