Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    31
Dao sam ti primjer s početka 15-og vjeka. U povelji se pominje srpsko ime ovi list srpski u smislu srpskog pisma i jezika u istoj. Pribislav Pohvalić jasno kaže ovi list srpski, ne kaže ovi list srpsko-hrvatsko-bosanski ili jugoslovenski. :nono3:
Pogledajte prilog 1562836

"V lito roštva hrva tisusno"? Haha

"Srpski" u to vrijeme samo je geografska odrednica u znacenju necega u Srbiji, ili pod vlast srpskog vladara. Ali ovaj jezik nijedan obican Srbin danas ne moze razumijet.

Haški tribunal je mjerodavan za lingvistiku. :hahaha: Eno sve lingvista do lingviste u njegovoj upravi. :hahaha:

Da, medjunarodna institucija.

11. vjek je bio 8 vjekova prije 19-og vjeka u kome su Hrvati na inicijativu Njemca Ljudevita Gaja uzeli srpski jezik za svoj standard. U razvijenom i kasnom srednjem vjeku hrvatski i srpski jezik su bili dva različita jezika kao danas srpski i slovenački ili srpski i slovački. Danas Srbi i Hrvati govore istim jezikom zbog hrvatskog usvajanja srpskog koga oni zovu hrvatskim.

,,Srpski standard" je osnovan u 19. vijek, tako da nijesu Hrvati uzeli nista od Srba u tom pogledu.

Niti su svi Sloveni plavi, niti su svi Grci i Albanci tanmni i mediteranskog izgleda. Poljaka, Čeha, Ukrajinaca, Slovaka ima dosta tamkokosih, ima i Rusa ali manje. S druge strane svjetlikosi i plavooki Grci i Albanci. Ali naravno da su sjeverni Sloveni u prosjeku svjetlije pigmenracije od Grka i Albanaca, i južni Sloveni su svjetliji od njih u prosjeku. Ima X slučajeva kod Srba i drugih okolnih naroda ali i šire pi Evropi da jedan brat svjetle a drugi tamne pigmentacije, to je uobičajeno u okviru bjele rase (kod mongoloida i negroida je nemoguće).

Izvorni Sloveni imaju svoj balticki izgled koji drasticno razlikuje od mediteranskog. Dakle veoma je cudno da ti neko mora ovo objasnjavat.

"V lito roštva hrva tisusno"? Haha
Hrva je skraćenica za Hrista. Va lito roštva Hristova tisućno i četiri sta sedmo lito znači 1407. godine po rođenju Isusa Hrista (to je jasno svakome sa IQ većim od 85, ali tvoj je izgleda manji). Zašto si se uvatio samo za jednu rečenicu, pročitaj ostatak povelje. Tisuća su nekad govorili i Srbi, ima je X puta u Dušanovom zakoniku npr. Hiljada je relativno novija tuđica u srpskom jeziku koja je došla iz grčkog jezika.

Da, medjunarodna institucija.
Koja sa jezikoslovljem nema nikakve veze.

,,Srpski standard" je osnovan u 19. vijek, tako da nijesu Hrvati uzeli nista od Srba u tom pogledu.
Srpski srandard se bazira na istočnohercegovačkom dijalektu srpskog jezika, ali je problem što se i hrvatski standard bazira na tom srpskom dijalektu. Kapiraš?
Istočnohercegovački sa Hrvatima nema nikakve veze ali su ga ćapili za standard, kao što npr. srednječakavski nema sa Srbima nikakve veze.

Izvorni Sloveni imaju svoj balticki izgled koji drasticno razlikuje od mediteranskog. Dakle veoma je cudno da ti neko mora ovo objasnjavat.
Nisu. Genetskim i arheigenetskim istraživanjima se utvdilo da su starim Slovenima od modernih naroda autosomalno najbliži Ukrajinci, a Ukrajinaca ima tamnih koliko oćeš i daleko su od baltičkog izgleda u prosjeku. Baltidski izgled najviše imaju Litvanci, Letonci i Estonci koji nisu Sloveni, ali nisu ni oni svi Baltidi.

Hrva je skraćenica za Hrista. Va lito roštva Hristova tisućno i četiri sta sedmo lito znači 1407. godine po rođenju Isusa Hrista (to je jasno svakome sa IQ većim od 85, ali tvoj je izgleda manji). Zašto si se uvatio samo za jednu rečenicu, pročitaj ostatak povelje. Tisuća su nekad govorili i Srbi, ima je X puta u Dušanovom zakoniku npr. Hiljada je relativno novija tuđica u srpskom jeziku koja je došla iz grčkog jezika.

Tisuca nikad moji nijesu rekli, prije bi rekli hiljadu jer moji izvorno su blizi grcima. Isto tako ne kazem tanjir nego pjat, svi romanizmi su jezik mojijeh predaka. Procistimo ovaj jezik od nametnutih slovenizama.

