Hrvati i Srbi | GENETSKI ISTI NAROD? ILI NE? (Video)

Btw,sto se tice ove teme o Srbima i Hrvatima evo jedne zanimljve slike...

15630663192158_prvi_prvi_na_skali_popis__1845__i_mapa__1846__austrijskog_carstva.png

Radi se o popisu stanovnistva AU monarhije iz 1845 i u "kategoriji" Slawen u podkategorjji Illyro Serben su svrstani i Serben i Kroaten i Slowenen...

Da li to znaci da su Austrijanci na nas i Hrvate gledali kao na (skoro) isti narod?
To znači da su ih smatrali pod-kategorijom Srba.

Da,ovo sto si napisao je stvarno genijalno.......stim sto bi (po nekim pricama) Srbija posle prvog svetskog rata mogla da izbori i Hercegovinu.....pa bi tako kraljevinu Srbiju cinila centralna Srbija,Makedonija,Kosovo,Crna Gora,Hercegovina i Vojvodina (ali mozda bez Banata koji bi pripao Rumuniji)...

Ta varajinta je bila svakako bolja za samu Srbiju,garantovalo bi neku "mirniju" situaciju u drzavi i mislim da bi se takva Srbija mozda mogla sacuvati do dana danasnjeg.......bilo bi problema sa onim extremistima po Makedoniji,ali mislim da bi Srbija sa time mogla da se izbori.....mada,mozda pre ili kasnije i crogorci bi se "uzjogunili"...

Ali,nije to sve tada izgledalo tako jednostavno......bilo je jako puno Srba po Bosni,Hrvatskoj....sta bi bilo sa njima?....tj sta bi uopste bilo i sa Hrvatskom,Slovenijom i Bosnom?.....da li bi ih okupirala Italija?.....sumnjam da bi saveznici i pobednici u upravo zavrsenom ratu pravili neku nezavisnu Hrvatsku ili Bosnu....totalno nepoznato sta bi bilo u tom slucaju...
Koliko sam ja čitao, i to i iz srpske literature, banat, ili barem dio, je isto išao Srbiji, skupa sa znači Kosovom, Makedonijom, Vojvodinom i Crnom Gorom.

Nego ovo glede Bosne i HR.

Tadašnjoj eliti Kraljevine Srbije je ponajviše bilo stalo do onog što je poznato kao teritorij Bosne, naravno da je njima bilo stalo do svih srba, ali Srbi u Hrvatskoj, tj ono što je bilo dio AU, su bili u totalno drugoj poziciji u odnosi Hrvat-Srbin nego je to danas.

Ako se stavimo u ondašnju perspektivu iz 1918 kad bi netko pričao o mržnji Srba i Hrvata sa sadašnje pozicije, netko iz Srbije ili Hr bi i mene i tebe pitao jesmo ludi ili na kojim smo drogama.

Uglavnom, saveznici Srbiji u WW1 nisu htjeli izravnu srpsku vlast Kraljevine Srbije na bilo što zapadno od Drine, radi naravno njihovih interesa.

Što bi bilo sa Hrvatskim i Slovenskim stanovništvom padom AU? Sve što sam čitao glede srpske literature oko ove problematike je više manje bilo; da Kraljevinu Srbiju to nije puno interesiralo, a i zašto bi? ruku na srce.

Više je bilo struja sa Hrvatske strane za nekim ujedinjavanjem sa Srbijom u neku vrst konfederacije-kraljevine nego je to bilo sa srpske.

Hrvati su znali da raspadom AU... Imaju veliku opasnost od Mađarske i Italije, ne toliko od Mađarske koja je bila devastirana i sama po sebi, koliko od Italije.

Sa kojom je i Kraljevina Juga/SHS imala velikih problema u dogovorima, kamoli da su Hrvati išli sami išta pregovarat s Italijom, ne bi se puno kruha najeli u tim pregovorima.

Ja ovdje čisto sada govorim iz perspektive Kraljevine Srbije, postavljam se u poziciju kraljevine Srbije točno u godinu 1918-u i završetak rata i sve što mi se nudi.

Ono što se kraljevini Srbiji nudilo je bilo... izvanredno, ja sam isto kao i ti stajališta da bi se izašlo na kraj i sa crnogorskim nekim pobunicama i makedonskim prohtjevima da se Srbija odlučila prihvatiti da to bude sve njihov/vaš teritorij.

Ipak usprkos svemu tome prevagnulo je... pa moraš priznat i malo pohlepe, iako je naravno bilo tu težnje za zaštitom srpskog stanovništva Bosne, ali bilo je i bome i onoga zenesenog pobjedom iz WW1 razmišljanja; "ma lako ćemo".

Iako rekoh, milijun ljudi je Srbija izgubila, to bi za jednu Francusku bilo uzas, kamoli biološki za Srbiju (i dan danas se vide posljedice toga).

Izabralo se ući u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca, faktor Hrvata i Slovenaca se od strane tada Srbije itekako podcijenilo, dobrano dobrano podcijenilo.

Nije se ni naslućivalo što bi se moglo desiti u budućnosti, uostalom Srpska vlast tada nije nikada ni imala iskustva živjeti ili sa Hrvatima ili Slovencima u istoj državi.

Ušlo se u tu konfederaciju-kraljevinu sve zbog; "ma lako ćemo i kroz konfederaciju, ipak smo oružano nadmoćni, glavno da mi imamo kontrolu kakvu takvu nad Bosnom i drugim područjima".

Vidimo što su posljedice poslije bile.

Ja sam uvjeren da je Kraljevina Srbija kojim slučajem prihvatila ono što joj se nudilo i što je DOSLOVNO IMALA ispred sebe na kraju WW1, da je to prihvatila...

Danas bi Srbija bila Francuska Balkana.

A što bi bilo sa Hrvatima i Slovencima? Dragi Bog zna.

To bi sada mogli ući u Science Fiction i samo nagađat :D

Uostalom Bosna,Zahumlje,Travunija,Zeta/duklja,Raška,Paganija,Konavle su zemlje koje nastanjuju Srbi, jasno, a i lako je te izvore naći.

