Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Da bi se ovde o bilo čemu raspravljali moraš da defnišeš pojam nacije uopšte. Nisam ni sociolog, ni istoričar već prosti matematičar koji teško kapira šta ti uopšte podrazumevaš kada pomeneš reč nacija. Iz mog iskustva , putujući raznim zemljama, nekako sam skontao da nacija u istočnoj Evropi, a pre svega Balkanu nije isto što i nacija na zapadu kontinenta. Ameriku a tek Kanadu da ne pominjemo. Dakle, ovde na Balkanu nacija je ekvivalent etničkoj pripadnosti a u zapadnoj Evropi to i nije uvek. Šta je po nacionalnosti Belgijanac iz Liježa ili Švajcarac iz Ciriha?
Dakle, gospodaru, šta je po tebi nacija? Samo bez socioloških definicija koje smo bubali u gimnaziji...

Ukratko, nacija je savremena etnička zajednica koja nastaje u modernom društvu. Ona se sastoji od svesti o zajedničkoj pripadnosti i teži stvaranju svoje države. Ja je zovem totalna etnička zajednica jer je njena etnička svest razmeštena duž čitave društvene piramide od viših kao nižim slojevima za razliku od starih naroda gde je etnički identitet bio uglavnom kocentrisan kod elite. Nacija je kvalitativno sasvim drugačija u odnosu na sve prethodne jer su prvi put u istoriji široke narodne mase uvučene u politički i kulturni život države, Urbanizacija, razvoj komunikacija, pismenost, pokretljivost stanovništva, povezivanje trgovine, zakonska jednakost stvorilo je ambijent kakav nikad pre nije postojao da populacija stekne širu sliku stvarnosti nego što je to mogla u feudalizmu. Nacija ne nastaju ni iz čega. One koriste istorijske kulturne simbole kao što su jezik, vera, država, mitovi, bitke, stare etničke grupe da obeleži sebe u odnosu na druge. Procesom formiranja nacije uvek rukovodi elita, intelektualci, crkva, državne vođe, viđeni ljudi koji plasiraju sliku zajedničke prošlosti naglašavanjem neki kulturnih simbola zbog koje populacija poveruje u zajedničko poreklo ili zajedničku prošlost od nekog vremenskog trenutka. I drugo nacija nije nastala preko noći u 19. veku nego u dugom umiranju hrišćansko srednjeg veka od 15 do 19. veka.
Postoji tradicionalna podela na političke nacije na zapadu i etničke nacije na istoku, ali to je osporeno (Entoni Smit). Jer i na zapadu i na istoku ima elemenata oba tipa nacionalizma.

Glavni kulturni simboli koji ljude grupiše su jezik vera i država. Negde su svi ti simboli uključeni, negde nisu. Naciju konstituiše težnja neke grupe ljudi da na određenoj teritoriji osnuje svoju državu, bez obzira da li se kulturni simboli koje ona koristi za svoje samoodređenje mogu njoj ekskluzivno pripisati ili je deli sa drugima. Da ja nacija uglavnom jednako država govori da organizaciju Ujedinjenih nacija čine države, a ne verske zajednice, ili jezici.

U predmoderno vreme stvari su mnogo komplikovanije za određivanje etničke svesti i njene distribucije u društvu.Ali mehanizam je otprilike sličan, neka lokalna, regionalna, plemenska grupa uspostavi vlast na drugim grupama koje mogu biti kulturno bliske il daleke, ali gde vladajuća grupa svoje osećanje pripadnost nametne svim članovima koji to ugrade u svoje porodično predanje i predaju potomcima, i tako iz generacije u generaciju, dok se ne promene okolnosti da se stvoreni idenitet ili promeni ili ustupi nekom novom.
Naravno sve sam što sam rekao je poprilično pojednostavljeno. Ali to je otprilike teorijski okvir u kome se kreće moja misao kada govorim o naciji.