Koja sa jezikoslovljem nema nikakve veze.

Imaju i Oksford i Harvard.

Srpski srandard se bazira na istočnohercegovačkom dijalektu srpskog jezika, ali je problem što se i hrvatski standard bazira na tom srpskom dijalektu. Kapiraš?
Istočnohercegovački sa Hrvatima nema nikakve veze ali su ga ćapili za standard, kao što npr. srednječakavski nema sa Srbima nikakve veze.

Srpski standard je izmisljen u 19. vijeku. Hrvata je bilo u Hercegovini i Dubrovniku prije 19. vijeka tako da nema veze sto zboris.

Nisu. Genetskim i arheigenetskim istraživanjima se utvdilo da su starim Slovenima od modernih naroda autosomalno najbliži Ukrajinci, a Ukrajinaca ima tamnih koliko oćeš i daleko su od baltičkog izgleda u prosjeku. Baltidski izgled najviše imaju Litvanci, Letonci i Estonci koji nisu Sloveni, ali nisu ni oni svi Baltidi.

To nece biti. Ukrajina je odvajkada leglo Iranskih tatarskih i drugih nomada i mnogo je njihovog upliva na tom prostoru. Centralni poljaci vaze za najcistije Slovene.

Tako nesto ko cisti narodi ne postoje. Inace sta se rugas Srbima i ti si Sloven a vecina Neodukljana su jos crnji od Srbijanaca.

Naravno cisti narodi ne postoje, ali zna se sto je sta, i sta je postojbina Slovena. Prejadno je da toliko Srba glume da su nekakvi cisti Sloveni i glume bratstvo nekakvo sa Rusima i tim ljudima.

Ja sam od vlahoarbanaskih (Crnogorskih) plemena, sa Pripjacanima i Mocvarama nemam nikakve veze fala lijepo.

Naravno cisti narodi ne postoje, ali zna se sto je sta, i sta je postojbina Slovena. Prejadno je da toliko Srba glume da su nekakvi cisti Sloveni i glume bratstvo nekakvo sa Rusima i tim ljudima.

Ja sam od vlahoarbanaskih (Crnogorskih) plemena, sa Pripjacanima i Mocvarama nemam nikakve veze fala lijepo.

Al si ekspert za Crnugoru do mojega. Crnogorci su u istoriji mnogo bili vezani za Ruse nego Srbijanci.

Svi smo mi Vlasi poreklom, a opet smo Sloveni.

Al si ekspert za Crnugoru do mojega. Crnogorci su u istoriji mnogo bili vezani za Ruse nego Srbijanci.

Svi smo mi Vlasi poreklom, a opet smo Sloveni.

Mi smo vezani za Ruse bili jedino zbog zita i para, ali nikako nijesmo vjerovali u nikakvu etnicku bliskos.

Danas Sloven vise ima lingvistickog znacaja no etnickog. Dakle Slavenofoni jesmo, ali bar mi Crnogorci po porijeklu Sloveni nijesmo. Nasa plemena ne poticu od nikakvijeh Slovena. Za tvoje i vase porijeklo ne znam, vi ste śeverniji i mjesovitiji od nas.

Tisuca nikad moji nijesu rekli, prije bi rekli hiljadu jer moji izvorno su blizi grcima.
Srbi su sa tisuće prešli na hiljadu poodavno vrv. u kasnom srednjem ili ranom novom vjeku. To je grčki uticaj preko pravoslavlja.

Isto tako ne kazem tanjir nego pjat, svi romanizmi su jezik mojijeh predaka. Procistimo ovaj jezik od nametnutih slovenizama.
Moj ćaća čitav život za tanjir i viljušku govori pijat i pinjur, a tako su govorili i moji preci. To nam je ostalo od Mlečana, ništa više ni manje od toga. I ja čitav život koristim brojne venecijanizme poput kapula, škale, šuvit, lancun, šnjure, murva, baketanje itd. Slovenizmi su ogromna većina tvog vokabulara i ne bi mogao govoriti kad bi ih ukinuo.

Srpski standard je izmisljen u 19. vijeku. Hrvata je bilo u Hercegovini i Dubrovniku prije 19. vijeka tako da nema veze sto zboris.
Dubrovčani su Novohrvati, ali ajde da ih računamo u Hrvate. I s njima oni koji se izjašnjavaju Hrvatima a čiji govor (ili predački govor) je istočnohercegovački su tanka manjina od ukupnog broja govornika tog dijalekta, Srbi i muslimani/Bošnjaci govornici IH su puno brojniji.

To nece biti. Ukrajina je odvajkada leglo Iranskih tatarskih i drugih nomada i mnogo je njihovog upliva na tom prostoru. Centralni poljaci vaze za najcistije Slovene.
Ne kažem ja to, nego nauka (genetika, arheogenetika).