To se danas i vidi po dnk analizama.
Ranije je srpsko etničko jezgro bilo zapadnije.
Tada tkz Bosnjaci nisu bili nista do Muslimani, iako su etnički mahom srpskog porekla.

Uopšte nije potrebna diskusija o ovome, ovo se zna.

Gasi struju, motaj kablove..

Ako se ja nisam napljuva po vlastitom narodu nije nitko, ali svejedno odgovorno tvrdim da nitko u tom slučaju ne bi išao vršiti genocid nad Srbima po HR.

Ali stvar na kraju krajeva izgleda kao da se rat nikako nije moglo izbjeć jer nisu samo Srbi Hrvatske pali na Miloševićevo izlaganje, posebno Borislava Jovića itd.

A da ne pričam o guvernerima poput Martića (inače naravno nula bez Miloševića), nije samo to bilo sa srpske strane otislo u tri pm glede ultra nacionalizma, bilo je i sa Hrvatske, mene čude nekad govori Tuđmana kad ih danas analiziram.

Znači govori prije rata, prije septembra 1991.

On je imao takve nastupe i govore da sam se ja evo pokušao sa ove distance postaviti na mjesto Srba, ti kad ono slušaš... ti doslovno ne vidiš nigdi sebe, i pitaš se... pa o čemu on priča kao da srbi u HR ne postoje.

Doslovno njegovi govori su bili SVI doli jednog na foru da srbi hrvatske ne postoje.

ONDA DODAŠ naravno one srpske krkane poput Martića svemu tome, dodaš Miloševićevo PRAKTIČNO preslagivanje kockica i podjarivanje, i dobiješ: RAT.

Ali ja sam majke mi moje uvjeren, dao bi ruku u vatru za ovo doslovno; već od kraja 1992 a najkasnije početak 1993 Tuđman i Milošević SU BILI SVE DOGOVORILI, doslovno sve.

Pa nisam ja idiot ka neki Hrvati da se ne zapitam, pa kako to u Oluji nije nijedna raketa luna pala na nijedan HR grad (a 1994 palo ih nekoliko na ZG, daj ljudi malo... zapitajte se)? Ne bi ja htio da je pala, ali volim razmišljat.

Izgubili bi Srbi HR svejedno ali bar bi raspalili lune sto god stignu, kad ono: NIŠTA.

Ja rekoh, da sam ja Srbin iz HR jedan od glavnih ciljeva u životu bi mi bilo objesnit Martića.

Da je ovako pričat JAVNO NA TV, da se javno ovako priča o svemu ovome, ne samo da sam mišljenja nego SAM UVJEREN da bi se putevi normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije poboljšali.

Nikad se možda nećemo dogovoriti oko nekih stvari ZBOG EMOCIONALNIH razloga (što je prirodno), ali oko 1000000 drugih bi se dogovorili, ali NE BOJTE SE... nikad Srpska i Hrvatska vlada to neće dopustiti; podjeli pa vladaj i stavljaj lovu u džep već 30 godina je njihov moto.

Poslednja izmena od moderatora:
Koliko sam ja čitao, i to i iz srpske literature, banat, ili barem dio, je isto išao Srbiji, skupa sa znači Kosovom, Makedonijom, Vojvodinom i Crnom Gorom.

Nego ovo glede Bosne i HR.

Tadašnjoj eliti Kraljevine Srbije je ponajviše bilo stalo do onog što je poznato kao teritorij Bosne, naravno da je njima bilo stalo do svih srba, ali Srbi u Hrvatskoj, tj ono što je bilo dio AU, su bili u totalno drugoj poziciji u odnosi Hrvat-Srbin nego je to danas.

Ako se stavimo u ondašnju perspektivu iz 1918 kad bi netko pričao o mržnji Srba i Hrvata sa sadašnje pozicije, netko iz Srbije ili Hr bi i mene i tebe pitao jesmo ludi ili na kojim smo drogama.

Uglavnom, saveznici Srbiji u WW1 nisu htjeli izravnu srpsku vlast Kraljevine Srbije na bilo što zapadno od Drine, radi naravno njihovih interesa.

Što bi bilo sa Hrvatskim i Slovenskim stanovništvom padom AU? Sve što sam čitao glede srpske literature oko ove problematike je više manje bilo; da Kraljevinu Srbiju to nije puno interesiralo, a i zašto bi? ruku na srce.

Više je bilo struja sa Hrvatske strane za nekim ujedinjavanjem sa Srbijom u neku vrst konfederacije-kraljevine nego je to bilo sa srpske.

Hrvati su znali da raspadom AU... Imaju veliku opasnost od Mađarske i Italije, ne toliko od Mađarske koja je bila devastirana i sama po sebi, koliko od Italije.

Sa kojom je i Kraljevina Juga/SHS imala velikih problema u dogovorima, kamoli da su Hrvati išli sami išta pregovarat s Italijom, ne bi se puno kruha najeli u tim pregovorima.

Ja ovdje čisto sada govorim iz perspektive Kraljevine Srbije, postavljam se u poziciju kraljevine Srbije točno u godinu 1918-u i završetak rata i sve što mi se nudi.

Ono što se kraljevini Srbiji nudilo je bilo... izvanredno, ja sam isto kao i ti stajališta da bi se izašlo na kraj i sa crnogorskim nekim pobunicama i makedonskim prohtjevima da se Srbija odlučila prihvatiti da to bude sve njihov/vaš teritorij.

Ipak usprkos svemu tome prevagnulo je... pa moraš priznat i malo pohlepe, iako je naravno bilo tu težnje za zaštitom srpskog stanovništva Bosne, ali bilo je i bome i onoga zenesenog pobjedom iz WW1 razmišljanja; "ma lako ćemo".

Iako rekoh, milijun ljudi je Srbija izgubila, to bi za jednu Francusku bilo uzas, kamoli biološki za Srbiju (i dan danas se vide posljedice toga).

Izabralo se ući u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca, faktor Hrvata i Slovenaca se od strane tada Srbije itekako podcijenilo, dobrano dobrano podcijenilo.

Nije se ni naslućivalo što bi se moglo desiti u budućnosti, uostalom Srpska vlast tada nije nikada ni imala iskustva živjeti ili sa Hrvatima ili Slovencima u istoj državi.

