Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 16,7%
  • Srpska regija

glasova: 3 50,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 33,3%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    6
Nije dzabe jedan pametan covek rekao da izmedju Beca i Istanbula nema veceg naroda od Srba. Ali vi koji patite od kompleksa nize vrednosti nikako da vam to udje u glavu.

Ako izuzmeš Grke može da prođe.

Što se teme tiče Crnogorska nacija je potpuno politička, zasnovana prvenstveno na osećaju pripadnosti državi i ničemu drugom. Nikakva etnička specifičnot ne postoji kao kod drugih balkanskih nacija: Srba, Slovenaca, Hrvata, Bugara...
Crnogorci su jasni etnički Srbi. Da nije bilo komunista ne bi ni stvarana ova nacija.

Poslednja izmena:
U Crnoj Gori vlada uverenje da je Srbija okupirala i ukinula Crnu Goru, zbacila njihovu dinastiju sa prestola i terorisala Crnogorce koji nisu pirhvatali Karađorđeviće.

Nije baš tako. Ovo protura DPS i ne prihvataju ga Srbi u CG kojih je 30% a i veći deo onih koji sebe smatraju Crnogorcima.

U Staroj Crnoj Gori mišljenje o Srbiji nije ništa bolje i lepše nego u Prištini ili u Zagrebu.

Ovo se može reći samo za Cetinje.

Pa i za vecina nacionalnih Crnogoraca su Srbi bratski narod.

Ovo sta se pise vazi samo za hardcore Crnogorce. Ali mi se treba pitati sto i vecina ljudi pitanje Srbin ili Crnogorac nije toliko vazno klasa opet za Mila?

- - - - - - - - - -

Ako izuzmeš Grke može da prođe.

Što se teme tiče Crnogorska nacija je potpuno politička, zasnovana prvenstveno na osećaju pripadnosti državi i ničemu drugom. Nikakva etnička specifičnot ne postoji kao kod drugih balkanskih nacija: Srba, Slovenaca, Hrvata, Bugara...
Crnogorci su jasni etnički Srbi. Da nije bilo komunista ne bi ni stvarana ova nacija.

Pa dobro gde se razlikuju Austrijanci od Nemce ili Moldavci od Rumuna.

A makar sanse da se Austrija vrati nemackoj svesti su jako mali.

Ne nego zavisi od Crnogoraca i Makedonaca, treba njima da dajemo na znacaju :roll:

Nije dzabe jedan pametan covek rekao da izmedju Beca i Istanbula nema veceg naroda od Srba. Ali vi koji patite od kompleksa nize vrednosti nikako da vam to udje u glavu.

Jel ti čitaš šta pišeš?
Kakve veze položaj Srbije u svetu ima sa time što se mnogi Crnogorci izjašnjavaju nacionalno Crnogorci, što veruju u etničke, kulturne i istorijske razlike između Srba i Crnogoraca, pa neki čak i u genetske, što veruju da je Srbija agresor na Crnu Goru?
Kako reputacija Srbije može im promeniti kolektivno svest za 180 stepeni? Veliki broj njih ne na razmišlja o Srbiji, a dobar broj ima i negativno mišljenje.
Da li ti znaš da su Crnogorci vekovima živeli bez Srbije, nezavisni, bez ikakvog njenog uticaja, da je Crna Gora bila nezavisna država dok je Srbija bila pod Turcima?
Zašto bi sada odjednom Srbija bila toliko važna za Crnogorce i njihov identitet?
Zapravo Srbija je velikim delom i zaslužna što mnogi Crnogorci osećaju odbojnost prema srpstvu ako ćemo realno.

I to što ja pričam nije nikakav kompleks niže vrednosti već realnost.
Pre bi se reklo da si ti precenio ulogu Srbije.
Pripisivati Srbiji moć i sposobnost da može da menja kolektivnu nacionalnu svest u drigm državama je zaista apsurd.