Poslednja izmena:
Mi smo vezani za Ruse bili jedino zbog zita i para, ali nikako nijesmo vjerovali u nikakvu etnicku bliskos.

Danas Sloven vise ima lingvistickog znacaja no etnickog. Dakle Slavenofoni jesmo, ali bar mi Crnogorci po porijeklu Sloveni nijesmo. Nasa plemena ne poticu od nikakvijeh Slovena. Za tvoje i vase porijeklo ne znam, vi ste śeverniji i mjesovitiji od nas.

Brate smesan si bolje, bolje umukni da se ljudi ne bi smejali.

Srbi su sa tisuće prešli na hiljadu poodavno vrv. u kasnom srednjem ili ranom novom vjeku. To je grčki uticaj preko pravoslavlja.

Grci su osnovali crnogorske gradove u antici, tako da mi imamo grcki uticaj mnogo prije vas.

Moj ćaća čitav život za tanjir i viljušku govori pijat i pinjur, a tako su govorili i moji preci. To nam je ostalo od Mlečana, ništa više ni manje od toga. I ja čitav život koristim brojne venecijanizme poput kapula, škale, šuvit, lancun, šnjure, murva, baketanje itd. Slovenizmi su su ogromna većina tvog vokabulara i ne bi mogao govoriti kad bi ih ukinuo.

Za nas Crnogorce to nam su ostaci izvornoga pradjedovskog jezika. Za vas su to venecijanizmi. Venecijanci su nama Crnogorcima krvna najsrodnija braca. Eviva para sempre 🇲🇪 🇮🇹

Dubrovčani su Novohrvati, ali da ih računamo u Hrvate. Oni se izjašnjavaju Hrvatima a čiji predački govor je istočnohercegovački su tanka manjina od ukupnog broja govornika tog dijalekta, Srbi i muslimani/Bošnjaci govornici IH su puno brojniji.

Srbi u istocnoj Hercegovini su novotarija, porijeklo im je iz svukuda, ukrali su crnogorsku nosnju prije 100 god a pricaju ,,Bolan" kao da su Sarajlije. Hrvatski Hercegovci su pravi izvorni Hercegovci.

Ne kažem ja to, nego nauka (genetika, arheogenetika).

Geneticka otkrica se mijenjaju svako malo, pa sacekaj.

Grci su osnovali crnogorske gradove u antici, tako da mi imamo grcki uticaj mnogo prije vas.
Hiljada je u srpski i druge južnoslovenske jezike došla iz savremenog, a ne iz antičkog grčkog.

Za nas Crnogorce to nam su ostaci izvornoga pradjedovskog jezika. Za vas su to venecijanizmi. Venecijanci su nama Crnogorcima krvna najsrodnija braca. Eviva para sempre 🇲🇪 🇮🇹
Venecijanizmi su došli u Boku i primojre sa mletačkim činovnici prije par vjekova. Lokalci su ih usvojili, a onda su ljudi iz unutrašnjosti CG usvojili od njih poneki venecijanizam jer su kontaktirali sa primorcima zbog trgovine ili nekih drugih razloga. Rječi za koje ti misliš da su od starog romanskog stanovništva današnje CG to nisu, radi se o venecijanizmima koje su donjeli Mlečani u ne tako dalekoj prošlosti.

Srbi u istocnoj Hercegovini su novotarija, porijeklo im je iz svukuda, ukrali su crnogorsku nosnju prije 100 god a pricaju ,,Bolan" kao da su Sarajlije. Hrvatski Hercegovci su pravi izvorni Hercegovci.
Svi hercegovački Srbi govore istočnohercegovačkim dijakektom, ali tim dijelektom govore i mnogi Srbi van Hercegovine. Velika većina Hrvata u Hercegovini ne govori istočnohetcegovačkim (novoštokavski ijekavski), već zapadnohercegovačkim (novoštokavski ikavski).

Guslari, ko su po tebi Srbi iz istočne Hercegovine?
Jesu došli iz Leskovac i Vlasotince možda?
"Bolan" se kaže i u crnogorskom dijelu Hercegovine.

Drugo, zapadni Hercegovci su do 19. vijeka bili anacionalni, imali su samo vjersku svijest. One kajkavske plemiće iz Zagreba, koji su od početka Novog vijeka glavni nosioci hrvatskog etničkog identiteta, bolio je penis za njihovo robovanje pod Turcima.