Ušlo se u tu konfederaciju-kraljevinu sve zbog; "ma lako ćemo i kroz konfederaciju, ipak smo oružano nadmoćni, glavno da mi imamo kontrolu kakvu takvu nad Bosnom i drugim područjima".

Vidimo što su posljedice poslije bile.

Ja sam uvjeren da je Kraljevina Srbija kojim slučajem prihvatila ono što joj se nudilo i što je DOSLOVNO IMALA ispred sebe na kraju WW1, da je to prihvatila...

Danas bi Srbija bila Francuska Balkana.

A što bi bilo sa Hrvatima i Slovencima? Dragi Bog zna.

To bi sada mogli ući u Science Fiction i samo nagađat :D

Kazu da je kralj Aleksandar Karadjordjevic imao manje ili vise megalomanskih apetita,pa se koliko god mogao zapinjao i zalagao za tu neku novu drzavu juznih slovena....jer mu je svako vise imponovalo da vlada drzavom od Alpa na severozapadu do Makedonije na jugoistoku nego "obicnom" velikom kraljevinom Srbijom....

Mi sada samo mozemo da nagadjamo sta bi bilo kada bi bilo,ali ipak iz ove perpektive mozda mozemo da vidimo zasto se tadasnja srpska politicka elita zalagala za tu zajednicku drzavu...a i istini za volju,mnogi Hrvati su im tada pomagali u tome....

Prvo,jos 1914 je tadasnja vlast u Srbiji donela takozvanu nisku deklaraciju

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Нишка_декларација

Jedna od odluka te deklaricje je bila da se treba stvoriti zajedinicka ideja Srba Hrvata i Slovenaca...(sto je naravno,iz danasnjeg ugla,ogromna glupost,ali eto tako su tada razmisljali Srbi koji su bili na vlasti)......ponavljam,radi se o 1914 godini pocetnoj godini WWI gde su srbi imali dve velike vojne pobede nad austrougarima....tj bitka na Kolubari i bitna na Ceru.....niko tada nije znao koliko ce rat jos trajati,niti sta ce se desiti....ali eto "pametni" Srbi su vec tada znali da hoce drzavu sa Hrvatima i Slovencima....

A sa druge strane u Hrvatskoj jos krajem 19 veka su postojale ideje o zajednickoj drzavi sa Srbima....kako smo se slozili,tada nije postojala neka velika mrznja niti amozitet izmedju Srba i Hrvata i onda valjda ljudi misli "pa sto da ne,slicni smo,svi smo Sloveni,ajde da pravimo zajedno novu drzavu gde cemo mi vladati a neki stranci nad nama"

I onda prosao rat,dosla 1918 Hrvati su videli da im nije bas neka "svetla" buducnost tj ili da im preti Taljanska okupacija,ili neka anarhija ili ulazak u tu drzavu sa Srbima (ili ne znam sta bi bilo cetvrto).......logicno,odabrali su to trece......neki tadasnji hrvatski politicari,kao Ante Trumbic,su se najvatrenije zalagali i borili za drzavu sa Srbima.....poznat je onaj njegov govor u Splitu (ili nekom drugom dalmatinskom gradu) kada se okupilo stanovnistvo da doceka neke jedinice srpske vojske pa ih je Ante "nakitio" sa pohvalama " dobrodosli sprski vitezovi,srpski sokoli" itd,itd....

I onda,uzevsi sve to u obzir kralj Aleksandar pomislio takodje "pa 'ajde da pravimo tu drzavu"....verovatno nije ni slutio tada koliki je rizik od stvaranja takve drzave......a ironicno,to ga je zapravo i kostalo zivota...

Ako ćemo realno povijesno/istorijski što je bio cilj Srbije nakon WW1, ponavljam: WW1:

Cilj Srbije nakon WW 1 je bio teritorij Bosne, teritorij Hrvatske su oni gledali tada kao; "ma neka ih, lako ćemo sa njima", ali glavni cilj Srbije 1918 je bila Bosna, ovo možete pročitati u svim relevantnim srpskim udzbenicima velikih srpskih istoričara, i to ne ljevičara istoričara, znači naprosto je činjenica.

Ajmo krenit redom što se dogodilo zapravo:

1.
Srbija je u Prvom svijetskom ratu izašla kao pobjednik, ALI, izašla je BIOLOŠKI OSAKAĆENA (to se osjeti do dana današnjeg), izgubila je skoro (ako se ne varam) oko milijun ljudi u tome ratu, to su strašne brojke... za puno veće narode.

2. Kraljevini Srbiji tada (koju ja evo kao Hrvat iznimno respektiram sa povijesnog stajališta, ja sam vam generalno rojalist, neću to skrivat) je bilo u interesu da skrši AustroUgarsku tj. Habsburge, to je bio glavni cilj, i uspješno je to sprovedeno, makar je i nakon 1918 sve do...mjeseca listopada (oktobra) postojala još uvijek monarhija ali je bila gotova. Jer je H.Monarhija predstavljala prirodnu opasnost po Srbe i Srbiju kao državu.

3. Znači Srbi izlaze iz WW1 kao jedni od pobjednika, za tu pobjedu (ovo je prije formiranja Kraljevine SHS/Jugoslavije, molim vas zapamtite to), Kraljevina Srbija dobiva (ali ne kao oblasti ili autonomne regije nego kao djelove SVOJE DRŽAVE):

Kosovo, Vojvodinu, Makedoniju, Crnu Goru.

4. Srbija je jedina, ali jedina država u Europi tada bila u tome trenu, koja je od 1800 do 1918: ČETVERODUPLALA svoj teritorij ovim dobitkom, ponavljam: ČETVERODUPLALA, i bijaše to veliki uspjeh.

5. Ali Srbija je htjelo nešto drugo, nešto jako važno Kraljevini Srbiji, ali Francuski i Britanski saveznici to nikako nisu dopuštali (radi vlastitih interesa); A htjeli su da Srbija NAPOKON ima nadzor i protekciju nad Srbima Bosne, tj napokon zapadno od Drine.

6. Mnogi od Srpskih istoričara i srpskih patriota (primjer Milan Protić) smatraju da je ovo bila KLJUČNA POGREŠKA Srbije tada, pogreška koja je vodila Srbiju poslije toga u pogrešne poteze, doslovno sve.