Postoji sada i trajaće dokle traje Milo, kada će doći do postepenog urušavanja cele te bolesne koncepcije. Prosto se prirodno ne može zameniti neprirodnim. Ali, ja i nisam pričao o sadašnjem trenutku, nego o istoriji, a ona poznata crnogorska je isključivo srpskog karaktera. Šta ću ti ja, šiptarski soj je bio nepismen, kao i ostala gamad, pa nisu ostavili ništa materijalno za šta bi mogli da se uhvate ovi idioti danas.

Prema istraživanjima Matice crnogorske 85% ispitanika gde su proporcionalno uključene sve nacije u Crnoj Gori,pripisuje ulogu u porodice kao ključnu u stvaranju identiteta.
Sasvim je jasno crnogorska nacija zaživela i da će nadživeti Mila. Što ne znači da će večno trajati. Kao ni Srbi, niti bilo šta u ovom univerzumu, uključujući i sam univerzum.

Prema istraživanjima Matice crnogorske 85% ispitanika gde su proporcionalno uključene sve nacije u Crnoj Gori,pripisuje ulogu u porodice kao ključnu u stvaranju identiteta.
Sasvim je jasno crnogorska nacija zaživela i da će nadživeti Mila. Što ne znači da će večno trajati. Kao ni Srbi, niti bilo šta u ovom univerzumu, uključujući i sam univerzum.

Pa i ne baš, jer i ja imam familiju dole. Jedan brat Crnogorac, drugi Srbin, sve redom podeljeno, ali nebitno. Posle Mila ide potop, jer ne postoji niti jedna druga ličnost sa takvom harizmom koja bi mogla da poveže toliko izopačenu koncepciju. Najjače, odnosno ono što najbolje odslikava koliko je sve to nenormalno je upravo njegova ličnost, pošto nemamo amneziju da se ne sećamo kako se kleo u srpstvo.

Poslednja izmena:
Pa i ne baš, jer i ja imam familiju dole. Jedan brat Crnogorac, drugi Srbin, sve redom podeljeno, ali nebitno. Posle Mila ide potop, jer ne postoji niti jedna druga ličnost sa takvom harizmom koja bi mogla da poveže toliko izopačenu koncepciju. Najjače, odnosno ono što najbolje odslikava koliko je sve to nenormalno je upravo njegova ličnost, pošto nemamo amneziju da se ne sećamo kako se kleo u srpstvo.

Naivan si ako misliš da će se sa Milom to završiti. To je već gotov proces, sazidan projekat.
Nije Milo izmislio Crnogorce.
Srbi su u velikom delu Crne Gore i omraženi. Pogotovo u Staroj Crnoj Gori od Boke Kotorske do Skadarskog jezera.
Ne vlada tamo ništa lepše mišljenje o Srbima nego na Kosovu.
Ti ako misliš da će sve to nestati sa Milom onda ti svaka čast.

Genetika nije baš mnogo relevantna kada je ova tema u pitanju.
Tačno je da Crnogorci imaju nešti više starosedelačkih gena od slovenskih, a da je kod Srba ili 50-50 ili slovenski gen u blagoj prednosti.
To je zato što je Srbija severnije, a Sloveni su dolazili upravo sa severa čime su ostvarili veći uticaj na Srbiju nego na južniju Crnu Goru.
Ali je i Crna Gora, odnosno tadašnja Duklja primila slovenski karakter kao najdominantniji što se vidi i po imenima njenih vladara.
I stanovnici Srbije i stanovnici Crne Gore su bućkuriš istih gena, a danas ne možeš pronaći dva susedna sela sa istom genetskom strukturom, a kamoli dve države.
Šiptari iz Albanije i šiptari sa Kosova se genetski međusobno više razlikuju nego Srbi i Crnogorci, pa to niko ne koristi kao dokaz da su u pitanju dva različita naroda.

Naivan si ako misliš da će se sa Milom to završiti. To je već gotov proces, sazidan projekat.
Nije Milo izmislio Crnogorce.
Srbi su u velikom delu Crne Gore i omraženi. Pogotovo u Staroj Crnoj Gori od Boke Kotorske do Skadarskog jezera.
Ne vlada tamo ništa lepše mišljenje o Srbima nego na Kosovu.
Ti ako misliš da će sve to nestati sa Milom onda ti svaka čast.

