Господар аналитичког ума
Zainteresovan član
- Poruka
- 173
Jesi li ti pročitao šta sam napisao? Pre pojave crnogorskog imena bili u na teritoriji Crne Gore Srbi, Vlasi Arbanasi i Latini. Nisu svi Crnogorci etnički srpskog porekla. Pre doba moderne države većina stanovništva bila je totalno nepismena i isključena iz političkog i kulturnog života država, podeljena teritorijalno, sa slabim uzajamnim komunikacijama, staležima, verskim podelama. Mi ne možemo pouzdano da govorimo o etničkom izjašnjavanju ljudi kao danas.Zanima me šta su Crnogorci bili neposredno pre pojave crnogorskog imena pre svega, a ne u vreme Ilira i slično. Koji su osećaj pripadnosti tada imali?
Zašto su nebitni Iliri ili Vlasi?
Crna Gora je imala mnogo dublje veze sa Bokom. Kako je tako uspešno naturen američki identitet 50 miliona Nemaca, 40 miliona Iraca, ili 30 miliona Engleza kroz dve tri generecije? Po čemu je to američka državnost imala više istorijskih prava od crnogorske?I kako je Bokeljima tako uspešno naturen taj crnogorski identitet kada Boka do 1945. godine veze nije imala sa Crnom Gorom osim što ju je Sveti Petar Cetinjski osvojio na dve godine?
NIsu samo Bokelji, cela Crna Gora je masovno prihvatila "komunističku propagandu". Uostalom sve nacije i etnosi na neki način počivaju na propagandi zajedničkog porekla vladajuće elite, da li to bili kraljevi, plemenska poglavice, crkva ili političke stranke. Sve nacije imaju u sebi nešto konstruktivističko. Da nije tako ne bi nacionalisti stalno terorisali mase da čuvaju i brinu o identitetu da se ne zaboravi. Uspeh i neuspeh konstrukcije neke nacije zavisi od brojnih kulturnih i istorijskih činilaca (etnosimbola). I srpska crkva i država je od brojnih je od Slovena i starosedelaca napravila Srbe, pa šta? Ili recimo Cincare i Vlahe u istočnoj Srbiji posrbila? Što nisu mogli Crnogorci od Bokelja sa kojima su bliži nego Srbi i Cincari? Ako se Bokelji nisu tome protivili i prihvatili crnogorstvo u čemu je tvoj problem sa tim?Srpsko ime je u Boki mnogo starije od crnogorskog, pa su opet Bokelji tako lako posrnuli pred komunističkom propagandom i crnogorizaciji.
Upravo Bokelji se i razlikuju od Crnogoraca po tim crtama koje si naveo. Imaju skroz drugačiju narodnu nošnju i ne stavljaju toliki akcenat na junaštvo, herojstvo i gusle već na prosvetiteljstvo i obrazovanje.
Ogromna tema. Ukratko, ukinuta je crnogorcka politička nacija koja je pogodila dobar deo crnogorskog stanovništva i Crna Gora je ostavljena u svom ekstremnom siromaštvu što je bilo suprotno očekivanjima od velike države i ujedinjenog srpstva. To su bili okidači, Evo ja lično imam stav da je Crna Gora opstala kao kraljevina unutar federalizovane SHS da bi crnogorska nacija možda nestala, jer bi ceo teret odgovornosti za život Crnogoraca bio na Cetinju, a ne na Beogradu i da bi vlast Petrovića u Crnoj Gori iskompromitovala idejnu crnogorske državnosti.Koje je to negativno iskustvo Crnogoraca u kraljevini Jugoslaviji?
Da li sam ja igde napisao i tvrdio da nije bilo velikosrpskih ideja u Crnoj Gori? Ja sam još na početku rasprave rekao da Crnogorci su odbacili srpstvo svojih predaka kao istorijsku zabludu kao što su Srbi odbacili jugoslovensku ideju. Ti i tvoji istomišljenici ne možete da pojmite promene u istorijskom vremenu i promenljivosti idenititeta, jer ste postavili srbocentričan univerzum u glavi.A velikosrpske ideje su imali i crnogorski vladari i to čak izraženije i otvorenije od srpskih rekao bih. Tamo se stalno maštalo o obnovi Dušanovog carstva.
Čak i u Srbiji svi ili barem većina tih velikosrpskih propagatora su bili poreklom iz Crne Gore kada bolje razmislim.
Što se Vojvodine tiče u Vojvodini je postojalo sećanje na Jovana Nenada i na njegovu kratkotrajnu državu koja je bila preteča Vojvodine i na čijim temeljima su Srbi severno od Save i Dunava i želeli da stvore neku zasebnu autonomiju i samostalnost.
Na spomeniku posvećenom Jovanu Nenadu u Subotici i stoji ''Tvoja misao je pobedila''. Ne možeš reći da to nije neki osobeni mit koji ne bi mogao poslužiti za stvaranje zasebnog identiteta i države.
Kakvo sećanje na Jovana Nenada može da se poredi sa Ivanom Crnojevićem?
Ako ćemo da povlačimo paralelu: daj jednu epsku pesmu, legendu, toponim o Jovanu Nenadu, njegovu vezu sa vojvođanskim identitetom i državnošću koji se negovao u Vojvodini? Ako je nešto komunistička izmišljotin, onda je to je Vojvodina. Jovan Nenad nema nikakve veze sa Vojvodinom koja je tada bila daleka budućnost, ali Crnojevići su osnivači Crne Gore i neraskidivi sa njenom tradicijom.
Dobro jutro! O čemu ja pišem km postove. Jesam li rekao da je savremena crnogorska nacija nastala kao politička nacija u vreme Kralja Nikole koja je sebe smeštala u srpski etnički korpus, da ona nije pala sa Marsa, niti iz mračnih odaja Kominterne, nego da ima svoj koren u 16/17 veku kada se fomira crnogorski nacionalni mit o slobodnoj Crnoj Gori koju je osnovao mitska i istorijska ličnost Ivan Crnojević, to je bio glavni kulturni rezevoar iz koga se crpelo crnogorsko istorijsko pravo na državu u razvijalo kroz njenu borbu za samostalnost i proširenja kroz savez sa okolnim plemenima. Zatim sam rekao da su taj koncept u suštini preuzeli i crnogorski komunisti samo što poreklo crnogorske nacije iz srpskog etnosa izvodili marksističkim argumentima. Crnogorski komunisti nisu bili rodom iz Moskve i Vatikana, niti iz Zagreba ,nego rođeni Crnogorci!Postojala je crnogorska nacija ali u političkom i državnom smislu, nikako u etničkom.
Čini mi se da je i lider zelenaša, Mihailo Ivanović, u jednom govoru 1925. godine u skupštini to i objasnio.
Crnogorska nacija se pocepala onda kada je otvoreno pitanje etničkog porekla Crnogoraca.
U suštini spor oko toga bazira se na primeni iste matrice. Jedna strana drugoj pripisuje izmišljenost. Tako su Srbi izmišljotina srpske crkvene propagande a Crnogorci komunističke.A zapravo pravi uzrok sukoba je nerazumevanje fenomena nacije i teorije etniciteta., već se koristi najprimitivniji nacionalistički okvir koji je nesposoban da objasni fenomen kojim se bavi, pa se ljudi svađaju i gađaju izolovanim citatima kao jajima i kamenjem.