Umjesto da je Srbija uzela ona područja koja spomenuh, četveroduplala svoj teritorij, ona je ipak htjela ući u KRALJEVINU SHS/Jugoslaviju, ZBOG BOSNE, ovo nema nikakve dileme; ZBOG BOSNE.

Nevjerovatna pogreška i po mome iskrenome mišljenju: strateška, politička i vojna pogreška sa svakog mogućeg pogleda (istina Bog u tome trenu, teško je to bilo vidjet).

Nakon ulaska u Kraljevinu, Srbija više nema ona područja kao svoja, ona ima doslovno kraljevinu Federaciju, rascjepkanu. Srbija se vodila sa razmišljanjem; mi smo jači od svih vojno, lako ćemo sa njima.

Hrvatsko područje i Hrvatsko pitanje UOPĆE NIJE BILO OD VAŽNOSTI Kraljevini Srbiji tada, niti su oni vidjeli neke velike opasnosti da bi ikada mogla doći od Hrvata (kamoli od Slovenaca).

To su zanemarili sve u svrhu kontrole nad Bosnom, i sa mišljenjem; mi imamo više oruzja i snage od svih u Kraljevini SHS/Jugoslaviji, lako bi izasli na kraj i sa Hrvatima i sa svima,
Један плусић што си се потрудио коју срочити "из своје главе". У својим размишљањима "тумачиш" историју и тадашње процесе. Како ниси историчар (а на жалост имамо и историчаре који то не би смјели, а раде ,"тумаче" историју, код нас је то прије свих дружина окупљена под слоганом "одбранимо историју") имаш право на такав приступ, но исто тако тежња поједностаљивању и "тумачењу" процеса како је нама "згодније", води увијек на погрешан колосјек.
Читав пост не припада овој теми већ теми, Стварање Краљевине Југославије 1918. ту смо имали неколико квалитетних постова (на жалост превладавају инфантилни), но битно је да ствари нису ни близу зако једноставне и упрошћене како доживљаваш и ти и добар дио у српском корпусу (мантра "ма за*ебо је Александар, зинуло му ду*е на већу територију којом ће владати"), ми не знамо какав је избор имала краљевина Србија, и да ли је уопште имала избор, и колико се уопште питала у тим процесима. И околности су другачије од 1915-е и Лондонског споразума, једина сила која би стала иза Србије престала је да постоји. Да ли је била грешка, да ли је уопште било избора и шта је била алтернатива, питања су на које одговор није лако дати, но свакако је пожељан опрез прије доношења суда.
6. Mnogi od Srpskih istoričara i srpskih patriota (primjer Milan Protić) smatraju da je ovo bila KLJUČNA POGREŠKA Srbije tada, pogreška koja je vodila Srbiju poslije toga u pogrešne poteze, doslovno sve.
Протић по вокацији јесте историчар но он је прије свега политичар из "круга двојке". Као такав склон је театралности, естрадном патриотизму и популитму, склон и упрошћивању и поједностављивању гдје ће налазити грешке и "гријехе" краља, стигматизованих "злоћи" и те државе, мантра на коју се свјетина лако "прима", но како написах, код ове материје свако поједнстављивање води на погрешан колосјек. А ставови Протића кроз које се као политичар шлихта одабраној циљној групи свакако воде на погрешан колосјек.
Ali svejedno...ključ svih problema Hrvata i Srba leži u 1918, nikakvoj 1941.
Свакако "проблеми" Хрвата и Срба нису почели 1918-е, те године јесте конституисана нова краљевина гдје су узгред и Хрвати преко Народног вијећа СХС 24.новембра 1918-е пристали на уједињење, нити је тада посејано неко сјеме зла или клица неких проблема у будућности.
Анимозитети јесу били присутни, неки су вукли коријене и у Великом рату јер су ратовали на супротним странама, но ту тражити узроке проблема у 1918-ој за оно што ће се десити 1941-е конституисањем монструм творевине ендехазије опасно мирише (или смрди) на неоусташку пропаганду гдје би за сва непочинштва у ендехазији изговоре нашли у неким измишљеним "гријесима" у краљевини СХС/Југославији.

Како год, ту акумилирану мржњу у ендехазији да се већ у априлу-мају 1941.године кренуло са масовним покољима православних Срба, није баш лако објаснити, но искористивши подршку моћних савезника, спроведен је геноцид над Србима у тој монструм творевини.
Срби све и да хоће, немају право заборавити, а у хрватском корпусу су имали 76 година да направе отклон од неоусташтва и насљеђа ендехазије. Нити су га направили нити показују жељу, напротив, чак и онда када се више ради привида (говорим о хрватским политичким и другим елитама) осврну на непочинштва режима у ендехазији, увијек иде неизбјежно АЛИ гдје се то релативизује и кривица пребаци на Србе као мантра да су коријени зла у 1918-ој.

Poslednja izmena:
To za moskvu i "drzanje slova" su bili vise hipoteticki primeri....

Ali nisi mi odgovorio na pitanje,tj da li mislis da vise ne postoji taj neki vojvodjanski mentalitet "starosedelaca" samo ovde u Vojvodini ili to vise nigde ne postoji?

Npr ni u Istri nema nikakvog specificnog mentaliteta tamosnjih "starosedelaca" nego je sve to "izmesnao",ni u Zagrebu i Zagorju takodje nema vise nikakvog "starosedelackog" mentaliteta?:per:
Чува се то кроз културне манифестације, фолклор, књижевност, филмове
али генерално свуда је дошло до мешања култура, чак на глобалном нивоу.
Скоро се изненадих кад чух рођеног Чачанина да ми се обраћа са 'буразеру'.

Znači Srbi izlaze iz WW1 kao jedni od pobjednika, za tu pobjedu (ovo je prije formiranja Kraljevine SHS/Jugoslavije, molim vas zapamtite to), Kraljevina Srbija dobiva (ali ne kao oblasti ili autonomne regije nego kao djelove SVOJE DRŽAVE):

Исправи ме ако грешим али зар није далматински сабор изгласао
присаједињење Србији и да је то разлог који је натерао Хрвате
да се ипак одлуче за стварање СХС и за улазак у заједницу са Србијом.
Тако да и Хрвати чине сличну ствар ради Далмације.
Да смо били паметни па да поделимо Далмацију и Босну из узајамну
подршку против страног фактора, можда би све било другачије.

