- Poruka
- 65.262
Nadam se da je štampano bojama bez olova, pa da može da se koristi u WC-u ako čovek ostane bez toalet papira.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Симоката пише Ираклијову биографију, у којој говори и о честим војним сукобима са Словенима који су упадали са леве стране Дунава и нападали Византију. Никако не спомиња икакав позив да се ико насели на Балкан. Симоката је био Ираклијев савременик и ваљда је боље познавао ситуацију него Порфирогенит који је живео три векова касније.
Spin.
* Teofilakt Simokata: piše do prevrata Hozroja II 628. godine
* Georgije Pisida: do 627. godine
* Teodor Sinkel: piše do opsade Carigrada 626. godine
* Čuda Sv. Dimitrija: seže do 610. godine
Koji je genije ovaj Mitić.Dakle govori o rasponu između 626. i 641. godine i onda kaže zašto se to što piše Porfirogenit ne spominje u izvorima koji pišu o ranijem periodu.
![]()
Симоката пише Ираклијову биографију, у којој говори и о честим војним сукобима са Словенима који су упадали са леве стране Дунава и нападали Византију. Никако не спомиња икакав позив да се ико насели на Балкан. Симоката је био Ираклијев савременик и ваљда је боље познавао ситуацију него Порфирогенит који је живео три векова касније.
А Порфирогенит прића причу како је Ираклије позвао послушне Хрвате и Србе ("робове Римљана") да се населе у Византију а није позвао непослушне Бугаре који су упркос томе створили своје непријатељско царство из дела Византије.
Курта каже да је структура Порфирогенитове приче о Хрватима и Србима шаблонска тј. (понавља структуру много ранијих историјских прича и митова) те да не представља историјске податке из седмог века него војну геополитику која је преовладавала за време Порфирогенита у десетом веку.
А ја не улазим у горњу књигу у којој се тврди да Срби нису дошли на Балкан, јер је та теза темељно проблематична почевши самим појмом о некаквим исконским унитарним Србима који се не мењају током историје. Не занима ме да то деконструишем, али занима ме да споменем како је Курта деконструисао Порфриогенитову причу о позиву цара Ираклија да се Хрвати и Срби ту населе.Ja uopšte u to nisam ulazio, nego je moje pitanje, ukoliko Simokata završava sa 628. godinom, na koji način on kao izvor baca sumnju na podatak koji nalazimo kod Porfirogenita o dolasku Srba, ako je to smešteno između 626. i 641. godine? Ponajviše, ukoliko se uzima da se to desilo najverovatnije krajem 630. ili početkom 631. godine?
А Порфирогенит прића причу како је Ираклије позвао послушне Хрвате и Србе ("робове Римљана") да се населе у Византију а није позвао непослушне Бугаре који су упркос томе створили своје непријатељско царство из дела Византије.
Ako veruješ Kurti kada kaže da je Porfirogenitova priča o naseljavanju Srba i Hrvata imperijalna propaganda, kako onda objašnjavaš prisustvo Srba ne samo na severnom Balkanu, već i u centralnoj Grčkoj i maloj Aziji u 7. veku?али занима ме да споменем како је Курта деконструисао Порфриогенитову причу о позиву цара Ираклија да се Хрвати и Срби ту населе.
Ja uopšte u to nisam ulazio
A, zato Krcun reče da si "veseo". Još mi samo nije jasno što naftu pominje.
Šta "?" ?
A, zato Krcun reče da si "veseo".
Ne znam. Valjda je stekao takav utisak.Zašto Krcun reče da sam ja veseo?
Ne znam. Valjda je stekao takav utisak.
Pa na osnovu citata sam ja skontao zašto je, možda, to pomislio.Kakve to im veze sa citatom koji si izdvojio?
Pa na osnovu citata sam ja skontao zašto je, možda, to pomislio.
Razmisli malo.A zašto?
Razmisli malo.
Rekoh, da te ohrabrim.Pretpostavljam da si zaboravio da sam glup?
Разумијем да од таквог приступа не можемо побјећи на птф политика, и на овом птф имамо неколико тролова који таквим приступом настоје срозати форум историја, али форумаши који су одличним постовима дали допринос квалитету форума то не би требали радити.Šta je zabranjeno?
- postavljanje besmislenih, nejasnih sadržaja i sadržaja koji su sami sebi svrha
- banalna komunikacija (kratka, površna svakodnevna komunikacija nalik na razgovor uživo, tzv. chat)