"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Ја мислио да Душан иде на Цариград, а он иш’о на Бобовац?

Podaci o okupiranju Bosne bez Bobovca dolaze od kasnijih izvora, posle i vremena i Stjepana II i Dušana. Pošto nije reč o savremenim izvorima, treba sa izrazitom dozom rezerve njima pristupati.

U to vreme, tokom XV i XVI stoleća (predorbinijevska) Dubrovačka je republika bila obeležena izrazitim „bosnizmom“. To uključuje prikazivanje Bobovca kao tvrdog mesta koji odoleva i bana Stjepana II kao nekog ko nadmudruje i na kraju pobeđuje moćnog cara Dušana, daleko jačeg protivnika sa značajnim reputacijom pobeda.

Ćirković je vrlo kritički pristupao tim vestima, gotovo ih ni ne uzimajući u obzir. On je bio sklon zadržavanju na pouzdanijim podacima, o sukobu ograničenog formata, u dolini Neretve, gde je i bila jabuka razdora između Srba i Bosne.

Ja se izvinjavam za digresiju, ali da li je neko primetio je li korisniQ odgovorio na pitanje koliko vekova se koristi termin "posavska Hrvatska" a propos njegove tvrdnje:
Nema to nikakve veze sa komunističkim istoričarima. Taj se entitet naziva Posavskom Hrvatskom vekovima pre nego što komunisti uopšte i nastali. Štaviše, u vreme komunizma se javljaju ozbiljnije kritike dotičnog termina.
Koliko vekova pre Karla Marxa ili druga Tite, cirka?

https://polishhistory.pl/the-denarii-of-boleslaw-i-the-brave-polands-first-currency/

Новац Болеслава Храброг (992-1025) краља Пољске, са крстом и четири оцила на реверсу. Рођена сестра Болеслава Храброг је мајка горе поменутог Кнута. Обојица имају оцила. Ко им је то донео, да нису Палеолози?

Gde ti tu vidiš ocila?

Хајде да мало укључимо мозак. Да ли постоје стећци са ћириличним натписима на 'слованском' језику и орнаментиком
идентичном са онима без натписа? Надам се да се слажемо да постоје? Сасвим је логично претпоставити да је дотична
пећина у Мостару била испуњена 'словенским' остацима.
Нисам питао за претпоставке, него за оно што је споменуо корисник - познате случајеве, што значи документована дешавања.

Шта подразумеваш под познатим случајевима? Како нешто што се ради скривено може бити у исто време познато?
Не знам, нисам ја то написао него неко други, а ја само тражио да наведе неки пример. Обрати се њему за појашњење.

Окренута на унутра, као и код Кнута Данског!

denarius_Boleslaw.jpg

?

Нисам питао за претпоставке, него за оно што је споменуо корисник - познате случајеве, што значи документована дешавања.

Не знам, нисам ја то написао него неко други, а ја само тражио да наведе неки пример. Обрати се њему за појашњење.
Претпоставка или не очигледно је нешто скривено, допуштам могућност и скривања усташког злочина,
позната је њихова љубав према пећинама. Мада мислим да ипак није то у питању, неко би знао за локацију
извршеног злочина и кренула би прича о томе.

Шта нису? Па ја стварно не знам ви историчари критичке историографије шта очекујете?! Треба да се види шајкача и геџа како игра моравац да би сте ви поверовали? Али не бисте ни тада!

Pazi ovo, Jovan Kantakuzin kaže da je Dušan bio u ratu sa Ugrima jer on je sve ugarske srpske vazale nazivao zbirno Ugrima, a Jiriček i Ćirković kažu ne zna Kantakuzen, nije u pravu, Dušan je ratovao sa Bosancima........:D.....pa kažu da je Srbiji bila neprijatelj Bosna, eto kako se kreiraju nacije.....

Pogledajte prilog 1298915

Dakle istra mantra kao i za Hrvatsku se provlači i za Bosnu, pravi se iluzija da to nisu bile Ugrima vazalne teritorije koje su srpski vladari nastojali da oslobode, već su bile nezavisne države u istoj ravni sa Ugarskom. Otuda je i došla ona sintagma personalna unija.....:D
Па добро и ми смо били у персоналној унији са браћом Турцима! Рећи хрватско-угарски краљ, то ти је исто као да је Сулејман Величанствени носио круну Немањића!

Pogledajte prilog 1298896
Својим очима сам гледао кад су отворили пећину припремајући терен за градњу овог насеља у Мостару.
Унутар пећине налазила се гомила људских костију које су паковали у пластичне провидне вреће и односили негде.
Брдашце које се налазило на месту ове зграде било је посејано мраморјем (стећцима) и не знам шта су са њима урадили.
Остао је један једини, највећи и налази се иза ове зграде и тада је настала урбана легенда о стећку који ни булдозер није
могао померити. Зашто стећак није откопан и цело подручје археолошки истражено пре уништења?
У међувремену вођен је рат и нисам успео пронаћи никакве податке о тим археолошким налазима.
Сличну ситуацију запуштања археолошки занимљиве локације имамо у Бањи Ковиљачи где се такође налазе остаци
неког старог гробља које називају 'римским' а очигледно је да се ради о стећцима.
Pogledajte prilog 1298904
Из ова два примера и измишљеног наратива о богумилима и стећцима очигледна је намера прикривања
и лажирања историје ових простора.
Откуд стећци у Бањи Ковиљачи? Зар то није екслузивно део босанске културе?!