Pa ja mislim da svako sa 2 grama mozga bi mogao zakljuciti da je bilo prosto nemoguce da se npr 1992 nad Srbima dogodi onakav genocid kao sto je bio 1942......mislim,ne znam kako su Srbi iz krajne o tome razmisljali,ali ako su mislili da ce 1992 Hrvati da pobiju 700.000 (ili koliko vec) Srba (koji bi mirno sedeli u svojim kucama) onda stvarnooooo.........mislim,kako bi to uopste bilo moguce i fizicki izvesti?....da li neko misli da bi tadasnja Evropa pa i ceo svet mirno sedeli i posmatrali mesecima i godinama kako Hrvati vrse genocid nad Srbima?...(!?)

Ili je mozda neko mislio da ce Hrvati da bace neku atomsku bombu na hrvatske Srbe,pa da ih,eto eliminisu sve za samo jedan dan (kao kada su amerikanci bombardovali Japan)?

Btw,da ja isto verujem da je bilo dogovora izmedju Milosevica i Tudjmana......ali mislim da je u tim pregovorima Tudjman na kraju zeznuo Milosevica......jer dogovarali su i podelu Bosne,ili cak dve trecine bosne da pripadne Srbima,a da Sloba ne reaguje kada Hrvati sruse RSK........i eto,dosla "oluja",a Bosna se nije podelila kako su se prvobitno dogovarali...
Ма нико није ни мислио да Хрвати то могу извести али одузимање конститутивности
и делење отказа, застрашивање, Туђманови наци говори... све то је довело Србе у
стресну ситуацију. Није геноцид у НДХ почео масовним егзекуцијама, већ ликвидацијом
виђенијих људи, нормално је да помислиш да то може да се понови и да то можеш бити
баш ти.

Протић по вокацији јесте историчар но он је прије свега политичар из "круга двојке". Као такав склон је театралности, естрадном патриотизму и популитму, склон и упрошћивању и поједностављивању гдје ће налазити грешке и "гријехе" краља, стигматизованих "злоћи" и те државе, мантра на коју се свјетина лако "прима", но како написах, код ове материје свако поједнстављивање води на погрешан колосјек. А ставови Протића кроз које се као политичар шлихта одабраној циљној групи свакако воде на погрешан колосјек.

Po meni,Milan ST Protic je zadnjih par godina izrazito pozitivan lik na nekoj nasoj javno-politickoj sceni....

Ne znam kakav je bio pre 20-30 godina,ali zadnjih 5-6 godina cesto govori o prilicno "nepopularnim" stvarima na srpskoj drustveno-politickoj sceni.....tj prica o necemu o cemu bi ogromna vecina ljudi najradile cutala,i pravila se "prosta"....

Prica cesto o nekim nasim apsurdima iz kojih se vidi koliko smo neobican narod.....npr mnogi se prave da su neki "turbo" srbi i patriote,a pojma nemaju o srpskoj istoriji.....znaju,cast izuzecima,samo neke vec olinjale fraze i klisee (tipa Vuk Brankovic izdao na Kosovu),ali uprkos tome oni su najpametniji kada treba da se brani "srpstvo".......ili npr ne znaju da nabroje 5 srpskih pesnika i pisaca (a kamoli njhova dela),a sa druge strane visokoumno baljezgaju o srbima narodu "najstarijem"...i slicne gluposti...

Ili npr (banalan primer koji pokazuje extremni apsurd srpske politke i istorije zadnjih 2 veka) na trgu republike u Beogradu danas stoji spomenik knezu Mihajlu Obrenovicu,jednom od rodonacelnika kraljevske dinastije Obrenovica........

.....znaci,mi smo,i u tim simbolima,uspeli da pomesamo i republiku i kraljevsku dinastiju......i jos apsurdnije,danas je taj spomenik poznat pod nazivom "kod konja".....znaci,jednog od vladara Srbije od pre nekih 150 godina vecina Srba i Beogradjana naziva nezvanicno konjem.....da li mozete da zamislite da npr amerikanci tamo neki njhov spomenik gde Dzordz Wasington jase konja zovu "kod konja"?.......ili evo i Hrvati imaju u Zagrebu spomenik banu Jelacicu koji takodje jase konja,pa da li kad se dogovarju da se vide ispred tog spomenika isto kao mi kazemo "vidimo se kod konja?".......mozda bi to mogao dalmatinacHR da nam kaze iz "prve" ruke,ako je bio skoro u Zagrebu...:)

Bas o takvim stvarima Protic stalno prica i meni je izuzetno zanimljivo da ga slusam....

Исправи ме ако грешим али зар није далматински сабор изгласао
присаједињење Србији и да је то разлог који је натерао Хрвате
да се ипак одлуче за стварање СХС и за улазак у заједницу са Србијом.
Тако да и Хрвати чине сличну ствар ради Далмације.
Да смо били паметни па да поделимо Далмацију и Босну из узајамну
подршку против страног фактора, можда би све било другачије.
Ne griješiš.

Gle, u Dalmaciji se u ta vremena 1918, na Kraljevinu Srbiju gledalo ROMANTIČNO. Bila su to vremena kad se na Srbiju gledalo doslovno kao na našu istočnu braću koja će nam pomoći (uopće se tada nije gledalo na religiju) protiv Talijana, koji su nas eto htjeli doslovno KONVERTIRATI u talijane silom ako ne milom.

Poznate su pogrdne talijanske rečenice (još davno prije Mussolinija); Sclavi (i za srbe i hrvate bez brige), gdje te se htjelo prvo RASNO osporiti, tj. ne bi ti vjerovao prijatelju koji su talijani RASISTI prema slavenima, ima ih jos uvijek, makar ne tako puno.

Znači prvo te se omalovažava rasno da si inferioran, nakon toga ti se pristupa da sve što imaš od kulture ti je dano od talijanskoga, i kad to sve tako prikažeš onda kužiš dobiješ situaciju da možeš svašta radit sa tim stanovništvom, a talijani su najviše nudili; KONVERTIRANJE u talijane, uvjeravajući nas da smo mi Talijani koji smo to zaboravili, zamisli.

