Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
То је исто као када би неко рекао дошао у Анталију човек из Србије, не зна ништа о Селчуцима нити га то занима. И онда ја кажем преци Великог Кранга су заправо Турци који су се посрбили да би преживели 1804. Потпуно бесмислена прича.

To i jeste poenta. Originalni Turkmeni se ovim ne zamaraju, osim ako ih iz nekog razloga ne zanima konkretna istorija ovih prostora. Mi smo možda ipak druga priča, nas zanima sve, pa ću tako ja da, ako odem u Vijetnam, da se potrudim da naučim što više mogu o toj zemlji i njenoj kulturi.

I koliko od tih pomenutih ljudi se bavi podosta ozbiljno osmanskom istorijom i kulturom?

Niti jedan, o tome i pričam. A još manje srpskom istorijom i kulturom.

Наравно да не. То би било исто као када те неко пита "припадаш ли Илирикуму".

Nije baš isto, zato sam se malopre i predstavio. Dakle, ako ja kažem da mi je prezime Minić, onda tačno znam odakle to prezime i potiče, i to vekovima unazad. Znaš li ti odakle tvoji preci potiču?

Али овде влада толика шизофренија да, када кажем: ако су теоретски Црногорци називали православце "Срби", то може да значи само да су Срби били искључиво становништво Црне Горе и то није аргумент да су "Црногорци" нација, будем нападнут као анти-Србин.

Mislim da je to nešto što je podosta normalno kada postoji neka zajednica u kojoj ima dosta sklonosti teorijama zavere, a ova naša ovde na Krsti to definitivno jeste.

Ustvari, više se gleda šta su motivi nekoga da izjavi nešto, nego šta kaže; više se akcenat stavlja na čoveka i osnovni princip argumentacije je ad hominem.

To je, ovako, vrlo fascinantno da se analizira i na svojoj koži sam za ovo sad već relativno dugačko prisustvo dotično na Krstarici itekako osetio. Percepcija o meni u zavisnost od pojedinačne teme i izjave varira od toga da sam jedno jutro velikosrpski turbošovinista, a drugo Soroševac koji radi protivu Srbalja (u ovom potonjem ima, naravno, i rečenih pokušaja prebrojavanja krvnih zrnaca, kako bi se kroz nacionalni identitet pokušalo objasniti zašto nešto pišem, ostavljajući po stranu šta to pišem, tačno).

Mislim, sve je podosta jasno... :kafa:

Crnogorci su priznati kao poseban narod i to je to. Nipodaštavanje drugih naroda osim što je ružno i nekorektno predstavlja i čisti nacizam. Naravno niko ne brani nikome da se izjašnjava kako hoće, pa tako imamo situcaj da se dosta građana Crne Gore izjašnjava kao Srbi.
Причамо о историји, и становништву Црне Горе кроз историју.

Crnogorci su priznati kao poseban narod i to je to. Nipodaštavanje drugih naroda osim što je ružno i nekorektno predstavlja i čisti nacizam. Naravno niko ne brani nikome da se izjašnjava kako hoće, pa tako imamo situcaj da se dosta građana Crne Gore izjašnjava kao Srbi.

Još si ti ovde falio...

To i jeste poenta. Originalni Turkmeni se ovim ne zamaraju, osim ako ih iz nekog razloga ne zanima konkretna istorija ovih prostora. Mi smo možda ipak druga priča, nas zanima sve, pa ću tako ja da, ako odem u Vijetnam, da se potrudim da naučim što više mogu o toj zemlji i njenoj kulturi.
Не разумем шта ово значи. "Originalni Turkmeni se ovim ne zamaraju, osim ako ih iz nekog razloga ne zanima konkretna istorija ovih prostora." - ово буквално ништа не значи.

Али, у реду то, хајде да се вратимо онда на питање: чиме се баве "оригинални Туркмени" - градњом путева Крушевца?

Nije baš isto, zato sam se malopre i predstavio. Dakle, ako ja kažem da mi je prezime Minić, onda tačno znam odakle to prezime i potiče, i to vekovima unazad. Znaš li ti odakle tvoji preci potiču?
Као и ти, да.

Mislim da je to nešto što je podosta normalno kada postoji neka zajednica u kojoj ima dosta sklonosti teorijama zavere, a ova naša ovde na Krsti to definitivno jeste.