Mislim, zato što je prosto mlađi svet tamo srpski orijentisan, a druga strana je gerijatrija plus sklepana uz podršku muslimana i Šiptara, koji će bez Mila da ih drži na lancu početi da prave probleme sa svoje strane.

Ne vidim kako se nešto može promeniti.
Jedno je kada neki Crnogorac kaže ''Srbi su naša braća'' ili ''Srbija je bratska zemlja'', ali to ne znači da je on automatski Srbin, već samo da nas smatra bliskim.
Takav je Nebojša Medojević.

Veliki posao čini i mitropolit Amfilohije. On ima veliki ugled ne samo u Crnoj Gori već uopšte u pravoslavnom svetu. I nacionalni Crnogorci ga dosta poštuju.
Da nije njega broj Srba bi još više opao.
Pitanje je šta će biti kada on ode.

Veliki posao čini i mitropolit Amfilohije. On ima veliki ugled ne samo u Crnoj Gori već uopšte u pravoslavnom svetu. I nacionalni Crnogorci ga dosta poštuju.
Da nije njega broj Srba bi još više opao.
Pitanje je šta će biti kada on ode.

**беш такав народ који овиси о једном човјеку! Ако без Афмилохија не знају ко су, онда и нисмо заслужили да опстанемо.

Nabroja dva čoveka i podmiri celu Crnu Goru. Jesi li ti brojao u glavu da je više od 50% familija bilo u četnicima? Je l partija naredila i 1991 da se izjasni 9% Srba?

Opet se praviš lud. nabrojao sam dva glavna ideologa stvaranja nove crnogorske nacije. Što se tiče četničkih familija, ovo je Tempo izjavio u jednoj TV emisiji tokom devedestih. UDBA je nakon rata u Crnoj Gori popisala za sve familije kako su bile opredeljene za vreme rata. Vodili su evidenciju U GLAVU kako je ko bio opredeljen. Kasnije, 1948 će crnogorska UDBA biti najrevnosnija u hapšenju IB-ovaca.

Evo opet teorija zavere, da neko nešto namerno radi. Nije pitanje šta se može zameriti, nego da li je prost narod bio i za vreme komunista i za vreme Turaka i lakoveran toliko da bi postali i Rusi da im je neko pričao da su Rusi.

Nije narod u Crnoj Gori lakoveran. Pre bi se moglo reći da je naučio da pazi kako se ponaša i šta radi, kako bi preživeo.

Po predanju da. U stvarnoti jeste. Nebitno, poenta je da su identiteti promenljivi.

Izgleda da su najpromenljiviji na Balkanu. Njegoš je lepo primetio još početkom 19 veka: "Poturči se plahi i lakomi".
Šta misliš, koliki bi procenat Srba bio da DPS nije na vlasti?

Imaš jako lep primer: gospodar Milo je 90-tih bio jedan od najradikalnijih srpskih nacionalista.
I na vlast je došao kao neko ko se borio za prava Srba.
Tih 90-tih je dosta toga i zas..o, pa je ucenjen da promeni stranu.

Tek od tog momenta (1996/97) je Milo otkrio da mi je jedini izlaz da preuzme program LSCG i uzme ono što mu odgovara.

Da li sumnjaš da Milo opet ne bi postao ultra-Srbin da ga neko uceni?

Netačno. Genetika grupe R1a i I2a koje vezuju za Slovene imaju oko 40%,ostalo je sve verovatno neslovensko.

Genetika nije dokazala legende crnogorskih plemena o poreklu od srpske vlastele..

Nije ni opovrgla. Imaš li neki dokaz?

Većina i sa Amfilohijem misli da nisu Srbi.