To nije radila ni Mletačka Republika/Venecija, kakva god da je bila. Talijanska vlast ujedinjene Italije je nešto sasvim drugo.

Meni je baka Talijanka iz Emilie Romagne (sjeverna Italija), obožavam Italiju, znam da danas nema puno iredentista u Italiji (iredentisti = oni koji žele ponovno Dalmaciju), ali svejedno sam realan oko Italije.

U vremena 1918 a bogami i 1941 (jer većina Dalmatinaca su bili u Partizanima ne u Ustašama), Dalmatinci su gledali na Srbiju ROMANTIČNO, sa romantičnim pogledom da ćemo skupa se oduprit Talijanima.

Po meni,Milan ST Protic je zadnjih par godina izrazito pozitivan lik na nekoj nasoj javno-politickoj sceni....

Ne znam kakav je bio pre 20-30 godina,ali zadnjih 5-6 godina cesto govori o prilicno "nepopularnim" stvarima na srpskoj drustveno-politickoj sceni.....tj prica o necemu o cemu bi ogromna vecina ljudi najradile cutala,i pravila se "prosta"....

Prica cesto o nekim nasim apsurdima iz kojih se vidi koliko smo neobican narod.....npr mnogi se prave da su neki "turbo" srbi i patriote,a pojma nemaju o srpskoj istoriji.....znaju,cast izuzecima,samo neke vec olinjale fraze i klisee (tipa Vuk Brankovic izdao na Kosovu),ali uprkos tome oni su najpametniji kada treba da se brani "srpstvo".......ili npr ne znaju da nabroje 5 srpskih pesnika i pisaca (a kamoli njhova dela),a sa druge strane visokoumno baljezgaju o srbima narodu "najstarijem"...i slicne gluposti...

Ili npr (banalan primer koji pokazuje extremni apsurd srpske politke i istorije zadnjih 2 veka) na trgu republike u Beogradu danas stoji spomenik knezu Mihajlu Obrenovicu,jednom od rodonacelnika kraljevske dinastije Obrenovica........

.....znaci,mi smo,i u tim simbolima,uspeli da pomesamo i republiku i kraljevsku dinastiju......i jos apsurdnije,danas je taj spomenik poznat pod nazivom "kod konja".....znaci,jednog od vladara Srbije od pre nekih 150 godina vecina Srba i Beogradjana naziva nezvanicno konjem.....da li mozete da zamislite da npr amerikanci tamo neki njhov spomenik gde Dzordz Wasington jase konja zovu "kod konja"?.......ili evo i Hrvati imaju u Zagrebu spomenik banu Jelacicu koji takodje jase konja,pa da li kad se dogovarju da se vide ispred tog spomenika isto kao mi kazemo "vidimo se kod konja?".......mozda bi to mogao dalmatinacHR da nam kaze iz "prve" ruke,ako je bio skoro u Zagrebu...:)

Bas o takvim stvarima Protic stalno prica i meni je izuzetno zanimljivo da ga slusam....
Za mene je Milan Protić takva intelektuala veličina da bi mi bila čast stisnut mu šaku ruke (ovo bi mu rekao), za mene je on utjelovljenje onoga što se može nazvat sprskim patriotom i to onoga staroga najplemenitijeg kova.

Ja kao Hrvat i kad se NEKAD ne slažem s njim poštujem ga, to je čudo. Mi u Hrvatskoj nemamo intelektualca kakvi je on, vi bar imate njega.

Mi imamo samo KRKANE koji se prodaju za intelektualce (čast ajde Goranu Šariću ali on ipak nije u domeni Protića jer Protić je bio i političar itd), znači mi imamo KRKANE tobože domoljube, vi isto imate KRKANA posvuda na TV i u intelektualnom životu, ali Protić nekako daje nadu u bolje sutra po Srbiju.

Kad bi ga mogao upoznat, našalio bi mu se sa svojim prezimenom pa rekao: gospodine Protiću, evo ja kao Šubić jedan, nemam ništa protiv izginut ponovno sa Srbima i Hrvatima protiv otomanske ili bilo čije druge najezde hahahaha.

Mislim da bi se nasmijao. :D

Ako ćemo realno povijesno/istorijski što je bio cilj Srbije nakon WW1, ponavljam: WW1:

Cilj Srbije nakon WW 1 je bio teritorij Bosne, teritorij Hrvatske su oni gledali tada kao; "ma neka ih, lako ćemo sa njima", ali glavni cilj Srbije 1918 je bila Bosna, ovo možete pročitati u svim relevantnim srpskim udzbenicima velikih srpskih istoričara, i to ne ljevičara istoričara, znači naprosto je činjenica.

Ajmo krenit redom što se dogodilo zapravo:

1.
Srbija je u Prvom svijetskom ratu izašla kao pobjednik, ALI, izašla je BIOLOŠKI OSAKAĆENA (to se osjeti do dana današnjeg), izgubila je skoro (ako se ne varam) oko milijun ljudi u tome ratu, to su strašne brojke... za puno veće narode.

2. Kraljevini Srbiji tada (koju ja evo kao Hrvat iznimno respektiram sa povijesnog stajališta, ja sam vam generalno rojalist, neću to skrivat) je bilo u interesu da skrši AustroUgarsku tj. Habsburge, to je bio glavni cilj, i uspješno je to sprovedeno, makar je i nakon 1918 sve do...mjeseca listopada (oktobra) postojala još uvijek monarhija ali je bila gotova. Jer je H.Monarhija predstavljala prirodnu opasnost po Srbe i Srbiju kao državu.

3. Znači Srbi izlaze iz WW1 kao jedni od pobjednika, za tu pobjedu (ovo je prije formiranja Kraljevine SHS/Jugoslavije, molim vas zapamtite to), Kraljevina Srbija dobiva (ali ne kao oblasti ili autonomne regije nego kao djelove SVOJE DRŽAVE):

4. Srbija je jedina, ali jedina država u Europi tada bila u tome trenu, koja je od 1800 do 1918: ČETVERODUPLALA svoj teritorij ovim dobitkom, ponavljam: ČETVERODUPLALA, i bijaše to veliki uspjeh.

