Koliko sam ja čitao, i to i iz srpske literature, banat, ili barem dio, je isto išao Srbiji, skupa sa znači Kosovom, Makedonijom, Vojvodinom i Crnom Gorom.
Nego ovo glede Bosne i HR.
Tadašnjoj eliti Kraljevine Srbije je ponajviše bilo stalo do onog što je poznato kao teritorij Bosne, naravno da je njima bilo stalo do svih srba, ali Srbi u Hrvatskoj, tj ono što je bilo dio AU, su bili u totalno drugoj poziciji u odnosi Hrvat-Srbin nego je to danas.
Ako se stavimo u ondašnju perspektivu iz 1918 kad bi netko pričao o mržnji Srba i Hrvata sa sadašnje pozicije, netko iz Srbije ili Hr bi i mene i tebe pitao jesmo ludi ili na kojim smo drogama.
Uglavnom, saveznici Srbiji u WW1 nisu htjeli izravnu srpsku vlast Kraljevine Srbije na bilo što zapadno od Drine, radi naravno njihovih interesa.
Što bi bilo sa Hrvatskim i Slovenskim stanovništvom padom AU? Sve što sam čitao glede srpske literature oko ove problematike je više manje bilo; da Kraljevinu Srbiju to nije puno interesiralo, a i zašto bi? ruku na srce.
Više je bilo struja sa Hrvatske strane za nekim ujedinjavanjem sa Srbijom u neku vrst konfederacije-kraljevine nego je to bilo sa srpske.
Hrvati su znali da raspadom AU... Imaju veliku opasnost od Mađarske i Italije, ne toliko od Mađarske koja je bila devastirana i sama po sebi, koliko od Italije.
Sa kojom je i Kraljevina Juga/SHS imala velikih problema u dogovorima, kamoli da su Hrvati išli sami išta pregovarat s Italijom, ne bi se puno kruha najeli u tim pregovorima.
Ja ovdje čisto sada govorim iz perspektive Kraljevine Srbije, postavljam se u poziciju kraljevine Srbije točno u godinu 1918-u i završetak rata i sve što mi se nudi.
Ono što se kraljevini Srbiji nudilo je bilo... izvanredno, ja sam isto kao i ti stajališta da bi se izašlo na kraj i sa crnogorskim nekim pobunicama i makedonskim prohtjevima da se Srbija odlučila prihvatiti da to bude sve njihov/vaš teritorij.
Ipak usprkos svemu tome prevagnulo je... pa moraš priznat i malo pohlepe, iako je naravno bilo tu težnje za zaštitom srpskog stanovništva Bosne, ali bilo je i bome i onoga zenesenog pobjedom iz WW1 razmišljanja; "ma lako ćemo".
Iako rekoh, milijun ljudi je Srbija izgubila, to bi za jednu Francusku bilo uzas, kamoli biološki za Srbiju (i dan danas se vide posljedice toga).
Izabralo se ući u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca, faktor Hrvata i Slovenaca se od strane tada Srbije itekako podcijenilo, dobrano dobrano podcijenilo.
Nije se ni naslućivalo što bi se moglo desiti u budućnosti, uostalom Srpska vlast tada nije nikada ni imala iskustva živjeti ili sa Hrvatima ili Slovencima u istoj državi.
Ušlo se u tu konfederaciju-kraljevinu sve zbog; "ma lako ćemo i kroz konfederaciju, ipak smo oružano nadmoćni, glavno da mi imamo kontrolu kakvu takvu nad Bosnom i drugim područjima".
Vidimo što su posljedice poslije bile.
Ja sam uvjeren da je Kraljevina Srbija kojim slučajem prihvatila ono što joj se nudilo i što je DOSLOVNO IMALA ispred sebe na kraju WW1, da je to prihvatila...
Danas bi Srbija bila Francuska Balkana.
A što bi bilo sa Hrvatima i Slovencima? Dragi Bog zna.
To bi sada mogli ući u Science Fiction i samo nagađat