Da, samo što je to krhka većina. Ni njih ne mogu da nateraju da pišu onim nakaradnim slovima, a i mediji u Crnoj Gori ih većinski ne koriste. I kao što će ta slova ispariti, tako će odlepršati i "nacionalni Crnogorci", prosto zato što se radi o prirodnoj anomaliji. Jer, odlaskom Mila urušava se ceo sistem, ne samo onaj deo zadužen za ispiranje mozga, već sve, uključujući i razne njegove ekonomske, kulturne, pa čak i sportske matrice. Crnogorska "nacija" je zavisna od njega, dok su Srbi do sada već homogeni.

ma cela ta prica o crnogorcima i srbima kao posebnim narodima je samo zloupotreba vlastodrzaca u ovom slucaju u narodu poznatog kao "africka sljiva" ili ti "nikad ne pada " alijas mila djukanovica ,
koji je nekad na krilima ultra srpstva a sada u gasu hiper crnogorstva podvojio narod na domace crnogorce i osvajace srbe .

pa tako danas imamo srbe - crnogorce koji vole i slave sve sto ima veze sa srbima i srbijom i crnogorce-milogorce koji mrze sve sto ima ikakve veze sa srbima i srbijom .
znam sigurno da bi se moj otac srbin - crnogorac rodom iz drobnjaka da je danas ziv ozbiljno zabrinuo na sve te milogorske tvrdnje o vekovnoj patnji crnogoraca pod srbima osvajacima.
ali eto,
hvala bogu pa zakon podjednako kao i moral i stanje zdravog razuma svima daje priliku na izborima da se bez obzira na sve predstavljene prave ili iskrivljene istorijske cinjenice odluci za pripadnost srpsko-crnogorskoj ili milogorskoj nazovi naciji .

svakom na cast i dostojanstvo , da ga pamte i secaju ga se po onom sta je mislio , kako je govorio i koliko je cega uradio .

Većina i sa Amfilohijem misli da nisu Srbi.

Nije tacno. U krajnje nepovoljnim uslovima po Srbe opet se polovina Pravoslavaca u CG izjasnjavaju kao Srbi.. Ja ti garantujem da kada bi Srbija ponovo postala popularna i omiljena kao 1918. tipa pripojimo Republiku Srpsku ili tako nesto, automatski bi se broj Srba u CG udvostrucio. I etnicki crnogorci sve skupa sa Siptarima, Hrvatima, Muslimanima ne bi cinili ni trecinu ukupnog stanovnistva. Od svih novih nacija na Balkanu crnogorska je uz makedonsku najtanja. Iako imaju nacionalne drzave za razliku od tkz. Bosnjaka oni nemaju nacionalni mit koji ovi ludaci grade na Srebrenici, Sarajevu, itd..... Dok Hrvati i Siptari koje takodje ubrajam u tu grupu miki maus nacija imaju i nacionalnu drzavu i mit.

Ima hardcore Srba i nacionalnih Crnogoraca ciji identitet nece se menjati do smrti.

Ali vecina ljudima je to manje vazno i njih neodukljanska propaganda moze da preokrene. Dnia vecini (u regionalom smislu) Crnogoraca te nacionalne stvari nisu bitne pokazuju da DsS pobedjuje i u srpskim sredinama.

Pada ce broj Srba dok je milo na vlast.

- - - - - - - - - -

Nije tacno. U krajnje nepovoljnim uslovima po Srbe opet se polovina Pravoslavaca u CG izjasnjavaju kao Srbi.. Ja ti garantujem da kada bi Srbija ponovo postala popularna i omiljena kao 1918. tipa pripojimo Republiku Srpsku ili tako nesto, automatski bi se broj Srba u CG udvostrucio. I etnicki crnogorci sve skupa sa Siptarima, Hrvatima, Muslimanima ne bi cinili ni trecinu ukupnog stanovnistva. Od svih novih nacija na Balkanu crnogorska je uz makedonsku najtanja. Iako imaju nacionalne drzave za razliku od tkz. Bosnjaka oni nemaju nacionalni mit koji ovi ludaci grade na Srebrenici, Sarajevu, itd..... Dok Hrvati i Siptari koje takodje ubrajam u tu grupu miki maus nacija imaju i nacionalnu drzavu i mit.

To je samo moguce ako Srbija opet postane mnogo razvijenija od CG. A na to nista ne ukazuje cak je danas prvi put od srednjeg veka, CG bogatija od Srbije.

Ima hardcore Srba i nacionalnih Crnogoraca ciji identitet nece se menjati do smrti.