5. Ali Srbija je htjelo nešto drugo, nešto jako važno Kraljevini Srbiji, ali Francuski i Britanski saveznici to nikako nisu dopuštali (radi vlastitih interesa); A htjeli su da Srbija NAPOKON ima nadzor i protekciju nad Srbima Bosne, tj napokon zapadno od Drine.

Umjesto da je Srbija uzela ona područja koja spomenuh, četveroduplala svoj teritorij, ona je ipak htjela ući u KRALJEVINU SHS/Jugoslaviju, ZBOG BOSNE, ovo nema nikakve dileme; ZBOG BOSNE.

Nevjerovatna pogreška i po mome iskrenome mišljenju: strateška, politička i vojna pogreška sa svakog mogućeg pogleda (istina Bog u tome trenu, teško je to bilo vidjet).

Nakon ulaska u Kraljevinu, Srbija više nema ona područja kao svoja, ona ima doslovno kraljevinu Federaciju, rascjepkanu. Srbija se vodila sa razmišljanjem; mi smo jači od svih vojno, lako ćemo sa njima.

Hrvatsko područje i Hrvatsko pitanje UOPĆE NIJE BILO OD VAŽNOSTI Kraljevini Srbiji tada, niti su oni vidjeli neke velike opasnosti da bi ikada mogla doći od Hrvata (kamoli od Slovenaca).

To su zanemarili sve u svrhu kontrole nad Bosnom, i sa mišljenjem; mi imamo više oruzja i snage od svih u Kraljevini SHS/Jugoslaviji, lako bi izasli na kraj i sa Hrvatima i sa svima,

Vidimo dugoročno što je taj potez značio po Srbiju, ajmo vidjeti (nemojte sad misliti da odobravam, ali to je rezultiralo time):

Hrvati su od početka bili agresivni prema toj Kraljevini, sve je kulminiralo ubijanjem Stjepana Radića (inače meni najbolji hrvatski političar i uzor ikada).

Nakon toga (ne Radićevom krivicom naravno) rađa se sve više ono što će dovesti do NDH.

Što je i dovelo.

Nakon toga sve je dovelo i do 1991.

Znači jedan Butterfly effect od 1918 i poteza Kraljevine Srbije da umjesto da uzme sva područja koja su JOJ NUĐENA SA: EVO OVO JE VAŠE, oni dođu (vi) i naprave umjesto toga KRALJEVINU SHS (doslovno federaciju-kraljevinu) sve u svrhu da kontroliraju kako tako Bosnu.

Užasan potez dugoročno, UŽASAN.

Mislim ono, briga mene osobno, meni Bosna ni u džep ni iz džepa, ali kažem da je to užasan potez bio sa strateške i političke strane.

Da je Kraljevina Srbija kojim slučajem prihvatila ono 1918 što joj se nudilo od velikih sila kao dio njihovog teritorija; crna gora, kosovo, makedonija, vojvodina...

Možda nijednog od onih ratova ne bi bilo, danas bi Srbija bila jedna od ako ne i najbogatija država cijele regije.

Danas je Srbija relativno ipak dobila ono što je oduvijek htjela; teritorij zapadno od Drine, u Bosni, rep.srpska.

Ali svejedno...ključ svih problema Hrvata i Srba leži u 1918, nikakvoj 1941.

Ne znam kako vi mislite, ali ja sam mišljenja da je Srbija napravila VELIKU GREŠKU 1918, po samu sebe. Tešku eto.

Mislim da ovde gresis, BiH je svakako garantovana Srbiji jos tokom rata. Mnogi misli da se samo Vojvodina ujedinila direktno sa Srbijim 1918. godine, ali ujedinjenje je proglasio i dobar deo Bosne.

Prilozi

• wvhg04atq6c51.jpg
    wvhg04atq6c51.jpg
    87,5 KB · Pregleda: 33
Naravno da nismo isti narod. Hrvatima su genetski najbliži narodi Slovenci i Mađari.

Srbima su genetski najbliži Vlasi(Rumuni).

Ako govorimo o pravim Slovenima(Poljaci, Belorusi, Ukrajinci) Srbi su dalji od njih i bliži Grcima i Albancima po izgledu i genetici a Hrvati suprotno.

U Hrvatskoj ima daleko više plavih očiju i kose nego u Srbiji. .

Pogledajte prilog 922147
Pogledajte prilog 922148

Ove dve izblajhane Hrvatice u gro planu, esencija nordijskog rvackog bica, samo me zanima da li je farba bila Syos ili Garnier, jer ce u zavisnosti od toga biti atropoloski drugaciji tipovi 😅

@DalmatinacHR
Koliko je pouzdano da si od Šubića?
Pa otac i svi moji sa očeve strane su iz Šibenika. Unazad stotinjak godina. A znam da mi je dida priča da su naši stari dosli davno u Šibenik iz Bribira kraj Skradina. Prema tome... koliko može biti daleko od onih Šubića, doslovno ocito otamo.

S tim da pretpostavljam da znas da su Šubići-Zrinski isto doslovno od tamo samo sto se njihova loza obitelji odselila u dvorac Zrin pa zbog tog ono; Zrinski.

Točnije obitelj Šubić je toliko postala moćna u UgarskoHrvatskom kraljevstvu da je Ugarski kralj namjerno razdvojio ta dva dijela iste obitelji.

Evo vidiš plava krv je medju vama ovdje ahahhahaha.

Pa otac i svi moji sa očeve strane su iz Šibenika. Unazad stotinjak godina. A znam da mi je dida priča da su naši stari dosli davno u Šibenik iz Bribira kraj Skradina. Prema tome... koliko može biti daleko od onih Šubića, doslovno ocito otamo.

S tim da pretpostavljam da znas da su Šubići-Zrinski isto doslovno od tamo samo sto se njihova loza obitelji odselila u dvorac Zrin pa zbog tog ono; Zrinski.

Točnije obitelj Šubić je toliko postala moćna u UgarskoHrvatskom kraljevstvu da je Ugarski kralj namjerno razdvojio ta dva dijela iste obitelji.

