Хрватски владари

E jbg. glagoljicu ne znam.

Eno ti poljički statut. Najstariji prijepis je negdje iz 1440 a statut se temelji na starijim redakcijama iz 14 stoljeća. Ćirilicu valjda znaš.

Povaljska listina s konca 12 stoljeća isto na ćirilici.

Ostavimo vinodolski zakonik sa strane. Kad ovi mitomani u zakonika pročitaju osobna imena poput Dragoljub, Radoslav, Ratko, Dobroša, Bogdan, Raden... Alo.... ovo su bre srpska imena!!!

A tek kad pročitaju spomen "pop" Grubina i "pop Petar" i padnu u trans. "Alo breeeee...POP...znači Srbin, Pravoslavac kuku lele"

Ostavimo vinodolski zakonik sa strane. Kad ovi mitomani u zakonika pročitaju osobna imena poput Dragoljub, Radoslav, Ratko, Dobroša, Bogdan, Raden... Alo.... ovo su bre srpska imena!
Za ovo si u pravu..

A tek kad pročitaju spomen "pop" Grubina i "pop Petar" i padnu u trans. "Alo breeeee...POP...znači Srbin, Pravoslavac kuku lele"
Ovde oko popa, već možemo da pričamo o uticaju srpskog jezika.

Utjecaj srpskog jezika na jezik po Istri, Kvarneru itd? I to u 12, 13 stoljeću? Teško dragi. Popovi glagoljaši ispadoše popovi Srbijaši.
Ne, mislim da nema uticaja srpskog u tom krajevima ali mi sad pričamo o Poljičkom statutu. Ja nisam baš upućen i ne snalazim se s tim najbolje, ali gubiš poverenje o onome što pišeš. Poojički status je sačuvan u najstarijem prepisu iz 16-og veka na ćirilici.
Teraš me da proveravam šta pišeš... jel ima neko ko će da piše kako jeste. Ili barem da naglasi da nije siguran nego misli..

Ne, mislim da nema uticaja srpskog u tom krajevima ali mi sad pričamo o Poljičkom statutu. Ja nisam baš upućen i ne snalazim se s tim najbolje, ali gubiš poverenje o onome što pišeš.
Popovi Grubina i pop Petar se ne spominju u Poljačkom statutu nego u vinodoslkom zakoniku.
Poojički status je sačuvan u najstarijem prepisu iz 16-og veka na ćirilici.
Citiram hrvatski enciklopediju.

"Smatra se da prvih 18 članaka potječe iz 1440., a ostali su od 1475. nadalje dopisivani kao izmjene i dopune prvotnih odredaba."

Teraš me da proveravam šta pišeš... jel ima neko ko će da piše kako jeste. Ili barem da naglasi da nije siguran nego misli..

Gdje? Preciziraj na što misliš.

Popovi Grubina i pop Petar se ne spominju u Poljačkom statutu nego u vinodoslkom zakoniku.

Citiram hrvatski enciklopediju.

"Smatra se da prvih 18 članaka potječe iz 1440., a ostali su od 1475. nadalje dopisivani kao izmjene i dopune prvotnih odredaba."

Gdje? Preciziraj na što misliš.
Evo konkretno o najstarijem prepisu..
IMG_20251023_222357.jpg

Inače prema AI jezik prijepisa vinodolskog zakonika nije moderniziran. Jezična struktura i gramatika navodno odgovaraju stilu 13. stoljeća.

Kod redovnika, prepisivača je bila praksa da se stariji tekstovi vjerno prepišu i da se ne dira u jezik.
Joj nemojte me s tim Al-om, kad mi neko to pomene odmah se iznerviram.
Skoro mi jedan kolega na pivu rekao da priča s Al-om. Ja mi rekao ako oće ponovo samnom na pivo, il da prekine to da radi il da mu zakažem lečenje .
Al uči od svih nas, a ne mi od njega. Od njega će izgleda da uče naši potomci.

Back