Nije baš tako. Ovo protura DPS i ne prihvataju ga Srbi u CG kojih je 30% a i veći deo onih koji sebe smatraju Crnogorcima.

U tu propagandu su u Crnoj Gori upletene mnoge organizacije, istoričari i drugi akademici. Uloženo je mnogo novca i truda da istorija plasira na takav način.

Ovo se može reći samo za Cetinje.

Najveći anti srpski političari recimo u Crnoj Gori nisu sa Cetinja, ali jesu iz stare Crne Gore.

Milo, Krivokapić, Slavko Perović...

Inače zanimljivo je priča za tog Ranka Krivokapića koji je po mnogima za Srbe i gori od Mila - stric mu je u SNP-u (srpska stranka), rođak mu je sveštenik Momo Krivokapić koji je među crnogorskim sveštenicima možda i najzadrtiji Srbin.
A Rankova ćerka od malih nogu živi u Srbiji, tu radi i izjašnjava se kao Srpkinja.
On je izgleda jedini u familiji izrod.

što veruju da je Srbija agresor na Crnu Goru?
Kako reputacija Srbije može im promeniti kolektivno svest za 180 stepeni?
Veliki broj njih ne na razmišlja o Srbiji, a dobar broj ima i negativno mišljenje.
Da li ti znaš da su Crnogorci vekovima živeli bez Srbije, nezavisni, bez ikakvog njenog uticaja, da je Crna Gora bila nezavisna država dok je Srbija bila pod Turcima?
Zašto bi sada odjednom Srbija bila toliko važna za Crnogorce i njihov identitet?
Zapravo Srbija je velikim delom i zaslužna što mnogi Crnogorci osećaju odbojnost prema srpstvu ako ćemo realno.
cekaj,
jel ovo gore trebalo da ide pod navodnike ili je sve to ozbiljno tvoj stav ?

То што поједини црногорци мрзе Србију није заслуга Србије, већ њихове "осујећности". Узми примјер кукавног Килибарде; прича се да му је жеља била чланство у САНУ. Јбг, кад није успио он се окренуо на другу страну. Добар дио Милових гласача "продају вјеру за вечеру". А није им први пут. И под Николом се његовао дух полтронства&улизиштва. Наставило под "ћопом Загорцом". Оно што је проблематично је стасавање нових генерација на антисрпској матрици.

Najveći anti srpski političari recimo u Crnoj Gori nisu sa Cetinja, ali jesu iz stare Crne Gore.
Milo, Krivokapić, Slavko Perović...

Cetinje jeste Stara Crna Gora. Cetinjanin je sigurno Slavko Perović a mislim da je rodom odatle i Krivokapić iako je on rođen u Kotoru.
Đukanović je iz stare Hercegovine, Nikšićanin ali on je do juče bio Srbin a bio bi i danas ako će mu to omogućiti da ostane na vlasti. On je klasični kriminalac. Cetinje je centar srbofobije u Crnoj gori. Tamo , iako su svi pravoslavci imaš sam 3% Srba što ama baš nigde više u CG nije zabeleženo. Recimo Virpazar, Spuž su ti Stara CG ali tamo je odnos 60:40.

Perović i Krivokapić su poreklom iz Cuca.

- - - - - - - - - -

То што поједини црногорци мрзе Србију није заслуга Србије, већ њихове "осујећности". Узми примјер кукавног Килибарде; прича се да му је жеља била чланство у САНУ. Јбг, кад није успио он се окренуо на другу страну. Добар дио Милових гласача "продају вјеру за вечеру". А није им први пут. И под Николом се његовао дух полтронства&улизиштва. Наставило под "ћопом Загорцом". Оно што је проблематично је стасавање нових генерација на антисрпској матрици.