Ustvari, više se gleda šta su motivi nekoga da izjavi nešto, nego šta kaže; više se akcenat stavlja na čoveka i osnovni princip argumentacije je ad hominem.

To je, ovako, vrlo fascinantno da se analizira i na svojoj koži sam za ovo sad već relativno dugačko prisustvo dotično na Krstarici itekako osetio. Percepcija o meni u zavisnost od pojedinačne teme i izjave varira od toga da sam jedno jutro velikosrpski turbošovinista, a drugo Soroševac koji radi protivu Srbalja (u ovom potonjem ima, naravno, i rečenih pokušaja prebrojavanja krvnih zrnaca, kako bi se kroz nacionalni identitet pokušalo objasniti zašto nešto pišem, ostavljajući po stranu šta to pišem, tačno).

Mislim, sve je podosta jasno... :kafa:
Мислим да је доста велики проблем што се то толерише. Разумем ја да Крстарицу занима само новац (исто ради и већина других форума, први турски међу њима), али ипак неки стандард треба да постоји.

Не разумем шта ово значи. "Originalni Turkmeni se ovim ne zamaraju, osim ako ih iz nekog razloga ne zanima konkretna istorija ovih prostora." - ово буквално ништа не значи.

Али, у реду то, хајде да се вратимо онда на питање: чиме се баве "оригинални Туркмени" - градњом путева Крушевца?

Као и ти, да.

Ovde da, nijedan ne poznaje istoriju ovih prostora, već su ljudi došli da rade. Ja bih, naravno, bio drugačiji i kada bih posećivao neki grad u Turskoj, potrudio bih se da saznam više o njegovoj istoriji. A ako znaš koje ti je poreklo, odnosno odakle su ti preci, podeli to sa nama i da završimo raspravu na tu temu.

Ovde da, nijedan ne poznaje istoriju ovih prostora, već su ljudi došli da rade. Ja bih, naravno, bio drugačiji i kada bih posećivao neki grad u Turskoj, potrudio bih se da saznam više o njegovoj istoriji.
Да ли се ти бавиш градњом путева у Турској?

A ako znaš koje ti je poreklo, odnosno odakle su ti preci, podeli to sa nama i da završimo raspravu na tu temu.
Рекао сам на почетку да ме то не занима.

Да ли се ти бавиш градњом путева у Турској?

Рекао сам на почетку да ме то не занима.

Ne, već bih tamo eventualno išao kao turista. A da ti je poreklo komplementarno sa onim što o sebi tvrdiš, verujem da bi ga rado podelio sa nama. Nego je problem što znaš da nije tako, odnosno da si poreklom sa ovih prostora, što te automatski čini subjektivnim kada raspravljaš o istoriji ovih prostora.

Ne, već bih tamo eventualno išao kao turista.
Дакле, ишао би зато што си се прво заинтересовао за место, а не јер идеш из невоље? Да ли схваташ колико је без смисла то што пишеш?

A da ti je poreklo komplementarno sa onim što o sebi tvrdiš, verujem da bi ga rado podelio sa nama. Nego je problem što znaš da nije tako, odnosno da si poreklom sa ovih prostora, što te automatski čini subjektivnim kada raspravljaš o istoriji ovih prostora.
И опет, нисам рекао да сам објективан, то може да тврди само неко ко није искрен (према себи или према другом човеку). А да ли ће мене неки Велики Кранг оценити као "правог Турчина" или "лажног Турчина" је небитно (прво зато што долази од некога ко Турке ни не зна). Битно је како су оценили они који су стручни за османску и балканску историју. Они који са мном деле порекло и који "живе" са мном.

Мислим да је доста велики проблем што се то толерише. Разумем ја да Крстарицу занима само новац (исто ради и већина других форума, први турски међу њима), али ипак неки стандард треба да постоји.

A šta da se radi nego da se toleriše? Brisanje objava i privremeni banovi retko nauče ljude ičem; korisni su jedino kod ljudi koji baš svesno troluju i maltretiraju jer su uvod u trajni ban ili im pokažu da im to preti, pa zato odustanu i troluju negde drugde. Govorim i iz iskustva, jerbo sam više puta bio forumski moderator. Ovako, čast pojedinim izolovanim izuzecima, jedina posledica koja se ostavlja jeste da se teorija zavere hrani dalje, tako što se moderacija nalazi pod kontrolom, na platnom spisku, itd...tako me je jedan forumaš krstio mnogo puta pravim vlasnikom ovog foruma.

