Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.008
Argumentacija na nivou tvrdnji Tibora Živkovića (i ne samo njegovih) o toponimima “istočnojužnoslovenskog” tipa u Albaniji i južnoj i jugoistočnoj Srbiji, čovek se oslanja na proverenu metodu citiranja. A kad ja tamo a ono međutim, naš Tibor prepisao od Bugara listu svih toponima koji imaju suglasničke grupe št/žd, bez ikakvog obzira da li su nastale od praslovenskih grupa *tj/*dj (istočnojužnoslovenski refleksi št/žd, štokavski ć/đ) i tako po njemu i ostalima iz njegove škole/klike i npr. i ojkonim Ljuberažda “istočnojužnoslovenski”, kad ja tamo a ono međutim: ozbiljna lingvistika (ne bilo koja, tj iz exYU ili Bugarske nego Trubačov i van Wijk lično) konstatuju da je toponim a) donešen iz Polablja ili eventualno sa krajnjeg zapada Poljske, i što je još mnogo gore za teoriju: b) u imenu Ljuberažda (sada se selo zove Ljuberađa) uopšte nije nikada bilo grupe *dj, naziv dolazi od slovenskog imena (*L’uborad), tj. originalno u njemu nije bilo konsonantske grupe *dj, a i dan danas u Poljskoj ima mesta sa nazivom Luboradz i u Lužici Luborada. Ali ne, to ne može biti naziv koji su Sloveni doneli čak iz Lužice, viš’ šta naš Tibor kaže. Inače, ima celog niza ojkonima sa grupama št/žd koje potiču od grupa st/zd, a prelaza st > št i zd > žd uopšte nije inovacija karakteristična samo za istočnojužnoslovenske dijalekte, a on, Pirivatrić & Co. redovno citiraju bugarske autore koji navode cele liste ojkonima sa št/žd nastalih od bilo koje grupe, a ne samo *tj/*dj kao bugarske.
Upravo po isto takvoj logici neko ko se rodio u lužičkom Zhorjelcu nikako ne može biti Lužički Srbin, ne, on prosto mora biti Nemac jer su Nemci eto preimenovali grad u Görlitz.
@Mrkalj @Сребрена @Khal Drogo
Ne, nešto si opet pobrkao ovde.
Apsolutno niko ovde nije govorio o tome da li on može ili ne može biti Lužički Srbin.
Naprotiv, u lužičkom Zhorjelcu nije bilo “srbizacije Nemaca” nego germanizacije Lužičkih Srba.
Šta naprotiv; ja ti citram referencu na koju si se ovde ti doslovno pozvao.