Ali vecina ljudima je to manje vazno i njih neodukljanska propaganda moze da preokrene. Dnia vecini (u regionalom smislu) Crnogoraca te nacionalne stvari nisu bitne pokazuju da DsS pobedjuje i u srpskim sredinama.

Pada ce broj Srba dok je milo na vlast.

- - - - - - - - - -

To je samo moguce ako Srbija opet postane mnogo razvijenija od CG. A na to nista ne ukazuje cak je danas prvi put od srednjeg veka, CG bogatija od Srbije.

Poredis neuporedivo. S jedne strane imas drzavu od 7 miliona stanovnika a sa druge od 600 000.... Njihova ukupna populacija nije ni polovina uzeg gradskog jezgra Beograda, znaci bez prigradskih opstina tipa Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Sopot, Mladenovac........ Crna Gora je demografski kao dva Nova Beograda. Da li razumes te srazmere?? Da je njihova kompletna drzava kao 2 nase opstine. A imamo ih koliko? 200. Nekih 12 puta smo brojniji od njih. Isto koliko je npr. Rusija brojnija od Ceske.

E sad zamisli situaciju kada otvoris dve iste fabrike u SRB i u CG. Kod nas ce to podici BDP za neki lupam sad 1 posto. A kod njih najmanje 10 puta vise. Jer ih ima 10 puta manje. Znaci 10 puta manje ljudi... U Crnoj Gori kada zaposlis 200 stanovnika je kao kada u Srbiji zaposlis 2 000 ili 3 000..

Znaci neuporediva je nasa ekonomija sa njihovom. Njima par investicija sve resava.... Oni imaju taj turizam, dolaze im ljudi iz Srbije i nesto malo stranaca, ali to je dovoljno da se podmire i da zive kako tako pristojno, na primorju. A Niksic, Andrijevica, Pljevlja, Bijelo Polje, Plav, Rozaje, Gusinje su ti beda...... Nista manja od Priboja, Nove Varosi, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice..... Znaci brda ista sirotinja kao i provincijska brda po Srbiji, a na primorju i u Podgorici i Cetinju se zivi otprilike kao i u Beogradu, ako govorimo o standardu. Tako da ne znam kako su oni to bogatiji.

Da nemaju to malo turista bili bi bukvalno gori od Moldavije.

Šta nije tačno? Pa imamo popise, valjda znamo situaciju. Broj Srba opada, kao i broj onih koji su se izjasnili da im je srpski maternji.
Crnogorska nacija je konstituisana i definisana i to je kraj priče.
Neće na to sigurno uticati položaj Srbije u svetu.
U Crnoj Gori vlada uverenje da je Srbija okupirala i ukinula Crnu Goru, zbacila njihovu dinastiju sa prestola i terorisala Crnogorce koji nisu pirhvatali Karađorđeviće.
U Staroj Crnoj Gori mišljenje o Srbiji nije ništa bolje i lepše nego u Prištini ili u Zagrebu.

Previše mi sebi dajemo na značaju i mislimo da sve zavisi od nas.

Šta nije tačno? Pa imamo popise, valjda znamo situaciju. Broj Srba opada, kao i broj onih koji su se izjasnili da im je srpski maternji.
Crnogorska nacija je konstituisana i definisana i to je kraj priče.
Neće na to sigurno uticati položaj Srbije u svetu.
U Crnoj Gori vlada uverenje da je Srbija okupirala i ukinula Crnu Goru, zbacila njihovu dinastiju sa prestola i terorisala Crnogorce koji nisu pirhvatali Karađorđeviće.
U Staroj Crnoj Gori mišljenje o Srbiji nije ništa bolje i lepše nego u Prištini ili u Zagrebu.

Previše mi sebi dajemo na značaju i mislimo da sve zavisi od nas.

Ne nego zavisi od Crnogoraca i Makedonaca, treba njima da dajemo na znacaju :roll:

Nije dzabe jedan pametan covek rekao da izmedju Beca i Istanbula nema veceg naroda od Srba. Ali vi koji patite od kompleksa nize vrednosti nikako da vam to udje u glavu.

Back