Niko nije imao problem sa Srbijom sve do ujedinjenja 1918. i ''bijelog terora''.

smatram da u crnoj gori svako ima pravo na svoj izbor, da li ce da se oseca strogo crnogorcem ili srbinom - crnogorcem ili nesto trece
isto tako mislim da su ako su imali vecinu za tu odluku i trebali da se odvoje, ne ulazim u to da ne verujem da je vecina i da je sve bilo regularno ali desilo se.
ali sam protiv da se izmisljanjem , laganjem, podmetanjem, selektivnim odbacivanjem sta ne odgovara i manipulisanje istorijskim momentima koji odgovaraju secesionistima uredjuje i utice na javnost...

veruju da je Srbija agresor na Crnu Goru?
kojom zdravom logikom neko moze da dodje do tog zakljucka ili da poveruje u to ?
kad se uopste i kojim konkretno delom se to desilo??
uostalom,
srba okupatora iz srbije u okupiranoj crnoj gori ima ??? vise od 2 , manje od 100 .
potlacenih, okupiranih , jadnih crnogoraca u srbiji ima ??? minimum isto onoliko koliko ih ima u milogorskoj republici , znaci stotine hiljada a siguran sam da je do pre 2006 bilo preko milion crnogoraca od kojih su se te godine mnogi s gadjenjem odrekli milogorastva !
crna gora je evo za jos neki dan ce biti ravno 13 godina slobodna i nezavisna. iskreno se nadam da su svi ********* zadovoljni svojim izborom i radom i uspesima njihove vlasti za sve to vreme,
i da svi zive mnogo bolje nego pre te 2006 ili jos bolje i pre 1990 kad su od prilike i krenuli svi ti secesionisticki pokreti da se sire ex jugom.
Kako reputacija Srbije može im promeniti kolektivno svest za 180 stepeni?
pa tzv svest ljudi koji su od srba crnogoraca odjednom postali ********* promenila se u zadnjih manje od 30 godina, znaci prakticno trebalo je vremena koliko je trajala mladost jedne generacije,
dokaz za to mozes da vidis na yotube , samo pogledaj stavove koje je nekad predstavljao hiper srbin milo djukanovic do danas kad je taj isti milo ultra-giga-mega crnogorac :klap: .
zasto mislis da bi istini trebalo vise od toga da i ovaj put u istom smeru dopre do svesti ondasnjeg stanovnistva?
Veliki broj njih ne na razmišlja o Srbiji, a dobar broj ima i negativno mišljenje.
a o cemu razmisljaju kao alternativi beogradu ti sto ne misle o srbiji ili imaju negativno misljenje o njoj ???
znam , o zagrebu, sarajevu, novom pazaru i tirani ,
svi ostali ipak ce radje da misle i borave u decenijama unazad "glavnom gradu crne gore" tj o beogradu
jooojjj koja crna gora je bila nezavisna i u kojim granicama , pod kojim okolnostima je bitisala i kada ta "nezavisna" crna gora?
pa hodza je pevao iz onogosta , jel i to zoves nezavisnoscu??
ne biva to bas tako, cas pricas o crnoj gori sa danasnje pozije teritorije i ostalog a onda se pozoves na nesto sto sa time nema nikakve veze.
nece biti da u oba slucaja pricas o istoj teritoriji i strukturi stanovnistva.
ne sada i ne odjednom, nego od vajkada ili ajd bolje bi bilo pitanja kad to nije bilo tako.
kad srbija i crna gora nisu bile jedno ili od kad su postale odvojene ?
pade mi sad na pamet , ima li recimo neka guslarska pesma u kojoj se na bilo koji nacin crna gora poziva na nezavisnost od srbije , a da je starija od 20-30 godina:mrgreen:
sta je to i kad konkretno srbija uradila da bi crnogorci osecali odbojnost prema srpstvu ?
ko im je to iznenada i na koji nacin postao bliskiji od srba , srbije i srpstva ?
ja i dalje imam rodjake, prijatelje , kumove , saradnike koji su u monte negru i kad god sam tamo medju nama je sve kao sto je i bilo oduvek isto tako i kad oni dodju ovde bez razlike.
ja i dalje imam kucu tamo, oni i dalje svoje poslove i stanove ovde , niko nista nije promenio ni u shvatanju ni u ponasanju, sto naarvno ne znaci da ima i drugojacijih slucajeva,
samo naglasavam da tamo gde su normalni ljudi i odnosi su ostali isti.
i u monte negru je kao i kod nas samo jedna porodica na vlasti koja opstaje zahvaljujuci nekolicini organizovanih kriminalnih aktivista koji ih podrzavaju naravno na obostranu korist.
pitanje je momenta kad ce njihove imperije zla da se uruse i da se narodi vrate normalnom funkcionisanju bez bolesnih politicara sa vlasti.

