ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.796
Spomenik Ljubu Ćupiću nije spomenik komunizmu, već antifašizmu. Čovjek je strijeljan od Italijana u Nikšiću 1942. godine. Položio život za slobodu.
Spomenik je komunistickom pokretu. On je streljan jer je vodio borbu za komunisticku drzavu. Ljubo i njegov osmijeh su samo dobar marketing za komunisticku partiju.
Naravno da ne. Ali čini mi se da je i Daka Davidović imao neke firme. Pa je sadašnji gradonačelnik Budve stvorio poslovnu imperiju za vrijeme DPS-a. Pa Slaven Radunović ima takođe neke firme. Pa onaj Drekalović što drži KIPS. I da ne nabrajam dalje. Nije u Crnoj Gori sve crno-bijelo kako želi da se ovdje predstavi, Crnogorci su bogati, Srbi su obespravljena sirotinja. Ima nažalost i sirmašnih Crnogoraca, Bošnjaka, ostalih. Kao što ima i bogatih. I onih srednje imovne moći, mada kad bi to uporedili sa zapadom i njih bi mogli svrstati u sirotinju. To važi i za zemlje okruženja.
Ako se ne sjecas Daka Davidovic je bio progonjen iz Crne Gore u Srbiju prije neke decenije. Bato Carevic pripada jednom specificnom mileju, odnosno primorju dje su Srbi zivjeli dugo vaninstitucialno. Da ne spominjemo specificnosti Grbljana, koji vaze za najhomogeniju grupu i pleme u Crnoj Gori sa izrazitim biznis sposobnoscu.
Ko je rekao da je Cetinjski manastir ili Ostrog bio vlasništvo kralja Nikole? Ja ti kažem da su ti manastiri bili posebna pravna lica, imali su čak i posjede (livade, pašnjake) daleko od samih manastira, a koji su bili svojina manastira Ostrog ili Cetinjskog manastira. Ali nisu bili vlasništvo Mitropolije, ni SPC, ni Pravoslavne crkve u Crnoj Gori za vrijeme knjaza Nikole za koju je u Ustavu naveo da je autokefalna. A obične seoske crkve su bile izgrađene najčešće na komunu ili na poklonjenom zemljištu (recimo moj prađed je poklonio zemlju za crkvu u našem selu u Lješanskoj nahiji). U vrijeme socijalizma komun je uglavnom upisan kao opštinska zemlja, ponekad i državna.
Ako nijesu bili u vlasnistvo kralja Nikole onda nijesu bili drzavna svojina prije 1918. Vlasnistvo je bilo crkvi, odnosno branšama crkve (parohijama, eparhijama)
U redu. Tada je bio nametnut. Neko je taj identitet sa oduševljenjem veoma rado prihvatio, neko manje rado, poneko i nije uopšte. Danas se nikome ništa ne nameće, nek se ljudi osjećaju kako žele.
Namece li se komunisticko nasljedje u Crnoj Gori?

Jedna nacija definitivno i treba da nestane ako zavisi od par ljudi koji drže par firmi. I kad bi to bilo tako onda ništa ne brini, opušteno, nestaće sigurnoAli ja ti kažem da postojanje crnogorske nacije nema nikakve veze sa tim ko je vlasnik Bemaksa ili neke druge firme. Čak nema potrebe ikoga da ubjeđujem i ovo dokazujem.
Haha pricam o ogromnoj mreži od preko 180.000 ljudi sa crnim kapitalom od vise milijardi, a ti mi samo pricas o vlasniku Bemaksa. Neozbiljno.
Crnogorstvo je u istorijskom smislu recimo i crnogorska nošnja, handžar za pas. Pa danas definitivno nećemo po gradu ići tako obučeni.
Crnogorstvu pricamo u smislu ideologije, a ne povrsne stvari poput nosnje ili handzara.