Bribir je u zadnjih 500 godina većinski srpsko-pravoslavno selo (pravoslavna crkva u Bribiru je podignuta 1574).Ove srpske porodice su do nedavno živile u Bribiru: Vulinović, Bijelić, Gladović, Gnjidić, Kurtović, Ležaić, Milošević, Mutić, Ostojić, Pavić, Pekić, Smolić, Stevelić, Šarić, Šimpraga, Šubašić/Subašić, Šuša i Šišić. I ova hrvatska: Ćoraš.
Većina navedenih prezimena su bila prisutna u Bribiru u 18-om v.
Izvor https://www.poreklo.rs/2018/06/04/poreklo-prezimena-selo-bribir-skradin/

Da se tvoje prezime slučajno ne poklapa sa nekim od ovih navedenih? :) U Dalmaciji u mletačko doba prelasci sa pravoslavlja na katolivizam su bili ki dva više dva.

Poslednja izmena:
Bribir je u zadnjih 500 godina većinski srpsko-pravoslavno selo (pravoslavna crkva u Bribiru je podignuta 1574).Ove srpske porodice su do nedavno živile u Bribiru: Vulinović, Bijelić, Gladović, Gnjidić, Kurtović, Ležaić, Milošević, Mutić, Ostojić, Pavić, Pekić, Smolić, Stevelić, Šarić, Šimpraga, Šubašić/Subašić, Šuša i Šišić. I ova hrvatska: Ćoraš.

Da se tvoje prezime slučajno ne poklapa sa nekim od ovih navedenih? :) U Dalmaciji u mletačko doba prelasci sa pravoslavlja na katolivizam su bili ki dva više dva.
pa vidiš da mu prija naše društvo, krv nije voda :lol:

Razumem..Mada bi ipak trebalo sačekati dnk potvrdu ako iko iz Hr uopšte želi da se bavi Šubićima na taj način i ako ima ostataka za test.

Btw nije li Šubić zvao Cara Dušana da umiri pobunu u njegovom kraju? Dušan se ulogorio na Livanjskom polju, tamo je dočekan kao svoj na svome, isto tako je ulivao veće poverenje narodu nego Šubić. Što implicira da su ti krajevi vrv bili mešanog etničkog karaktera. Bribir možda manje, ali Livno i okolina sigurno, to sada i genetika potvrđuje.

Razumem..Mada bi ipak trebalo sačekati dnk potvrdu ako iko iz Hr uopšte želi da se bavi Šubićima na taj način i ako ima ostataka za test.

Btw nije li Šubić zvao Cara Dušana da umiri pobunu u njegovom kraju? Dušan se ulogorio na Livanjskom polju, tamo je dočekan kao svoj na svome, isto tako je ulivao veće poverenje narodu nego Šubić. Što implicira da su ti krajevi vrv bili mešanog etničkog karaktera. Bribir možda manje, ali Livno i okolina sigurno, to sada i genetika potvrđuje.
Bribir nije bio mješan sigurno, jer treba znati da prvi pravoslavni manastiri ikada na tlu Dalmacije dolaze sa Jelenom (sestrom cara Dušana), a on nju daje za ženu Mladenu III Šubiću.

Sad ti zamisli u kakvim super odnosima je Dušan bio sa Knezovima Šubićima Bribirskim.

Jelena tada gradi Manastire Krupu i Krku, i time privoljava nešto pravoslavnoga stanovništva na područje Dalmacije, pravo doseljavanje počinje u 16om stoljeću zbog Turske najezde u Bosnu, tada se većina Srba Hrvatske do 1991 naseljava, što se tiče Dalmacije naseljavaju se u Bukovicu (zaledje sjeverne Dalmacije).

Obitelj Šubić ti je... OGROMNA, što se tiče Knezova.

Loza Mladena III Šubića i žene mu Jelene ipak neslavn završava jer linija završava, nisu imali dugoročnije potomstvo, ali sama činjenica da ju je Dušan dao dotičnome Mladenu Šubiću za ženu govori dovoljno.

Imao sam ja cijelo doslovno stablo obitelji Šubić, savršeno je bilo stablo, morao bi ga naći, na tom stablu točno vidiš koji je Šubić prvi otišao u dovorac Zrin, te postao prvi Šubić-Zrinski.

Mislim da mu je ime bilo na J, ali da me ubiješ ne mogu se sad sitit, naizgled nevažan tip, ali se ispostavilo i ne tako nevažan haha.

P.S. Što se tiče testova, a što će mi testovi? Da me postave za Kralja Hrvatske, da srušim republiku i napravim Kraljevinu? hahahahah

@FDDD

Ne ne, moje prezime je baš Šubić, od pamtivjeka.

Znam da je Bribir većinski srpsko naseljeno područje ima 500injak godina, nego dida kad je meni pričao da su naši došli iz Bribira mislio je na stvarno daleku prošlost, on je to uvijek povezivao sa nekadašnjim knezovima Bribirskima davno, davno prije srba i davno prije bilo kakve srpske i hrvatske mržnje :).

Ono što je sigurno jest da u Skradinu ima Šubića a imaš ih i u Promini (zaledje Šibenika), tako da su moji najvjerovatnije u Šibenik došli otamo, ali samo podrijetlo navjerovatnije vuče podrijetlo iz Bribira, u vrijeme prije naravno pravoslavnih obitelji tamo.

Nemam ništa protiv pravoslavnih obitelji valjda je svima jasno da nisam nacionalist (nego patriot), samo kažem.

Moj ti dida nije imao ništa protiv nikoga, nego je eto on uporno pričao kako mi potičemo od onih starih Šubića Knezova, bija je i ponosan na to, sićam se da bi mi govorio; "ti si potomak plemenite hrvatske krvi a ne ove ustaške koji nam danas razaraju državu" haha :D.

Jbt i sad se naježim na tu rečenicu, doslovno mi je kao malome ditetu to rekao.

Ako stvarno jesam potomak starih Šubića, zahtjevam odma sad titulu hrvatskog kneza od Hrvatskog sabora. ahahhaha

Što se tiče tih prezimena poznata su mi ta prezimena (iz viđenja) ali iz Zadra haha: Smolić, njih ima i Hrvata koliko oš i Šarića isto.

Poslednja izmena:

Back