naravno ovo su sve samo moji stavovi bez zelje da ikoga ubedjujem u to ako se ne slaze .

- - - - - - - - - -

legendarna emisija koja je kao stvorena da se okaci na ovu temu...

Smešno ili ne taj jezik postoji i 2017. je priznat međunarodno.
Danas zvanično ima isti status kao i srpski jezik.

Da, ali vidiš, ako mediji ne koriste taj jezik, on može jedino da odumre. Već sledeća generacija Crnogoraca, kako god se nacionalno osećali, smejaće se pokušaju izmišljanja novih slova, baš kao što se i sada dobar deo crnogorske "nacije" sprda sa tim. Ja ne poznajem nijednog Milogorca, a rekoh već da ih imam čak i u familiji, koji koristi ta slova kada piše...

To nije nikakav specifični fenomen Crnogoraca. Nama tako deluje jer gledamo kroz prizmu nacionalnog pitanja, ali taj...sindrom ponašanja, sasvim je uobičajen. Bilo da govorimo o Svetozaru Pribičeviću koji je išao u širokom rasponu između unionističke batine i otpora beogradskom centralizmu ili hrvatskim nacionalnim ideolozima Anti Starčeviću, Mihovilu Pavlinoviću i Grgi Martiću (potonja dva su bili u jednm početnom periodu čak i deklarisani Srbi). Takvi đukanovićevski zaokreti se mogu posvedočiti i dan-danas i to i u Srbiji, npr. na primeru Aleksandra Vučića.

Taj sindrom ponašanja u kojem ekstremi menjaju odore ali zadržavaju intenzitet (u neku ruku to je bio slučaj i sa Tuđmanom npr.) ili presvlače odela iz pragmatičnih razloga u nešto blažoj varijanti, vrlo je česta društvena pojava koja bi svima trebalo da bude dobro prepoznatljiva. Samo dolazi do posebnog izražaja u politici, zato što političari oblikuju svet i dominiraju javnim mnjenjem.

Da, ali vidiš, ako mediji ne koriste taj jezik, on može jedino da odumre. Već sledeća generacija Crnogoraca, kako god se nacionalno osećali, smejaće se pokušaju izmišljanja novih slova, baš kao što se i sada dobar deo crnogorske "nacije" sprda sa tim. Ja ne poznajem nijednog Milogorca, a rekoh već da ih imam čak i u familiji, koji koristi ta slova kada piše...

Zapravo nove generacije će najverovatnije lakše i prihvatiti to sve. Te novotarije su upravo najviše smešne nama, jer se na naše oči one stvaraju i smišljaju.
Problem je što mi verujemo da će se sve ovo promeniti kada Milo ode ili umre. Kao da je sve ovo juče nastalo.
Posle svih nesreća i nevolja koje su zadesile srpski narod u prošlom veku, posle toliko događaja i procesa koji su se završili na našu štetu mi smo i dalje optimisti i mislimo da će se sve to samo od sebe jednom rešiti u našu korist.