Postojala je i priča da ti i ja (Rahić i Baćićanin) imamo sporazum sa Radošem Ljušićem na Filozofskom fakultetu i onda u Pošti mesečno uplaćujemo moderatorima foruma pare na račun da bi sprovodili našu agendu na Krsti tj. efektivno radili za nas. :lol:

Дакле, ишао би зато што си се прво заинтересовао за место, а не јер идеш из невоље? Да ли схваташ колико је без смисла то што пишеш?

И опет, нисам рекао да сам објективан, то може да тврди само неко ко није искрен (према себи или према другом човеку). А да ли ће мене неки Велики Кранг оценити као "правог Турчина" или "лажног Турчина" је небитно (прво зато што долази од некога ко Турке ни не зна). Битно је како су оценили они који су стручни за османску и балканску историју. Они који са мном деле порекло и који "живе" са мном.

Ljudi negde idu iz različitih razloga. Neko da radi, a neko da gleda znamenitosti i upozna kulturu tih krajeva. Ne znam šta tu nema smisla. Što se ovog ostalog tiče, pitao sam te jednostavno iz kog turkmenskog plemena potičeš, ali sam to morao da obrazlažem u hiljadu slojeva jer ti sve vreme izbegavaš da odgovoriš na prethodno pitanje. A to radiš jer znaš da bi, kada bi otkrio svoje pravo poreklo, tvoj kredibilitet u raspravi bio sveden na nulu.

A šta da se radi nego da se toleriše? Brisanje objava i privremeni banovi retko nauče ljude ičem; korisni su jedino kod ljudi koji baš svesno troluju i maltretiraju jer su uvod u trajni ban ili im pokažu da im to preti, pa zato odustanu i troluju negde drugde. Govorim i iz iskustva, jerbo sam više puta bio forumski moderator. Ovako, čast pojedinim izolovanim izuzecima, jedina posledica koja se ostavlja jeste da se teorija zavere hrani dalje, tako što se moderacija nalazi pod kontrolom, na platnom spisku, itd...tako me je jedan forumaš krstio mnogo puta pravim vlasnikom ovog foruma.
Једноставно, треба се потрудити очистити бар форуме који желе да буду велики или цењени. Крстарица стоји као један од највећих форума на Балкану, зато сам и регистрован овде, али пуштати шизофренију није нормално за велики форум. Међутим, како се први Турци понашају, не знам да ли баш могу много критиковати.

Postojala je i priča da ti i ja (Rahić i Baćićanin) imamo sporazum sa Radošem Ljušićem na Filozofskom fakultetu i onda u Pošti mesečno uplaćujemo moderatorima foruma pare na račun da bi sprovodili našu agendu na Krsti tj. efektivno radili za nas. :lol:
Одлична идеја, само ми Радош Љушић никада није деловао као неко ко се залаже за великотурске теорије, или шта већ ја овде рекламирам.

Ljudi negde idu iz različitih razloga. Neko da radi, a neko da gleda znamenitosti i upozna kulturu tih krajeva. Ne znam šta tu nema smisla.
Нема смисла то што кажеш да "праве Туркмене" не занима историја Балкана, осим ако их занима. Дакле, једна таутолошка бесмислица. Турчин који је дошао у Србију да ради, није дошао да скупља сувенире из Крушевца, већ да заради новац за породицу. Туриста који иде у другу земљу, иде да би сакупљао сувенире из те земље.

Оно што ти овде представљаш је нека оријентализована слика "правих Туркмена" као људи који пуше наргилу у Ерзуруму и не занима их ништа ван њихове баште. То је у неку руку расистичка изјава, плус је бесмислена. Замисли да кажеш да је Халил Иналџик такав, човек који нас је цео живот критиковао да морамо знати више језика и да морамо боље знати језике. Жао ми је што је умро, могао бих да му кажем да он као "прави Туркмен" не сме да се бави Србијом у време цара Стефана Душана, јер је у том моменту постао Бошњак.