Pazi ovo, Jovan Kantakuzin kaže da je Dušan bio u ratu sa Ugrima jer on je sve ugarske srpske vazale nazivao zbirno Ugrima, a Jiriček i Ćirković kažu ne zna Kantakuzen, nije u pravu, Dušan je ratovao sa Bosancima........:D.....pa kažu da je Srbiji bila neprijatelj Bosna, eto kako se kreiraju nacije.....

Pogledajte prilog 1298915

Dakle istra mantra kao i za Hrvatsku se provlači i za Bosnu, pravi se iluzija da to nisu bile Ugrima vazalne teritorije koje su srpski vladari nastojali da oslobode, već su bile nezavisne države u istoj ravni sa Ugarskom. Otuda je i došla ona sintagma personalna unija.....:D
@Kole11 то ти је исто као и Бечки књижевни договор! Са ким су Вук и Даничић ишли да потписују договор? То се представља као некакав историјски договор Срба и Хрвата о језику, а оно нити су Срби именовали Вука и Даничића, нити су Хрвати изабрали оне њихове. Него Вук и Даничић закључују договор директно са Бечом и Хабзбурзима.

Шта нису? Па ја стварно не знам ви историчари критичке историографије шта очекујете?! Треба да се види шајкача и геџа како игра моравац да би сте ви поверовали? Али не бисте ни тада!
Ни изблиза нису. Знаш ли за случај да се игде у литератури помињу оцила као детаљ на новцу Болеслава Храброг?

Чекај, а Кнут?
Шта, а Кнут? Где ту видиш оцила? Осим тога, шта пише у тексту на линку који си оставио?

Ни изблиза нису. Знаш ли за случај да се игде у литератури помињу оцила као детаљ на новцу Болеслава Храброг?

Шта, а Кнут? Где ту видиш оцила? Осим тога, шта пише у тексту на линку који си оставио?
Нигде не пише? Е, баш ми је жао, нигде нећеш ни прочитати!

Нигде не пише? Е, баш ми је жао, нигде нећеш ни прочитати!
Прекини да спамујеш саркастично већ једном и почни да озбиљно и сталожено, без нервног растројства учествујеш у дискусији кад си се већ раскомотио на овом потфоруму.

Аха, мислиш пише прстенчићи, је ли то?! Да ли верујеш сопственим очима, видиш и сам да су полуотворена и окренута на унутра. Као Книнџе Капетана Драгана, да Србин Србину не окреће леђа! :hahaha::hahaha:

Прекини да спамујеш саркастично већ једном и почни да озбиљно и сталожено, без нервног растројства учествујеш у дискусији кад си се већ раскомотио на овом потфоруму.
Шалу на страну: Rex Sclavorum (Rex Vandalorum), звали су се дански краљеви од 10. века до 1973. године.

Ja sam te pitao gde ti vidiš ovde ocila.

Аха, мислиш пише прстенчићи, је ли то?! Да ли верујеш сопственим очима, видиш и сам да су полуотворена и окренута на унутра.
Јесу полуотворени прстенови, лепо се види и то нико није негирао. Какве везе то има са оцилима на српском грбу?

Шалу на страну: Rex Sclavorum (Rex Vandalorum), звали су се дански краљеви од 10. века до 1973. године.
Који су то краљеви били у 10. веку? Колико је мени познато, Кнут VI је први носио ту титулу, у 12. веку. И какве то везе сад и ово има са оцилима на српском грбу?

Razumem da ratuje narod protiv naroda, teritorija protiv teritorije, ali prvi put čujem da ratuje narod protiv teritorije, Srbi protiv Bosne.

Možeš li da objasniš ovu čudnu konstrukciju?

Pošto se termin Srbija pre XVIII veka (ne govoreći o stranim izvorima) javlja sasvim sporadično, svega 3-4 puta, gde je posledica direktnog prevođenja pojedinca sa nekog stranog jezika (odnosno, radi se o bukvalno izuzecima), preferiram da izbegavam taj pojam, koji je relativno mlad, dospeo u srpski jezik pre manje od 3 veka pod nemačkim i latinskim uticajem. Naziv Srbija stoga uglavnom koristim za habzburšku Kraljevinu Srbiju i potonju istoriju te zemlje, dok u slučaju srednjeg veka izbegavam, a što je i trend pojedinih istoričara u novije vreme. Kada govorim o srpskoj srednjovekovnoj državi, koristim pojmove „Srpska zemlja“ i „Srbi“, izbegavajući reč Srbija sem ukoliko se ne radi izričito o diskusiji o nekom pisanom izvoru na latinskom, grčkom ili tako nekom stranom jeziku.

Јесу полуотворени прстенови, лепо се види и то нико није негирао. Какве везе то има са оцилима на српском грбу?

Који су то краљеви били у 10. веку? Колико је мени познато, Кнут VI је први носио ту титулу, у 12. веку. И какве то везе сад и ово има са оцилима на српском грбу?
Рецимо и да нема везе! Али зар ово није несумњив доказ да то није нешто грчко и да то нису Срби примили од Палеолога, већ да је то нешто много старије и древније.

Back