Mislimo da će Crna Gora kad tad ponovo biti srpska, a realnost je da procenat Srba tamo opada, dok prcenat Crnogoraca raste.
Verujemo i da će Republika Srpska kad tad biti deo Srbije, a broj Srbai tamo opada, kao i procenat na nivou cele Bosne.
Nikada se mi nećemo opametiti.

Mnogi Crnogorci smatraju da je Srbija 1918. godine bila agresor i okupator Crne Gore. Da je Srbija ukinula njenu državnost, zbacila njenu dinastiju i zabranjivala joj povratak u Crnu Goru.
Bilo je tada i krvavih skoba između crnogorskih komita i žandarma. Mnogi ljudi su stradali, uključujući i civile.
Crnogorski oficir Šćepan Mijušković koji je učestvovao na strani Srbije u bitci na Bregalnici i za svoje junaštvo bio odlikovan Karađorđevom zvezdom je od strane žandarma bio stravično mučen. Otvaran mu je stomak, živom su mu vadili organe i na kraju mu bacili telo kao mrtvo pseto.
Takve situacije i slike su dosta doprinosile da se slika o Srbiji i Srbijancima pokvari kod mnogih Crnogoraca. Onda ni ne čudi što je Crnogorska federalistička stranka bila jedno vreme i najjača stranka u Crnoj Gori.

Još tada su se pojavljivali prvi Crnogorci koji su počeli da odbacuju srpstvo i da se sve više okreću crnogorstvu i posebnosti Crnogoraca.
Nije to počelo pre 30 ili 70 godina kako misle mnogi koji nisu ni dve stranice crnogorske istorije pročitali.

Crnogorci su imali svoju državu i gajili su srpski identitet i pre nego što je Srbija kao država postojala na mapi.
Samim tim Srbija uopšte nije bitna za srpstvo u Crnoj Gori.
Srbija može samo negativno da doprinese srpstvu tamo kao što je i činila do sada.

Crnogorci su imali svoju državu i gajili su srpski identitet i pre nego što je Srbija kao država postojala na mapi.
shvatas li kakav si da kazem hronoloski nonsent ovde napisao ?
crna gora je znaci gajila nesto sto nije postojalo dok ga oni valjda sami nisu izmislili da bi mogli i da ga podrze :dash:
eto ti najboljeg primera kako funkcionise nova istorijska misao i tumacenje istorije u milogoskom izvodjenju :klap:

Zapravo nove generacije će najverovatnije lakše i prihvatiti to sve.

Upravo tako.

Evo, potraži prilike npr. da porazgovaraš sa nekim mladim Makedoncima. Nema više ni trunke jugonostalgije; nema srbofilije, Albanci su prirodni saveznici, OK je da bude Severna Makedonija.

- - - - - - - - - -

Pa Karadjordjevici kukaju kako su im komunisti sve uzeli, a oni su bas to prvi uradili Petrovicima na mnogo podmukliji nacin.

Podmukliji? Plaćali su Petrovićima...koliko su dinara Karađorđevićima dali komunisti za imovinu? U celom periodu, od 1945. do 1990. godine?

shvatas li kakav si da kazem hronoloski nonsent ovde napisao ?
crna gora je znaci gajila nesto sto nije postojalo dok ga oni valjda sami nisu izmislili da bi mogli i da ga podrze :dash:
eto ti najboljeg primera kako funkcionise nova istorijska misao i tumacenje istorije u milogoskom izvodjenju :klap:

Da li ti to izjednačavaš državu sa etničkim identitetom? Ne razumem te zaista.

- - - - - - - - - -

Upravo tako.

Evo, potraži prilike npr. da porazgovaraš sa nekim mladim Makedoncima. Nema više ni trunke jugonostalgije; nema srbofilije, Albanci su prirodni saveznici, OK je da bude Severna Makedonija.

Slažem se gotovo sve, ali da su Albanci prirodni saveznici? Teško, s obzirom da su Albanci trenutno javeća pretnja za makedonsku državu.

Back