Drugo, zapadni Hercegovci su do 19. vijeka bili anacionalni, imali su samo vjersku svijest. One kajkavske plemiće iz Zagreba, koji su od početka Novog vijeka glavni nosioci hrvatskog etničkog identiteta, bolio je penis za njihovo robovanje pod Turcima.
@guslar1389 je očito preuzeo narativ od djela Hrvata o istočnohercegovačkim Srbima, a to je da su ih tamo doveli Turci iz dubine Balkana. Drugi dio Hrvata tvrdi da su istočnohercegivački Srbi popravoslavljeni katolici/Hrvati kako u doba nemanjićke okupacije 'Crvene' Hrvatske tako i kašnje u doba turske okupacije iste.

Venecijanizmi su došli u Boku i primojre sa mletačkim činovnici prije par vjekova. Lokalci su ih usvojili, a onda su ljudi iz unutrašnjosti CG usvojili od njih poneki venecijanizam jer su kontaktirali sa primorcima zbog trgovine ili nekih drugih razloga. Rječi za ti misliš da su od starog romanskog stanovništca današnhe CG to nisu, radi se o venecijanizmima koje su donjeli Mlečani u ne tako dalekoj prošlosti.

Mi Crnogorci imamo mnoge romanske rijeci koje vi nemate i ne postoje u Italijanskim dijalecima.

"Bastadur" recimo je nasa rijec, koja je autotona, od nasijeh vlahoarbanaskih plemenskih predaka.

Kao i rijec ,,Famelja" (Familija je germanizam), mi Crnogorci do 19. vijeka nikad nijesmo znali za rijec ,,Porodica" sto je novokomponovana.

I rijec ,,Pogača" je od balkanskih Romana, (Od focaccia) i nema veze sa dolaskom Venecijanaca.

Svi hercegovački Srbi govore istočnohercegovačkim dijakektom, ali tim dijelektom govore i mnogi Srbi van Hercegovine. Velika većina Hrvata u Hercegovini ne govori istočnohetcegovačkim (novoštokavski ijekavski), već zapadnohercegovačkim (novoštokavski ikavski).

Pravoslavni Hercegovci su vecim dijelom nomadski vlasi s konca i konopca. Repa bez korijena kako bi se reklo. (Teorija jeste da su uvozeni iz Rumunije)

Hercegovacki Hrvati su starośedioci Hercegovine, i zadrzali sve najautenticnije elemente hercegovacke kulture i folklora.

Reka sam, Hercegovacki Pravoslavci su nomadski vlasi vjerovatno dovedeni odje iz Rumunije u srednjem vijeku. (Dijelom pobjegulje iz crnogorskijeh plemena)

Iz stare epske pjesme iz Crne Gore 1834. godine:

,,Povataše vlahe siromahe,
Ne šćeše ih posjeć’ Crnogorci.
Ne bi mrtva ni ranjena druga
Od Srbalja, od Crnogoraca!"

U ovu pjesmu Crnogorci napadnu turski karavan u kojem su i Srbi Hercegovci robovi, nazvani Vlasi, kojima su Crnogorci stedjeli zivote!

I istocni Hercegovci su do 19. vijeka anacionalni. Niko od vas nema nacionalnu svijest osim Crnogoraca, jedini koji imaju drzavu. Drzava = nacionalna svijest.

@guslar1389 je očito preuzeo narativ od djela Hrvata o istočnohercegovačkim Srbima, a to je da su ih tamo doveli Turci iz dubine Balkana. Drugi dio Hrvata tvrdi da su istočnohercegivački Srbi popravoslavljeni katolici/Hrvata kako u doba nemanjićke okupacije 'Crvene' Hrvatske tako i kašnje u doba turske okupacije iste.

To ja prihvacam jer znam da su pravoslavni hercegovci ukrali crnogorsku nosnju i sve im je fejk i novotarija. To je nov narod. Citav folklor kada objektivno gledas Hercegovackih Hrvata je mnogo vise autentican.

@Demagogic ovaj klovn @guslar1389 sade nabija na nos hercegovačkim Srbima navodno vlaško porijeklo i pokušava ih degradirati na taj način, samo što nije nije rekao da su subhuman-i zbog vlaškog porijekla. S druge strane kad spominje Vlahe u konkekstu etnogeneze Crnogoraca onda je u ekstazi i tade su mu vlaški geni i porijeklo nešto vrlo pozitivno i promotivno što je oplemenilo Crnogorce. Dvostruki aršini po običaju.

@Demagogic ovaj klovn @guslar1389 sade nabija na nos hercegovačkim Srbima navodno vlaško porijeklo i pokušava ih degradirati na taj način, samo što nije nije rekao da su subhuman-i zbog vlaškog porijekla. S druge strane kad spominje Vlahe u konkekstu etnogeneze Crnogoraca onda je u ekstazi i tade su mu vlaški geni i porijeklo nešto vrlo pozitivno i promotivno što je oplemenilo Crnogorce. Dvostruki aršini po običaju.

Nijesu svi Vlasi isti - jedno su Rumuni, a sasvijem drugo su Vlaho-arbanasi 🦅

Back