Što se ovog ostalog tiče, pitao sam te jednostavno iz kog turkmenskog plemena potičeš, ali sam to morao da obrazlažem u hiljadu slojeva jer ti sve vreme izbegavaš da odgovoriš na prethodno pitanje. A to radiš jer znaš da bi, kada bi otkrio svoje pravo poreklo, tvoj kredibilitet u raspravi bi bio sveden na nulu.
И могао сам да поменем било које племе. Теби то ништа не значи, јер би изгуглао, видео да то племе постоји (можда) и на томе би се завршило. Овако ти чиним услугу да се не брукаш.

Niti jedan, o tome i pričam. A još manje srpskom istorijom i kulturom.

Pa onda je nebitno. Jer ovde govorimo o bibliofilima.

Čast izolovanim izuzecima koji krenu da čitaju svaku stranicu kad žele da se upoznaju, ogromna većina ljudi prihvata neke ustaljene stereotipe u narative u toj zemlji.

I to sve u zavisnosti od aktuelnih političkih odnosa koje postoje između tih nacija, kao i istorijskog iskustva. Koji se totalno preslikavaju na svakidašnjicu, čak i kad ne bismo to uopšte priznali, jer smo prosto na neke stvari navikli da ih ponavljamo.

Нема смисла то што кажеш да "праве Туркмене" не занима историја Балкана, осим ако их занима. Дакле, једна таутолошка бесмислица. Турчин који је дошао у Србију да ради, није дошао да скупља сувенире из Крушевца, већ да заради новац за породицу. Туриста који иде у другу земљу, иде да би сакупљао сувенире из те земље.

Оно што ти овде представљаш је нека оријентализована слика "правих Туркмена" као људи који пуше наргилу у Ерзуруму и не занима их ништа ван њихове баште. То је у неку руку расистичка изјава, плус је бесмислена. Замисли да кажеш да је Халил Иналџик такав, човек који нас је цео живот критиковао да морамо знати више језика и да морамо боље знати језике. Жао ми је што је умро, могао бих да му кажем да он као "прави Туркмен" не сме да се бави Србијом у време цара Стефана Душана, јер је у том моменту постао Бошњак.

И могао сам да поменем било које племе. Теби то ништа не значи, јер би изгуглао, видео да то племе постоји (можда) и на томе би се завршило. Овако ти чиним услугу да се не брукаш.

Ima smisla ako neko ima baš poseban razlog, na to sam mislio. Na žalost, trenutno se bavim i nekim drugim stvarima, pa nisam baš u mogućnosti da nacrtam onako kako bi ti to voleo. Ali, pokušaću drugačije. Pravi Turci nemaju razloga da se bave našom istorijom, posebno ne ovako detaljno kao ti što radiš. Izuzetak može da bude jedino ako je neko od njih možda oženjen ili udat za nekoga sa ovih prostora, ili je izabrao slične predmete na fakultetu, ali tako nešto je prilično retko. Ako to povežemo sa tvojom navodnom pojavom pravog Turkmena, tvoje zanimanje kao takvog za ove prostore je prilično čudno i više priliči nekome čiji su preci odavde, pa su potom islamizirani. Odatle i pojedini tvoji maliciozni komentari.

Što se drugog dela tiče, uopšte nisam tako predstavljao prave Turkmene. U mojoj viziji to su potomci plemena koja su naselila Anadoliju nakon bitke kod Manzikerta, ili ako više voliš Malazgirta, a oni sigurno nisu izgledali onako kako ih ti opisuješ. A takođe prave Turkmene smatram poštenim i iskrenim ljudima, kojima je laž stran pojam, pa bih ti tako verovao da si pomenuo neko pleme. Ovako mi samo dokazuješ da ne pripadaš njima, bruka je na tvom obrazu.

Цела прића о правим Туркменима је безвезе, Турци су као сваки народ микс, можда чак више него други.

Иста прића као Хрвати и Бошњаци да ти "власи" о којима се прића су прићали Словенски, али ми се сећамо како су то били Румуни зато их тако зовемо, ко да Срби који немају румунске претке данас уопшсте постоје, свеједно дал источно или западно од Дрине.

Pa onda je nebitno. Jer ovde govorimo o bibliofilima.

Radi se o motivima. Znaš, ja imam tačno određene razloge zašto učim o drugim narodima. Kao u slučaju Seldžuka, naleteo sam prvo na novele u kojima se pominju, a potom i na serije koje obrađuju njihovu istoriju. Ili Tajlanda i Vijetnama, jer radim sa njima. Interesovanje kolege forumaša za našu istoriju, u mojoj viziji, ne može da bude posledica slučajnosti, već je determinisano njegovim poreklom.

Ima smisla ako neko ima baš poseban razlog, na to sam mislio. Na žalost, trenutno se bavim i nekim drugim stvarima, pa nisam baš u mogućnosti da nacrtam onako kako bi ti to voleo. Ali, pokušaću drugačije. Pravi Turci nemaju razloga da se bave našom istorijom, posebno ne ovako detaljno kao ti što radiš. Izuzetak može da bude jedino ako je neko od njih možda oženjen ili udat za nekoga sa ovih prostora, ili je izabrao slične predmete na fakultetu, ali tako nešto je prilično retko. Ako to povežemo sa tvojom navodnom pojavom pravog Turkmena, tvoje zanimanje kao takvog za ove prostore je prilično čudno i više priliči nekome čiji su preci odavde, pa su potom islamizirani. Odatle i pojedini tvoji maliciozni komentari.
Анегдотални докази нису докази, али знам бар 20 људи који студирају или који су студирали Албанију и Косово*. Од тога, 4-5 су Албанци или имају албанске претке. Да не причам о томе колике су активности турских организација на Балкану, па највећу збирку османских рукописа са Косова и Метохије је објавила турска. Код нас је нормално да се тезе раде на колекцијама грађе које су са свих крајева османског царства. Колико је Срба данас знало за Галипољске Србе пре него што је Феридун Емеџен објавио рад о томе? То што се просечан Турчин не бави Србијом (а ни просечан Србин се не бави Турском), не значи да нас има 2-3 који се бавимо томе.

Što se drugog dela tiče, uopšte nisam tako predstavljao prave Turkmene. U mojoj viziji to su potomci plemena koja su naselila Anadoliju nakon bitke kod Manzikerta, ili ako više voliš Malazgirta, a oni sigurno nisu izgledali onako kako ih ti opisuješ. A takođe prave Turkmene smatram poštenim i iskrenim ljudima, kojima je laž stran pojam, pa bih ti tako verovao da si pomenuo neko pleme. Ovako mi samo dokazuješ da ne pripadaš njima, bruka je na tvom obrazu.
Не знаш језик, не знаш локалне стереотипе и културе у Турској. Иначе не би тако говорио о Туркменима. Размисли о томе пре него што опет кажеш нешто о бруци.

Цела прића о правим Туркменима је безвезе, Турци су као сваки народ микс, можда чак више него други.

Иста прића као Хрвати и Бошњаци да ти "власи" о којима се прића су прићали Словенски, али ми се сећамо како су то били Румуни зато их тако зовемо, ко да Срби који немају румунске претке данас уопшсте постоје, свеједно дал источно или западно од Дрине.
Наравно, ове расправе постоје само на овим форумима. Као што ове ствари о "Туркменима" може написати само неко ко међу "Туркменима" није "попио шољу чаја".

Не знаш језик, не знаш локалне стереотипе и културе у Турској. Иначе не би тако говорио о Туркменима. Размисли о томе пре него што опет кажеш нешто о бруци.

Kaži mi onda ti. U najmanju ruku, pravi Turkmen bi ti sa ponosom rekao kom plemenu pripada. Zato sam i ranije pomenuo da izuzetno cenim tu njihovu crtu, islam jedino njima nije uradio ono što je uradio svima drugima koji su taj islam primili, to jest nije ih otrgao od njihovih korena. Sasvim suprotno od onoga što se desilo ovdašnjim muslimanima, odnosno većinom su postali podli licemeri kojima je laž kao dobar dan.

Наравно, ове расправе постоје само на овим форумима. Као што ове ствари о "Туркменима" може написати само неко ко међу "Туркменима" није "попио шољу чаја".

Ako ćemo po toj liniji da idemo, onda ispada kako ja imam bolje mišljenje o tim pravim Turkmenima nego ti. Da nisi ipak ti tu rasista? Da ne radi možda podsvest koja prepoznaje da ćeš među njima uvek biti nešto drugo? Ili, ako obrnemo analogiju, stvari koje ti pišeš i način na koji tumačiš srpsku istoriju može da pripada samo nekom ko je poreklom islamizovani Srbin.

Back